Immunrendszerünkről közelebbről Összefoglaló a járványhelyzetről Bevásárolnak, köztereket ellenőriznek  

Immunrendszerünkről közelebbről

Beszélgetés dr. kovács mónika klinikai immunológussal

Immunrendszerünk révén mindannyian egy hadsereget hordozunk magunkban, amely ha kell, megtámadja az ellenük forduló kórokozókat. Megfelelő működés esetén mellettünk áll, és kiáll értünk, viszont ha zavar támad benne, minket néz ellenségnek. A valóság azonban ennél sokkal árnyaltabb. Dr. Kovács Mónika PhD klinikai immunológussal, a megyei kórház I. belgyógyászat és infektológiai osztályának főorvosával beszélgettünk.

Dr. Kovács Mónika

– Antal Lívia –

– Nagyon összetett szervrendszerünk az immunrendszer, mely lényegében az egész szervezetünkben jelen van. Egyik alrendszere a természetes vagy veleszületett immunitás. Nagyon sok kórokozótól megvédhet ez is bennünket, de az immunválasz nem specifikus és nem rendelkezik memóriával. Ha valamit nem sajátnak érzékel, akkor támadásba lendül. Az immunreakció lecsengését követően, mivel a természetes immunrendszerünk nem „emlékszik”, ezért ha újra találkozik ugyanazzal a kihívással, lassan és ugyanúgy fog reagálni, mint először. Ennél sokkal fejlettebb a másik alrendszer, a szerzett vagy tanult immunrendszer, ami életünk folyamán sajátítja el, melyik a saját antigén, és melyik nem, illetve mi az, ami ellen védeni kell bennünket. Fontos, hogy rendkívül specifikus immunreakcióra képes és memóriával is rendelkezik, ezáltal a későbbiekben azokat az immunsejteket tudja előhívni, amelyeket már korábban bevetett egy-egy kórokozó ellen. Ezáltal nemcsak gyorsabb, de hatékonyabb is lesz az immunvédekezés.
– Milyen kapcsolatban állnak egymással?
A veleszületett és a szerzett immunrendszer szigorúan szabályozott, többlépcsős folyamatban működik együtt egymással. A működésért, illetve a kommunikációért a szabályozó sejtek és az immunrendszer által termelt hírvivő fehérjék, úgynevezett citokinek a felelősek. Egy vírus- vagy baktériumfertőzés kapcsán az immunrendszer támadásba lendül, hogy elpusztítsa a szervezetünket károsító kórokozót. Ha ez sikerrel jár, akkor a támadó immunválasz lecsengésével egészséges személy esetében helyreáll az immunrendszer nyugalmi állapota. Vannak viszont olyan élethelyzetek is, amikor kifejezetten háttérbe kell vonulnia az immunrendszernek.
– Melyek ezek?
– Például gyermekvárásnál, hiszen a megtermékenyített petesejt illetve embrió csak félig saját, vagyis csak fele részben hordozza magán az anya antigén-tulajdonságait. Az anya immunrendszere ezt felismeri, bántóan azonban nem léphet fel, mert ez vetéléshez, koraszüléshez vezethet. A szülést követően az anya szervezetében visszaáll a korábbi immunológiai egyensúly, tehát csak átmeneti állapot az immunrendszer legyengülése. Ugyanakkor veleszületett immunhiányos állapotokról is beszélhetünk, melyek különböző súlyosságú és az élet előrehaladtával halmozottan előforduló, nem ritkán halálhoz vezető fertőző betegségekkel is járhatnak. Az immunrendszer egyensúlya kibillenhet akkor is, amikor az orvos immunelnyomó kezelést alkalmaz például szervtranszplantált betegen, abból a célból, hogy a beültetett szerv ki ne lökődjön. Mindez azonban magával vonja a fertőzések gyakoribb előfordulását.
– Szerzett immunhiányról mikor beszélhetünk?
– Itt kap hangsúlyt, hogy valóban nagyon sokat kell tennünk a megfelelően működő immunrendszerünkért, mert immunhiányos állapot léphet fel például túlzott alkoholfogyasztás, alultápláltság vagy éppen a túlsúly, továbbá a nem megfelelően kezelt cukorbetegség következtében is. Van, amikor viszont nagyon „erős” az immunrendszer, ilyenkor nemcsak a kórokozókat pusztítja el, hanem a saját szervezet ellen lép fel támadóan. Ezek az autoimmun betegségek, melyek kialakulásában genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak.
– Mi a helyzet az immunerősítőkkel, egyáltalán szükségünk van immunerősítésre?
– Immunerősítés nem létezik, és nem is lenne jó. Az immunrendszerben ugyanis az immunológiai reakciókat nemcsak elindító, hanem megfékező sejtek is vannak, amelyek véget vetnek a támadásnak, amikor a kórokozó a szervezetből már eltűnik. Ha nem tudna az immunválasz leállni, akkor a saját szervezet károsodna. Szerencsére nincs az az immunerősítő, amelyekkel ezeken a fékeken át lehetne törni. Mindazonáltal valóban sokféle termék kapható – kétes helyekről, nagyon drágán – de ezeknek az égvilágon semmilyen immunerősítő hatása nincs. De számos vitaminról ismert, hogy hatással van az immunrendszer működésére, viszont ezek esetében sem erősítésről van szó, hanem sokkal inkább a megfelelő működés biztosításáról. Ilyenek például a C- vagy D-vitamin. Ugyanígy fontosak a nyomelemek, a vas, a magnézium, a cink, amelyek külső pótlására nincs szükség, ha valaki egészségesen és változatosan táplálkozik. Egy-egy elhúzódó megbetegedés vagy nagyobb műtétet követően, stresszhelyzetekben, terhesség során, illetve daganatos betegség esetén azonban szükség lehet plusz vitamin- és nyomelembevitelre. Immunrendszerünket támogathatjuk úgy is, ha felhagyunk rossz szokásainkkal. A dohányzás nem csak a tüdőt, de az immunrendszert is károsíthatja. Ugyanígy a nem megfelelő táplálkozási szokásaink is kihathatnak az immunrendszer működésére. Bizony nagy baj, ha nem működik helyesen, de ezt nem lehet kisarkítani arra, hogy erősítsük. Az egészséges életmód, a gyermekkorban és a később megkapott védőoltások ugyanakkor hozzájárulnak ahhoz, hogy egy jól felkészült immunrendszerrel rendelkezzünk. Az is vitathatatlan, hogy manapság nagyon sok baktérium, vírus, parazita leselkedik ránk, ami már a globalizációval függ össze, hiszen sokfelé utazunk a világban, és ebből adódóan számos olyan kórokozóval találkozhatunk, melyek a lakóhelyünkön egyébként nem fordulnának elő.
– Mit tanulhatunk az új koronavírus-járványból?
– Sokkal átgondoltabb és tudatosabb életet kell élnünk, meg kell válogatnunk a mindennapi szokásainkat, hobbinkat, vigyáznunk kell a környezetünkre, és sokkal felkészültebbeknek kell lennünk egy ilyen nem várt helyzetre, hiszen bármikor megismétlődhet. Úgy vélem, a személyi higiénia terén tanulhatunk még nagyon sokat. Helyes kézmosással, légúti fertőzés esetén szájmaszk hordásával vigyázhatunk a környezetünkben élőkre, családtagjainkra, de különösen is a veszélyeztetettekre, mint például a gyerekekre, idősekre, betegekre. Emellett fontos a már rendelkezésünkre álló védőoltások beadatása is, hiszen ezek segítségével megelőzhetjük a járványok kialakulását.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Összefoglaló a járványhelyzetről

Megugró fertőzésszám, kötelező maszkviselés, új védelmi intézkedések

Lapzártánkig 123 főre nőtt Zala megyében az igazolt koronavírusos megbetegedések száma. A növekedés múlt hét elején vált számottevővé, miután kiderült, hogy két zalaegerszegi idősotthonban is felütötte a fejét a vírus.

Balaicz Zoltán polgármester április 27-i Facebook-bejegyzésében így tájékoztatott a kialakult helyzetről: Egy héttel ezelőtt örömmel számoltam be arról, hogy az önkormányzati egészségügyi alapellátásban és az idősügyi intézményekben elvégzett, a város által megrendelt és finanszírozott mind a 650 koronavírusteszt negatív lett. Sajnos, pénteken érkezett az a hír, hogy a volt József Attila-iskolában működő idősek otthonában, a demensrészlegen az egyik ellátott pozitív eredményt produkált. Az otthon orvosa konzultált a megyei kórházzal, a biztonság kedvéért beszállították vizsgálatra és koronavírustesztet is végeztek rajta, ami péntekre pozitív lett. Ezután a fenntartó önkormányzat, az intézmény vezetése és a népegészségügyi hatóság gyors és határozott lépéseket tett. A demensrészleget izolálták, és valamennyi ellátotton és dolgozón azonnali PCR-tesztet végeztek el. Ennek eredményeként további kilenc idősnek és öt dolgozónak lett pozitív a koronavírustesztje. A tíz idős kórházban van megfigyelés alatt, állapotuk kielégítő, van köztük több tünetmentes is. Az öt érintett dolgozó otthon van házi karanténban. Egyiküknek hőemelkedése van, másikuk köhög, hárman tünetmentesek. A pozitív tesztet produkáló dolgozók esetében kontaktkutatásra is sor került. A városban nem csak önkormányzati, hanem állami bentlakásos szociális otthon is működik a pózvai városrészben, amely az önkormányzatinál jóval nagyobb. Ott is hasonló folyamat játszódott le, a PCR-tesztelés után szintén találtak pozitív eredményű ellátottakat és dolgozókat, őket izolálták, a többi eredmény negatív lett. Április 28-i közleményében a polgármester arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a kialakult helyzet miatt május 1-től kötelező lesz a maszk viselése (vagy az orrot, szájat eltakaró kendő, sál használata) a következő helyeken:
– a közösségi gyülekezési célú helyszíneken, buszvárókban, sorban állásra kijelölt helyeken, illetve mindenhol, ahol viszonylag kis helyen tartózkodik sok ember,
– a piacon és a vásárcsarnokban,
– a tömegközlekedésben az autóbuszokon.
A polgármester felszólította a kereskedelmi egységek, üzletek, bevásárlóközpontok tulajdonosait, illetve üzemeltetőit, hogy csatlakozzanak ehhez a szabályozáshoz, illetve hogy tartsák és tartassák be a távolságtartási ajánlásokat is. A boltokban tapasztalható zsúfoltság különösen veszélyes lehet! Az üzemeltető felelőssége, hogy védje a saját alkalmazottjait és a vevőit is!
Április 30-án, a kormány bejelentését követően Balaicz Zoltán is kihirdette, hogy a védekezés új szakaszba lép Zalaegerszegen. Fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindíthatják az életet Magyarországon. Vidéken a kijárási korlátozás helyére új védelmi intézkedések lépnek: az üzletek korlátok nélkül kinyithatnak, az éttermek, kávézók, cukrászdák teraszai kinyithatnak, esküvő, temetés a korábbi szabályok szerint megtartható, a profi, amatőr és tömegsportban is engedélyezik az edzést és a zártkörű rendezvényeket, valamint a misék is megtarthatók óvintézkedésekkel, továbbá feloldják a magánegészségügy korlátozásait is. Ugyanakkor a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön a másfél méteres távolság betartása, valamint a maszk viselése kötelező lesz! Mindeközben egy reprezentatív minta alapján – az ország hét régiójában, mintegy 17.778 fő bevonásával – átfogó szűrővizsgálatba kezd május 1-től négy hazai egészségügyi felsőoktatási intézmény a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. A szűrővizsgálatot PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki. Emellett május 8–9–10-én az önkormányzat is újabb tesztelést végez a városi egészségügyi alapellátásban. Folyamatosan zajlik továbbá Zalaegerszegen a közterületek és intézmények (a központi orvosi ügyelet, a háziorvosi rendelők és a gyermekorvosi rendelők) légtér- és felületfertőtlenítése is. A tényleges vírushordozók száma az igazolt koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb, így ők tünetmentesen is fertőzhetnek. Ezért a védekezés most kezdődő második szakaszában, az enyhítések ellenére is, kiemelten fontos az ajánlások és a szabályok betartása!

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Bevásárolnak, köztereket ellenőriznek

A rendért zalai közbiztonsági és polgárőr egyesület önkéntesei

Gyógyszereket váltanak ki, banki ügyintézést végeznek, élelmiszereket és állateledeleket vásárolnak a Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület polgárőrei annak érdekében, hogy a koronavírus által legveszélyeztetettebb korosztály tagjai otthon maradjanak.

– A. L. –

– Egyesületünk Zalaegerszeg belterületén a 65 év feletti korosztály ellátásában vesz részt. Igyekszünk maximálisan segítségére lenni a hozzánk fordulóknak. A feladat elég sok adminisztrációval jár, amin könnyíteni lehetne, mert több lesz a teendő, miután Zala megye már az ország második-harmadik legfertőzöttebb területei közé tartozik az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma tekintetében – mondja érdeklődésünkre Sándor Dénes György, a Rendért Zalai Közbiztonsági és Polgárőr Egyesület elnöke.
– Miből áll a feladat?
– A polgármesteri hivataltól kapott címlista alapján keressük fel az ügyfeleket, akik tájékoztatást kapnak a szolgáltatásról, illetve egy nyilatkozatot írnak alá arról, hogy otthon maradnak. A folytatás úgy néz ki, hogy a beérkező igényeket a hivatal mindennap 15 óráig eljuttatja hozzánk. Polgárőreink másnap már reggel nyolc órától kimennek a helyszínekre egyeztetni a kért szolgáltatásról. Egy bevásárlás esetén pontosan mit kérnek, például milyen fajta lisztet, és abból mennyit, hogy mindenki azt a terméket kaphassa meg, amelyhez hozzászokott. Ilyenkor veszik át a pénzt, amiről pénztárbevételi bizonylatot állítanak ki az ügyfél aláírásával. Az ügyek elintézése után a visszajáró pénzről pénztárkiadási bizonylatot állítanak ki, illetve adnak át az ügyfeleknek. Közben ezek az iratok az irodát is megjárják, hiszen az én feladatom a munka megszervezése és a dokumentumok igénylők szerinti iktatása. Jelenleg 56 címünk van összesen, ami 8–10 elintéznivalót jelent naponta.
– A polgárőrök maguk vásárolnak be?
– Nem, köszönhetően a Tescó-nak, amely segítségünkre sietett. Az áruház másnapra az átküldött bevásárlási lista alapján személyre szólóan állítja össze az árut, amit polgárőreink saját járműveikkel szállítanak ki az ügyfelekhez. A gyógyszerkiváltások esetében is ez a mód, amelyben a Paracelsus gyógyszertárral működünk együtt. Természetesen a csekkfeladáshoz, a banki ügyintézéshez polgárőreinknek is sorba kell állni. Örömre szolgál, hogy mindenkinek megvan még a munkája. A koordinálás ezért is okoz nehézséget, mert vannak, akik csak délelőtt, míg mások csak délután érnek rá. A munka kiosztása is eszerint történik, így vannak, akik az igények felvételével foglalkoznak, míg mások a teljesítésével, illetve az áru kiszállításával. Jelenleg 26 polgárőrünk dolgozik a rendszerben, akik lelkesen látják el szabadidejükben a járványügyi helyzet miatt megnövekedett önkéntes közfeladataikat. Emellett saját családtagjaikat is segítik. Az ügyfelek lakásába nem megyünk be, a kapuban adjuk át az árut. Rendkívül odafigyelünk a járványvédelmi előírásokra, mindenki szájmaszkban és kesztyűben végzi a munkáját. Az eszközöket a megyei polgárőr szövetségtől, az önkormányzattól, önkéntes felajánlásból és egyesületünk vásárlásaiból biztosítjuk.
– Miből áll még a heti munkarendjük?
– Hét közben a bevásárlásokat és az egyéb ügyek elintézését végezzük. A hét végén a helyi és az országos járványvédelmi előírások betartására ügyelünk lovas, kerékpáros és autós járőreinkkel. Azokat a lezárt területeket (Alsóerdő, Gébárt, Vizslapark) ellenőrizzük, amelyeket az emberek a jó időt kihasználva mégis látogatnának. Sajnos, többen figyelmen kívül hagyják a polgármesteri rendelkezéséket, volt olyan hétvége, amikor 46 embert kellett figyelmeztetnünk a csoportosulás miatt. A helyzet élesedik, hiszen a megyében és a városban is egyaránt nőtt a fertőzöttség, ezért mindenkinek még inkább felelősségteljes magatartást kell tanúsítani.

 

 

 

 

 

vissza az elejére