Kiállítások és egy kis adventi hangulat A gyűjtés lezárva Bereczki Zoltán az Egerszegi Páholyban Adatbázist épít, kiadványt is szerkeszt

Flaisz Gergő

Kiállítások és egy kis adventi hangulat

Kevesebb program a szabályok betartásával

A gazdasági stabilitás biztosítása a cél, és hogy legyen valami közösségi élmény is. A Keresztury VMK így próbálja túlélni a jelenlegi járványügyi helyzetet. Új programokat ebben az évben már nem nagyon szerveznek, amikre még számítani lehet, azok a tavaszi időszakról csúsztak át az őszi/téli szezonra.

– pet –

Az intézmény vezetője, Flaisz Gergő érdeklődésünkre elmondta, sajnos így is törölniük kellett jó néhány eseményt az ismét fellángoló vírus miatt. A Pszicho Est, a Világjáró- vagy az Ébredezők-sorozat októberi rendezvényei elmaradtak, csakúgy mint a Halász Judit-koncert és tulajdonképpen az összes zenei program. Utóbbiakat maguk a zenészek mondták le – fogalmazott. Az igazgató azt mondja, sok más intézményhez hasonlóan ők is nehéz helyzetben vannak, hiszen egyrészt mindenhonnan azt halljuk, hogy ne menjünk tömegbe és zárt térbe, ami rendjén is van. Ugyanakkor mégiscsak működniük kell, a kulturális szféra nem állhat le teljesen. Azt látják, hogy a közönségben is megvan ez a kettősség: félnek is a vírustól, de igénylik is a különféle kulturális eseményeket. A Keresztury VMK és intézményegységei így arra törekednek, hogy a biztonsági előírásoknak megfelelően és anyagi lehetőségeikhez mérten működjenek. Vagyis, hogy a járvány ellenére némi közösségi élményt tudjanak nyújtani az itt élőknek.
– A visszaesés érezhető az eladott bérletek és jegyek számában, és végül azok közül is sokan (körülbelül 30 százalék) otthon maradnak, akik megváltották valamilyen rendezvényre a jegyüket. Bár új programokat nem szervezünk, a tavaszi elmaradt eseményeket – a lehetőségekhez képest – igyekszünk bepótolni. Betartva a maszkviselés és a távolságtatás szabályait. Így a hangversenyteremben a JazzSzerdák továbbra is megrendezésre kerülnek, ezenkívül készülünk kiállításokkal és néhány előadással is. Megtudtuk: novemberben Németh János keramikusművésznek nyílik tárlata a Gönczi Galériában, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben ugyanebben a hónapban herendi porcelánokból lesz látható egy impozáns bemutató. Decemberben pedig a Zalaegerszegi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat szervez egy kortárs képzőművészeti kiállítást, mely szintén a hangversenyteremben nyílik meg. A VMK kieső bevételeit némileg kárpótolja, hogy az intézmény be tudott fogadni több klubot és csoportot, akik eddig iskolákban tartották a foglalkozásaikat. Ők most bérlik a kisebb termeiket.
– Közeleg a karácsony is, és úgy gondoljuk, hogy nem lenne jó, ha teljesen adventi hangulat nélkül maradnánk. A városvezetéssel együtt jelenleg azon dolgozunk, hogy miképp lehetne megrendezni valamilyen módon az Egerszegi Adventet. Nyilván nem olyan lesz, mint a megszokott, hanem sokkal szerényebb, és fokozottan ügyelnünk kell a biztonságra is. Az ünnep nagy rendezvényei – koncertek, újévi tűzijáték – sajnos így is elmaradnak. Az igazgató hozzátette: remélik, hogy a jövő év első felére javul a helyzet, és a tavasz folyamán be tudják pótolni a most elmaradt kulturális programokat.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A gyűjtés lezárva

Összejött a pénz a jogdíj kifizetésére

Júliusban fordult a Göcseji Múzeum a város lakosságához, a helyi cégekhez támogatást kérve, hogy az év elején előkerült – Zalaegerszeg egykori vásárterét ábrázoló – 19. századi dagerrotípiát jogszerűen felhasználhassák és bemutathassák az új állandó kiállításukon. A történeti ritkaság a párizsi Francia Fotógráfiai Társaság gyűjteményéből való, és az 1840-es évek vásárterét (a mai Kazinczy teret) ábrázolja.

A közösségi gyűjtéssel kapcsolatban (a kép felhasználási jogáért közel 700 ezer forintot kérnek) a múzeum egy külön számlaszámot nyitott, bízva abban, hogy sikerül összegyűjteni a szükséges összeget. A határidő közeledett, és még mintegy 300 ezer forint hiányzott. Ekkor a Tiéd a Város Egyesület is felhívást tett közzé, és Főtér jeligés gyűjtést szervezett, ami szintén hatékonynak bizonyult. Az egyesület elnöke, Hartmann Miklós arról tájékoztatta lapunkat, hogy a város polgármestere intézkedett a még hiányzó összeg kifizetéséről és így megoldódik az a közös törekvés, hogy a város főterét ábrázoló dagerrotípia hozzáférhető és bemutatható legyen Zalaegerszegen. Éppen ezért a Főtér jeligés gyűjtést lezárták.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Bereczki Zoltán az Egerszegi Páholyban

November 5-én, 19 órakor a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben találkozhatnak Bereczki Zoltán színésszel, énekessel, zenei producerrel, akinek aktív évei 1999-ben kezdődtek.

Volt felesége, Szinetár Dóra Jászai Mari-díjas színművész, egy gyermeke van. Az Egerszegi Páholyban a beszélgetőtársa: Balaicz Zoltánné.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Elekesné Bíró Bernadett

Adatbázist épít, kiadványt is szerkeszt

Elismerés a zalaegerszegi levéltár munkatársának

A Magyar Levéltárosok Egyesületének elismerésében részesült Elekesné Bíró Bernadett, az MNL Zala Megyei Levéltárának munkatársa. A Dóka Klára-díj II. fokozatát a közelmúltban vehette át a fővárosi levéltárban megrendezett ünnepségen.

– pet –

A három fokozatból álló szakmai díjat 2013-ban hozta létre a levéltárosokat tömörítő országos egyesület. Az elismeréssel azokat a kollégákat jutalmazzák, akik huzamosabb időn át, kimagasló szakmai munkát végeznek a levéltárügy területén. Az első fokozattal a felső-, a második fokozattal a középfokú végzettséggel rendelkezőket díjazzák, a harmadik fokozat pedig azoknak jár, akik nem levéltárosként, hanem restaurátorként, könyvtárosként, vagy gazdasági, ügyviteli (satöbbi) feladatokat ellátva dolgoznak valamelyik hazai intézményben. Elekesné Bíró Bernadett az érettségit követően, 1987-ben került a Zala Megyei Levéltár titkárságára igazgatási-ügyviteli munkatársként. Mint azt lapunk érdeklődésére elmondta, akkor még Simonffy Emil volt az igazgató és dr. Gyimesi Endre a helyettes vezető.
– Ahogy beléptem, a levéltári légkör egyből megfogott. Nemcsak maga a közeg, hanem a régi iratok szellemisége, titokzatossága is – fogalmazott. A kezdetek óta többféle képzésen is részt vett, elvégzett egy számítástechnikai szoftverüzemeltető tanfolyamot, majd segédlevéltárosi képesítést szerzett. Ma már többek között iratkezeléssel, adatbázis-építéssel, sőt kiadványszerkesztéssel is foglalkozik. Nevéhez köthető például a Zalaegerszegi Füzetek sorozat nyomdai előkészítése. Mint mondja, a levéltár kutatószolgálatát és ügyfélszolgálatát sokan keresik fel, így a céljuk az, hogy minél több anyag az online térben is elérhető legyen. Ezt szolgálja többek között a folyamatos adatbázis-építés. Ugyanilyen fontos, hogy minél gyorsabban ki tudják szolgálni azokat az ügyfeleket, akik különféle jogi, ingatlan- vagy hagyatéki iratokkal kapcsolatban keresik fel a levéltárat, ezért a dokumentumok rendszerzése is kiemelt feladat. A mostani elismeréssel kapcsolatban azt mesélte: nemcsak örült, hanem nagyon meg is lepődött, mikor megérkezett az értesítés arról, hogy idén ő is a díjazottak között van.
– A járvány miatt az idei egy nagyon furcsa és nem minden szempontból pozitív esztendő, ezért nagyon örültem az elismerésnek. Semmit nem tudtam arról, hogy a levéltár vezetése felterjeszt a díjra, pláne mert a jelölés – mint utóbb kiderült – még a tavaszi karantén idején történt. A kollégáknak ezúton is nagyon köszönöm, hogy gondoltak rám, nagyon jó érzés.
Molnár András levéltárigazgató érdeklődésünkre hozzátette: Dóka Klára-díjat a Zala Megyei Levéltárból még nem kapott senki, ezért különösen örülnek, hogy a szakmai grémium most befogadta a javaslatukat. A zalaegerszegi levéltárosok közül legutóbb 2009-ben részesült Pauler Gyula-díjban az azóta elhunyt Kapiller Imre. Elekesné Bíró Bernadett már több mint harminc éve látja el magas színvonalon és példaértékűen a feladatait. Nélkülözhetetlen és kreatív munkatárs, ezért is jelölték a szakmai elismerésre.

 

 

 

 

 

vissza az elejére