Landorhegyi polgárőrök Gellénházán a gyerekek az elsők    

Landorhegyi polgárőrök

Ezúttal a landorhegyi polgárőröket, hivatalos nevükön a Zalaegerszegi Városi Közbiztonsági Polgárőr Egyesületet – kerestük fel. A tizennégy éve működő csoport munkájáról az alapító elnököt, Vendler Józsefet kérdeztük.

Vendler József

– Bánfi Kati –

– 2006-ban vetette fel dr. Gyimesi Endre polgármester, hogy kellene polgárőrség a Landorhegyre. Az akkor frissen választott településrészi képviselő, Makovecz Tamás, aki szintén a tagságot erősíti, pedig támogatta az ölteltet – emlékszik a kezdetekre Vendler József. – 18 fővel alakultunk, ezen tagokból tízen még mindig aktívak, jelenleg 28 fős a tagság. A legtöbben 35-en voltunk, de továbbtanulás, családi okok miatt kiváltak néhányan. Hat hölgy taggal is büszkélkedhetünk, korosztályilag pedig vegyes a csoport. Önkéntes szolgálatos fiataljaink is szoktak lenni, csak ők a továbbtanulás miatt nem maradtak velünk.
– Nagyon sok oktatási intézmény, szupermarketek vannak az Önök körzetében, illetve sok az idős a városrészben. Gondolom, ez bőven ad feladatot.
– Az általános iskolásokra fokozottan szeptemberben figyelünk, amikor reggel és ebéd után a biztonságos közlekedést biztosítjuk. A középiskolásokon drogmegelőzési céllal egész évben ott a szemünk a gyalogos szolgálatok alkalmával. Korábban a mi feladatunk volt a városi diszkók biztosítása is. Az nem kis macerával járt, mivel az eseményekről tanúskodni is kellett. A boltok környékén is fokozott biztonság szükséges, éppen a napokban érkezett a polgármester úrtól erre felkérés. Az idős lakosság nem okoz külön feladatot, viszont a tízemeletesek környékén a nagy számú gépkocsi igen. Sokan nem tartják be a KRESZ-előírásokat a parkolásnál, elfoglalják a mozgássérülteknek fenntartott helyet, vagy a tűzoltási útvonalat, állandó probléma emiatt a nehézkes szemétszállítás is. Minderről folyamatosan egyeztetünk a körzeti megbízottal. Szintén sok problémánk volt évekig a hajléktalanokkal. A feladataink közé tartozik még a Keresztury VMK eseményeinek, időnként sportrendezvények a biztosítása. Kapcsolatban állunk a Kontakt Kft.-vel, itt is szolgálatot látunk el az irodai dolgozók védelmében, és a horgászegyesülettel is együttműködünk, így a tevékenységi körünk kiterjed a Gébárti-tóra is.
– De nemcsak védenek, hanem közösséget is kovácsolnak.
– 2013-ban nyertünk egy TÁMOP-pályázatot, amellyel 14 hónapon keresztül civileknek szerveztünk programokat, előadásokat, ünnepi összejöveteleket, kézműves-foglalkozásokat. Háromszor vettünk részt szemétszedési akcióban a körzetben illetve a Zala-parton, valamint a környezetszépítéshez kerítésfestéssel is hozzájárultunk. A 14 év alatt sikerült beszerezni az irodai tevékenységhez és a társadalmi együttlétekhez szükséges felszerelést. Ugyancsak teljes a ruházati felszerelésünk, minden évszak tekintetében. Mindenkinek jelvénye és egyéb kiegészítő eszközei is vannak.
– Tervek? Lesz újabb pályázat?
– Nagyon sok munkával jár az előkészítés, a lebonyolítás és az utómunkák. Ezt én már nem tudom vállalni. A vezénylést, az elnökséget 2023-ig, a megbízatásomig szeretném végezni Ez napi több óra elfoglaltság, amit szívesen végzek a nyugdíjas éveim alatt – mondta az egykori katonatiszt, akit elnöki munkájáért 2017-ben tüntetett ki az országos szövetség.
– Nem bánta meg?
– Nem. Közösségi ember vagyok, településrészi képviselőként egyébként is járom a körzetet, figyelem, mik a problémák, mik a teendők. Hamarosan, novemberben lesz egy kis tereprendezés az egykori Pais-iskola környékén a lakosság bevonásával. Minden évben egyeztetünk a Városgazdákodási Kft.-vel, a főkertésszel a teendőkről. De támogattuk már a Mandulavirág otthont is kertészeti témában. A településrészi fenyőfaállításnál is segítünk, és megtartjuk a tagságnak is a karácsonyi rendezvényt, ahogy a nyári családi napot is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Tóth László önkormányzati képviselő, Vigh László,
Pirzsókné Lóránt Emília óvodavezető és Farkas Imre Józsefné az újonnan kialakított bölcsődei részben.

Gellénházán a gyerekek az elsők

Bölcsődével és tornaszobával bővítették az óvodát

Gellénházán bölcsődével és tornaszobával bővítették a háromcsoportos óvodát. A 80 millió forintból megújított modern intézmény a 62 óvodás mellett immár 7 bölcsődéskorú kisgyermek nevelését is biztosítja, hangzott el az átadás alkalmával.

– liv –

Farkas Imre Józsefné polgármester köszöntőjében elmondta, nagyon vártak már erre a beruházásra, melynek révén a meglévő óvodaépület átalakításával és bővítésével olyan komplett intézményt alakíthattak ki, ami a bölcsődéskortól az iskolakezdésig fogadja a gyerekeket. Óvoda régóta működik a településen, a külön bejáratú bölcsőde létrehozásával pedig eleget tettek az évek óta jelentkező igényeknek. Az önkormányzat a beruházással azon szülőknek, édesanyáknak kívánt kedvezni, akik a kisgyermekek nevelése mellett visszamennének dolgozni. Keresték a pályázati lehetőségeket, míg három éve a TOP-program hozta meg a megoldást. A jelenlegi intézmény létrehozásához az egyik óvodai csoportszobát alakították át bölcsődének. A nevelői szobából elvettek, hogy a három óvodai csoportszoba megmaradjon. Az óvónők, dadák emiatt kisebb helyet kaptak, de mindenkit kárpótol a megszépült intézmény, ami egy tágas és világos tornaszobával is bővült. A belső helyreállítás során újra burkolták és festették a helyiségeket, valamint felújították a vizesblokkokat. A polgármester hozzátette, menet közben több probléma jött elő, többek között az, hogy a meglévő villamos hálózat már nem biztonságos. Új hálózat kiépítését nem tartalmazta a pályázati kiírás, így az elnyert 58 millió forintos támogatásból nem tudták fedezni a kivitelezés 85 millió forintra növekedett végösszegét. Az önkormányzat ezért 27 milliót tett hozzá saját költségéből. Kiemelte: úgy gondolták, kötelességük olyan intézményre áldozni, ahová gyerekek járnak. Utak, járdák helyreállítására is fordíthatták volna az önerőt, de a gyerekek biztonsága, elhelyezése, nevelése az elsődleges, mindent felülíró szempont. Az ünnepélyes átadáson Vigh László országgyűlési képviselő gratulált a település vezetőinek, mert fontosnak tartották, hogy pluszpénzt áldozzanak a felújításra. A bölcsődés- és óvodáskorú gyermekek így valóban megfelelő körülmények között tölthetik napjaikat az intézményben. Az ünnepség végén kollégái és a szülői munkaközösség tagjai köszöntötték Pirzsókné Lóránt Emília intézményvezetőt, munkába állásának 25. évfordulója alkalmából. A szülői munkaközösség és a Földgázszállító Zrt. jóvoltából egy csúszda is helyet kapott az óvoda-bölcsőde udvarán.

 

 

 

 

 

vissza az elejére