Bokrétaünnep az épülő uszodánál Készülnek az előadásokra    

 

 

 

Bokrétaünnep az épülő uszodánál

Kezdődhet a tetőszerkezet kialakítása

Elérte a legmagasabb pontját az új uszoda tartószerkezetének építése. Hamarosan már a tetőt kezdik el kialakítani az épületen. A legfelső födémre a hagyományokhoz híven egy „bokrétát” – jelen esetben egy fémkonténerbe ültetett, szalagokkal díszített fát – helyezett el a városvezetés a kivitelezőkkel közösen.

– pet –

A bokrétaünnepen részt vett dr. György István területi közigazgatásért felelős államtitkár, aki a Modern Városok Program részeként megvalósuló beruházásról elmondta: a térség legnagyobb uszodája létesül Zalaegerszegen. A háromszintes, nyolcezer négyzetméteres, 270 férőhelyes lelátóval rendelkező komplexum FINA-versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz. Rangos sportesemények történnek majd itt a jövőben. A projekt pedig Zalaegerszeg közvetlen környezetére is hatással lesz, hiszen a város vonzáskörzete bővülhet általa – hangzott el.
Az úszásoktatás fontosságára hívta fel a figyelmet Vigh László országgyűlési képviselő beszédében. Mint fogalmazott: szeretnék minél korábbi életkorban arra ösztönözni a gyerekeket, hogy tanuljanak meg úszni, járjanak rendszeresen uszodába. Cél, hogy a diákok úgy fejezzék be az általános iskolát, hogy biztonsággal tudnak úszni. A rendezvényen Balaicz Zoltán polgármester felidézte: a városban először az 1938–1945 közötti időszakban vetődött fel egy uszoda, illetve szabadtéri strand létesítése. Ekkor Tamási István volt a polgármester. Az elképzelés azonban a háború miatt nem valósulhatott meg. Csak sokkal később, 1956-ban épült fel a Göcseji úton a strand, majd 1969-ben a fedett uszoda. Ennek helyére kerül most az új, modern épületegyüttes. Elhangzott: a projekt során egy 9,5 milliárd forint összköltségű uszoda, tanuszoda és strand létesül. A főbb létesítmények magukban foglalnak egy tízpályás, 25x50 méteres medencét, valamint egy 10x16 méteres tanmedencét. A kültéri medence pedig 16x25 méter nagyságú lesz. Ezenkívül szauna, vizes játszótér, öltözők, üzlethelyiségek, parkolók is létesülnek. Rendezik továbbá a zöldfelületet is. A tervek szerint 2022 elején fogadhat először látogatókat a város új sportlétesítménye. A beruházás a napokban elért a „legmagasabb pontra”, vagyis megépült a legmagasabb fal. Az ezt jelképező bokrétát daruval emelték fel annak tetejére. A fára előzetesen szalagot helyezett el dr. György István, Vigh László és Balaicz Zoltán, valamint dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Gecse Péter és Bali Zoltán alpolgármester, továbbá a kivitelezők nevében Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. elnöke és Dormán József, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója. A résztvevők egy bejárás során megtekintették az építkezés aktuális állapotát is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Készülnek az előadásokra

Évadnyitó ülés a zalaegerszegi teátrumban

Az elmaradt előadások pótlásával és természetesen új produkciókkal is készül a Hevesi Sándor Színház a 2020/2021-es évadra. Azzal számolnak, hogy minden a terv szerint halad – derült ki hétfőn a teátrum évadnyitó társulati ülésén. Az eseményen többek között részt vett Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester is.

– pet –

Dr. Besenczi Árpád színházigazgató a társulatot köszöntve elmondta: nyár elején, a kurta évad végén bizakodással váltak el, és most is bíznak abban, hogy a járványügyi helyzet ellenére sikerül minden előadást megtartaniuk. Úgy készülünk, hogy lesz színház, lesznek előadások. Dolgozunk és játszunk, ameddig csak lehet – fogalmazott. Hozzátette: a védelmi protokoll mind a kollégákra, mind pedig a nézőkre vonatkozik majd. Remélik, hogy meglesz a bizalom, és a közönség a pandémia ellenére visszatér a színházba. A bemutatók sora szeptember 7-én a tavasszal elmaradt Tóték című tragikomédiával veszi kezdetét. Az igazgató néhány aktualitásról is beszámolt. Mint jelezte, a színház közös fenntartója 2024-ig az állam és a zalaegerszegi önkormányzat lesz, az ezzel kapcsolatos szerződést alá is írták Balaicz Zoltánnal. Mindebből jól látszik, hogy a városnak fontos a zalaegerszegi teátrum működtetése. A nyár folyamán megkezdődött a tárgyalás a színház épületének felújításáról, bővítéséről is.A tervek szerint teljesen megújulna a színpad, az épület a belső udvar irányába bővülne egy kamaraszínházzal, valamint egy új bábszínházi részleggel. Ezenkívül a projekt részeként a színészház és színészlakások rekonstrukciójára is sor kerülne. A társulat nyáron sem tétlenkedett: a Sóska, sültkrumpli előadással részt vettek a Vidor Fesztiválon, ahol szép sikert arattak. Az évadnyitón elhangzott: Kovács Olga és Lőrincz Nikol színművészek távoztak a csapattól, viszont öt fővel bővült a társulat. Dura Veronika, Támadi Anita, Kovács Martin és D. Varga Ádám a kaposvári egyetem végzős hallgatóiként vesznek részt a munkában, rajtuk kívül pedig Fritz Attila színművész is Zalaegerszegre szerződött. A társulati ülés a szokásoknak megfelelően a törzsgárdatagok jutalmazásával folytatódott. Délelőtt pedig elkezdődött a Sose halunk meg című zenés játék olvasópróbája, melyen részt vett a rendező, Koltai Róbert színművész is. Az előadás premierjére a tervek szerint október 9-én kerül sor.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére