Segélykiáltás a megmaradásért Országos versenyt rendeznének Pénz kérdése a jó csapat Boér Gábor
a ZTE új vezetőedzője
Szabó Zsolt is meghívót kapott Tartalékcsapatot indít a ZTE FC

 

Segélykiáltás a megmaradásért

Bajban a város egyetlen élvonalbeli női csapata

Elmúlt heti lapszámunkban elsőként írtunk róla, hogy a ZTE női NB I A csoportos kosárlabdacsapatának – anyagi okok miatt – veszélybe került az indulása legmagasabb osztályban. A ZTE és annak jogelődje, a Zala Volán MTE 36 éve szerepel a legjobbak között. A csapat a bajnokságban és a Magyar Kupában is többször szerzett bronzérmet. A ZTE egyedüli Egerszegen, és a megyében is, amely a női klasszikus csapatsportágakban (labdás) a legjobbak között szerepel.

– Meddig lehet nevezni a bajnokságra?
– Július 17-ig – válaszolta Tóth László, a ZTE NKK ügyvezetője.
– Addig kellene megoldani az anyagi problémákat?
– Igen. Reménykedünk, hogy sikerül megteremteni az induláshoz szükséges anyagiakat. Folyamatosan ezen dolgozunk.
– A ZTE női csapata mindig egy évre tervezett, nem hoszszabb időre, nyilván pénzügyi okok miatt. Ebből adódik, hogy tartalékkal sem rendelkeznek?
– Így van...
– Ha sikerül előteremteni az induláshoz szükséges forintokat, lesz játékosa a ZTE-nek?
– Úgy vélem, egy szűkös kerettel mindenképpen el tudunk indulni, Pénzügyi lehetőségeink függvényében igazolni később is tudunk. Az a legnagyobb gondunk, hogy az idei évben szeptember, október, november, december anyagilag nem lefedett. Főleg a kezdéssel vannak gondjaink. Erőnket összeszedve igyekszünk egy minimális költségvetésű csapatot összehozni az induláshoz, de ehhez is kevés a pénzünk.
– Egerszegnek, Zala megyének is egyetlen női csapata a ZTE NKK a legjobbak között...
– Ezért is igyekszünk minden követ megmozgatni, hogy a hagyomány, a klasszikus csapatsportágban ne szűnjön meg. Mindent megteszünk a megmaradás érdekében, ne hogy az a vád érjen minket, hogy nem küzdöttünk az utolsó pillanatig. A mínuszos költségvetést viszont nem akarjuk bevállalni.
– Amennyiben elindulnak a bajnokságban, nyilván szerényebb célokért játszanak?
– Egyértelműen a túlélésről szól az idény, hogy a minőségi kosárlabdát életben tartsuk.
– Ha nem sikerül megmenteni a csapatot, akkor a B csoportban indulnak?
– Bevallom, erről még nem döntöttünk. A nevezési idő lejártáig ezzel nem akarunk foglalkozni. Bizakodunk az utolsó pillanatig, a mondás szerint a remény hal meg utoljára.
– Hány százalék esélyt lát az A csoportra?
– Optimista típus vagyok. Jelenleg ugyan nulla százalék az esély, amely azonban bármely pillanatban 100 százalék lehet.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Országos versenyt rendeznének

Nem kell nulláról kezdeniük a tájfutóknak

Megszüntették a járványügyi korlátozásokat, kitört a nyári meleg, egyre jobban beindulnak a szabadtéri sportágak. Köztük a tájékozódási futás is.

– Nem kell teljesen újraindulnunk a leállás után – hangoztatta Fehér Ferenc, a Trió Egerszeg ZTC elnöke, edzője. – Sportolóink egyénileg edzettek, így nem kell nulláról kezdenünk. Egyénileg rendszeresen látogattuk az erdőket, ahol abszolút nem voltak személyes érintkezések, nyugodtan edzhettünk. A versenyek persze elmaradtak. Július közepétől azonban elkezdődnek a regionális rangsoroló versenyek, bár létszámkorláttal lehet megrendezni ezeket. Egy nagy verseny már lebonyolításra került, a 24 és a 12 órás váltóverseny, amelyen 500-an állhattak rajthoz.
– Melyek azok az események, amelyeken mindenképpen elindulnak a klub versenyzői?
– Reméljük, a lazítás hatására nem rosszabbodik a helyzet. Az országos szövetség vezetése kibocsátotta új versenynaptárát, amelyben az országos versenyek mindenképpen lebonyolításra kerülnek, igaz, az eredetihez képest más időpontban. Ezeken mindenképpen szeretnénk részt venni. Az egyéb versenyek megrendezését a szervezőkre bízta az országos testület. Itt a klubok szakemberein múlik, hogy rendeznek versenyt vagy sem. Az ob-ken ott leszünk, a többi eseményt igyekszünk úgy megválasztani, hogy segítsék sportolóink felkészülését.
  – A járványügyi helyzet több egyesületet megroppantott anyagilag Egerszegen is. Mi a helyzet a tájfutóknál?
  – A klub működését a leállás nem befolyásolta, a támogatóink kitartanak mellettünk, a sportpályázatok továbbra is élnek, az egyéb bevételeinkből is folyik be pénz. Nem lesz gond anyagi stabilitásunkkal.
– A tervek szerint idén rendeznének egy országos bajnokságot Zalaegerszegen...
– Az országos rövidtávú sprint- és váltóbajnokság megrendezése nem lesz könnyű feladat, nagyon nehéz támogatókat találni ebben a helyzetben. Ennek ellenére bizakodunk, hogy sikerül lebonyolítanunk. A verseny szervezése kis csúszással, de elkezdődött, jól haladunk. Az önkormányzati, illetve magánterületek bejárása megtörtént, az egyeztetések folynak az épületek igénybevételéről. A terület és a verseny helyszíne adott, így készülhetnek a verseny térképei. Mellette folyik a szállások, étkezések szervezése, az eszközök beszerzése. Remélem, hogy sikerül megrendeznünk az ob-t, egy színvonalas rendezés nagy sikert jelentene számunkra.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Pénz kérdése a jó csapat

A zte ikonja szerint nagyot változott a világ

Nagyszerűen szerepelt a ZTE labdarúgócsapata az NB I-ben. A csapat jó szereplésének nagyon örült Péter Zoltán, a ZTE egykori sokszoros válogatott labdarúgója is. A csapat ikonját nemcsak erről, hanem a labdarúgásban végbement szemléletváltozásról is kérdeztük.

– Ha nem kezdjük a szezont gyengén, mi lettünk volna ott a Mezőkövesd helyén. A nyitányon kikaptunk 1-0-ra. A második félidő alapján nekünk kellett volna nyernünk 3–4 góllal – vélekedett Péter Zoltán. – Egy sikeres rajt hatalmas erő egy újonccsapatnál. Az őszi idényt végigkísérte, hogy a helyzeteket rendre kihagytuk, és apró dolgokon múlott, hogy nem szereztünk pontot, pontokat. Az új vezetőedző érkezésével az eredményesség is megjött, ami döntőnek bizonyult.
– A jó szereplésből adódó törvényszerűség, hogy a ZTE-t úgymond kicsit szétszedik?
– A mi időnkben ekkora szerep nem jutott a menedzsereknek, nem ők irányították a focit. Amikor játszottam, a klubnál egy baráti társaság alakult ki. A csapatot javarészt helyi kötődésű játékosok alkották, többségük 8–10 évig együtt volt. Nem volt, ekkora vándorlás a csapatoknál.
– Manapság ennyire a pénz dominál?
– Nincs mit szépíteni rajta, igen. A mi időnkben nem volt divat a fél- vagy az egyéves megállapodás. Az első szerződésem a ZTE-nél négy évre szólt, és a csapat magja négy-öt évre együtt maradt.
– Azért is nehéz megtartani a játékosokat, mert nem rendelkeznek helyi kötődéssel?
– Egyértelműen így van. Nemrég láttam az 1978-ban szerepelt ZTE csapatfotóját, a 22-es keretből 15 zalai kötődéssel rendelkezett. Ehhez tudom kapcsolni a kevesebb nézőszámot is. Régebben a mai szurkolók többszöröse ment ki a stadionokba. Abban az időben faluk mozdultak meg a ZTE-ért, mivel a községben született játékos szerepelt a csapatban, elég csak Takács Jenőt, a Papp testvéreket és jómagamat említeni. Szülőfalumból Zalaistvándról sokan jártak mérkőzésre. Tudom, más világ van, a mi időnkben nagyobb volt a kötődés a szurkolók és a klub felé.
– Térjünk vissza a ZTE szerepléséhez. Egy szép focit játszó együttes volt az elmúlt idényben, amely a hajrában eredményesen is szerepelt,
– Ismételni tudom magam, simán előbbre végezhettünk volna a tabellán, ha a bajnokság első két körében jobban kihasználjuk a helyzeteinket. A csapat ősszel is szemre tetszetősen játszott. Kívülállókén úgy látom, Márton Gábor főleg lelkileg hatott a csapatra, megnyugtatta a játékosokat, levette a terhet a vállukról, ami jótékonyan hatott az eredményességre is.
– Jelentős mozgás történt a játékoskeretben, rövid a felkészülés. Sikerülhet az új vezetőedzőnek egy ütőképes csapatot kialakítania a rajtra?
– Nem lesz egyszerű feladat. A másik oldalról nézve sok múlik a játékosok képességén. Egy jól képzett labdarúgó odakerül egy csapathoz, a vezetőedző elmondja neki a feladatokat, ha megérti, végrehajtja és ehhez társak is vannak, akkor jó esély van a sikeres szereplésre. Rövid idő alatt is összerázódhat egy csapat, ehhez persze jó képességű labdarúgók kellenek.
– Ismét lehet jó csapat a ZTE?
– Nem szabadna kimondanom, de a mai körülmények között ez pénz kérdése...

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Boér Gábor a ZTE új vezetőedzője

Vasárnap délután hivatalosan bejelentették, hogy a 2020/21-es bajnokságban vezetőedzőként Boér Gábor irányítja a ZTE FC NB I-es labdarúgócsapatát.

A 37 éves UEFA Pro Licences szakember edzőként a Békéscsaba NB II-es csapatát a 2017–2018-as idényben egészen a bronzéremig vezette. A 2019/2020-as bajnoki szezont a WKW ETO FC Győr csapatának vezetőedzőjeként kezdte és távozásakor 5. helyen álló együttest adott át az utódjának.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Szabó Zsolt is meghívót kapott

Éledezik a hazai kosárlabda

Lassan kezd éledezni a honi kosárlabdaélet, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a válogatottak is sorra kezdik el a munkát. A férfi kosárlabda-válogatott edzőtáborába meghívást kapott Szabó Zsolt, aki a fantasztikus győzelmeket elérő februári csapatnak is tagja volt.

A válogatottak augusztus 2–8. között Kecskeméten találkoznak, ahol a koronavírus-járvány utáni első összetartást rendezik számukra.
A felnőttválogatott mellett az utánpótlás-válogatottak is elkezdik a közös munkát. A Zalakerámia ZTE KK-tól 7 fiatal kapott meghívót a szövetségtől. Csuti Kornél (2004) és Szalay Domonkos (2005) is hosszabb ideje tagjai korosztályuk válogatott keretének, meghívásuk ezért sem meglepetés. Nemzeti válogatott csapatok csak kadett (U16), és annál idősebb korosztályokban vannak. A fiatalabb játékosokat is szemmel tartják azonban az MKOSZ megbízottjai. A legjobbnak tartott 13–14 éves játékosokat úgynevezett képző-kiválasztó táborokba hívják meg, ahol felmérik, egymással összehasonlítják és képzik is őket, valamint figyelemmel kísérik klubjukban végzett munkájukat és fejlődésüket. A későbbi nemzeti válogatott keretek kialakítását így egy-két éves előkészítő munka előzi meg.
– A 2006-os korosztály augusztusi kiválasztó és képző táborába két egerszegi játékos kapott meghívót: Horváth Martin és Tóth Barnabás, a 2007-es korosztályból pedig hárman: Mezőfi Márk, Tóth Levente és Török-Papp Benedek. Közülük Mezőfi Márk teljesítménye azért is érdekes, mert legtöbb csapattársánál később kezdett kosárlabdázni, ráadásul a kosárlabdázás mellett dzsúdóedzésekre is jár, és országos szintű eredményei vannak abban a sportágban is. A 2006-os (Horváth Martin és Tóth Barnabás) és 2007-es (Mezőfi Márk, Tóth Levente és Török-Papp Benedek) korosztálynak egyaránt augusztus 19. és 25. között Székesfehérváron lesz a kiválasztó és képző tábora. Az U–16-os válogatott (Szalay Domonkos) július 20–24. között szintén Székesfehérváron tartja rendhagyó nyári összetartását. Az U–18-as válogatott (Csuti Kornél) július 12–17. és július 19–24. között tartja nyári programját Fehérváron.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Tartalékcsapatot indít a ZTE FC

A Magyar Labdarúgó-szövetség ismét lehetővé teszi az NB I-ben szereplő csapatok számára, hogy az NB III-ban tartalékcsapatot indítsanak. Ehhez a szövetség gyorsan módosította az
NB III versenykiírását.

A tervek szerint a harmadik vonalban az eddigi 48 csapat helyett 60 indulhatna. Nevezési lehetőséggel viszont 72 együttes rendelkezik, így aztán július közepére várható döntés ez ügyben. Egy biztos, a ZTE tartalékjai indulnak a harmadik vonalban. A zalaiak már megkezdték a felkészülést az augusztus 2-i rajtra. Bozsik József vezetőedző huszonkét fős kerettel, heti hét edzéssel készül. A keretet a felnőttcsapatnál lévő fiatalok és az U–19-es együttes játékosai alkotják.

 

 

 

 

 

vissza az elejére