Külsejében újult meg Kilencvenévesen is aktív Fontos a rendszeres szűrés  

Külsejében újult meg

Energetikai korszerűsítés a liszt ferenc általános iskolában

Befejeződött a Liszt Ferenc Általános Iskola energetikai korszerűsítése, ami a TOP-progamból támogatva 345 millió forintból valósult meg. Az intézményben kicserélték a külső nyílászárókat, modernizálták a világítást, megújuló energiaforrás felhasználásával átépítették a fűtési rendszert, valamint homlokzati hőszigetelést és színezést valósítottak meg.

– A. L. –

Az átadási ünnepségen Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója szólt elsőként a megjelentekhez. Történeti viszszatekintésében elmondta, hogy Kodály Zoltán kezdeményezésére az 1950-es években indult el hazánkban az ének-zene oktatás, ami Zalaegerszegen 1956 szeptemberében vette kezdetét a Dózsa-iskolában. 1961-ben jött létre az állami ének-zenei iskola a városban, ami 1962 végén felvette Liszt Ferenc nevét. Az ének-zene oktatására szakosodott intézmény 1972-ben költözött új kertvárosi épületébe, amit most felújítottak. Abban a tanévben, amelyben a Liszt Ferenc Általános Iskola újra önálló intézményként működhet. Az igazgató végül méltatta az iskola ének-zene oktatásában betöltött szerepét, ami miatt szívesen íratják ide gyermekeiket a szülők. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, 2014-ben határozták el, hogy minden nevelési és oktatási intézményt felújítanak a városban. Mint mondta, ezzel a programmal rendkívül jól haladnak, ugyanakkor dolgoznak azon is, hogy a még hátralévő iskolák rekonstrukciójához megtalálják a forrást. A már elindított programba a Liszt Ferenc Általános Iskola is bekerült, melynek energetikai korszerűsítésére két TOP-pályázatból valamint önerőből összesen 345 millió forintot fordítottak. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy a zalaegerszegi iskolák az önkormányzat után a tankerület fenntartásában is jó kezekben vannak. Köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak a digitális oktatásban kifejtett munkájukért. Arra intett, hogy a vírus második hulláma újból feladja a leckét az egész ország számára, amelyre a pedagógusoknak ismét fel kell készülniük. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke azt mondta, az elmúlt időszakban egy egészen más üzemmódra kellett átállni, amelyben kiválóan vizsgáztak a pedagógusok, a szülők és gyerekek. Vírushelyzet van. Nem tudni, mi lesz ősszel, de mindenki reméli, hogy normál kerékvágásban elindulhat és végigmehet a tanév. De készülnek a rendkívüli helyzetekre is a tapasztalatok összegyűjtésével, valamint informatikai oktatóprogramokkal. Mint fogalmazott, az lenne az ideális, hogy a digitális oktatás során szerzett eddigi tapasztalok egy normális tanmenetbe épülnének be. Méltatta a zalaegerszegi tankerület pályázati munkáját, melynek révén az elmúlt öt évben 5,5 milliárd forintot tudtak befektetni a megyeszékhelyi és a környékbeli iskolák rekonstrukciójába.
Az átadási ünnepségen Galbavy Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője is kifejezte köszönetét a Liszt Ferenc Általános Iskola felújításáért.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Kilencvenévesen is aktív

Marx gyulát köszöntötték születésnapján

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték dr. Marx Gyula orvost, volt országgyűlési képviselőt, a város díszpolgárát. Balaicz Zoltán polgármester és dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző otthonában kereste fel az ünnepeltet. Az eseményen a sajtó is részt vett.

A rendszerváltoztatás hajnalán. Dr. Marx Gyulát a város vezetése is köszöntötte.

– pet –

A polgármester ezúttal nemcsak a város ajándékával érkezett, hanem a miniszterelnökével is. Orbán Viktor ugyanis szintén kifejezte jókívánságait az egykori „rendszerváltó” képviselőnek, a Zala megyei MDF egyik alapítójának. A baráti hangvételű levél mellé ajándékot is küldött. Az ünnepelt kissé meghatottan mondta: nem számított rá, hogy a családtagok után egy delegáció is érkezik majd, hogy felköszöntse. De nagyon örül a gratulációknak. Ma is azt vallja, hogy az ember valamit mindig valósítson meg abból, amit jónak lát. Ne kedvetlenedjünk el, ne hanyagoljuk el a dolgainkat, különben csak felhalmozódik a sok tennivaló és hátrahagyott feladat. Ahogy tréfásan megjegyezte: mindez nem azt jelenti, hogy vele sosem fordult elő ilyen.
Marx Gyula 1930. július 5-én született, és orvosi tanulmányokat folytatott. A közélet mindig is érdekelte, így nem csoda, hogy a rendszerváltás időszakában hamar bekapcsolódott a politikai életbe. Az 1989-es időközi választáson a Zala megyei 2. számú választókörzet ellenzéki jelöltjeként került a parlamentbe. Ez történelmi pillanatnak számított. (Kampányát Orbán Viktor is segítette.) Az 1990-es választáson ugyan nem nyert egyéni mandátumot, ám egy évvel később, Csengey Dénes halálát követően (aki megyei listáról került az Országgyűlésbe) ismét képviselő lett. Egészen a ciklus végéig, 1994-ig képviselő is maradt. Utána már nem indult választásokon, de a helyi közéletben, kulturális életben szinte folyamatosan részt vett. Bár az utóbbi években már ritkán jár el otthonról, szellemileg most is aktív. Szívesen olvas (asztalán a rendszerváltozással kapcsolatos könyvek találhatók, melyeket Kövér László küldött neki az MDF 30. emlékülése alkalmából), és gyakran fejt keresztrejtvényeket is. Születésnapjára – melyet a család vasárnap ünnepelt – befutott néhány unokája és dédunokája is. Marx Gyulának három gyermeke, 15 unokája és 16 dédunokája van (a tizenhetediket őszre várják). Fia és menye (ifj. dr. Marx Gyula és dr. Marx Gyuláné) elárulták, hogy korához képest szerencsére jó egészségi állapotnak örvend, bár a hallása már nem a régi, és az utóbbi években kicsit gyengébbnek is érzi magát. De mindezek ellenére aktívan telnek nyugdíjasnapjai.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Paksáné Nagy Etelka

Fontos a rendszeres szűrés

Az egészséges fogak nyomában – dentálhigiénikust kérdeztünk

Bár elméletben szinte mindenki tudja, hogy naponta hány alkalommal és mennyi ideig kéne fogat mosnia, de ez a gyakorlatban valahogy mégsem jön össze. Pedig a rendszeres száj- és fogápolással a legtöbb fogászati probléma könnyen megelőzhető lenne. Paksáné Nagy Etelkával, az Iván Dental fogászati szakasszisztensével és dentálhigiénikusával beszélgettünk, akit a város önkormányzata a Semmelweis-nap alkalmából elismerésben részesített nagy elhivatottsággal végzett megelőző tevékenységéért és lelkiismeretes szakmai munkájáért.

– Antal Lívia –

– Valóban így állunk a fogmosással?
– Munkánk során találkozunk mindkét problémával, amikor a szájápolási szokásokról érdeklődünk. Fogaink állapota jelentős hatással bír fizikai, mentális és szociális egészségünkre, ezért nem lehet elégszer felhívni az emberek figyelmét a rendszeres fogápolásra. Az elsődleges funkció a rágás, de fontos szerepe van a hangképzésben, beszédben is. A jó megjelenéshez, közérzethez és az önbecsüléshez is nélkülözhetetlen a szabályos és ápolt fogazat.
– Mi a legfontosabb szempont, az idő vagy a technika?
– Mindkettőnek nagyon fontos a szerepe, de talán a jó technika a legfontosabb. A dentális plakk, ami a fogszuvasodás, fogínygyulladás, fogágybetegség okozója, kizárólag mechanikai dörzsöléssel távolítható el. Ez történhet hagyományos kézi fogkefével, elektromos valamint szónikus fogkefével. Fontos a megfelelő fogkefe kiválasztása. Alapesetben a középkemény fogkeféknek van a legjobb plakkeltávolító képessége. A puha fogkeféket fognyaki érzékenység és fogágybetegség esetén érdemes használni. Elektromos fogkefékkel olyan területeket is elérhetünk, amelyeket a kézivel nem. Beépített időmérő található bennük, ami jelzi a fogmosás végét. A szónikus fogkefékkel alaposabban tisztíthatók a nehezebben elérhető részek, ezért könnyebben eltávolíthatók a fogak közötti szennyeződések.
– Mik a következményei az elhanyagolt fogápolásnak?
– Az elégtelen szájhigiéne fogszuvasodáshoz, ínygyulladáshoz, fogágybetegség kialakulásához vezethet. Következményként rágási, harapási nehézségek léphetnek fel. A nem jól megrágott étel emésztőszervi megbetegedésekhez vezethet. Nehezebbé válik a hangképzés, a beszéd érthetetlen lesz. A rossz fogak elhanyagolt ember benyomását keltik, ami pszichés problémákat idézhet elő. Idővel a még meglévő fogak vándorolnak, dőlnek, kiemelkednek, fokozottabban kopnak, túlterhelődnek. Károsodik a fogágy, ami újabb fogak elvesztését vonja maga után, és állkapocsízületi problémák is jelentkezhetnek.
– Valamiért szeretjük kerülni a fogorvosokat, és csak nagyon ritkán járunk el a fogászati kontrollvizsgálatokra.
– A fogászati prevenció fontos része a szűrővizsgálatokon való rendszeres megjelenés, ami évente, esetenként félévente ajánlott. Ez lehetővé teszi a problémák korai észlelését, így kisebb beavatkozásokkal lehet helyreállítani az esetleges károsodásokat; például gyökérkezelés helyett töméssel. A szűrésen folyamatos visszajelzést kaphatnak a szájhigiénéjükről, és tanácsokkal láthatjuk el őket, hogyan tudnának javítani rajta. Így a szájüregi egészség fenntartása könnyebbé válhat.
– Dentálhigiénikusként még miben tud segíteni?
– Gyakran előfordul, hogy a felnőtt embert is meg kell tanítanunk a helyes fogmosásra. Esetenként a legmodernebb eszköz is rendelkezésre áll, csak nem megfelelően használják. Nagyon fontosnak tartom a rutinszerű, jó szájhigiénés szokások kialakítását. Lényeges, hogy ez már kisgyermekkorban elkezdődjön. Hangsúlyozni szeretném, hogy a szülők ismereteit mindenképpen érdemes bővíteni, hiszen tisztában kell lenniük azzal, hogy példamutató magatartásuk mindennél fontosabb. Mindenkiben tudatosítani kell, hogy a száj és fogazat egészségi állapota az egész szervezet egészségi állapotát befolyásolja.
– A betegek keresztnevén ismerik, és bizalommal keresik. Eredményesnek érzi a megelőzés terén kifejtett munkáját?
– Igyekszem a betegekkel jó kapcsolatot kialakítani és ápolni, akik közül sokan már valóban ismernek. Általában fogkő-eltávolítás alkalmával van lehetőségem szájhigiénés tanácsokat adni számukra. Jó érzéssel tölt el, ha megfogadják, és a következő alkalommal látható is annak eredménye.

 

 

 

 

 

vissza az elejére