Köszönet az elmúlt hónapokért A fejedelem életútja A pozsonyi csatára emlékeztek Tájékoztatás a zala megye területén kijelölt fürdőzésre alkalmas természetes fürdővizek minőségéről Ítélkezési szünet

Köszönet az elmúlt hónapokért

Elismerések a járványügyi védekezésben részt vevőknek

A város dísztermében megrendezett ünnepségen Balaicz Zoltán polgármester, mint a helyi járványügyi védekezés irányítója, mondott köszönetet az elmúlt négy hónapban kiemelkedő munkát végző önkormányzati dolgozóknak.

Elismerő okleveleket és jutalmakat adott át az egészségügyi alapellátásban, a szociális szférában, az idősotthonokban, bölcsődékben dolgozóknak, valamint a hivatali és önkormányzati intézményekben lévő munkavállalóknak és a zalaegerszegi polgárőröknek. A polgármester részletesen beszámolt a koronavírus-járvány helyi megjelenéséről, a védekezés mindennapi lépéseiről, a beszerzett eszközökről, a sok-sok felajánlott adományról és a gazdasági hatásokról is, ami Zalaegerszeget érte az elmúlt hónapokban. Mint fogalmazott, a járvány és a gazdasági válság miatt 2020-ban nagyon jelentős, mintegy 2,3 milliárd forintos kieséssel kell számolnia az önkormányzatnak, és ez egy 6,5 milliárd forintos bevétel esetében meglehetősen nagy tétel. Balaicz Zoltán hangsúlyozta: a közösségi médiában szinte mindennap részletesen beszámolt egy-egy posztban a zalaegerszegi helyzetről, a tudnivalókról, a fertőzöttek és a gyógyultak számáról és minden védelmi intézkedésről tájékoztatta nem csak a kormánypárti, hanem az ellenzéki frakciók tagjait is. Úgy érzi, Zalaegerszeg ismét példát mutatott az összefogásból. Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke is köszönetét fejezte ki a jelenlévőknek, hangsúlyozva, hogy Zalaegerszeg jó példát mutatott az összefogásból. Mint mondta, 2020 rendkívül nehéz időszakán vagyunk túl, küzdelmes hónapok állnak mögöttünk. Ebben az időszakban a legfontosabb cél az emberek védelme volt. Kiemelt feladatot jelentett a megye 21 idősotthonának a védelme, rendszeres fertőtlenítése, a napi kapcsolat az országos operatív törzzsel, a folyamatos beszámoló az aktuális járványügyi helyzetről. A szakszerű és korrekt munkáért, az összefogásért köszönettel tartoznak minden érintettnek Zala megyében.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A fejedelem életútja

Villámkiállítás ii. rákóczi ferencről

A nemrégiben avatott II. Rákóczi Ferenc-szobor előtt tisztelegve „villámkiállításra” került sor a Rákóczi Emlékév Testület és a helyi KDNP szervezésében. Az emlékmű köré állított tablók a fejedelem életútját, a történelmi kort és a szabadságharcot mutatta be.

– b. k. –

A tavalyi Rákóczi-emlékév folytatása volt a fent nevezett program, mely egyben az újrainduló rendezvények szimbóluma is. A korlátozások után először Zalaegerszeget választották a szervezők a vándorkiállítás helyszínéül. Az időjárási helyzet miatt a bő egy óráig látható tárlatot a későbbiekben zárt térben, hoszszabb nyitvatartással szeretnék megismételni, mondta többek között Császár Zoltán, a KDNP megyei elnöke. Az ünnepségen Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke mondott köszöntőt.
– Szabadságszerető nép vagyunk, a kereszténység és Európa mellett elkötelezettek. Így volt ez Rákóczi korában és most is. A XVI. században az Oszmán Birodalmat Magyarország állította meg. Igaz, 150 éves elnyomás lett ennek az ára. Ezután egy másik birodalom akart minket elnyomni. Ez elleni harc élére állt II. Rákóczi Ferenc, a leghosszabb magyar szabadságharc (1703–1711) vezetőjeként. Üzenet volt, hogy velünk nem lehet bármit megtenni. A szabadságharcaink idején mindig felfigyelt ránk a világ. Ma is vannak feladataink, küldetésünk keresztény európaiként és önálló nemzetként. Ezért is kell emlékezni a történelmi személyiségekre. Van mire büszkének lenni. A hitünkre, az anyanyelvünkre és a történelmi hőseinkre – fogalmazott Gaal Gergely.
Az ünnepség során, melyen részt vett Balaicz Zoltán polgármester és Paál István, a Rákóczi Szövetség helyi elnöke, koszorúzásra is sor került.
A vándorkiállítás Vácon folytatja útját.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A pozsonyi csatára emlékeztek

Az 1113 éve, 907. július 3–7. között lezajlott pozsonyi csatára emlékezett Zalaegerszegen, a Baross ligetben lévő emlékműnél a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség.

Illés Csaba köszöntője után a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium végzős diákjai adtak elő műsort, majd Paál István egyesületi elnök mondott ünnepi beszédet, felidézve, hogy Árpád és harcosai megállították és felszámolták a nemzetünkre törő összevont nyugati hadakat, amelyek zászlajára az volt írva: a magyarok kiirtassanak. A csata ünnepe büszke nap, a diadal, a pompa napja. Szólt a győztes, nemzetmentő csata lefolyásáról, az ellenség erőinek felőrléséről, a zseniális hadvezetésről, aminek stratégiáját máig tanítják a világ több katonai akadémiáján. A diadal 123 évre elnémított minden Kárpát-medencét fenyegető támadást, Magyarország Európa egyik legerősebb államává vált. A győzelem biztosította magyarság fennmaradását, ám nagy áldozatokat is követelt. Elestek a lovas tumánokat vezető Árpád-ifjak, Tarhos, Üllő, Jutas, s hamarosan követte őket a súlyos sebet kapó Árpád nagyfejedelem is. A megemlékezés koszorúzással zárult. Az eseményen részt vett Balaicz Zoltán polgármester is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Tájékoztatás a Zala megye területén kijelölt fürdőzésre alkalmas természetes fürdővizek minőségéről

Balaton zalai szakaszán hét, a megyében összesen tíz engedéllyel rendelkező természetes fürdőhely várja a felfrissülni vágyókat.

Zala megye területén nincs érvényben fürdési tilalom, és a vízminőséggel kapcsolatban sem merült fel probléma az alábbi természetes vizű strandoknál:
• Balatongyörök – Községi strand (2019. évi minősítése: kiváló)
• Gyenesdiás – Diási játékstrand (2019. évi minősítése: kiváló)
• Gyenesdiás – Gyenesi Lidó strand (2019. évi minősítése: kiváló)
• Keszthely – Helikon strand (2019. évi minősítése: kiváló)
• Keszthely – Libás strand (2019. évi minősítése: kiváló)
• Keszthely – Városi strand (2019. évi minősítése: kiváló)
• Vonyarcvashegy – Lidó strand (2019. évi minősítése: kiváló)
• Hévíz – Tófürdő (2019. évi minősítése: kiváló)
• Zalaegerszeg – Gébárti tóstrand (2019. évi minősítése: jó)
• Zalalövő – Borostyán tóstrand (2019. évi minősítése: kiváló)

A Zala Megyei Kormányhivatal illetékes főosztálya – a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) korm.rendelet alapján – elvégezte az előzetes ellenőrzéseket és a fürdővíz-engedélyezési eljárást.
A fürdővíz minőségére vonatkozó adatok közérdekűek, ezért – a fürdőzők helyben történő tájékoztatása mellett – a Magyarország területén található fürdővizek aktuális vízminőségi eredményeinek osztályozása és a fürdővízprofilok megtalálhatók az https://www.nnk.gov.hu oldalon. A fürdőzők figyelmébe ajánljuk továbbá a Nemzeti Népegészségügyi Központ által, a természetes fürdőhelyek üzemeltetéséről és ellenőrzéséről készített útmutatót is, amely szintén az NNK honlapján érhető el.
A kormányhivatal munkatársai a nyári hónapokban is rendszeresen vizsgálják a jogszabályi előírások betartását. A vízminőség folyamatos monitorozása mellett a helyszíni ellenőrzések kiterjednek a pihenőhely nagyságára, tisztaságára, rendezettségére, parkosítására, továbbá az öltözőhelyek és illemhelyek meglétére és állapotára, valamint az előírt egészségügyi ellátás feltételeinek biztosítására. Szabálytalanság észlelése esetén – a fürdőzők egészsége érdekében – a szakemberek azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.
A kormányhivatal javaslata alapján az alábbi
tanácsokat érdemes megfogadnunk:
• Lázasan, betegen ne látogassuk a strandokat!
• Felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe!
• A gyermekeket ne hagyjuk felügyelet nélkül!
• Figyeljünk arra, hogy a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás veszélyes lehet!
• A fürdőzők részére szóló írásos üzemeltetői tájékoztatóban foglaltakat tartsuk be!
• Megáradt folyóvízben tilos, a hatóság által nem engedélyezett természetes vízben pedig csak saját felelősségre lehet fürödni!

(Zala Megyei Kormányhivatal)

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Ítélkezési szünet

2020. július 16. (csütörtök) napjával a bíróságokon megkezdődik az egy hónapos törvénykezési szünet, amely 2020. augusztus 20. napjáig tart. A bíróságok augusztus 24-től tárgyalnak ismét rendszeresen.

A bíróságok életében a nyári tárgyalásmentes időszak már a ’90-es évek vége óta ismert, de hivatalos jogi kategóriaként csak 2008-ban jelent meg. Hosszú évek tapasztalata – és az 1945 előtti hagyományok – indokolta a bevezetését, ugyanis ezekben a nyári hetekben az ügyfelek és a jogi képviselők általában szabadságukat töltik, így nem mindig tudnak megjelenni a tárgyalásokon. A bíróságok a dolgozóik nyári szabadságait is elsődlegesen a törvénykezési szünet alatt adják ki. A törvénykezési szünet alatt a bíróságok – a soron kívüli vagy más, rövid határidőhöz kötött ügyek kivételével – nem tárgyalnak. (Így például a letartóztatás, a gyorsított, valamint egyes polgári, munkaügyi és gazdasági tárgyú eljárások, illetve végrehajtások kapcsán tartanak tárgyalásokat, meghallgatásokat.) A polgári peres ügyekben – bizonyos kivételekkel – a Polgári perrendtartás értelmében a napokban megállapított határidőkbe az évnek július 15-től augusztus 20. napjáig terjedő időszaka nem számít bele. (Ez azt jelenti, hogy ha valaki pl. egy I. fokú ítéletet – mely ellen 15 nap alatt lehet fellebbezni – július 10-én vesz kézhez, akkor július 11–14. napja lesz a fellebbezési határidő első négy napja, míg a további napok már augusztus 21. napjától számítandók.) Büntetőügyekben a bíróságok folyamatosan ellátják a törvényi feladataikat, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére