Egy sikeres pályafutás mottója Döntő lesz a topformaközeli állapot Május 23-án folytatódhat a bajnokság Másként gondolják a nőknél, mint a férfiaknál Online szavazással

 

Egy sikeres pályafutás mottója

„Jó lenne még mindig játszani”

Fényes játékos-pályafutás áll Csatáné Balogh Beatrix mögött. Aktív kézilabdázóként a Dunaferr oszlopos tagjaként Bajnokok Ligáját, EHF Kupát, Európai Szuper Kupát nyert. Külföldi profi pályafutása során szerepelt az osztrák Hypo együttesében, ott is több trófeát begyűjtött. Játszott spanyol bajnokságban is. A magyar válogatott színeiben Eb-arany-, bronzérem, olimpiai ezüstérem szerepel eredménylistáján. Az egykori remek szélső manapság az NB II-es Egerszegi KK női csapatának vezetőedzője.

– Eredményes játékos-pályafutást mondhat magáénak. Nem érzi úgy, hogy kicsit elfelejtették a honi kézilabdában?
– Abszolút nem zavar, hogy nem kapok nagyobb szerepet. A sportágban ezen a szinten is lehet eredményeket elérni. Jelenleg Egerszegen dolgozom, nagyon szeretem az itteni munkámat. Engem nem zavar, hogy az NB II-ben kell ténykednem, tökéletesen megfelel számomra.
– Játékos-pályafutása során sok trófeát, érmet begyűjtött. Van hiányérzete? Netán egy olimpiai aranyérem?
– Különösebb hiányérzetem nincsen, amit lehetett, azt elértem. Egyetlen dolog hiányzik, jó lenne még mindig kézilabdázni. Nagyon szerettem játszani. Nehéz volt megélnem, hogy az olimpiai ezüstérmünk nem lett fényesebb, hogy „csak” másodikak lettünk. Az idő múlásával a második helyet is óriási dolognak tartom.
– Maradva az olimpiai döntőnél, jelentős előnnyel vezettek a fináléban, mégis elvesztették. Mi történt akkor a csapattal?
– Sokszor átgondoltam azóta is a történteket. Nagyon nehéz erre választ adni. Talán a jelentős előny birtokában az edzők és mi játékosok is azt hittük, hogy már megvan az aranyérem. Nem tudtunk ritmus váltani, ellenfelünk lendületet kapott és fordított ellenünk.
– A játékos-pályafutása befejezése után hol kezdett edzőként dolgozni?
– Marcaliban, az NB II-es csapatnál kezdtem a munkát, de mellette már az utánpótlással is foglalkoztam.
– Egerszegen is NB II-es csapatnál dolgozik. Idővel vállalna nagyobb feladatot is?
– A jelen helyzet számomra nagyon megfelel. Szép feladatnak tartom olyan gyerekekkel is megszerettetni a kézilabdát, akik nem a legtehetségesebbek. Velük elérni eredményt, hogy folyamatosan fejlődjenek. Igazán szép edzői feladat, ez a tény motivál a pályán. Természetesen nagyon örülök, hogy tehetséges gyerekek is érkeznek közénk. Mindkét csoportból kihozni a maximumot. Az igen. A kevésbé tehetségeseket a kézilabda mellett tartani, az is szép feladat.
– Sportos család az öné. A férje jégkorongozott, ön kézilabdázott, a lánya is az Egerszegi KK-ban játszik. Ő nem vágyik többre?
– Remélem, a lányom még játszik magasabb osztályban. Amit itt a klubnál tudtam neki adni, az itteni lehetőségek között elég volt. Jövőre mi lesz? A csapat meghatározó játékosa lett. Ő és a többi játékos szempontjából rosszul jött a járvány miatti kényszerszünet. Lelassította fejlődésüket, hogy nagy szünet van a bajnokságban. Hol folytatja a következő szezont a lányom, ezen gondolkodunk.
– Egykor Zalaegerszeg, a Caola SE révén vidéki kézilabda-fellegvár volt. Lehet itt még újból élcsapat?
– Számomra nem az a fontos, hogy milyen osztályban szerepel a felnőttcsapat. Legfontosabbnak az utánpótlás nevelését tartom. Vásárolni játékost, ahhoz sok pénz kell. A járvány után nehéz lesz a sportágak, benne a kézilabda helyzete. Számunkra a legfontosabb a szinten tartás és az utánpótlásban a legtöbb csapatot versenyeztetni. A többi már a jövő zenéje.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Döntő lesz a topformaközeli állapot

Márton gábor a bajnokság folytatásáról

Ma két hete, hogy elkezdődtek az otthoni tréningeket felváltó kiscsoportos edzések ZTE FC-nél, amelyek során még fizikai érintkezések nélkül, de már labdás feladatokat végeznek a labdarúgók. A tapasztalatokról a csapat vezetőedzőjét, Márton Gábort kérdeztük.

– Milyen formában tértek vissza a játékosok az egyéni edzések időszaka után?
– A jelenlegi edzésekből még nem derül ki teljesen az, hogy hol tartanak, majd akkor kapunk tisztább képet, ha a normális, csapatszintű tréningeket is el tudjuk kezdeni. Az biztos, hogy az otthoni, erőnléti feladatokat mindenki becsületesen elvégezte, ezt műszerek segítségével tudtuk is mérni, viszont most már a labdás feladatokon is van a hangsúly.
– Az MLSZ bejelentése szerint három hét felkészülési idő áll majd rendelkezésre a bajnokság folytatását megelőzően. Elegendő ez?
– Ezt kell kihasználnunk és kihozni belőle a maximumot. Mivel mi már két hete elkezdtük a kiscsoportos edzéseket, a három hét labdás edzés legalább hat lesz, de az a három hét azért lesz fontos, mert akkor már csapatszinten gyakorolhatunk majd és foglalkozhatunk a taktikával is. Ha meglesz a végleges döntés a bajnokság folytatásáról és annak időpontjáról, elkezdünk majd, készülni konkrétan az ellenfelekre is. Amint erre lehetőség lesz, szeretnénk edzőmérkőzéseket is játszani a folytatás előtt, ezekre nagy szükség lesz.
– Mit hozhat a bajnokság folytatása?
– Ez egy teljesen új helyzet lesz, de az biztos, hogy az döntő lesz, hogy mely csapatok kerülnek már a folytatásra topformaközeli állapotba, és kinek lesz szüksége két-három bajnokira ahhoz, hogy felvegye a ritmust. Mi azért dolgozunk, hogy az előbbi kategóriába tartozzunk majd!
– A szavaidból úgy tűnik, nagyon hiányzik a „normális” foci...
– Így van, hiszen mint volt játékos és mint edző, szeretek a labda közelében lenni, edzést tartani, és hiányzik a meccsek hangulata is. Bízom benne, hogy minél előbb újra mérkőzéseket játszhatunk majd, és a pályán bizonyíthatjuk be, hogy helyünk van az élvonal csapatai között.
(www.ztefc.hu)

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Május 23-án folytatódhat a bajnokság

Labdarúgó-mérkőzések zárt stadionokban

Az MLSZ közleménye szerint a rendezvénykorlátok továbbra is érvényben maradnak, Magyarországon rendezvényeket augusztus 15-ig nem lehet tartani, ez jelen helyzetben valószínűleg azt is jelenti, hogy addig biztosan nem rendezhetnek szurkolók előtt mérkőzéseket.

Ugyanakkor, miután az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett, a kijárási korlátozásokat lazító intézkedések Budapestre nem vonatkoznak, ezért Gulyás Gergely miniszter tájékoztatása alapján nem volt egyértelmű, hogy az edzésekre és a zárt körű meccsrendezésre vonatkozó engedély az egész országra vagy csak vidékre érvényes-e? A Magyar Közlöny 2020. évi 96. számában a kormány 170/2020. (IV. 30.) számú rendelete, amelynek első paragrafusának első bekezdésében rögtön fel is oldja a problémát.
Magyarország egész területén
a) sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható,
b) a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel megengedett – áll a Magyar Közlönyben.
Mindent összegezve ez tehát azt jelenti, hogy a május 4-én életbe lépő mai bejelentés és a labdarúgó-szövetség múlt heti közlése alapján akár már május 23-án folytatódhat a bajnokság, aminek pontos időpontjáról az MLSZ elnökségének kell döntést hoznia.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Másként gondolják a nőknél, mint a férfiaknál

Zalai szuperligás tekecsapatok a folytatásról

Az országos sportági szövetségek sorában a tekézők testülete is meghozta döntését a járvány miatt félbeszakadt bajnokságok kapcsán. A testület két variációt vázolt fel a csapatok elé. A kijárási korlátozások csökkennek, és kinyithatják a pályákat. A csapatok május 15-től edzhetnének, május 31-től folytatódna a bajnokság. A másik variáció, ha nem tudnák befejezni a bajnokságot, a március 7-i állapot szerint lezárnák a bajnokságot. A kiesés és a feljutás kérdésében kikérnék a csapatok véleményét. A két szuperligás zalai csapat edzői különböző véleményen vannak a szövetségi döntésről.

– Az országos testület döntését nyilván el kell fogadnunk – hangoztatta Baján János, a ZTE ZÁÉV edzője. – Számomra a második verzió az elfogadhatóbb. Miért? Jóval kisebb az egészségügyi kockázata. A tekepályák megnyitásával nyilván több személyes kontaktus keletkezik. A lazítással a járvány még nem tűnik el. Ki vállalja annak egészségügyi kockázatát, ha egy játékos megfertőződik. A tekecsarnokok kis légterűek. Amatőr játékosok lévén a szezon belelóg a nyárba, éppen befejeznénk. Nagyon kis szünet után kezdhetnénk a felkészülést a következő idényre, ami elég zavaró lenne. Számomra első a játékosok egészsége. A második megoldás szimpatikusabb számomra. Nem azért, mert az első helyen állunk. A férfibajnokságban kevesebb forduló van hátra, mint a hölgyeknél, és nagyon szoros a mezőny. A bajnoki befejezésről más a véleménye Fehér Lászlónak, a ZTK FMVas edzőjének.
– Azt szeretném, hogy a pályán dőljön el a bajnoki cím és a kiesés sorsa, természetesen az egészségügyi szabályokat betartva – érvelt Fehér László. – A folytatást zárt kapus rendszerben képzelném el. A jelen állás szerinti befejezés is sántít. Azt írja a szövetség, hogy a március 7-i állapot szerint hirdetnék ki a végeredményt. Eszerint mi lennénk a bajnokok, a versenykiírás viszont másképp rendelkezik. Legnagyobb riválisunkkal, a Szegeddel szemben az egymás elleni eredmény tekintetében rosszabbul állunk. A tavaszi idényben még nem játszottunk velük. Az ilyen fajta lezárással nem értenék egyet. Számomra az lenne a legszimpatikusabb, ha az egész idényt elfelejtené az országos szövetség. Mindkét csapat egyelőre vár, de ha eljön az idő, az országos szövetség döntését kénytelenek lesznek elfogadni.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


 

Online szavazással

A sakk-csb határozatlan időre elhalasztva

A Magyar Sakk Szövetség elnöksége online szavazáson úgy döntött, hogy a csapat-bajnokság hátra lévő fordulóit határozatlan időre elhalasztja.

– Nem tartjuk jónak a testület döntését – hangoztatta Horváth Tamás, a Z. Csuti SK szakmai igazgatója. – A bajnokságot le kellett volna zárni valamilyen formában. A járvány nem mostanában cseng le. Nyáron a játékosok többsége egyéni versenyeken szerepel. A sakkban a partik során jó, ha van félméteres távolság a két játékos között, ami kevés. Játszani maszkban és kesztyűben nem igen lehet, mert kihat a koncentrációra. Nálunk egyébként nem ez a legnagyobb gond, hanem az anyagiak. Nem tartozunk a társasági adó alá eső sportágak közé. Minden támogatásért nagyon meg kell küzdenünk. Az önkormányzattól már kaptunk egy levelet, hogy a járványra való tekintettel még nem tudják, mennyivel segítik a Csutit. Azt a következetést vontam le, biztosan nem a betervezett összeggel. A szponzorainktól is kevesebbet kapunk, így még a jövő évi költségvetésünk is bizonytalan.

 

 

 

 

 

vissza az elejére