Körbejárható lesz a Gébárti-tó Honvédkadét-szakképzés    

 

Körbejárható lesz a Gébárti-tó

Új sétány pihenőhelyekkel

Látványos szakaszába lépett a Gébárti-tó környezetének fejlesztése. Akik a közelmúltban jártak a tó partján, több újdonsággal is találkozhattak. Mint arról már korábban beszámoltunk, egy TOP-pályázatnak köszönhetően indult meg a beruházás a tavasz folyamán.

– pet –

A Gébárti-tó rekreációs célú, szabadidős használatát elősegítő infrastruktúra-fejlesztési pályázatra közel 400 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város. A projekt keretében zöldfelület-fejlesztésre, parkosításra, tanösvények kialakítására kerül sor. Az egyik legfőbb cél, hogy körbejárható legyen a tó.
– Már az elmúlt időszakban is nagymértékben fejlődött a Gébárti-tó környezete. Felépült a Boldogasszony-kápolna, bővült a kézművesek háza, vízisport-központ és új játszótér létesült. Ezenkívül felavatásra került a fasírjelpark, a tó pedig immár biztonságosan megközelíthető kerékpárral is – válaszolta érdeklődésünkre Gecse Péter alpolgármester. Hozzátette: az önkormányzat számára kiemelten fontos, hogy fejlődjön a környék, és hogy körüljárható legyen a tó, ami régi vágya az itt élőknek.
– A nyár folyamán befejeződött a körbejárhatóságot szolgáló sétány első ütemének kivitelezése. A látogatók már használhatják is ezt az új útszakaszt, sőt a sétány mentén pihenőhelyek, esőbeállók létesültek, és több utcabútort is elhelyeztünk. A tó körüli sétány építése a következő hónapokban folytatódik, hogy minél előbb meglegyen a teljes kör. A beruházás további részét képező hidak, tanösvény, pihenőstég és csónakkölcsönző megépítése pedig a jövő évben valósulhat meg. Jelenleg a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés zajlik – folytatta az alpolgármester. Érdeklődésünkre azt is elárulta, hogy már folyik a gébárti fejlesztés 2. ütemének előkészítése. A tervek szerint ennek részeként újabb játszótéri eszközök létesülnek, felújítják a Hattyú büfét, de zöldfelület-fejlesztésre, valamint újabb utcabútorok kihelyezésére is sor kerül majd. Ezenkívül szeretnék a fejfapark környezetét tovább szépíteni, és egy úgynevezett okos vizesblokkot telepíteni a tó mellé. A fenti fejlesztésekkel egy vonzó turisztikai célponttá kívánják alakítani az 1970-es évek végén – két patak felduzzasztásával – kialakított Gébérti-tavat.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Honvédkadét-szakképzés

Vonzóvá tenni a katonai életpályát

Honvédkadét-szakképzésnek ad helyet a következő tanévtől a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Technikuma. A honvédkadét, gépjármű-mechatronikai technikusképzés elindításáról szóló írásbeli miniszteri engedélyt a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára adta át a város és az intézmény vezetőinek.

– AL –

Dr. Ruszin Romulusz elmondta: az ország több mint hetven iskolájában zajlik már kadétképzés a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében, melynek célja, hogy vonzóvá tegyék a fiatalok számára a katonai életpályát. Ha ismereteket szereznek a honvédelem fontosságáról, bátran állnak majd a haza védelme szolgálatába, ami a legszentebb és legszebb hivatás. Kiemelte: a haderőfejlesztési program nem csupán új fegyverek, fegyverrendszerek beszerzéséről szól. Azáltal, hogy Zalaegerszegen épül fel a Lynx gyalogsági harcjárművek üzeme, megteremtődnek a feltételek, hogy a szükséges technikai eszközök itthon kerüljenek gyártásra. Mint fogalmazott: „éppen ezért nem tehetjük meg, hogy nem készítjük fel a magyar fiatalokat arra, hogy ebben a 21. századi technológiában, mint készítő, mint alkalmazó ne vegyenek részt”. Zalaegerszegen ezért indítanak gépjármű-mechatronikai technikusképzést, ami a Magyar Honvédség és a magyar hadiipar jövője szempontjából is fontos. Balaicz Zoltán polgármester a város a haza védelmében évszázadokra visszanyúló jelentős szerepéről beszélt. Megemlítette többek között a 47-es honvéd zászlóaljt, és annak hadnagyát, Püspöki Gráciánt, aki elsőként tűzte ki a magyar lobogót a visszavett budai várra 1849 májusában. A polgármester kiemelte: a zalai megyeszékhely katonahagyományai miatt is örömmel csatlakozik a haderőfejlesztési programhoz, amellyel „nem csak a NATO-vállalásainkat tudjuk teljesíteni, de saját biztonságunkat is szolgáljuk vele”.

 

 

 

 

 

vissza az elejére