Zala megye szolgálatában Köszöntötték az újságírókat Mi Hazánk: Közgyűlés után A tévén keresztül Európai körút részeként

Zala megye szolgálatában

Közös a tájékoztatási cél

A szabad sajtó napja alkalmából sajtóreggelire hívta a megyei médiumok munkatársait a kormányhivatal, a megyei önkormányzat, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a tankerület valamint a szociális és gyermekvédelmi főigazgatóság vezetői.

– AL –

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos utalva a koronavírus okozta helyzetre is azt emelte ki, hogy Zala megyében nem csorbul a hiteles és a korrekt tájékoztatás, hiszen óriási egyetértésben dolgozik együtt a politikum, a szakma és az újságírás. Közös a cél a tekintetben, hogy Magyarországon minél kevesebb ember betegedjen meg, továbbá, hogy a magyar gazdaság kibírja azt a nyomást, amit a járvány esetlegesen kifejt rá. Dr. Sipos Gyula megyei rendőrfőkapitány azt mondta, a magyar államigazgatás és közigazgatás a rendszerváltás óta soha nem volt ilyen erős, így ezt a feladatot is meg fogja oldani. A hiteles és a korrekt tájékoztatás a helyzet miatt minden korábbinál nagyobb jelentőségű, ezért a döntések lakossághoz való eljuttatásában együttműködést és felelős magatartást kért a sajtótól.  Horváth Attila, a Zalai Hírlap főszerkesztője a zalai újságírók nevében beszélt. Mint mondta, a szerdán kihirdetett veszélyhelyzet rendkívüli fontosságú bejelentés, ami rámutatott a sajtó legfontosabb funkciójára is. A sajtó alapvető funkciója a tájékoztatás, hogy a saját olvasóit, nézőit, hallgatóit a lehető legfontosabb és leghitelesebb információkkal lássa el, amelyek a sajtóorgánumokat működtetők meggyőződése szerint érdekesek, értékesek és érintik az adott befogadó közönséget. Mint mondta, a sajtó funkciója az ellenőrzés is, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a sajtó, legyen kereskedelmi vagy állami, üzleti vállalkozás is egyben. A rentabilitás érdekében meg kell felelni saját közönsége számára, mert ha nem így tesz, pillanatok alatt elpártolnak tőle. A közösségi médiában rengeteg információból tudnak az emberek tájékozódni, amelyek hitelessége, valósága ellenben nem garantált. A helyi közösség szolgálatában éppen ezért a legfontosabb szempont a sajtó felelőssége. A megyei sajtó munkatársait ez az attitűd köti össze. Az állami szervezetek vezetőit és munkatársait ezért tekintik partnernek, hiszen közös a cél, Zala megye lakosságának kiszolgálása.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Köszöntötték az újságírókat

A magyar sajtó napja alkalmából szervezett villásreggelit a helyi média munkatársai számára a zalaegerszegi önkormányzat. Az immár hagyományos március 15-i eseménynek ezúttal a Contrast bisztró adott otthont.

Mint azt Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjében elmondta: a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet teljesen átírta az idei ünnepet. Mindannyiunk számára furcsa, és nehezen feldolgozható, ami most történik. Ugyanakkor felemelő visszagondolni arra, hogy a rendszerváltozás óta milyen méltón és sokan ünnepeltek évről évre az emberek. Idén sajnos ez másképp alakult, és ha nem nyílik Buday Mihály festőművész alkotásaiból kiállítás a rendőrségen, illetve ha nincs sajtónap, akkor március 15-e most programok nélkül maradt volna. Persze nem a nagy ünnepségeken múlik, hogy hogyan emlékezünk meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc legjelesebb napjáról. Március 15-e ugyanis a lelkünkben, a szívünkben él – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: reméli, hogy néhány hónap múlva csak egy rossz álomként gondolunk vissza ezekre a napokra, hetekre, és ott tudjuk majd folytatni a munkát, ahol most átmenetileg abbahagytuk. Balaicz Zoltán a sajtónap alkalmából megköszönte a helyi média munkatársainak a korrekt tájékoztatást és az együttműködést.
Az eseményen Vigh László országgyűlési képviselő is köszöntötte az újságírókat. A sajtóreggeli kötetlen beszélgetéssel zárult.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Mi Hazánk: Közgyűlés után

A Mi Hazánk önkormányzati képviselője, Kiss Ferenc a városi közgyűlést követő sajtótájékoztatóján jelezte: az eddigi konstruktív hozzáállást folytatva a közgyűlési előterjesztések döntő többségét támogatta.

A parkolási rendelet módosításánál ismét felvetette a szombati parkolás egységes, mindenkire vonatkozó ingyenessé tételét. A TOP-os rendelkezésre álló pénzekből felszabadult összegek felhasználásáról szóló döntést, különösen a Kosztolányi utca kétirányúvá alakítását támogatta, mivel így a Páterdombi városrész megközelíthetősége sokat javulna. A koronavírus miatti járványügyi vészhelyzetet figyelembe véve Kiss Ferenc úgy látja, hogy rövid időn belül újra kell tárgyalni a város költségvetését, ez elkerülhetetlen lesz. A következő időszakban a politikai csatározásokat félretéve, öszszefogva kell együtt dolgozni e rendkívüli helyzetben Zalaegerszeg érdekében.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A tévén keresztül

Vasárnap istentiszteleteket közvetít a ztv

A járványügyi helyzet miatt a Zalaegerszegi Televízió közvetíteni fogja a helyi szentmiséket és istentiszteleteket, hogy a hívő lakosság követni tudja a liturgikus eseményeket a tévén keresztül.

Frauenhoffer Márta, a ZTV ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta: március 22-től, vasárnaponként 9 órától az evangélikus, 10 órától pedig a református gyülekezet istentiszteleteit lehet figyelemmel kísérni. Természetesen folynak a tárgyalások a katolikus egyházzal is, ám mivel ott több helyszínen zajlanak a vasárnapi misék, hosszabb előkészületet igényel a közvetítés kidolgozása. A televízió ügyvezetője arról is tájékoztatta lapunkat, hogy egyeztetések zajlanak arról is, hogy az M5 csatorna iskolatévévé alakulásának mintájára a legfontosabb szakterületeken, ismeretterjesztő műsorokkal nyújtsanak segítséget az otthoni tanuláshoz. Mivel a ZTV napközben 10 óra és 17 óra között nem sugároz műsort, így részükről nincs akadálya annak, hogy adott esetben oktatáshoz kapcsolódó, vagy a gyakorlati képzéshez szükséges műsorokat közvetítsenek. A részletekről tájékoztatják majd az érintetteket.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Európai körút részeként

Járt a tesztpályán, de mindenki rendben van

Marokkó közlekedési minisztere európai körútjának zárásaként a múlt héten Magyarországra is ellátogatott, ahol több fontos állami és vállalati vezetővel találkozott. Többek között volt a járműipari tesztpályán is – adta hírül Facebook-oldalán Balaicz Zoltán polgármester.

A közlekedési miniszterről Marokkóba történt hazaérkezése után derült ki, hogy valamelyik európai országban elkaphatta a koronavírust, enyhe náthás tünetek jelentkeztek nála, ezért két hétig otthonról végzi munkáját. Magyarországi látogatása során Zala megyében is járt, Nagykanizsán a Hydrofilt Kft. üzemét látogatta meg, Zalaegerszegen pedig a járműipari tesztpályát tekintette meg. Konkrétan a városban nem járt, a városvezetéssel nem találkozott. A tesztpályán öt személlyel volt kontaktusa látogatása során. Valamennyi érintett karanténba került, mind az öt fő átesett a teszten és mindannyian rendben vannak – áll a közleményben. Korábban az ATV Híradója a város ellenzéki képviselőinél érdeklődött a koronavírussal fertőzött marokkói miniszter Zala megyei és Zalaegerszegi látogatásáról – derül ki a Tiéd a Város! egyesület közösségi oldalán. Mint írják: Keresztes Csaba (DK) frakcióvezető és dr. Paksy Zoltán (LMP), az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság tagja az alábbiakról tájékoztatta az ATV-t. „Információnk szerint valóban volt Zalaegerszegen a koronavírussal fertőzött marokkói miniszter, akiről nem volt tudható, hogy fertőzött, és Európából érkezett hozzánk. Úgy tudjuk, hogy a zalaegerszegi tesztpályán több emberrel találkozott, ők karanténba kerültek, majd elvégezték náluk a szükséges tesztet. Mindannyiuk eredménye negatív lett.” Az ellenzéki pártok képviselői remélik, hogy a látogatás miatt senki nem volt veszélyben.

 

 

 

 

vissza az elejére