Ideiglenes ravatalozó épül Segítség nehéz helyzetbe került zalaegerszegi lakosoknak Nyugdíjasok tárlata  

 

Ideiglenes ravatalozó épül

A meglévőt pedig átépítik a göcseji úti temetőben

Hamarosan megkezdik a Göcseji úti temető ravatalozójának felújítását, ami egy jubileumhoz is kapcsolódik, hiszen a sírkertet 1920-ban, éppen száz évvel ezelőtt létesítették. A munkálatok a szertartásokat nem befolyásolják, az elhunytak búcsúztatása egy ideiglenes ravatalozóban történik majd.

– AL –

Bali Zoltán alpolgármester elmondta, hogy a Göcseji úti temető ravatalozójának rekonstrukciója része a Modern városok program városrehabilitációt szogáló fejlesztéseinek. Ennek keretében valósul meg többek között a Göcseji Múzeum, a Mária Magdolna-plébániatemplom, a Mérlegház, valamint a volt Kiszöv-székház felújítása. A közbeszerzési eljárás sikeresen lezajlott, a munkaterületet átadták a kivitelezést végző nyertes zalaegerszegi konzorciumnak. A bruttó 310 millió forintos beruházás során nemcsak a ravatalozó újul meg, hanem annak környezete is a temető Göcseji úti főbejáratától. Új virágárusító pavilont és kaput építenek, a meglévő sétányt újra térkövezik egészen a leendő új ravatalozóig. Mivel a jövő év júliusáig kitart a kivitelezés, a temetkezési szertartások lebonyolításához ideiglenes ravatalozót építenek. A kegyeleti szempontok figyelembevétele elvárás a kivitelezővel szemben, úgy kell megoldania az építkezést, hogy a temető látogatása is biztosított legyen. Horváth István, a kegyeleti ágazatot is működtető Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője fontosnak nevezte, hogy az idén százéves temető ravatalozója megújulhat. Hozzátette: a búcsúztatási szertartások zavartalan lefolytatása érdekében még a bontási munkálatok előtt megépül az ideiglenes ravatalozó. A temetéseknek keddtől péntekig 8.30 órától adnak helyet. A munkavégzés és a közlekedés biztonsága érdekében a főbejáratot lezárják mind a gyalogos-, mind a gépkocsiforgalom elől. A temetőbe az oldal- és a hátsó bejáratokon keresztül lehet bejutni. Mindenszentek közeledtével egyre több látogató várható. Türelmet és megértést kérnek a lakosságtól. A balesetek elkerülése érdekében óvatosan közlekedjenek a temetőben, és kerüljék ki a kivitelezés miatt lezárt területeket, hívta fel a figyelmet az igazgató. A főbejárattól nem messze, a meglévő sétányon létesül az ideiglenes ravatalozó. A viszonylag magas faszerkezetű építmény 24 négyzetméter alapterületű lesz, és észak–dél irányban nyitott.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Segítség nehéz helyzetbe került zalaegerszegi lakosoknak

A „Lakhatásért” Közalapítvány várja azon zalaegerszegi személyek és családok jelentkezését, akik önhibájukon kívül szociálisan nehéz helyzetbe kerültek, közüzemi díjaikat nem vagy csak nagy nehézségek árán képesek fizetni, és emiatt létfenntartásuk, lakhatásuk veszélybe került.

A közalapítvány vissza nem térítendő támogatással segíti a lakbér-, illetve közüzemidíj-hátralék felszámolását, az egyedi fogyasztásmérő felszerelését.

Várjuk jelentkezését személyesen 2020. október 12-től 2020. október 28-ig a Zalaegerszegi Család- és Gyermekjóléti Központban:

Zalaegerszeg, Apáczai Csere J. tér 5. szám alatt.

Elérhetőségünk:
Telefon: 92/316-930, 30/693-3950 e-mail-cím: csaladsegito@zegcsgyk.hu

Nem részesülhet támogatásban az, aki a pályázat benyújtását megelőző 24 hónapban a „Lakhatásért" Közalapítvány támogatásában részesült.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Nyugdíjasok tárlata

Az Életet az Éveknek Nyugdíjas Szövetség Zala Megyei Szervezete az idősek hónapja alkalmából tárlatot mutat be a megye területén élő, amatőr alkotók munkáiból. A 22 kiállító különféle technikával készült műveinek a Móricz Galéria ad otthont november 2-ig, délutánonkénti nyitvatartással.

– b. k. –

Évek óta kiállítanak a megyei nyugdíjas alkotók, akiket a fent nevezett szövetség fog egybe. Ennek elnöke, dr. Kocsis Gyula köszönőleveleket adott át a résztvevőknek. Valamint megköszönte a művelődési ház munkatársainak a helyszín kínálta lehetőséget. A kiállítás és a nyitvatartás szervezője, valamint a megnyitó rendezvény moderátora Iványi Ildikó volt. A szép munkák és az aktívan alkotó idősek adta öröm mellett az ürömnek is hangot adott, miszerint veszélybe került a Móricz Galéria, mint kiállítási helyszín megléte.
– Széppé teszi a lelket ez a kiállítás. És bár a feltételeknek megfelelően csak amatőr alkotók mutatkozhatnak be, mégis művészetről beszélhetünk esetükben is – mondta a résztvevőket köszöntve Iványi Ildikó. – Nemcsak Zalaegerszegről érkeztek az kiállítók, hanem többek között Csesztregről, Lovásziból, Nagykanizsáról. Ezért a tárlat vándorkiállítássá válik és több helyszínen is látható lesz majd. A bemutatott művek többsége festmény. Ez valahol ott kezdődött, hogy annak idején a gimnáziumban sokan rajzolgattak és festőművészek szeretettek volna lenni. Aztán a család, a gyerekek felnevelése mellett erre nem maradt idő. Viszont nyugdíjasként aktívan alkotnak. Ezt segíti a Tánczos György és Dienes Gyula által vezetett, kifejezetten nyugdíjasoknak szervezett alkotókör is. Díjazás pedig azért nincs, mert például a csipkét nem lehet összehasonlítani a festménnyel. A tárlatot Velkey Péter, az önkormányzat humánigazgatósági osztályának vezetője nyitotta meg. Elmondta, minden ember tehetséges valamiben, az alkotás pedig a lelki, szellemi, fizikai egészség megőrzésében fontos. Mindenkinek gratulált és megjegyezte, vannak a művek között kiemelkedően szép alkotások. Elismeréssel szólt a sokféle témaválasztásról és a bemutatott alkotói technikák széles köréről.

 

 

 

 

 

vissza az elejére