Korszerű infrastruktúra, retró hangulat Kerékpározz szabályosan! Elkezdődött az új sport- és rendezvénycsarnok tervezés  

 

Korszerű infrastruktúra, retró hangulat

Jól halad az art mozi nagytermének felújítása

Megújul, hangulatában azonban mégsem változik az Art mozi – vagyis az egykori Ady mozi – nagyterme. Mint ismert, egy TOP-pályázatnak köszönhetően, 138 millió forintos ráfordítással közösségi és rendezvénytérré alakul az egykori moziterem.

– pánczélPetra –

A Keresztury VMK által működtetett intézményben egy korábbi fejlesztéssel már korszerűsödött a régi „kettes terem”, ami azóta is betölti az épület mozi funkcióját. Ettől – illetve egy akadálymentesítéstől – eltekintve, az 1958-as nyitás óta gyakorlatilag nem újult meg az épület. A nagytermet pedig már jó ideje nem is használják filmvetítésre. A mostani projektnek köszönhetően azonban egy többfunkciós rendezvénytérré alakul át a régi terem. A rekonstrukció azért is fontos, mert a hely és az egész moziépület immár kultúrtörténeti jelentőségű. Az ötvenes évek végén az ország egyik legkorszerűbb mozipalotájának számított, ahol szélesvásznú filmeket vetítettek, mégpedig a legmodernebb hangtechnikával. Ha a korabeli tudósításoknak hinni lehet, akkor elmondható, hogy a budapesti Corvin mozi után a zalaegerszegi volt az első filmszínház, mely négycsatornás hang közvetítésére volt alkalmas. A kiváló akusztika mellett egy gombnyomással átalakítható volt a vetítővászon szélessége, a nézőteret pedig „teknő” alakúra tervezték. A terem bármelyik pontjáról 45 fokos szögön belül rá lehetett látni a vászonra. Természetesen annak idején a filmszínház a kor kívánalmainak megfelelő világítást is kapott. Ez maximális üzemben óránként 70 kilowattot fogyasztott, vagyis többet, mint Zalaegerszeg egész közvilágítása ugyanennyi idő alatt. A moziépület – különösen a nagyterem – évtizedeken keresztül meg is felelt eredeti funkciójának, és sokáig kiszolgálta a város filmrajongó közönségét. Sokaknak vannak szép emlékeik a hellyel kapcsolatban. Balaicz Zoltán polgármester is örömtelinek tartja a mostani rekonstrukciót, hiszen mint azt érdeklődésünkre elmondta, az épület még mindig fontos kulturális színfoltja a városnak. Őt is sok kedves emlék köti hozzá. Szívesen emlékszik vissza általános iskolás korából a nyári matinékra. Ekkor látta először a Fekete tulipánt és az E.T.-t is, amitől valamiért nagyon félt. Később rendszeresen látogatta Szaknyéri András videotékáját, Becs János néhai mozigépész pedig a családjuk régi barátja volt. Filmvetítésekre és közösségi programokra egyaránt alkalmas az épület, ezért is jó, hogy a TOP-pályázatnak köszönhetően végre megújulhat a nagyterem.A belvárosi mozihoz persze egy jellegzetes dizájn is tartozik, amit sokan ma már csak retró hangulatnak hívnak. Drávecz Szabolcsot, az Art mozi vezetőjét arról kérdeztük, hogy ez mennyiben módosul, vagy marad meg? Mint mondta: pozitív irányú változások lesznek, ám sok apró, kedves részlet megmarad. Bővül a színpad, a régi gipsz álmennyezetet elbontották, az új mennyezet szerkezete hőszigetelést kapott, korszerűsödik a fűtési és villamos rendszer és egyúttal a világítás is. Az új, minimalista stílusú, menynyezetbe süllyesztett lámpatestek már fel is kerültek a régi lámpabúrák helyére. Ezzel egy sokkal modernebb világítástechnika biztosítja majd a fényeket. A nézőtérre pedig visszakerülnek a régi székek is, persze megtisztítva.
- A vetítővászon azonban lekerül a színpadról, hiszen ez a terem már nem moziteremként funkcionál a jövőben. A pályázat értelmében ugyanis egy többfunkciós közösségi- és rendezvénytérré alakul. Ezt szolgálja majd az új színpadtechnika is. A háttér itt a kívánalmaknak megfelelően fekete lesz, és felkerül egy úgynevezett traverz is a színpad fölé, ahová a nagyobb produkciók fény- és hangtechnikai berendezéseit lehet majd szakszerűen rögzíteni – fogalmazott a mozi vezetője.
A polgármesteri hivatal műszaki osztályának szakreferense, Rozmanné Hoss Gyöngyi hozzátette: a fejlesztések ellenére megmarad a nagyterem megszokott hangulata. Az ötvenes évek végén ugyanis egy szórt burkolattal, vagyis egy speciális festéssel kölcsönöztek „szőrös” jelleget a falnak. Ezt a látványt, textúrát szerették volna megőrizni, hiszen hozzátartozik a nagyterem stílusához. Továbbra is megmaradnak az oldalfal ívelt mintái, amiknek akusztikai szerepe is volt annak idején, és ez így lesz a jövőben is. A falburkolat színe – mely az alaphangulatért felelős – nem változik, csak egy frissítést kap. A bordó, narancs és piros árnyalat továbbra is meghatározó lesz. A mennyezeten már el is kezdődtek a festési munkálatok, lassan láthatóvá válik a színazonos felület.
– Ha a látogató belép a felújított helyiségbe, reméljük továbbra is retróhangulatot fog érezni, de már egy korszerűbb kivitelben. Mondhatjuk azért is, mert a közösségi tér fűtését és szellőztetését is új berendezéssel biztosítjuk – tájékoztatott a szakreferens. Drávecz Szabolcs azt is elárulta: mivel ebben a teremben mozifilmek vetítésére már hosszú évek óta nem mutatkozik igény, a cél az, hogy egy többfunkciós rendezvényterem jöhessen létre. Annál is inkább mert még mindig ez a város legnagyobb nézőtérrel rendelkező helyisége.
– Az elmúlt időszakban vetítés helyett meghonosodtak itt már olyan népszerű programok, mint a Dumaszínház, vagy a különféle pszichológiai estek. Ezek megtartása mellett szeretnénk minél sokszínűbb és nagyobb rendezvényeket szervezni és befogadni; a különféle ismeretterjesztő előadásoktól kezdve, a koncerteken át egészen a színházi produkciókig. Reméljük, hogy a közönség örömmel fogadja majd a megszépült termet. Jó hír, hogy a rekonstrukció – ha minden az eddigi tempóban halad – már idén ősszel befejeződhet, hiszen a koronavírus-járvány szülte kényszerű leállás miatt, majdnem két hónappal előbb megkezdődhettek a munkálatok – tette hozzá. Megtudtuk: a mozi előcsarnokát nem érinti a fejlesztés, hiszen ez a pályázat most csak a nagyterem felújítására ad lehetőséget. Így az épületbe lépve – Ady Endre szobrával együtt – a megszokott látvány fogadja majd a látogatókat. A büfével továbbra is egy térben kap majd helyet a jegyárusítás, nemrég pedig kialakítottak egy Kult-Info sarkot is, ahol a városi programok mellett némi olvasnivalóval is szolgálnak a betérőknek... Persze csak ha véget ér a járványidőszak, és ismét kinyithatnak a mozik.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Soós Szabolcs rendőr alezredes

Kerékpározz szabályosan!

Közlekedésbiztonsági akció a városban

A jó idő beköszöntével egyre többen ülnek kerékpárra, munkába járáshoz, vagy a szabadidő eltöltéséhez választva a kétkerekű járművet. Ez még dicséretes is lenne, ha nem járna a kerékpáros közlekedés szabályainak áthágásával. A közúti balesetek okozójaként a kerékpárosok ugyanis dobogós helyen állnak Zalaegerszegen, amely miatt a rendőrség keményebb fellépésre szánta el magát.

– Antal Lívia –

– Rendszeres ellenőrzésekre kell számítaniuk a kerékpárosoknak, mert az utóbbi időben nagyon sok szabálytalanságot tapasztaltunk – mondta érdeklődésünkre Soós Szabolcs rendőr alezredes, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. – Sok bicikliző kerékpárútként használja a gyalogjárdát, a kijelölt gyalogátkelőhelyen történő áthaladáskor nem száll le a járműről, illetve nem veszi figyelembe a Kerékpárral behajtani tilos! jelzést. Ezek mind potenciális baleseti forrást jelentenek. Ezenkívül arra hívnánk fel a figyelmüket, ahogy a gyalogosok, ők is védtelenek a járművezetőkkel szemben. Ha nem a megfelelő módon és helyen kelnek át az úttesten, kevés az esély arra, hogy a járművezető időben tudja észlelni őket. Emiatt bizony könnyen válhatnak balesetek elszenvedőivé is.
– Pontosítsuk, hol lehet kerékpárral közlekedni?
– A KRESZ egyebek között előírja, hogy kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés esetében az autóbusz forgalmi sávon lehet közlekedni. Ahol ilyen nincs, a leállósávon vagy a kerékpározásra alkalmas útpadkán, illetőleg – ha az út- és forgalmi viszonyok ezt lehetővé teszik – a lakott területen kívüli úton, a főútvonalként megjelölt úton az úttest jobb széléhez húzódva kell közlekedni. Lakott területen abban az egy esetben lehet a járdán haladni, ha az úttest – minősége miatt – alkalmatlan a kerékpáros közlekedésre. Ekkor is csak a gyalogosforgalom zavarása nélkül, és legfeljebb 10 km/óra sebességgel.
– Mikor szálljon le a biciklis a zebránál?
– Ahol elsőbbségadás kötelező vagy kerékpárút vége jelzőtábla van, ott a kerékpárt át kell tolnia a gyalogátkelőn. Ha a gyalogosok számára kijelölt szakasz mellett párhuzamosan kerékpáros átvezetés is van, illetve nincs ez a két jelzőtábla, ott áthaladhat a kerékpárt hajtva. Ilyenkor a kerékpárosnak van elsőbbsége, de áthaladás előtt mindig győződjön meg arról, hogy valóban megkapta azt.
– A kerékpár kötelező felszereltsége is örök téma.
– A kerékpáros közlekedésben is az egyik legfontosabb kívánalom a láthatóság. A kerékpárok kötelező felszereléséhez ezért tartoznak az elől fehér, hátul piros fényt adó, sötétben és tiszta időben is legalább 150 méter távolságról látható lámpák. A fényviszszaverő mellény használata lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén egyaránt kötelező.
– Kerékpár vagy segédmotoros kerékpár…
– Kevesen vannak tisztában azzal, hogy mi a két kategória közötti különbség. A KRESZ értelmében a kerékpár olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és amit legfeljebb 300 watt teljesítményű motor segít. Azok a járművek, amelyek gépi meghajtással, valamint 300 watt-nál nagyobb teljesítményű benzinmotoros vagy elektromos üzemű motorral rendelkeznek, már segédmotoros kerékpároknak minősülnek. Ennélfogva nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint a kerékpárokra. Vagyis kötelező a bukósisak, a biztosítás és a jogosítvány.
– Mi a céljuk az ellenőrzésekkel?
– Kollégáim városon belül és kívül addig végzik majd az ellenőrzéseket, amíg a kerékpárral okozott balesetek száma nem csökken érdemben. Célunk elsősorban a szabályok betartatása, mert a balesetek okozói között harmadik helyen állnak a kerékpárosok a gépjárművezetők és a motorkerékpárosok mögött a városban. A szabálytalankodókkal szemben a helyszínen intézkedő rendőr 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki, továbbá szabálysértési eljárást is kezdeményezhet.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Elkezdődött az új sport- és rendezvénycsarnok tervezése

A régi csarnokot lebontják

2019 júniusában sikerült elérni, hogy bekerüljön a Modern Városok Programba egy új multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok építése. A projekt magában foglalja az új csarnok elkészülése után a régi csarnok bontását, egységes tér és parkoló kialakítását, további több száz férőhelyes parkoló építését, a környező utak felújítását, valamint a Balatoni és a Stadion utcák kereszteződésében körforgalom építését.

A kormány állami támogatást biztosított az önkormányzatnak az előkészítésre és a tervezésre. A kormánydöntés utáni hónapokban a polgármesteri hivatal szakemberei összeállították a tervezési programot, majd meghirdették a nyílt európai uniós közbeszerzési eljárást a tervek elkészítésére. A pályázatok benyújtásának határideje 2020. január 24. volt. A tervezésre 6 cég jelentkezett. A hiánypótlások után megszületett a döntés, így június 3-án, szerdán Balaicz Zoltán polgármester aláírta a legkedvezőbb ajánlatot adó tervező cégekkel az engedélyes és kiviteli tervek elkészítésére a szerződést. A terveket a helyi, zalaegerszegi Pulai Építész Iroda és AOD Építész és Grafikus Iroda által alkotott konzorcium készíti, bruttó 430 millió forintért. A szerződéskötésen jelen volt a projektet a városvezetésen belül koordináló Gecse Péter alpolgármester is. Hogy mi a további menetrend? – a részletekről Balaicz Zoltán legfrissebb Facebook-bejegyzésében számolt be:
– Mostantól kezdve közel egy év áll a tervezők rendelkezésére, hogy 2021 májusában szállítsák a teljes tervdokumentációt.
– Miután elkészülnek a tervek, újabb több hónapos nyílt európai uniós közbeszerzési eljárás kiírására kerül sor az építkezésre vonatkozóan. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2021 decemberében beérkeznek a vállalkozói ajánlatok a kivitelezésre. A hiánypótlások után kormány-előterjesztés készül, majd a 2022-es év tavaszán a kormány dönt a beruházáshoz szükséges állami forrás biztosításáról. Miután rendelkezésre áll a forrás, 2022 nyarán szerződést lehet kötni a legkedvezőbb ajánlatot adó kivitelező céggel és indulhatnak a munkálatok. Az új multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok 2024 végére készülhet el.

 

 

 

 

 

vissza az elejére