A ferences templom pontfelhőből Az alkotás öröme    

A ferences templom pontfelhőből

3d-s szkennerrel mérik fel a jézus szíve plébániát

Metszet a főoltár nézetével. A templom alaprajza.

Digitalizálásra kerül Zalaegerszeg egyik legnagyobb temploma, a Jézus Szíve ferences templom, vagy ahogy sokan ismerik, az olai templom.

A templom hosszmetszete.

– pet –

Bálizs Andrej építész, a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület tagja arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Digitális értéktárral, Gál Rolanddal összefogva afféle kísérletként, vagy referenciaképpen, egy Leica 3D szkennerrel mérik fel a templom belsejét, majd az épület külső formáját is.
– A Digitális értéktár pályázatot tulajdonképpen a kispáli önkormányzat nyerte, akiknek három helyi védett érték felmérésére van lehetőségük a saját térségükben lévő települések mindegyikén. Zalaegerszeg ebben ugyan nincs benne, ám a városvédő egyesület megállapodott a projekt munkatársával, Gál Roland építésszel, valamint a Jézus Szíve Ferences Plébániával, Grácián atyával, hogy kísérletképpen itt is elvégzik a munkát. Ez a 3D-s szkennert gyártó cégnek is jó referencia lehet – mondta Bálizs Andrej. Hozzátette: az ötlet már korábban – még főépítészként – megfogalmazódott benne, annál is inkább, mert az olai templom kapuzatának felújításakor jó kapcsolatot sikerült Grácián atyával kialakítania, és akkoriban már Gál Rolanddal is tárgyaltak a felmérésről. Nem szerette volna, ha veszendőbe megy az adódó lehetőség. A műszer segítségével az elmúlt héten már sikeresen felmérték a templom belső részét: 32 állásból készítettek képeket. Alaprajzi felvételek, metszetek, panorámaképek is „összeállnak” a rögzített pontfelhőből. Nemcsak a belső tér szerkezetét, hanem a falak, freskók színeit is visszaadja a műszer által készített sok millió képpont, illetve az ezek megjelenítéséhez szükséges számítógépes szoftver. A munka a templom külső felmérésével folytatódik.
– A cél az, hogy archiváljuk az épület jelenlegi állapotát, ami egy későbbi rekonstrukció során nagy segítség lehet. Másrészt népszerűsíteni szeretnénk magát az eljárást is. Tudatosítva, hogy a 21. században már ez a hatékony módja az épületfelmérésnek. Az adatok ugyanis egy egyszerű fájlként elmenthetők, és szükség szerint felhasználhatók egy jövőbeni felújításnál. Így az építészeknek nem kell már újra elvégezniük a felmérést. Bálizs Andrej szerint jó lenne, ha minél több védett épület esetében alkalmaznák az archiválásnak ezt a módját. Az építészszakmának és a városnak is előnyére válik ez, hiszen egy digitális értékmentésről van szó, ami hosszú távon segíti az építészeti értékek valós megmentését is.
 

 

 

 

 

vissza az elejére


Az alkotás öröme

Egyéves a göcseji kézműves egyesület

A csoportszellemben van az erő, az alkotásban pedig a motiváló jó érzés. Ezt vallják, miközben munkáikkal szépítik, gazdagítják a világot. S hogy mindez egyre több érdeklődőt megérinthessen, minél inkább meg tudjanak mutatkozni, egyesületet hoztak létre. És máris eltelt egy év. Nikitscher Bernadett elnökkel beszélgettünk a Göcseji Kézművesek Egyesületről.

– b. k. –

– Mivel 30 éves koromig a sport, a kézilabdázás volt az életem, nagyon megtanultam a csapatszellem fontosságát. Azóta is csak így tudok dolgozni. A szövést gyes alatt tanultam meg, aztán abból fejlődött ki a kézművesség más ága is. Amikor a népművészeti bolt hozzám került, akkor szembesültem azzal, hogy milyen kevés helyen tudják megmutatni magukat a kézművesek. Szinte csak a vásárok alkalmával. Ezen változtatni hoztuk létre az egyesületet, melynek alapja a már amúgy is meglévő baráti kapcsolatok voltak, amelyek csak még tovább erősödtek azóta. 12 fővel kezdtünk, és most már 24-en vagyunk, mindenféle kézművesterületet képviselve. Zsűriztetni nem akarunk, de valahová tartozni igen – mondja Nikitscher Bernadett.
– Hogyan lehet néhány szóval jellemezni önöket?
– Tiszteljük a hagyományokat és szeretünk élni az alkotói szabadsággal, szabad szellemmel. Minél kevesebb legyen a megkötés, saját magunkat minél inkább ki tudjuk fejezni, tükrözze a személyiségünket a munkánk.
– Ön személyesen is egy új területbe fogott az önkifejezés terén.
– A szövés után a gyapjú lett a nagy kedvencem. Ahogy megérintettem, az is megérintett engem. Legújabban pedig gyapjúképeket készítek. Orosz példát láttam erre és megtetszett, próbálgatom. A szárított virággal kiegészített gyapjúkép pedig teljesen az én ötletem. Magam gyűjtötte virággal. Közben elvégeztem egy nemezkészítő tanfolyamot is, itt is vannak lehetőségek. Erre lesz az új utam, remélem.
– Hol mutatkozik meg legközelebb az egyesület?
– Bár most minden rendezvény megtartása kérdéses, azért mi készülünk egy jubileumi kiállításra márciusban a Keresztury VMK-ban. Az intézmény, akárcsak a város vezetése, támogatón állt az egyesület kezdő lépéseihez. Minden városi rendezvényen is igyekszünk megmutatni magunkat, legutóbb a karácsonyi vásáron voltunk jelen. De már három kiállítás van mögöttünk. Most, hogy egyévesek lettünk, pályázni is tudunk, ami tovább növeli a lehetőségeket. Kaptunk egy meghívást Marosvásárhelyre is. Az egyesület szellemiségét is szeretnénk megéreztetni, a különbözőségek elfogadását, az alkotás örömét, azt a boldogságot, hogy azzal foglalkozhatunk, amit szeretünk.

 

 

 

 

 

vissza az elejére