Minden rászorulónak adnak A külterületek biztonsági éve Segítség a bajbajutottaknak  

Minden rászorulónak adnak

Egy délelőtt az adományközpont „járatával”

A Zalaegerszegen két éve működő adományközponthoz látogattunk, megnézni, hogyan módosultak feladataik mostanában, amikor sokaknak nem könnyű. Náluk egyébként is mindennaposak az élelmiszercsomagért betérő emberek. És, amint Dudás Gyula, az adományközpont vezetője elmondta, olyan még nem volt, hogy valamit ne tudtak volna adni.

– b. k. –

– Másfél éve vettük fel a feladataink közé az élelmiszercsomagok továbbítását a Magyar Élelmiszer Bank közreműködésével, valamint számos pékség felajánlásának köszönhetően. A fogyasztásra még alkalmas, de nem első osztályú ennivalókhoz jutunk így hozzá, melyeket még átválogatunk, csomagolunk és kiszállítjuk az érintettekhez. Bár elsősorban a nehéz körülmények között élő mozgássérülteket támogatjuk (500 fő), de bárki fordulhat hozzánk. A mostani helyzet miatt, a biztonságuk miatt az idősotthonokba nem juttatunk el adományokat (elsősorban ruhaneműt). Viszont gyakran a Családsegítő Szolgálattól irányítanak hozzánk családokat. Van, hogy a szomszédok hívják fel a figyelmet a nehéz körülmények között élőkre, oda hívás nélkül is megyek – mondta Dudás Gyula, s valóban a hétfői körön két ilyen kisgyermekes családnál is megállt az autó, s mint egy igazi Mikulásnak, csak nagy csomag élelmiszer maradt a nyomában. De minden portánál bottal, kerekesszékkel közlekedő hálás lakók jönnek elő a csengőszóra, hálás mosollyal, néhány jó szóval az ajkukon.
– Volt-e olyan nap, mondjuk, amikor kitört a nagy felvásárlási láz, hogy nem tudtak adni?
– Mindig tudtunk. Sőt utána, mivel sokan otthon kezdtek sütögetni, több pékáru megmaradt a boltokban, így nekünk több jutott. Ugyanígy húsvét előtt, hogy ne vesszen kárba, a szokásosnál több zöldséget és gyümölcsöt kaptunk. Így az ünnep alatt is járat volt. Délelőtt Zalaegerszegen megyünk, délután vidékre. Az egész megye területén. Sajnos, elmondhatatlan mély szegénységgel is találkozunk. Azt látni, amikor valaki valóban éhes. És ez olyan szívszorító, ami miatt mindennap menni kell.
– Ez ad erőt?
– Ez is, és hogy megtapasztaltam a saját életemben is, milyen az, ha segítségre szoruló van a családban. És ez bárkivel megeshet. Az kell, hogy szívből tegyük a dolgunk, akkor nem fáradunk el. Olyan ez, mint a foci, aki szereti, az egész nap bírja. De nemcsak az anyagi helyzet, hanem az egyedüllét is nehézség. Van, akinek az önkéntes munka a segítség erre. A két év alatt sok tapasztalatot gyűjtöttem, sokan tudják, hogy hozzánk lehet fordulni, én is tudom, kiben bízhatom. Egy egész önkéntes csapat dolgozik mögöttem. Nekik sok köszönet jár. Van, hogy polgármesterek fordulnak hozzánk a falujukban hirtelen munaknélkülivé vált családok támogatásához. Zalaegerszeg polgármestere pedig pénzadománynyal (100 ezer forint) segített minket, ahogy Tolvaj Márta alpolgármester tárolóhelyiségek szerzésében, vagy Németh Gábor önkormányzati képviselő adománykiszállításban. De sportolók, harcművészek, vagy éppen szurkolói kör, cégek, civil szervezetek is támogatnak minket – teszi hozzá az egykori sportoló, aki jelenleg a Mozgássérültek Zala Megyei Szervezetének elnöke, akinek egész nap, egész héten ott van a szeme rászorulókon.
– Ön mindennap vállalja ezt a feladatot. Érezte már, hogy a jótett helyébe jó jár?
– A saját betegségem alakulása kapcsán mindenképpen. Akár magatehetetlen is lehetnék, ehhez képest minden napot csúcsra járatok. De az úgynevezett „véletlenek” gyakran segítik a munkámat.
A Balatoni út 3. alagsorában lévő adományközpontban hétköznap délelőttönként várják az adományozókat és a rászorulókat egyaránt.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A külterületek biztonsági éve

Bemutatjuk az öreghegyi polgárőröket

Hat éve alakult meg a Besenyő és Öreghegy Polgárőr Egyesület. A kezdő negyvenfős tagság mára majdnem megkétszereződött. Nemcsak védik a közbiztonságot és a környezetet, de közösségformáló erejük és tevékenységük is van. Dancs István elnökkel beszélgettünk.

– bánfi kati –

– Az alapfeladatunk szerint védjük az értékeinket. Ez lakossági igény volt, mivel kisebb betörések voltak Öreghegyen. De amióta szolgálatot teljesítünk, nem volt ilyen elkövetés. Visszatartó ereje van a mindennapos jelenlétünknek. A szolgálatot bejelentjük a rendőrségnek is, így ők is tudják, hogy hol és kire lehet éppen számítani szükség esetén. De a célunk a megelőzés – mondta Dancs István egykori rendőr alezredes. – Vannak támogatóink, akik életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt nem tudják kivenni a részüket a gyalogos járőrözésből. Jelen helyzetben a hatvanöt év felettieket nem kérjük fel szolgálatteljesítésre.
– Életkor szerint milyen a csapat?
– Többségében idősebbek. De rokoni és baráti szálak révén vannak fiatalok is. Együttműködési megállapodásunk van öt középiskolával, az ötvenórás önkéntes szolgálatot nálunk is lehet teljesíteni. Ezt a lehetőséget mindenképpen kihasználjuk, mert az ifjú polgárőrök aztán itt ragadhatnak, igazi polgárőrként, ahogy erre van is példa.
– Mekkora terület tartozik Önökhöz?
– Az összes utca bejárva hét kilométer. Részben lakják, részben hétvégi házak, pincék vannak itt. És egy olyan közösség, ahol még beszélgetnek, jószomszédi viszonyt ápolnak az itt élők.
– A közösségi életet a polgárőrök is erősen építik.
– Igen, több rendezvényünk van az év során, amit kedvelnek az érintettek. A farsangi polágőrbált még meg tudtuk tartani. A hagyományos Borút megrendezésre került, de a családi nap biztosan elmarad, kérdéses a Péter, Pál-napi búcsú és a nyári kirándulások is. Adventkor is közös fát állítunk a kápolnához. Az idén újdonság lesz majd itt a madárgyűrűzés-bemutató.
– Ez a környezetvédelmi tevékenységük hozadéka?
– Minden tavasszal akciót hirdetünk fák metszésére, szemétszedésre, amit Gecse Péter, a terület képviselője is támogat. Néhány éve az aranyoslapi békamentéshez is csatlakoztunk, ezért kaptuk cserébe a madáretetőt és a gyűrűzési bemutatót.
– Vannak most speciális feladatok?
– Mindig odafigyelünk az itt élőkre, de szerencsére most nincs olyan lakó, aki ne tudná ellátni magát. Sokat segít ebben a néhány hete működő mozgóbolt, melyért szintén Gecse Péter járt közben. Szintén nagy segítség lesz, már várjuk, ha az ígéreteknek megfelelően megindul a buszjárat is ide.
– Egyéb?
– Részt vállalunk a megyei szövetség munkájából is, ahol alelnöki posztot töltök be. Az idén meghirdetett kiemelt feladat a külterületek biztonsága, ami teljesen passzol a mi egyesületünk tevékenységéhez.
– Elégedett a csapatával?
– Nemcsak én, 2017-ben a megyében mi érdemeltük ki „Az év polgárőr-egyesülete” elismerést.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Segítség a bajbajutottaknak

Mszp: sajtótájékoztató

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került zalaegerszegi, nagykanizsai, zalaszentgróti és lenti családoknak közel 500 kilónyi, tartós élelmiszerekből, tisztasági és fertőtlenítőszerekből álló adományt osztott ki az MSZP Zala Megyei Területi Szövetsége a párt országos akciója keretében.

Dr. Fodor Csaba megyei elnök elmondta, hogy országgyűlési képviselőik a mostani tiszteletdíj-emelésükből adódó különbözetet felajánlották a szocialista frakció már meglévő szolidaritási alapjába. Az ebből összegyűlt 4 millió forintból vásároltak közel 12 tonnányi tartós élelmiszert és tisztítószert, amelyből minden megyébe juttattak. Azokat a családokat kívánták ezzel segíteni, ahol már valamelyik családtag elvesztette munkáját, vagy csökkentett munkaidőben dolgozik, és ezért kevesebb pénzt visz haza a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet miatt. Az adomány elosztásában a helyi szocialista képviselők segítségét kérték, hogy mely családoknál van leginkább szükség erre a támogatásra. A négy zalai településen 120 családot segítettek egységcsomaggal ily módon. Hangsúlyozta: az MSZP nem ért egyet az önkormányzati forráselvonással. Ez Nagykanizsa esetében legalább 150 millió forint, míg Zalaegerszeg esetében közel 300 millió forint adóbevétel-kiesést jelent. Mint mondta, az önkormányzatoknak inkább több pénzt kellett volna adni a koronavírus-járvány elleni védekezésre.

 

 

 

 

 

vissza az elejére