Hókirálynővel az adventre Amerika-nap a Báthoryban Idősbarát régió  

 

 

Hókirálynővel az adventre

Téli mese a szeretetről, sokféle bábbal

Egy igazi téli mesével készül az adventi időszakra a Griff Bábszínház. Andersen egyik klasszikus történetét, A Hókirálynőt dolgozzák színpadra, mégpedig Szálinger Balázs író, költő átiratában. A részletekről a minap tartottak sajtótájékoztatót.

– pet –

Az előadást Mihály Péter, a Hevesi Sándor Színház művésze rendezi, aki a darabbal kapcsolatban elárulta: az eredeti sztorihoz hű marad az előadás, de találni kellett benne valamit, ami az alaptörténeten kívül is el akar mesélni valamit. Ez pedig nem más, mint a pozitív életszemlélet és a szeretet/barátság ereje, ami így advent idején különös hangsúlyt kap. Mindezt Kay és Gerda barátságán illetve eltávolodásán keresztül ismerhetik meg a gyerekek. A megrendíthetetlennek hitt kapcsolatuk ugyanis egy szembe fúródott szilánk miatt fagyossá válik, amit újra fel kell melegíteni. Odáig azonban hosszú és akadályokkal teli út vezet. A rendező szerint az Andersen-mese csodálatos olvasmány, ám a színpadi átiratban szükség volt még egy drámai konfliktusra, ami egy állandó feszültséget tart fenn. Ennek megteremtéséhez kellett többek között Szálinger Balázs, aki két mellékszereplő alakját formálta át kissé. A két idős hölgy két olyan narrátor lesz a bábelőadásban, akik más-más nézőpontból mesélik el a sztorit, így adva egy alapkonfliktust az egész műnek. A hangulat – a címhez illően – kissé fagyos lesz. (De persze szerethetően.) Ezt erősítik majd a díszletek, a bábok és a zene is, ami skandináv dallamokra épül. Szép és borzongó mesevilág tárul majd a néző elé, de nem a rettegős fajta, hanem inkább egy télies, borongós, amiben azért ott lesz a várakozás élménye is.Mert végül a szeretet győz – fogalmazott a rendező. Az előadás során többféle bábtechnikát is alkalmaznak a színészek. Lesznek nagyméretű bábok, csakúgy, mint klasszikus, kisebb bábszínházi jelenetek, de élő szereplőket is láthatunk, sőt néhány tárgy is életre kel a mesében.
Mihály Péter elmondta: a munka során Szálinger Balázzsal, valamint Kiss Borbála látványtervezővel és Szemenyei János zeneszerzővel nagyon jó, mondhatni baráti csapatot alkottak. Annak pedig külön örül, hogy a Griff Bábszínház vezetése teljesen szabad kezet adott nekik a mű színpadra állításához. Szűcs István igazgató hozzátette: A Hókirálynő premierjére november 19-én kerül sor, ám a hagyományokhoz híven ennek az adventi előadásnak a bemutatója is vidéken lesz. Így elsőként a zalalövői közönség láthatja a mesét. A zalaegerszegiek pedig december 2-től nézhetik meg az előadást az Ady moziban. A tervek szerint ezenkívül Veszprémben és Budapesten is bemutatják majd A Hókirálynőt.
 

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Amerika-nap a Báthoryban

A nasa-projekttől a hamburgerig

Óriási hamburger vitrinbe zárva, zene, kosárlabda, NASA-projekt és fordítóverseny. Amerika-napot tartottak a Báthory István Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Az intézmény az EMMI és az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetsége által kiírt pályázaton szerepelt sikeresen.

– pet –

Az országban már többször is meghirdették az Amerika-nap projektet. 2019-ben összesen négy középiskola nyert a pályázaton, köztük a zalaegerszegi Báthory. Mint azt Vadvári Marianna, az iskola angoltanára, a program egyik szervezője érdeklődésünkre elmondta: az Amerika-nap célja az, hogy megismertessék a gyerekekkel az amerikai kultúrát, életmódot és mindezek értékeit is. Az eseményre – melyen Gecse Péter alpolgármester mondott köszöntőt – ellátogatott Kevin Doyle amerikai diplomata, aki gazdasági és politikai ügyekkel foglalkozik. Ő előadást is tartott a diákoknak arról, hogy miképp került erre a pályára. A projekt másik célja az, hogy a gyerekek tájékozódhassanak az amerikai továbbtanulási lehetőségekről. Ennek részleteiről Falussy Boglárka, a veszprémi Amerika Kuckó szakértője szólt az érdeklődőknek.
A tanítás nélküli, ám annál aktívabb és informatívabb napra az osztályok különféle projekteket is készítettek. Volt, aki zenei témában kutakodott, míg mások az amerikai őslakosok életmódjával, vagy épp a NASA-val foglalkoztak részletesebben. De amerikaifoci-bemutató és kosárlabda is színesítette a programot. Ez utóbbira meghívták a ZTE kosárcsapatának amerikai játékosait is. Mivel az iskola egyik fő profilja a vendéglátás, nem maradhattak el a finomságok sem. Hamburger, muffin és sok más, tengerentúlról származó édesség is az asztalokra került a diákok jóvoltából. A szervező hozzátette: az Amerika-nap apropóján egy egész témahéttel készültek, így az eseménysorozat már november 8-án elkezdődött egy jazz-slam poetry bajnoksággal. Ezenkívül fordítóverseny, Amerika-kvíz, nyelvi verseny és más játékos, ám tanulságos programok színesítették a repertoárt.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Idősbarát régió

Határon átnyúló együttműködésben

A Hevesi Sándor Színházban zárult az Idősbarát Régió (Age-friendly Region) nevet viselő, 2017 elején elindított magyar–osztrák uniós projekt, amely azért jött létre, hogy az idősek a lehető leghosszabb ideig maradhassanak otthon, kellő gondoskodás mellett. Győri, szombathelyi, bécsi és gleisdorfi intézmények kapcsolódtak be a programba, a zalai megyeszékhely részéről a Zalaegerszegi Gondozási Központ.

– AL –

Az időskor és azzal összefüggésben a növekvő ápolási, gondozási szükségletek egyre nagyobb kihívást jelentenek. Ezt felismerve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-ben elindította az Age-friendly World (Idősbarát Világ) kezdeményezést, amely szerint minden városnak és régiónak olyan élettérré kell válnia, ahol érdemes megöregedni. A Magyarország és Ausztria határ menti térségeiben működő szociális ellátó szervezetek közös pályázaton nyertek több mint 415 millió forintos támogatást a WHO elképzeléseihez kapcsolódó célok elérésének elősegítése érdekében.
A Zalaegerszegi Gondozási Központ a projekt során felkészítő foglalkozást tartott a hozzátartozóknak, melyen ismeretet kaptak az öregedéssel járó egészségügyi és mentális problémákról. Továbbá arról, hogyan lássák el idős rokonaikat otthon. Célja volt az oktatásnak, hogy a hozzátartozók képessé váljanak támogató háttér igénybevételére állapotromlás esetén, illetve felismerjék az otthoni idősellátás korlátait, és igénybe tudják venni az ellátórendszer nyújtotta segítséget, tudtuk meg Radics Andreától, a gondozási központ vezetőjétől. Balaicz Zoltán polgármester az önkormányzat valamint a városi idősügyi tanács idősbarát törekvéseiről szólt. Ezek közül megemlítette az idősek hónapját, ami számos rendezvényt kínál a város szépkorú lakosságának. Közte a BGE zalaegerszegi gazdasági karával elindított Senior Akadémia, ami félévente mintegy 300 főt vonz. A város a szociális ellátórendszer infrastruktúrájának fejlesztését is szem előtt tartotta. A megyei jogú városok közül elsőként sikerült felhasználni a TOP-programban rendelkezésre álló 353 millió forintot a nappali és bentlakásos intézmények korszerűsítésére. Vigh László országgyűlési képviselő azt emelte ki: az objektív feltételek biztosítása mellett a törődés, a figyelem jelenti a legtöbbet, hogy az idősek ne érezzék magukat magányosnak. A zárórendezvényen mások mellett köszöntőt mondott Kányai Róbert, a győri Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény igazgatója, aki a projekt eredményeit mutatta be.

 

 

 

 

 

vissza az elejére