Allegorikus időutazás mitológiai alakokkal Szakmákról szóló szakképzés A veszélyhelyzet zalaegerszegi hatásairól  

 

Allegorikus időutazás mitológiai alakokkal

Az új uszodaépületbe kerül németh jános domborműve

Ahhoz képest, hogy lassan ötven éve díszíti a falat, szinte tökéletes állapotban van a dombormű. Németh János A víz mitológiája című alkotása 1971-ben került a fedett uszodába.

– pánczélPetra –

Hamarosan azonban költöznie kell, hiszen az uszodaprojekt részeként a régi épület megszűnik, a több elemből álló falikép az új létesítménybe kerül majd; némileg módosított formában. A keramikusművészt a dombormű múltjáról és jövőjéről kérdeztük, hiszen a bontási munkálatok hamarosan elkezdődnek.
– Nagyon szerettem dolgozni ezen az alkotáson, és mindig is úgy éreztem, hogy nagyon jó helyre került. Már 50 méter távolságból jól látható. Annak idején úgy rendeztük el, hogy ne „egye meg” a tér, ezért egy több mint 20 méter széles sávban a medence mögötti falra helyeztük. Ma is egy plasztikailag erős domborműnek érzem.
– Nem ez volt az első ilyen jellegű alkotása…
– Valóban, hiszen korábban már Harkányfürdőbe is készült egy hasonló dombormű, így ebben a stílusban ez a második munkám. Szakmai nyelven magas plasztikának hívják ezt az eljárást, vagyis amikor az alakzatok félmetszetei kiemelkednek egy sík alapból. Nálam pedig minden alak, figura kúpokból, kubusokból, geometriai formákból épül fel. Ez lett az én formanyelvem.– Ha A víz mitológiája egyes figuráit megnézzük, akkor az annyit jelent, hogy a halak, tengeri lények feje, teste, szeme mind-mind külön darabokból áll össze?
– Igen, minden rész agyagból készült, korongozással, és a már említett geometriai formákból alakultak ki a vízi lények, de a fő mitológiai alakok és a hajók is. Ezután építettem fel és égettem ki az összetartozó elemeket, tömböket. Talán furcsa elképzelni, de a figurák belül mind üregesek, hiszen félmetszetekről van szó. Ezt a stílust egyébként már sokkal korábban kidolgoztam. Még főiskolás koromban. Az első ilyen korongolt szobrom a Vörös kakas volt, 1959-ben. Hogy ugyanezzel a technikával domborművek is készülhetnek, még ritkaságnak számított.
– Az uszodai falikép egy monumentális, 25x12 méteres mű. A korongozást milyen munkák előzték meg?
– Először mindig rajzolok, aztán elkészítem az alkotások makettjét. Persze látványterv is készült, hiszen építészeti, belsőépítészeti feladat is elhelyezni egy ekkora domborművet. Szerencsére mindig hozzáértő és együttműködő emberekkel dolgozhattam együtt. Hiába azonban a precíz tervezés, a konkrét felhelyezés, a beépítés mindig egyfajta improvizáció is, mert sok olyan dolog van, amit előre nem lehet kitalálni. Szóval a felrakás pillanatában dől még el sok minden, mert végső soron a tér az, ami kiadja az egész művet.
– Beszéljünk egy kicsit a már említett sík alapról, vagyis a tengerről, amire „ráépültek”, amiből „kinőnek” az egyes figurák. A hullámzó, fodrozódó víz hatását hogyan érte el?
– Az alap is az én munkám, és ez is agyagból készült. Mégpedig úgy, hogy a puha agyagot felborzoltam, emiatt látszik hullámzónak. Majd kobalt- és réz-oxid-tartalmú kerámiamáz került rá, ettől kapta a szép kék színét. Az égetés persze nem mindig egyformán hat a felületre, emiatt nem lehet százszázalékosan ugyanazt a szín elérni, de ez nem is baj. Így legalább nem válik monotonná vagy csempeszerűvé a felület. Ugyanez igaz a figurákra is.
– Annakidején mitológiai témát választott az uszodai domborműhöz. Honnan jött az ötlet, illetve mennyire kapott szabad kezet, hiszen nagyjából az 1960-as, '70-es évek fordulóján érkezett a felkérés a fedett medence falának dekorálására.
– Szerencsére nem volt semmilyen ideológiai vagy politikai célzata a dolognak. Tényleg arról volt szó, hogy egy vizes környezetbe, vagyis uszodába készítsek egy odaillő domborművet. Ami passzol a helyszínhez és megjeleníti valahogy a vizet, mint szimbólumot. Nekem valahogy Neptunusz jutott eszembe, a római mitológia más alakjaival – a Vénusszal és a sellőkkel – együtt. Ez is lett a központi eleme az alkotásnak. Ezenkívül két másik jól csoportosítható részre van domborműnek: a halak és más tengeri lények, illetve a hajózás. Utóbbit egy régi korokat idéző vitorlás, illetve egy modern „gőzös” szimbolizálja a falikép elején, illetve végén. Az egész képi jelenet tulajdonképpen egy allegorikus időutazás a mitológiai kortól a máig. A vizek, tengerek istenétől a modern kori hajózásig, átvitt értelemben pedig a technikai fejlődésig. Az agyag és maga a korong, ami életre hívta az alakokat, pedig a magyar népművészetet is szimbolizálja. Csakúgy, mint a női alakok „bővérű” formája.
– A dombormű hamarosan új helyszínre kerül, ám nem ebben a formában. Aggódik egy kicsit, hogy hogyan viseli majd a költözést?
– Egy picit igen, hiszen betonba építettük be annak idején, és nem tudni, hogy 1971 óta mennyire károsodtak a láthatatlan részek, illetve, hogy hogyan viselik majd az egyes elemek a kibontást. Bevallom, először meglepett, és talán bosszantott is, mikor megkerestek az átköltöztetés ötletével. De aztán szerencsére ismét szakavatott emberekkel, és nem utolsósorban belsőépítésszel dolgozhattam együtt, így maximálisan sikerült az új uszodaépület belső terére átdolgozni a képet. Az nyilvánvaló volt, hogy 25 méter hosszan nem lehet majd felépíteni, ehelyett három sorban, egymás alá kerülnek ki az egyes tematikai elemek. Felül a halak és a vitorláshajó, középen a mitológiai alakok (Neptunusz, Vénusz, sellők), alul pedig a gőzhajó és a többi tengeri lény (polip, kagylók) zárják a sort. Azt gondolom, hogy ezzel az átrendezéssel is teljes lesz az alkotás. Nemcsak a tematika adja meg ugyanis az összhangot: egy jó munkánál a formák és az anyag együttes megszólalása, más elrendezésben is működőképes kell, hogy legyen. Úgy érzem, hogy akik az elmúlt ötven évben rendszeresen uszodába jártak, már a szívükbe zárták ezt a domborművet. Talán az új helyen is megbecsülik és szeretik majd. Ebben bízom.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Vizlendvai László, a ZSzC főigazgatója, Vadvári Tibor alpolgármester, Szabó Károly, Pölöskei Gáborné, valamint Bene Csaba,
az NSzC kancellárja és Anda Zoltán főigazgató.

Szakmákról szóló szakképzés

Szakmákról szóló szakképzés, ösztöndíjjal és béremeléssel megtámogatva. Ezt ígéri a 2020. szeptember elsején életbe lépő új szakképzési rendszer, melynek tudnivalóiról az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára tartott megyei szintű munkaértekezletet Zalaegerszegen, a város dísztermében.

– AL –

A rendezvényen a megyei szakközépiskolák és szakgimnáziumok igazgatói és igazgatóhelyettesei vettek részt. Pölöskei Gáborné a program előtt elmondta, az országjáró munkaértekezletek idén kifejezetten az iskoláknak szólnak, de 2021-ben már a kamarákat és a vállalkozókat is bevonják, hiszen képzőként ők is megjelennek a duális képzésben. A zalaegerszegi munkaértekezlet lényege is az, hogy az oktatási intézmények vezetői válaszokat kapjanak minden felmerülő kérdésükre a tavaly decemberben elfogadott szakképzési törvény idén februárban megjelent végrehajtási rendelete kapcsán. Mint mondta, a 2020 szeptemberétől érvényes új szakképzési rendszert felmenő rendszerben vezetik be, azaz az eddig indított képzések kifutnak.
Hangsúlyozta, a gazdaságnak jól képzett, minőségi munkaerőre van szüksége, amely egy rugalmasan reagáló képzési szerkezetet kíván meg a szakképzés tartalmának, módszertanának megújításával együtt. Mint mondta, a szakképzésnek a szakmáról kell szólnia, és nem a tantárgyakról. Ezért a diákoknak az új rendszerben projektvizsgákat kell teljesíteniük és portfóliókat kell készíteniük, és nem tételeket írni arról, hogyan kell például falazni. Ezt a gyakorlatban kell majd jól megcsinálniuk. Fontos változás az is, hogy a szakgimnáziumok szeptember 1-jétől technikummá, a szakközépiskolák szakképző iskolává alakulnak, így értelemszerűen az elnevezésük is megváltozik. Erről már Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja adott tájékoztatást. A technikumi képzés ötéves lesz, amelynek végén érettségit lehet tenni. A technikusi vizsga pedig emelt szintűnek számít, amellyel egyenes út vezet az egyetemre. Ezt követően szakképzettség és diploma birtokában tudnak nekivágni a fiatalok a nagybetűs életnek. A hároméves szakképző iskolákban és a technikumokban is 75 százalékot tesz ki majd a gyakorlat, míg 25 százalékot az elmélet. Ennek hozadéka az lesz, hogy a végzés után könynyebben és rövidebb idő alatt tudnak teljes értékű munkaerővé válni munkahelyükön a fiatalok. A szakképző iskolai végzettség után a tanulók továbbtanulhatnak, érettségit vagy technikusi végzettséget szerezhetnek. Mindkét új képzési formában már a 9. osztálytól kezdve ösztöndíjat kapnak a diákok, tanulmányi eredményeiktől függően. A duális képzésben részt vevő szakképzős tanulók további juttatásokat kapnak, ami így együttesen már a minimálbérhez közeli összeget is kiteheti a végzés évében. A technikumi diákok ugyancsak a 9. évfolyamtól kezdve kapnak ösztöndíjat, ami a 11. évfolyamtól már havi 10 és 50 ezer forint közötti összeg lehet. Az új Szakképzési törvény a pedagógusoknak is jelentős változást hoz, ugyanis július elsejétől a közalkalmazotti törvény helyett a Munka törvénykönyve szerint dolgoznak. Ez egyben béremelést is jelent, egy teljesítményalapú, motiváló, a minőségi munkát elismerő bérezési rendszer bevezetését, amelyre a kormány plusz 35 milliárd forintot biztosít.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A veszélyhelyzet zalaegerszegi hatásairól

Szünetel a bölcsődei és óvodai ellátás is

Miután a nemzetközi helyzethez és az európai országok eljárásrendjéhez igazodva Magyarországon is kihirdették a veszélyhelyzetet, újabb széles körű védelmi egyeztetést tartottak a zalaegerszegi városházán is, az érintett egészségügyi, igazgatási, intézményi vezetők és szakemberek bevonásával – adta hírül Facebook-oldalán Balaicz Zoltán polgármester.

A veszélyhelyzet miatt a városban a következő intézkedésekre/korlátozásokra kell számítani:
Bezárnak az egyetemek, a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények is, egyetemi oktatás csak távoktatás formájában működhet.
– A magyar kormány döntése értelmében március 16-tól digitális oktatás lesz az iskolákban. Ez azt jelenti, hogy a diákoknak (általános és középiskolában) nem kell iskolába menni, de virtuális formában lesz tanítás.
Úgyszintén március 16-tól szünetel a bölcsődei és óvodai ellátás is Zalaegerszegen. A teljes szünet csütörtöktől lép életbe. Azok pedig, akik ezután is igényt tartanak az ebédre, nem helyben elfogyasztva, elvitelre megkapják. A meghozott döntések azt szolgálják, hogy a világjárvány negatív hatásai a lehető legkisebb mértékben érintsenek bennünket, zalaegerszegieket. Ezért kérjük, hogy a gyermekek maradjanak otthon a következő hetekben. Fontos, hogy a felügyeletet lehetőleg ne a nagyszülőkre bízzák, mert ők a betegség által legveszélyeztetettebb korosztály.
– A polgármesteri hivatalban március 16-tól határozatlan ideig az ügyfélszolgálat szünetel. Kérjük az ügyfeleket, hogy lehetőleg telefonon vagy elektronikus úton intézzék ügyeiket. Azokban az ügyekben megengedett az ügyfélfogadás, ahol jogszabály írja elő a személyes megjelenés szükségességét.
– A zalaegerszegi önkormányzati idősotthonokban látogatási tilalmat rendeltek el, és ezt javasolják az egyházi fenntartású otthonnak is.
– Nem lehet megrendezni 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. Ez Zalaegerszegen számos intézményt érint, tehát nem lesznek előadások a Hevesi Sándor Színházban, a Griff Bábszínházban, a mozikban, nem lesznek koncertek a sportcsarnokban, a Keresztury Dezső VMK-ban, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, nem lesznek nagyobb programok, kiállítások, könyvbemutatók, versenyek, előadások, zenei estek. Elmaradnak a városi diáknapok, az egyetemi napok, a nemzetközi matematikaverseny, a Zrínyi 125 és a Széchenyi 50 éves jubileumi rendezvényei, a KRESZ-verseny stb.
– A veszélyhelyzet visszavonásig érvényes, de látva a kínai, olaszországi és általában véve nemzetközi helyzetet, valószínűleg hónapokról van szó, így esélyes, hogy nem lesz idén Pálinka- és Mangalicamajális, Street Food Weekend, Egerszeg Fesztivál és egyéb nagy programok sem.
– Sporteseményekre, különböző meccsekre csak zárt kapus formában kerül sor.
– Külön zalaegerszegi intézkedés, hogy a 100 fő alatti olyan rendezvények megtartásához, melyeknek helyszíne önkormányzati tulajdonban van, előzetes fenntartói engedély kell (pl. kisebb programok, ahova más városokból, vagy külföldről is érkeznének).– Bezár az uszoda és a tanuszoda, az új medence megnyitására pedig csak a veszélyhelyzet törlése után kerül sor.
– Az önkormányzatnak jogköre, beleszólása ugyan nincs, de a magánszemélyeknek, magánvállalkozásoknak megfontolásra javasolják saját programjaik megrendezését (pl. vacsoraestek, nagy létszámú lakodalmak, bálok, egyéb események).
– Kérik a nem önkormányzati fenntartásban működő Volánbusz és MÁV illetékeseit, hogy a Zalaegerszeg vonatkozásában közlekedő járatokon rendszeres és fokozott fertőtlenítést végezzenek, továbbá intézkedjenek a fel- és leszállás megkönnyítéséről.
– A lejáró okiratokat (például személyik, jogosítványok) nem kell addig megújítani, amíg fennáll a vészhelyzet, azok érvényesek továbbra is.
– Kérik továbbá a zalaegerszegiektől, hogy a személyes találkozások számát minimalizálják, a hagyományos köszönési formákat (pl.: kézfogás, puszi, ölelés stb.) mellőzzék, a higiénés szabályokat, ajánlásokat fokozottan tartsák be (gyakori, alapos kézmosás, fertőtlenítés, szellőztetés, papír zsebkendő használata), továbbá ha bárki észleli magán, vagy hozzátartozóján a koronavírus ismert tüneteinek bármelyikét, úgy telefonon keresse háziorvosát, vagy hívja a 06-80/277-455 vagy 0680/277-456-os ingyenesen hívható zöldszámot.
– Ugyancsak kérik, hogy senki ne utazzon külföldre, vagy ha erre mindenképpen sort kell keríteni, akkor a hazaérkezés után 2 hétig otthoni karanténban kell maradni.
Zala megyében, illetve Zalaegerszegen továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg. Ugyanakkor mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a vírus terjedését rendkívül nehéz megfékezni. Ezért nekünk, zalaegerszegieknek fontos megtennünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy közösségünk épségben, erőben és egészségben vészelje át az előttünk álló időszakot – áll a polgármester közleményében.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére