Smart city, autópálya-szakasz Emlékkiállítás színházi fotókból Ünnepélyes útátadás Gyaloglás világnapja Papírszínház és online tartalmak

Smart city, autópálya-szakasz

Újabb pályaelemek készültek el a zalaegerszegi tesztpályán, amely kinézetében egyre inkább hasonlít a 2021 végére várható teljes kiépítéséhez. Kivitelezése ütemterv szerint halad, ami így már 73 százalékos készültségen áll – közölte a helyszínen a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya miniszteri biztosa.

– AL –

Vigh László elmondta, a hagyományos járművek mellett önvezető és elektromos autók tesztelésére is alkalmas tesztpályán idén októberre újabb elemek készültek el: a smart city, vagyis okosváros teljes úthálózata, továbbá a másfél kilométer hosszú, kétszer kétsávos autópálya-szakasz aszfaltozása. Végéhez közeledik az utóbbi felett átívelő felüljáró hídszerkezetének építése, illetve az ehhez csatlakozó három kilométeres autóútból másfél kilométeres szakasz elkészült. A 9 méter széles, 40 méter hosszúságú felüljáró illetve annak útja a technikai épületet köti össze az összes pályaelemmel. A városi forgalmi környezetet imitáló okosvárosban hamarosan elkezdődik a különálló épülethomlokzatok kivitelezése, amit az utak mentén, összesen 610 folyóméteren helyeznek el. A fejlett vezetéstámogató rendszerek tesztelésére szolgáló pályaelem kialakításán már dolgoznak, ahol különböző forgalmi helyzetekben vizsgálhatják a szivacsba burkolt elektromos és az önvezető járműveket, megkímélve azokat az esetleges ütközés következményeitől. Épül az a magas domb is, ahol öt különböző szintű (5, 12, 18, 25 és 30 százalékos) emelkedőt illetve lejtőt alakítanak ki. A kis és nagy sebességű kezelhetőségi pálya közepén ugyancsak elkezdték egy hasonló vizsgálatokra alkalmas kisebb pályaelem építését. A korábban elkészült elemek közül megemlítette a Z-fogadóépületet, a fejlesztőcégek bázisaként szolgáló technikai épületet, a dinamikai felületet, a kezelhetőségi pályát, valamint a fékek vizsgálatára alkalmas, nyolc különböző minőségű útfelületet imitáló pályaszakaszt, amit májusban adták át. Az építkezés télen sem áll le, ha csak az időjárás nem szól közbe. A 45 milliárd forintos állami beruházásban, 265 hektáron épülő ZalaZONE Járműipari Tesztpálya kivitelezése 2021 végén zárul, mondta végül a miniszteri biztos.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Emlékkiállítás színházi fotókból

A közelmúltban elhunyt Óvári Tamás színházi fotóiból nyílt tárlat a Hevesi Sándor Színház főbejárata mellett. A „Szerelmem a színház” című emlékkiállításon az amatőr fotográfus főpróbákon készített felvételei – főleg portréi – láthatók. A tárlatot – melyet maga a színház szervezett, és a képeket is ők válogatták ki – Besenczi Árpád igazgató ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A válogatás egészen a 2020/21-es évad végéig látható lesz.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Ünnepélyes útátadás

M76–m7 autópálya között

Október 22-én kerül sor az M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út újabb, M7-es autópálya és Balatonszentgyörgy közötti szakasz ünnepélyes átadására.

Az eseményen részt vesznek. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Móring József Attila, Somogy megye 3. sz. választókerületének országgyűlési képviselője, Manninger Jenő, Zala megye 2-es választókerületének országgyűlési képviselője, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Nagy Róbert, az NIF Zrt. vezérigazgatója. A közlekedésfejlesztés fontos eseménye az útszakaszátadás.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Gyaloglás világnapja

Boda Lászlóra emlékeztek

A nyugdíjasklubok, az Életet az Éveknek helyi szervezete és az Egészség Egyesület közreműködésével a gyaloglás világnapjához kapcsolódva városi túrára hívták az idősebb korosztályt. Az eseménnyel Boda László, a megyei idősügyi tanács egykori elnöke emléke előtt is tisztelegtek.

A résztvevők a városháza elől indultak, ahol Balaicz Zoltán polgármester, a Városi Idősügyi Tanács elnöke elmondta: sajnos a koronavírus-világjárvány miatt idén nem tudják megtartani a hagyományos programokat az idősek hónapja keretében, mivel erre a korosztályra kell a legjobban vigyázni, de a védelmi intézkedések betartása mellett legalább néhány szabadtéri eseményt meg tudnak tartani. Ugyancsak köszöntötte a megjelenteket dr. Kocsis Gyula, az Országos Nyugdíjas Szövetség megyei elnöke is. A mintegy hatvanfős gyalogló társaság a Vizslapark érintésével érkezett a Göcseji úti temetőhöz, ahol felkeresték Boda László sírját, majd öt kilométer megtétele után az Apáczaiban tornával, seniortánccal zárták a napot.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Papírszínház és online tartalmak

Az apáczai tagkönyvtár új oldalai

Nemcsak túlélésre, hanem megújulásra törekszenek az Apáczai Tagkönyvtárban, ahol éppen Minősített Könyvtár címre pályáznak. Ötleteik vannak, ahogy korlátaik is. A napi gondokról és örömökről érdeklődtünk az országos könyvtári napok alkalmával.

– Bánfi Kati –

– Éledezik a könyvtár, de nem egyszerű az élet a sok korlátozás miatt. A legnagyobb hiány az iskolai csoportok kiesése, hiszen naponta 3–4 diákcsoport látogatott minket. Valamint hiányoznak a programlehetőségek. Idézőjelben „csak” a klubjaink maradtak meg. Innen indulunk és a tervek között az online tartalmak most kicsit nagyobb hangsúlyt kapnak. Az olvasóink szerencsére jönnek, igény van a könyvtárra és a könyvekre, a napi forgalom minimálisat csökkent csak. Újra biztosíthatjuk a helyben olvasás lehetőségét is, ami szintén kedvelt a látogatóink körében – mondta elöljáróban Jasztrab Istvánné, a tagintézmény vezetője.
– Milyen kínálatot tudnak felvállalni?
– Öröm, hogy újraindulhatott a Könyvbarát Kör irodalmi esttel. Ez a klub 2015 óta működik, és az országos könyvtári napok idei hagyományőrző célkitűzéséhez jól illeszkedve nyitott újra. Havonta egyszer találkoznak a tagok, legközelebb november 9-én. Főként a kortárs irodalom kerül terítékre, írók, költők is meg szoktak fordulni nálunk ezen alkalmakkor. A könyves vasárnapon kézműves-foglalkozást tartottunk, ahol a régi könyvek újrahasznosításával készültek új használati és dísztárgyak. Szintén az újrahasznosítást segíti a több mint egy hónapig tartó könyvvásár. Mivel a helyünk és a raktározási lehetőségeink adottak, időnként a kevésbé kölcsönzött, dupla példányszámú vagy az olvasók által felajánlott könyvektől meg kell válnunk, hogy az újaknak átadják a helyüket. A könyves vasárnapon családi társasjátékra is vártuk az érdeklődőket. Egy éve, olvasói igények alapján indult a Társasjátkék Klub, amely nagyon népszerű, más városokból is vannak tagjai. Aztán szintén működik a Kreatív Klub és talán újra kezdhet a Napraforgó Klub is, ami kézműves elfoglaltságot kínál az egész családnak.
– Milyen terveik vannak a korlátozások idejére?
– Nagyobb hangsúlyt teszünk az online tartalmakra. Erre már van is példa. A „Könyvtárból jöttem” sorozatunk podcast (interneten közzétett rádiós beszélgetésszerű felvétel) zajlott, ahol Kocsis Tamás kollégánk vendége Balaton László volt, és ez már elérhető a videómegosztóban. Szintén online, a pedagógusok közreműködésével igyekszünk elérni a 3–4. osztályos gyerekeket, mesékkel kapcsolatos feladatsorokkal, tanév végi döntővel. De a mese más formában is előtérbe kerül még az idén. Például novembertől indul a papírszínház sorozatunk, ami szintén online lesz elérhető, illetve a „Mese4 óra”, ami egy új program lesz a családok számára. Közben pedig izgatottan várakozunk, mert jelenleg van elbírálás alatt a minősítő pályázatunk. Bár tavasszal az olvasók előtt zárva volt a könyvtár, nagyon sokat dolgoztunk akkoriban a pályázati anyagon, és most reménykedünk a kedvező elbírálásban.
(A könyves vasárnapot a Keresztury VMK és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum támogatta. A zalaegerszegi könyvtárak diákok számára készült kínálatáról pedig nemrégiben megjelent prospektus tájékoztatja az érdeklődőket.)

 

 

 

 

 

vissza az elejére