A vívás bázisaként épül Most egy új helyzet van Készülnek az őszi évadra  

 

A vívás bázisaként épül

A mindszenty-iskola új tornacsarnoka és vívóterme

A Mindszenty Általános Iskola és Gimnázium új tornacsarnokának és vívótermének építésével az elmúlt időszak egyik leglátványosabb és legkomplexebb kivitelezése zajlik a városban, ami jelenleg mintegy 45 százalékos készültségen áll. A szerkezetkész épületeken már a homlokzati és hőszigetelési munkák zajlanak a nyílászárók beépítésével és a belső szakipari szerelésekkel együtt.

– AL –

Bali Zoltán alpolgármester beszélt erről a sajtóbejárás alkalmával. A beruházás jelentőségét alátámasztva elmondta, hogy egy iskolát kiszolgáló tornacsarnokot építenek, az 50 éves Zalaegerszegi Vívó Egylet számára pedig hazai és nemzetközi versenyek lebonyolításra alkalmas vívótermet. A létesülő sportcentrummal adottak lesznek a mindennapos testnevelés, valamint az iskolai vívásoktatás feltételei is. Ideális helyszínéül szolgálhat regionális és országos diákolimpiai versenyeknek, valamint pasztorációs programoknak, hiszen a résztvevőket el tudják szállásolni az iskola kollégiumában. Úgy fogalmazott, ez egy hibrid beruházás, amelyhez a magyar állam 2 milliárd 540 millió forintot biztosított a fenntartó Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend számára. Az önkormányzat 732 millió forint pluszforrást azáltal, hogy a fejlesztést beemelte a Modern városok programjába, a tanítórend pedig 60 millió forinttal járult hozzá. Így a tornacsarnok, a vívóterem és a parkoló megépítésére összesen 3,3 milliárd forintot fordíthatnak. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy a Mindszenty-iskolában a keresztény kultúra és értékrend valamint a sport találkozik egymással. Az iskolában eddig csak egy kisméretű tornaszoba állt rendelkezésre a testnevelésórák illetve a vívó egylet edzéseinek megtartására. A beruházással korszerű feltételek teremtődnek a mindennapos testneveléshez és a versenysporthoz a diákok számára. Galbavy Zoltán, a településrész önkormányzati képviselője azt fűzte hozzá, hogy tavaly a Mátyás utca felújításával tizenhattal növekedett a meglévő parkolók száma. A Mindszenty-iskola új sportkomplexuma elé 45 parkolót építenek a Zárda utcában. Az elkövetkező években a Szent László és a Tomori Pál utcákban is létesítenek megállóhelyeket, enyhítve a kórház körüli parkolási problémákat. Francoise Debeaupte, a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend rendfőnöke azt mondta, a gyermeklétszám folyamatos növekedése és a mindennapos testnevelés bevezetése okán is eljött az idő arra, hogy a kilencvenéves tornaszobát 21. századi modern épületre cseréljék. Felidézte, hogy az iskola 1993-as újraindításakor egyúttal helyet adtak a zalaegerszegi vívóklubnak is, amely a beruházás által ugyancsak korszerű körülmények közé kerül. A vívóterem lehetőséget ad arra is, hogy a Zalaegerszegen immár ötvenéves múlttal rendelkező vívásoktatást bevezessék egyes évfolyamokon a testnevelésórák keretében.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Most egy új helyzet van

Balaicz Zoltán

Balaicz zoltánnal a megváltozott hétköznapokról

Az első intézkedést március 9-én jelentette be Zalaegerszeg polgármestere. Balaicz Zoltán akkor arról tájékoztatott, hogy elmaradnak a március 15-i városi ünnepségek. Mint lapunk érdeklődésére elmondta, ekkor kezdődtek a járványügyi intézkedések egyes lépései.

– Vadas Zsuzsa –

– Zalaegerszeg mindenkori városvezetésének utoljára huszonkét évvel ezelőtt, 1998-ban kellett védelmi irányítást végezni, akkor Gyimesi Endre polgármester a gázkitörés okozta problémát kezelte, az azonban nem országos, nem világméretű válsághelyzet volt, hanem csak helyi és néhány napig tartott. Jól emlékszem rá, húszéves voltam akkor, és később Bandi is sokat beszélt nekem arról a helyzetről. A mostani járvány viszont teljesen más típusú. A veszélyhelyzet már másfél hónapja tart, a világjárványt pedig gazdasági világválság követi. A napjaim teljesen átalakultak, és a váratlan események természetesen kihatnak az ember hangulatára is – mondja.
A hagyományos polgármesteri munka felemelő érzés, hiszen elsősorban arra tudok koncentrálni, hogy milyen beruházások indulnak, milyen fejlesztések valósulhatnak meg, hogyan bővül a város költségvetése. Tehát csupa előremutató, pozitív mindennapi döntésekkel foglalkoztam, és igyekeztem részt venni a különböző programokon, rendezvényeken. Most egy új helyzet van. Nem a fejlesztésekről tárgyalok, hanem a helyi védekezést kell irányítanom, hiszen az emberek egészségénél és életénél nincs fontosabb dolog. Nagyon sokat tanulok ebből az időszakból, kiváló csapat áll mellettem, segítve a munkámat, és remélem, hogy jól vizsgázok a zalaegerszegiek előtt!
– Ez az új helyzet megváltoztatta a mindennapok levezénylését.
– Így igaz. A 2020-as év elején a rendszerváltoztatás utáni legszebb esztendőre készültünk, akár a költségvetés nagyságát nézzük, akár a fejlesztéseket, akár az évfordulókat és rendezvényeket. Azt hittük, hogy ez az év „csúcsév” lesz a város életében. Aztán a koronavírus miatti világjárvány ezt teljesen felülírta.
– Kevesebbek a személyes találkozók, nincsenek rendezvények, jelent ez valamivel több szabadidőt?
– Nem jelent. Igaz, hogy a személyes találkozások száma csökkent, de helyette videokonferencián értekezünk. Igaz, hogy elmaradnak rendezvények, azonban ettől függetlenül az időbeosztásom bonyolultabbá vált, hiszen a járványügyi védekezés kapcsán számos egyeztetést kell lefolytatni, csak más eszközökkel. Az sem volt ritka az elmúlt időben, hogy a hétvégén is a városházán voltunk a kollégáimmal és tárgyaltunk, döntéseket hoztunk. Például a bölcsődék, óvodák szüneteltetésével, vagy a városi költségvetés átalakításával kapcsolatban. Ez eddig nem így volt, a hét utolsó napjaiban inkább programokon, rendezvényeken vettem részt. Átalakult tehát az időbeosztásom.
– A hétköznapokon sajnos nem vagyok többet otthon. Minden reggel tartunk egy járványügyi egyeztetést, ez a délelőtt legfontosabb feladata. Ezután áttekintjük, hogy mi a helyzet az egyes intézményeknél, a helyi ellátórendszereknél. Utána elkészítem azt a jelentést, tájékoztatást, amit megkapnak az önkormányzati képviselők, a frakciók – folytatja.
– Az ellenzéki képviselőkkel is folyik egyeztetés?
– Természetesen, ez Zalaegerszegen így szokás, így korrekt. Kérem a véleményüket, beleegyezésüket az egyes védelmi döntésekkel kapcsolatban, valamint annak ellenére, hogy a közgyűlés a veszélyhelyzet fennállása alatt nem ülésezik, a polgármesteri rendeletekről is egyeztetést folytatok velük. Nem hozok olyan döntést, amiről nem tud minden képviselő. Zalaegerszeg mindig példát mutatott abban, hogy össze tud fogni, különösen, ha baj van. Változott a kommunikáció is – mondja a polgármester. – Az én feladatom most a zalaegerszegi emberek védelme, egészségük megőrzése, így csak ezzel kapcsolatban kommunikálok, jelenek és nyilvánulok meg, tőlem most ezt várják a helyi polgárok. Minden egyéb eseményen vagy fejlesztésekkel kapcsolatos sajtótájékoztatókon az alpolgármesterek vesznek részt helyettem. Az elmúlt másfél hónapban a hagyományos csatornák mellett felértékelődött a közösségi média, a közösségi oldalak használata. Mindennap igyekszem a zalaegerszegi polgárokat ellátni az aktuális információkkal, hitelesen, őszintén tájékoztatni őket a járványhelyzettel, a védekezéssel kapcsolatban. A visszajelzések szerint ezt jó néven is veszik.
– Hogyan viszonyul az új helyzethez a családja, a szülei?
– Nehéz nekik az otthon maradás, ezt érzékelem. Nekem talán annyival könnyebb, hogy munkával töltöm a napomat és találkozok emberekkel, de látom, hogy a feleségem és a kisfiam egyre nehezebben élik meg otthon a mindennapokat, de mégis mindenben ugyanúgy támogatnak. Igyekszem legalább hétvégén több időt tölteni velük, hogy vissza tudjak valamit adni a gondoskodásból. A szüleim is rendkívül nehezen viselik ezt a helyzetet. Ők már védett korban vannak, próbálom őket rendszeresen látogatni, de már ez a hatodik hét, hogy a folyosón állva, maszkkal az arcunkon, kellő távolságban beszélgetek velük. Az pedig különösen nehéz a számukra, hogy az unokájukkal nem tudnak találkozni, nem ölelhetik, puszilhatják meg. Átérzem, látom a városban, hogy a családi kapcsolatokat próbára teszi a veszélyhelyzet, a legtöbben mégis fegyelmezetten viselik, amire büszke vagyok. Komoly nehézséget okoz a koronavírus-járvány gazdaságilag is, és a közösségek együttélése, kapcsolatainak ápolása szempontjából is, de mindez talán rávilágít, hogy milyen fontos az összetartozás, a család és a barátok. Ez az időszak megtanít bennünket egy kicsit arra is, hogy még jobban tiszteljük a másikat. Napjainkban fontos, sőt, úgy tűnik, még fontosabb az érzelmi támogatás.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Készülnek az őszi évadra

Úgy készülünk, hogy ősszel beindul a színházi szezon, még ha néhány kompromisszumot is kellett kötnünk, tekintettel a kialakult helyzetre – fogalmazott a Hevesi Sándor Színház igazgatója a közösségi médián megjelent tájékoztatójában.

Kollégáim ugyanolyan alázattal, profizmussal és a színház iránti elkötelezettséggel teszik majd dolgukat, mint ahogy a veszélyhelyzet előtt tették, illetve a járvány idején is teszik. A társadalmi kötelezettségvállalás keretében a színház varrodája folyamatosan arcmaszkok készítését végzi, s több kollégánk részt vesz arcpajzsok összeállításában és csomagolásában is. De a színház lényege mégiscsak az előadás, a közös együttlélegzés, ami mindig egyszeri és megismételhetetlen. A 2020/21-es évadban az első bemutató a Sose halunk meg című musical lesz Koltai Róbert rendezésében és főszereplésével. Ezt a darabot már márciusban elkezdtük előkészíteni, de a veszélyhelyzet kihirdetése miatt épp az olvasópróba előtt kellett leállnunk a munkálatokkal. (A bemutató időpontja október 9.) Ezt követi október 22-én a Kölcsönlakás című Ray Cooney által írt vígjáték, amit jómagam állítok színpadra.Az advent és a remélhetőleg megrendezésre kerülő Eucharisztikus Világkongresszus jegyében (közben a kongresszus megrendezésének időpontját egy évvel elhalasztották – szerk.) tűzzük műsorra Vajda Katalin Legyetek jók, ha tudtok című színdarabját, amely Luigi Magni és Bernardo Zapponi azonos című híres filmjéből készült. A darabot Moravetz Levente rendezi, a bemutató időpontja pedig december 4. A nagyszínpadon 2021 januárjában lesz látható Rákosi Viktor Elnémult harangok című darabja a Kossuth-díjas Szilágyi Tibor színpadra állításában, megemlékezve a Trianoni békediktátum 100. évfordulójáról. 2020. március 13-án lett volna a Kőszívű ember fiai című produkció premierje, amiből csak egy házi főpróbát tudtunk tartani a veszélyhelyzet kihirdetése miatt. Reményeink szerint – majdnem napra pontosan egy évvel később – 2021. március 12-én tervezzük a mű bemutatóját, rendezője Böhm György. A nagyszínházi premierek sorát egy újabb musical zárja. Szakcsi Lakatos Béla és Csemer Géza alkotta a Cigánykerék című darabot, mely a '70-es évek pesti miliőjében játszódik, valahol a VIII. kerület mélyén. A bemutató tervezett időpontja 2021. április 16., a darabot pedig Böhm György állítja színpadra Bakó Gábor koreográfus segítségével. A jövő évadban két ifjúsági bemutatót tervezünk. A nagysikerű Lázár Ervin-program keretében Farkas Ignác rendezi a Félőlény című zenés mesejátékot, amelyet szeptember 16-án szeretnénk bemutatni. A második félévben, 2021 februárjában egy mesemusical színesíti a repertoárt, ami Fekete István Vuk című regényéből készült és Tompagábor Kornél állítja színpadra. A stúdiószínpadon is szeretnénk új bemutatót tartani, a zalai származású Szálinger Balázs Becsvölgye című színművét Mihály Péter rendezi. Továbbra is műsoron marad a Sóska, sültkrumpli című előadás, a Vigyázat, csalók! című bűnmegelőzési programmal összekapcsolt utazó darabunk is, mint ahogy a Csontketrec című Tantermi Deszka-előadás is tovább szerepel a repertoáron. Bízunk benne, hogy pótolni tudjuk a Tóték című bérletes előadásunkat (10 alkalom), és a két bérletszünetes Oscart is szeretnénk lejátszani. Ennek időpontjáról, amint biztosan tudni fogjuk, azonnal tájékoztatjuk a tisztelt publikumot – tájékoztatott Besenczi Árpád.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére