Járványügyi helyzet a vadgazdálkodásban Kevesebb baleset volt tavaly Beszámoló a zalaegerszegi koronavírus-helyzetről  

Járványügyi helyzet a vadgazdálkodásban

Koronavírus és sertéspestis

A vadgazdálkodást is érinti a koronavírus-járvány, ami az őzbakvadásztatás várható elmaradása miatt jelentős anyagi veszteséget okoz majd Zala megye ötvenhét vadászatra jogosultjának. A gondokat tetézi az emberre ugyan nem veszélyes afrikai sertéspestis, ami szintén bevételcsökkenéssel jár a vadhús-értékesítés exportjának visszaesése miatt. Győrvári Attila megyei fővadászt, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Megyei Területi Szervezetének titkárát kérdeztük.

Győrvári Attila az oktatóközpontban.

– Antal Lívia –

– Az afrikai sertéspestis (ASP) miatt Zala megyére vonatkozóan december 21-étől a nem fertőzött területeket is a közepes kockázatú területek közé sorolta az országos főállatorvos (OFÁ). Idén márciusban jelent meg a 2/2020. számú határozata, ami az afrikai sertéspestissel kapcsolatos új kormányzati intézkedéseket tartalmazza. Ezek egyike, hogy a vaddisznóra vonatkozó kilövési kvótát jócskán megemelték a 2020/2021-es vadászati évben. Ráadásul ennek a kvótának a 40 százalékát szeptember végéig kell teljesíteni, miközben a tradicionális vaddisznóvadászat októbertől a következő év januárjáig tart. Ekkor kerül terítékre a kilövendő vaddisznóállomány zöme. A problémát az okozza, hogy ezt csak egyéni vadászattal lehet teljesíteni, miközben négyezer hektáronként csak egy hivatásos vadász dolgozik. De ahogy neki, úgy a vadásztársasági tagoknak is véges az ideje a megnövekedett feladat elvégzése tekintetében.
– Az afrikai sertéspestis veszélyes az emberre?
– Az ASP-vírus az embert nem betegíti meg. Kiemelném, hogy terjedését nem a vadászati tevékenység okozza, hanem a felelőtlen emberi magatartás. Az élelmiszer-hulladékok, járművek közvetítésével terjed országról országra ez a nagy gazdagsági kárt okozó fertőző betegség. Ennek féken tartására rendelte el az OFÁ a vaddisznó diagnosztikai célú vadászatát.
– A koronavírus is itt van. Hogyan érinti ez a vadgazdálkodást?
– Április 15-ével indulna az őzbakvadászat, amellyel az a gond, hogy mindenki visszamondta jelentkezését. A külföldi vendégvadászok a határzár miatt sem tudnának jönni. Ez azt jelenti, hogy a zalai vadgazdálkodóknak nem lesz, vagy nagyban lecsökken a bevételük az őzbakvadásztatatásból. Az igaz, hogy a szezon szeptember végéig tart, de a koronavírus-helyzet miatt kiesik a tavaszi, kora nyári csúcsidőszak, illetve kieshet az üzekedés július végi, augusztus elejei ideje is, amikor az egyébként rejtőzködő őz megmutatja magát. Erre az időszakra a zalai vadgazdálkodók nagy része már teljesíteni szokta kilövési kvótájának 70–80 százalékát. Ez most – úgy tűnik – elmarad az ebből származó bevétellel együtt.
– A vadhús értékesítésében is jelentkezhetnek gondok?
– Az afrikai sertéspestis és a koronavírus miatt tovább gyűrzűrik a történet. A magyar vaddisznóhús nagy része ugyanis külföldre kerül. A koronavírus miatt félő, hogy visszaesik majd az export, nem beszélve arról, hogy a felvásárlási ár az ASP miatt csökkenhet. Az új rendelet szerint a vadászatra jogosultaknak a diagnosztikai vadászat során elejtett vaddisznókat gyűjtőhelyre kell vinni, és innen elszállíttatni, ami szintén nagyon sokba kerül. Hamarosan elvetik a kukoricát. Emiatt lényeges kérdés: ha az őzbakvadászatból nem lesz bevétel, akkor a vadgazdálkodók hogyan fogják finanszírozni a vadkárt. Amennyiben a jelenlegi helyzet fennáll szeptemberig, a gímszarvasbika-vadásztatás sikerességét is hátrányosan érinti majd. Ha a trófeavadászatból és a vadhús értékesítéséből származó jövedelem esetlegesen kimarad, vagy jelentősen csökken, a vadgazdálkodók számára tulajdonképpen csak a tagdíj marad.
– Mindeközben készülnek a 2021-es vadászati világkiállításra?
– A Petőfi Sándor utcai székházunk melletti épületben interaktív oktatóközpontot alakítunk ki, melynek májusi átadását a jelenlegi járványügyi helyzet kétségessé tette. Többek között virtuális „lőtanterem”, a magyar vadfaunát bemutató dioráma, interaktív tudástár, valamint vadászkönyvtár segíti a tájékoztatást az oktatóközpontban, ahová elsősorban általános iskolás diákokat várunk térítésmentes foglalkozásokra. Az új létesítmény egyrészt a 2021. évi „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás népszerűsítését szolgálja, hosszú távon pedig a vadgazdálkodás és a természet fenntartható viszonyrendszerének megismertetését, a vadászat társadalmi elfogadottságának növelését segíti.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Kevesebb baleset volt tavaly

Évet értékelt a városi baleset-megelőzési bizottság

Évet értékelt a Zalaegerszegi Városi Baleset-megelőzési Bizottság. Az értekezlet résztvevői a 2019-es esztendő tapasztalatait osztották meg egymással, amellett, hogy javuló statisztikákról hallhattak.

– AL –

Dr. Molnár József rendőr ezredes, a város rendőrkapitánya a tanácskozás előtt elmondta, a megelőzési akcióknak köszönhetően tavaly mintegy 15 százalékkal csökkent a személyi sérülésekkel járó balesetek száma illetékességi területükön az előző évhez képest. A rendőri jelenlét sok esetben visszatartó erő, ugyanakkor minden egyes baleset valamilyen szabálysértésre vezethető vissza, és sajnos nem egy esetben súlyos kihágásra. A rendőrség kampányokkal igyekszik ösztönözi a lakosságot a közlekedési szabályok maradéktalan betartására, így a közelmúltban a kerékpárosokat és a gyalogosokat ellenőrizték, a közeljövőben pedig az ittas vezetők kiszűrésére, valamint a passzív biztonsági eszközök használatára terjed ki figyelmük. A baleseti okok között az elmúlt évben is a gyorshajtás állt az élen, több mint 50 százalékkal, ezt követte az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodási szabályok be nem tartása, tudtuk meg Soós Szabolcs rendőr alezredestől. A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjének előadásából kiderült, hogy 2019-ben összesen 151 baleset történt illetékességi területükön. Ezek közül 5 halálos kimenetelű volt, 50 súlyos, 96 pedig könnyű sérüléssel végződött. Az ORFK és az OBB konkrét célokat fogalmazott meg 2020-ra, azaz a halálos áldozatok száma országosan ne érje el a 450 főt, az összes személyi sérüléses közúti baleseten belül az ittasan okozott balesetek aránya 8 százalék alatt maradjon, a biztonsági öv viselésének aránya pedig haladja meg a 90 százalékot. A baleset-megelőzési tevékenységet alapvetően a legveszélyesebb, a közúti tragédiák létrejöttében meghatározó szerepet játszó jogsértő magatartásokra kell irányítani, vagyis a sebességtúllépésre, az ittas járművezetésre, a passzív biztonsági eszközök használatának elmulasztására, valamint a figyelem elterelésére alkalmas mobileszközök használatára.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Beszámoló a zalaegerszegi koronavírus-helyzetről

Lapzártakor érkezett összefoglaló

A Zala Megyei Szent Rafael Kórházba eddig 69 személy került be koronavírus fertőzésének gyanújával. Közülük egy személynek lett pozitív a tesztje (ő a Türjén élő, Zalaszentgróton dolgozó hölgy, aki már nem köhög és azóta tünetmentes). 68 személy esetében a teszt negatív lett (őket influenzával, tüdőgyulladással, szövődményekkel kapcsolatban kezelik). A hatóságilag házi karanténra kötelezettek száma jelenleg a városban 41 fő – adta hírül Balaicz Zoltán pénteken a közösségi oldalán.

A központi elrendelésnek megfelelően a honvédség és a katasztrófavédelem szakemberei lejelentkeztek a Zalavíz Zrt.-nél, ahol a védelmi protokollt és a megtett lépéseket kiválónak minősítették, sőt, példaként ajánlották más vállalatok figyelmébe is. Egyeztetés zajlott több, még termelő tevékenységet folytató nagyobb üzem vezetőjével is. A vállatok naprakészen reagálnak a bekövetkező változásokra, teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal a járvány visszaszorítására irányuló erőfeszítések kapcsán. A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében számos szigorú intézkedést és szabályt vezettek be. Az utazásokra vonatkozóan tilalmakat, korlátozásokat és jelentési kötelezettséget foganatosítottak. A cégek a telephelyek látogatására vonatkozóan szigorított szabályokat léptettek életbe: a látogatásokat regisztrációhoz kötik. A szállítmányozó partnerek munkatársaival szemben különös elővigyázatossággal járnak el. Mivel a megelőzést tartják az egyik legfontosabb teendőnek, gondoskodnak arról, hogy a gyárakban fokozott fertőtlenítést, takarítást végezzenek, kézfertőtlenítőket állítottak be az irodákban, mosdókban, közösségi területeken. Telephelyeiken izolációs területeket alakítottak ki, hogy azonnal elkülöníthessék azt a személyt, aki tüneteket mutat. Ahol a feltételek adottak, termelési területeken négyműszakos munkarend bevezetését alkalmazzák, ezzel is csökkentve a gyárban egyidejűleg jelen lévők számát, valamint, akiknél ez lehetséges, otthoni munkavégzésben látják el feladataikat. Gyáron belül szorgalmazzák a telefonos, e-mailes kommunikációt szemben a személyes érintkezéssel, megbeszélésekkel. A gyorsan változó helyzetet folyamatosan értékelik, a szükséges intézkedéseket meghozzák, erről tájékoztatást adnak. Jövő szerdán újabb egyeztetésre kerül sor az elmúlt napok tapasztalatairól.  Balaicz Zoltán arról is hírt adott, hogy délelőtt egyeztetést tartottak a Segít a város! (70 év feletti, egyedül élő időseket támogató) program első 24 órájának tapasztalatairól, melyen jelen voltak a polgármesteri hivatal érintett szakosztályainak munkatársai, a városi rendőrkapitányság vezetői, a polgárőrszervezetek képviselői, valamint minden kapcsolódó intézmény és szervezet munkatársa. Megállapították, hogy már az első nap alapján komoly érdeklődés tapasztalható, jövő héten újabb egyeztetésre kerül sor. Az is örömteli, hogy már több mint 3500 tagja van a „Zalaegerszeg összefog” csoportnak, ahol önszerveződő módon segítik egymást a tagok mindenféle ügyekben, korosztálytól függetlenül. Hétfőtől egy telefonos rendszert is létrehoznak.

 

 

 

 

 

vissza az elejére