Csúcstechnológiás röntgengép Hétvégi üzemmódra váltanak Komatálat vittek  

 

Csúcstechnológiás röntgengép

Teljessé vált a digitális képalkotás a kórházban

Csúcstechnológiát képviselő berendezésre cserélte a rendelőintézet elöregedett röntgengépét a Zala Megyei Szent Rafael Kórház. A technológiai fejlesztés során a szívsebészet és a gyermekosztály diagnosztikai kapacitását egy-egy mobil röntgennel növelték, míg a pulmonológiai osztályt sebészeti képerősítővel látták el.

Dr. Halász Gabriella, Mádl Andrea és dr. Somogyi Rita

– AL –

Dr. Halász Gabriella főigazgató és Mádl Andrea gazdasági igazgató egyaránt hangsúlyozta, hogy a költségtakarékosan gazdálkodó, tartozásmentesen működő kórház saját forrásból tudta finanszírozni a csaknem 335 millió forint összértékű beszerzést. Az eszközpark bővítése fontos eleme a megyei kórház technológiai fejlesztést és az innovációt támogató stratégiájának. Dr. Somogyi Rita, a radiológia és izotópdiagnosztika osztályvezető főorvosa szerint több érv is szólt amellett, hogy a központi radiológián ezt az eszközt állították üzembe. A Siemens által fejlesztett Mutitom Rax nevű robotikus digitális röntgenkészülék (képünkön) ugyanis számos új lehetőséget biztosít a röntgenalapú képalkotás területén. A robotikus karokon felfüggesztett röntgencső és detektor a tér minden irányában szabadon mozogva bármilyen irányból képes röntgenfelvételeket készíteni. A röntgenasztalon fekvő betegnek ehhez nem kell mozognia, mert a röntgencsődetektor mozog a páciens körül. A berendezés vezérlése digitális munkaállomásról és kézi panelről történik. A kezelőfelület támogatja a felvételezési munkafolyamatokat a beteg regisztrációjától a képdokumentációig a vizsgálati beállítások és a hatékony leletezés érdekében. Ezek a funkciók nemcsak a betegek számára kényelmesek, de jelentősen megkönnyítik és gyorsítják a röntgenasszisztensek munkáját is. A vizsgálati típusok régiónként előre beprogramozottak, a berendezés pozicionálása a vizsgálati régió kiválasztását követően automatikusan történik. Az új röntgengép alkalmas az egymás melletti testtájékok kapcsolt röntgenfelvételezésére, melyet akár négy kép összeillesztésével alkot, például teljes gerinc- vagy alsóvégtag-felvételeket. A Multitom Rax röntgengép a hagyományos mellett 3 dimenziós felvételek készítésére is alkalmas, amely elsősorban az ortopédiai és traumatológiai képalkotó diagnosztikában segíti az orvosokat, sebészeket, többek között a protézisbeültetések tervezésében, komplikált csonttörések esetén a tört darabok helyzetének és a törés elmozdulásának pontosabb megítélésében.

 

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Hétvégi üzemmódra váltanak

A levegőt fertőtlenítik, várja a családokat a bábszínház

Performansszal próbálja megszólítani a zalaegerszegi közönséget a Griff Bábszínház. Csütörtök és péntek délután a Dísz téren „kampányolt” a társulat, felhíva a figyelmet arra, hogy a járvány idején is biztonsággal el lehet vinni a gyerekeket a bábszínházba.

– pet –

A múlt héten Szűcs István, a társulat igazgatója közleményében arról tájékoztatta a sajtót, hogy a bábszínház a koronavírus-járvány miatt sajnálatos módon abba a helyzetbe került, hogy az óvódai és iskolai csoportokat szervezetten nem viszik el az előadásokra a pedagógusok. Ezért szeretnék növelni a hétvégi bemutatók számát, remélve, hogy a szülők szívesen eljárnak gyerekeikkel a bábszínházba. Mivel a hétvégi játszás a sok bérletes előadás miatt korábban háttérbe került, kell egy kis idő, hogy a potenciális közönség hozzászokjon ehhez az új formához. Ezért is kampányolnak játékosan a belvárosban, melynek részeként tiszteletjeggyel ajándékoznak meg egy-egy szerencsés családot. A bábszínházban komolyan veszik a járványügyi előírásokat, mint arról az igazgató beszámolt, egy ózongenerátort is beszereztek, így a nézőtér levegőjét az előadások között fertőtlenítik. Szeptember 26-án a Kézzel-lábbal című bábjátékkal várják a legkisebb korosztályt, szeptember 27-én a Moha és Páfrány, október 3-án az Ecki, Becki, Tengerecki, október 4-én pedig a Pötty kerül színre. (A részletes program a bábszínház honlapjáról és Facebook-oldaláról is elérhető.) Közben a társulat megkezdte az Égig érő fa próbáit is, melynek a premierjére október 17-én kerül sor.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Komatálat vittek

Erősíteni a közösséget

Hagyományőrző projekt zárótalálkozójára került sor a közelmúltban a gébárti Kézművesek Házában. A Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Igazgatósága „Komatál Zala, Népesedjenek az aprófalvak” című programjában részt vevő zalai települések képviselői töltöttek el együtt egy hosszú délutánt.

– b. k. –

A kezdeményezés 2018-ban indult, és a már szinte teljesen kiveszett hagyomány újraélesztését célozta meg, mellyel a babafogadás első napjait könnyítik meg a családoknak. És mint minden egykor volt hagyomány, ez a rokoni, baráti, jószomszédi gesztus is erősíti a közösségeket, amit szintén szerettek volna elérni a művelődési szakemberek. A hagyomány lényege, hogy a baba születése után 12 napon át bőséges főétellel ajándékozták meg a családot a komaasszonyok. Ezt a szokást igyekeztek újraéleszteni a közművelődési szakemberek. A program első elemeként a Nemzeti Művelődési Intézet a népművészekhez intézett felhívást, melyben a hagyományhoz kapcsolódó népművészeti tárgyak újrakészítését kérte. Ezek a zsűrizett alkotások a szokás átörökítésében részt vevő új Komatál közösségekhez kerültek. A tárgyak mellett azonban fontosnak tartották a tálbavalót is. A megyei projekt egyik elemeként a résztvevő települések a hagyományos receptek mellett gyűjtöttek manapság divatosakat is, melyek ajánlhatók az erőt és anyatejet igénylő gyermekágyas időszakban. Mindezekből, ahogy a keresztelőket megörökítő egykori és mai fotókból, kiállítást is rendeztek a Kézművesek Házában.
– A programban részt vevő minden közösségnek ajándékot adtunk át a zárórendezvényen. A projektet fél évesre terveztük, de az adott körülmények között egy hónaposra redukálódott, augusztusban. A résztvevő települések (Alsónemesapáti, Gelse, Hahót, Kehidakustány, Lakhegy, Nova, Resznek, Rédics, Zalaboldogfa) közösségei örömmel csatlakoztak, és teljesítették a hagyományhoz kötődő feladatot az egyeztetések alapján. Elindult a régi és új receptek, fotók, komakendők, továbbá a szokáshoz kapcsolódó népdalok, mondókák gyűjtése – mondta Matyasovszky Margit, az NMI Zala megyei igazgatója.
– Jó hangulatú volt a program. Napjainkban természetesen, ha valaki nem ételt kért, akkor egyéb módon kaphatott segítséget, például bevásárlás terén, a családot segítő rokonoktól, barátoktól, munkatársaktól. A lényeg, hogy minél örömtelibb és felhőtlenebb legyen a kisbaba érkezése, fogadása. Fergetegesre sikerült a zárórendezvény is, sok érdeklődővel, finom süteményekkel, kalácsokkal, melyet a résztvevők ajándékba hoztak. Nagy öröm volt számunkra, hogy eljöttek a polgármesterek és minden településről az ajándékot átvevő családok az újszülött babákkal. A napot jelképes „komatállal” zártuk, mindenkit hagyományos ételből készült vacsorával vártunk, a zalai értéktárban is helyet kapott miklósfai kerekrépa, azaz csülkös kerekrépa levessel. A komatál szokásról szóló előadások mellett, a baba-mama klub, a településeket képviselő népdalkörök és az egervári színjátszók gondoskodtak kulturális programról a nap folyamán. Matyasovszky Margit hozzátette, a Pajtaszínház program fő csapásirányát vidékről a városba hozzák az ősz folyamán. Azaz az amatőr színjátszás segítségével igyekeznek közösséget kovácsolni. A célterület pedig a Kertváros lesz. Az NMI közeljövőbeni programjai között még OKJ-s képzések biztosítása is szerepel, mellyel az önkormányzatokon dolgozó közművelődési szakemberek szakképzettségét kívánják növelni.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére