A nő ezer arca Egyik férjre sem lehetett panasz Házasságról a plébániákon  

A nő ezer arca

A sokat taposott kavicsok szépsége

Női sorsok látható, tapintható érzetét nyújtja Burka Nikoletta március elejéig tartó kiállítása az Apáczai Művelődési Központban. A kavics- és kagylóképek, keretbe nem fogható alkotások és törhetetlen szövetszobrok közvetítésével fejeződik ki a nő ezer arca, lehajtott fejének felemelkedése.

– b. k. –

Országszerte nagy érdeklődésre számot tartó tárlat kapott végre teret az alkotó lakóvárosában, Zalaegerszegen is. A megnyitón dr. Bérces Edit ultrafutó világbajnok, mint bartánő mondott köszöntőt.
– Az alkotásokat nézve minden nő magára ismerhet valamilyen módon. Mégis egy másik világba repítenek a képek, légiesek, szinte dacolnak a gravitációval, és a nézőt is elszakítják a szürke hétköznapokból. A képek egy része kilép a keretből, nem ismer kereteket. A művész folyamatos elégedetlensége, egyensúlyra törekvése is érezhető, a nehezebb út választása és a szenvedés árán való örömhöz jutás – mondta Bérces Edit.
Burka Nikoletta az alkotó nő születéséről mesélt lapunknak.
– Az általános iskolában olyan ügyetlen és kétbalkezes voltam, hogy én ezt idővel el is hittem magamról. De negyvenéves korom körül, már annyira meg akartam formálni, ami bennem volt, hogy nem érdekelt, milyenre sikerül majd. Az első képem egy lehajtott fejű nőt ábrázolt, ami egyből tetszést aratott. De nem akarok nagy tömegeknek tetszeni. Célom inkább azt a réteget elérni, akikről nem beszélünk még mindig. A téma bennem van, és ehhez keresek kavicsokat. A kavicsok nem tengerpartiak, bár sokan ezt hiszik. Viszont érző lényeknek gondolom ezeket. Sok ember megtaposta már őket. Én meg lenyúlok, felemelem, kimosom őket. Ez az én életem. Maga a kép készítése megnyugtat, terápiás hatása van. Most már nem akarok lehajtott fejű nőt ábrázolni, kezdik az alakjaim felemelni a fejüket. Megjelenik mellettük a babakocsi, a gyermek, a férfi is. Meg kell jegyezni, hogy a férfiak is sok fájdalmat cipelnek – tett egy kis kitérőt az alkotó.
– Számomra nagy teher volt a nőiesség elfogadása, és már egyre inkább sikerül, a „nem is vagyok én csúnya” érzés is megjelent. Ez hozta a szép kagylókat. De végül azt a dinamikát, ami bennem volt, nem tudtam ezzel a technikával kifejezni, így születtek a szövetszobrok. Bár nem tartom magam művésznek, mégis elfogadott a szakma. Sok meghívásom van, a tervem, ezeknek eleget tenni. Kérték, hogy tanítsam a kavicsképkészítést. De nem tudom. Ez nem technika, hanem érezni kell. Viszont a technikai tudás hiányával tisztában vagyok, ezen a téren szeretnék fejlődni.
A kiállításra – ahogy Burka Nikoletta minden kiállítására – meghívást kaptak a látássérült emberek. Számukra egyedi lehetőséget jelentett a tapintható képeken keresztül művészi élményhez jutni. Az sem mindennapi, hogy a megnyitón két szobrot véletlenül levertek a helyéről a (jól látó) nézelődők. Egyedül az alkotó nem esett pánikba, mosolyogva közölte, semmi baj, törhetetlenek.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Egyik férjre sem lehetett panasz

Házasság hete: vidám feladatok, sok nevetés

Vidám estének lehettek tanúi, akik részt vettek a Család és KarrierPONT, valamint a Zalaegerszegi Női Szalon szervezésében rendezett Házaspárbaj vetélkedőn. A házasság hete keretében zajló programon három közismert pár mutatta be, milyen mélységben ismerik egymást, mennyire figyelmesek több év együttlét után, mekkora közöttük az összhang. Mindezt a tréfás feladatok és a résztvevők lazasága miatt sok-sok nevetés kísérte.

– b. k. –

Az est háziasszonya, Balaicz Zoltánné, a Zalaegerszegi Női Szalon képviseletében vezette a vetélkedőt. Miközben a szalon többi tagja zsűriként volt jelen. A feladatok összeállítása lehetővé tette, hogy az egyébként ismert párok új oldalukat mutathassák meg. A Balássy Betti és Varga Feri popduó „külhoniként” indult a babérokért, a másik két pár, Katona Renáta és Katona Tibor, valamint Bognár Melinda és Simon Tamás pedig a helyi üzleti életből és médiából „ismerős arcok”. Legtöbbet a sajtófotós Katona Tiborral lehet találkozni a városban, aki most a fényképezőgépe takarásából kibújva megmutatta gentleman férj és showman oldalát is. De egyik férjre sem lehetett panasz. Őszinte szívvel, térdre ereszkedve kérték meg újból kedvesük kezét (az előírt, nem egyszerű kitételeket is figyelembevéve, azaz őskori, népies és indián stílusban). Természetesen igen volt a válasz a felkínált gyűrű elfogadása mellett. Szintén megható volt, ahogy meglett férfiemberekként, ing-nyakkendőben fűztek gyöngyöt feleségeiknek, báli kiegészítőként. Jutalmul a hölgyek látványos, finom bájitalokat készítettek. Az is kiderült, sok év együttlét után is vizuális marad a férfi, azaz megnézi az asszonyt, kiemelten a dekoltázs tájékán. Egymás megismerését a villámkérdéseken keresztül lehetett bizonyítani, a bizalmat bekötött szemmel végzendő feladatnál. Egymás rezdüléseire hangolódva készítettek közös rajzot, fejtették meg a kézzel-lábbal mutogatás jeleit. A legtöbb pontot a Balássy– Varga házaspár szerezte, akik néhány dal erejéig színpadra is léptek. De abszolút győztes a közönség volt, számukra kiváló szórakozást jelentett ezen szeretetteljes és laza házaspárok intimebb világába való betekintés.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Házasságról a plébániákon

Uzsalyné dr. Pécsi Rita

Más a szókincs, a hit, a kihívások

A kertvárosi és a Mária Magdolna plébániák közös programot szerveztek a Házasság Hete jegyében, ezzel is tanúbizonyságot téve ezen együttélési forma értékei mellett. Külön erre a hétre hirdetett egyházi szertartások, előadások, filmvetítés, interaktív vitaműsor, egyszemélyes komédia a nősülésről és romantikus vacsora szerepelt a kínálatban.

– b. k. –

A megnyitóra a kertvárosi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templomban került sor, ahol Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató tartott előadást a férfiak és nők közötti különbségekről. Az előadó a tőle megszokott élvezetes stílusban, hol a hallgatóságban ülő férjek, hol a feleségek egyetértő fejbólogatásait kiváltó mondanivalóval érkezett. Témáját, az „egymás kedvéért születtünk” a két nem közötti különbözőségek megértetésére és ezen keresztül a másik elfogadásra alapozta. Bár egyik általa idézett gondolattal kifejezte azt is, hogy a férfi és a női tudat között akkora a különbség, hogy már az is elképesztő, hogy megfordul a fejükben az együttélés. Nemcsak biológiai különbségekről van tehát szó, hanem többek között más a gondolkodásmód, a beszéd és kommunikáció, a stresszkezelés és problémamegoldás. Ha nem tanuljuk meg az ellenkező nem ezen „működéseit”, férfinyelven, illetve női nyelven, akkor három percen belül kész a veszekedés, miközben mindenki csak a saját legjobb segítő formáját hozta. Tehát baj, ha megamból indulok ki, jegyezte meg Uzsalyné. A két nem közötti agyi különbségek, melyek tudományosan mérhetők, vizsgálóeszközzel kimutathatók, már csecsemőkorban eltérő viselkedést, érdeklődést okoznak a lányoknál és a fiúknál. A férfiaknak jobb a térlátása, a nők erőssége a beszédben van. Ez utóbbi célja a kapcsolatfenntartás, miközben a férfiak tények közlésére használják. A megromlott kapcsolatokban a gyengébbik nem fő indokai között a beszélgetés hiánya van. Viszont, ha egy nő elhallgat, akkor baj van, mert ezzel a kapcsolatot vonja meg a másiktól. Szintén a beszéddel próbálják a nők a problémákat megoldani, a stresszt kezelni, míg a férfiak konkrét cselekvésekkel.
– Más a látásmód, a szókincs, más a hit, más kihívások valók a két nemnek. Mindenkiben van férfias és nőies, az arányokra kell ügyelni. Szeressük, hogy nők vagyunk, szeressük, hogy férfiak vagyunk. Mindkét minőség tartozzon a családba, mindkét fél a sajátját adja, a sem az egyik, sem a másik szürkesége nem jó. A gyerekeknek nőies nő és férfias férfi példa kell. A kettőjük közötti különbség a kiegészítés egyedülálló lehetősége. Mert, ahogy a Biblia is mondja, „Nem jó az embernek egyedül lennie. Alkotok neki segítőtársat, aki hozzá illő” – idézett az előadó.

 

 

 

 

 

vissza az elejére