November közepén játszana
először a Zalakerámia ZTE
Főleg anyagilag viselte meg
a járvány az egerszegi úszóklubot
A legtöbbet akarja elérni a súlyemelésben
 
Tizenöt év után
győzelemmel nyitott
A hétvége eredményei
 

 

November közepén játszana először a Zalakerámia ZTE

A bajnokság első fordulója előtt derült ki a Zalakerámia ZTE férfi kosárlabdacsapatának első ellenfeléről, a PVSK együtteséről, hogy a játékosok többsége elkapta a koronavírust. Ennek megfelelően elmaradt a mérkőzés.

Ekkor még minden biztatónak tűnt.

A zalaiak készültek a második fordulóra, az Alba Fehérvár elleni találkozóra, a mérkőzés előtt 72 órával elrendelt kötelező tesztelés alkalmával azonban hat zetés játékosról derült ki, hogy pozitívak a tesztjeik, így elmaradt a találkozó. A játékosoknak karanténba kellett vonulni. A klubnál kialakult járványhelyzet miatt a zalai csapatnak november 15-ig valamennyi mérkőzése elmarad. Az említett két mérkőzés mellett halasztásra került a DEAC, a Paks, a Szolnok, a Falco, a Kecskemét, a Körmend, az Oroszlány és a Jászberény elleni találkozó. A karantén nemrég járt le. A negatív teszteket produkáló játékosok a szakmai stáb vezetésével október 15-én megkezdték az edzéseket. A pozitív tesztet produkáló játékosoknak, akiknek nincsenek tünetei, újabb tesztelésen kell átesniük, Ha a tesztjük negatív lesz, akkor szabadulhatnak a karanténból. A klubnál vannak tüneteket produkáló játékosok, akiknek újabb tesztet kell csinálni. Esetükben meg kell várni a tünetmentességet. Az országos egészségügyi szerv (OSEI) előírása alapján a tünetet produkáló játékos hat héttel, a tünetmentes kosárlabdázó négy héttel első negatív teszt után kaphat ismét sportorvosi engedélyt. Az óvatosság nem véletlen, mivel több korábban viszszatérő sportolónál akadt már súlyos egészségügyi probléma, azért, mert korán elkezdték az edzéseket és pályára léptek bajnoki mérkőzéseken. Az előírások szigorú betartása mellett, ha közben nem történik újabb fertőzés, a Zalakerámia ZTE november közepén a Sopron KC ellen léphet pályára. Természetesen sok függ a többi csapatnál lévő járványügyi helyzettől. A bajnokságban, eddig a férfiaknál teljes bajnoki fordulót még nem sikerült rendezni. Amennyiben a ZTE számára november közepén folytatódik a bajnokság, utána fokozatosan pótolni kell az elmaradt találkozókat. Az említett találkozó után a magyar válogatott Eb-selejtezőt játszik, utána szünet következik a bajnokságban, lehetne pótolni a mérkőzéseket. A zalai csapatból Szabó Zsolt minden bizonnyal meghívót kap a válogatotthoz. A ZTE nélküle nem szeretné pótolni az elmaradt mérkőzéseket, a válogatott szereplés miatt elrendelt szünet alatt. Amennyiben folytatódik a bajnokság, nagyon sűrű program vár a Zalakerámia ZTE NB I-es férfi
csapatára.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Főleg anyagilag viselte meg a járvány az egerszegi úszóklubot

A járvány miatti korlátozások leginkább a kis klubokat viselik meg. Csökken a bevételük, egyre nehezebb versenyre utazniuk és edzéseket tartani. A felsorolt problémák jellemzőek a Zalaco ZÚK úszóklubra is.

– A járvány sokat változtatott a sporton is, megváltoztatta a klubok mindennapjait, nem kivétel ez alól a ZÚK sem – hangoztatta Horváth Csaba, a klub vezetőedzője. – Június 6-tól beindultak az edzések. A Covid előtt 110 fővel működtünk, azonban a létszámunk visszaesett 60–70-re. Lassan igyekszünk viszszakapaszkodni, mára már ismét 90-nél tartunk. Örvendetes, hogy a gyerekek visszatérnek hozzánk. Az aktívan versenyzők már ismét napi két edzéssel készülnek. Igyekszünk úgy működni, mint a járvány előtt, de nem egyszerű a feladatunk. A járvány gazdaságilag is nyomást gyakorolt ránk. Csökkentek a bevételeink, kevesebb versenyen vehettek részt úszóink.
– Az úszók országos vezetőségválasztó küldöttközgyűlésén elhangzott, hogy több mint száz kis klub a megszűnés szélére került...
– Minden egyesületnél, de főleg a kicsiknél – így nálunk is – a létesítményhasználat után fizetendő bérleti díj okozza a legnagyobb fejtörést. A járvány kitörése után le kellett ülnünk az érintettekkel, mert a pályabérleti díjak alaposan megemelkedtek. Az egyesületünk nagyon nehezen tudja kifizetni. Folyamatosan egyeztetünk az önkormányzattal. A jövőben a piaci alapú pályadíjakat nem tudjuk fizetni. Tisztában vagyunk vele, hogy Zalaegerszeg város bevételei is csökkentek, de a miénk is. Az úszósport érdekében mindenképpen megállapodásra kell törekednünk. Épül a világszínvonalú uszoda, jó lenne tartalommal megtölteni
– Anyagi gondokkal küzdenek, tehát a legjobbkor jött a Zalacóval kötött névhasználói szponzori szerződés...
– A legjobbkor jött, a megmaradást jelentette számunkra. Az egyéb támogatóktól érkező szponzori pénzek is kevesebbek lettek vagy megszűntek. A jövő évben miként alakulnak a dolgaink, nem tudom.
– Az idei évben még hány verseny vár a Zalaco ZÚK sportolóira?
– Három országos magyar bajnokság, amelyen mindenképpen szeretnénk részt venni. A medencés hosszú távú bajnokság Debrecenben kerül megrendezésre, ahol jól szerepelhetünk. A serdülő és ifjúsági bajnokság Budapesten kerül megrendezésre, zárásként decemberben Kaposváron lenne a felnőtt országos bajnokság. Mindhárom verseny olyan, amelyen illik elindulni.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A legtöbbet akarja elérni a súlyemelésben

Nem jöttek könnyen a sikerek

A ZTE Súlyemelő Klubnál mindig feltűnik egy ügyeletes tehetséges sportoló. A jelenlegi tehetséget ezúttal Varga Martin Csongornak hívják, aki már több jó eredménnyel megörvendeztette a sportág barátait a városban.

– Rövidesen ötéves lesz a kapcsolatom a súlyemeléssel – emlékezett a kezdetre Varga Martin Csongor. – Az általános iskola ötödik osztályába jártam, az akkori testnevelő tanárom tanácsára mentem le a súlyemelőterembe.
– Miért éppen a súlyemelés lett a kedvenc sportágad?
– Tehetségesnek tartottam magam, ebben megerősítettek a szakemberek is. A másik: élveztem, hogy izmosodhatok, erősödhetek. Annak ellenére, hogy tudtam, itt az eredményekért sokat kell melózni. Az edzések lekötöttek, nem éreztem a fáradtságot, élvezettel gyakoroltam. Tetszett, hogy nem jönnek könnyen a sikerek, minden egyes kilóért meg kell dolgozni.
– Már elértél pár szép eredményt. Melyeket sorolod az első helyekre?
– A legnagyobb örömöt számomra az idei országos bajnokságon elért korosztályos bajnoki cím jelenti. Az itthoni versenyek közül a Göcsej Kupán a legjobb hazai versenyzőnek járó díjat is elhoztam. A tavalyi évben a korosztályos magyar bajnokságon szerzett ezüstérmemet is jónak tartom. A különböző minősítő versenyeken is jól szerepelek.
– A két fogásnem közül melyik az erősséged, melyikben kell még fejlődnöd?
– A szakításban vagyok jobb, bár a legutóbbi versenyemen ez a fogásnem ment rosszabbul. A lökésre még rá kell dolgoznom, technikában, erőben van még hová fejlődnöm.
– Terveid a súlyemeléssel?
– Rövidtávon szeretnék a magyar országos bajnokságokon jól szerepelni. Jó lenne azonban a nemzetközi porondon is figyelemre méltó eredményt elérni. Szeretnék egy korosztályos Európa-bajnokságra kijutni. Amíg örömet okoz a súlyemelés, addig szeretnék versenyezni, a legtöbbet szeretném „kivenni” a sportágból. Mindenképpen tovább akarok tanulni, olyan egyetemen, ahol a sport a központban van. A legkézenfekvőbb a Testnevelési Egyetem lenne, de más hasonló képzést folytató intézmény is szóba jöhet.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Tizenöt év után győzelemmel nyitott

Tizenöt év után tért vissza a nemrég alakult Zone RK színeiben a versenypályára Répási Róbert autóversenyző. A Super Touring Cars 1660 köbcentis kategóriában az első évben szeretett volna a dobogóra kerülni, a tervet azonban alaposan túlteljesítette.

Az utolsó fordulótól függetlenül már megnyerte a versenyt, akár a mezőny végén is végezhetett volna, akkor is összetett bajnok. Répási Róbert azonban bajnokhoz illően nyerte az utolsó versenyt, és egész évi teljesítményét megkoronázva lett kategóriájának öszszetett győztese.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A hétvége eredményei

Paksi FC–ZTE FC 3-1 (1-1) NB I-es labdarúgó-mérkőzés. Paks.

PINKK Pécsi 424–ZTE NKK 76-56 (21-19, 15-14, 25-15, 15-8) NB I-es női kosárlabda-mérkőzés. Kozármisleny.

Rákoshegyi VSE II.– ZTE ZÁÉV TK 2:6 (3017-3151) Szuperligás női tekemérkőzés. Budapest.

ZTK FMVas–Székesfehérvári Köfém SC 7:1 (3552-3431) Szuperligás férfi tekemérkőzés. Zalaegerszeg.

Nimród SE–ZTE FC 0-4 (0-0) NB II-es női labdarúgó-mérkőzés. Budapest.

SC Sopron–ZTE FC II. 2-1 (0-0) NB III-as labdarúgó-mérkőzés. Sopron.

 

 

 

 

 

vissza az elejére