Zalaegerszeg büszke történelmére Virtuális harc a török ellen Trianon-konferencia  

 

Zalaegerszeg büszke történelmére

Díszpolgári és pro urbe kitüntető címet adtak át

Idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt a hagyományos május 13-i ceremónia. A Város Napja tiszteletére rendezett ünnepi közgyűlést így az október 23-a előtti munkanapon rendezték meg. Az eseményen részt vevőket – köztük Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkárt, Vigh László országgyűlési képviselőt, miniszteri biztost valamint a város jelen lévő díszpolgárait – Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte.

Dr. Gyimesi Endre és Balaicz Zoltán Dr. Hóbor Erzsébet adta át a polgármesteri láncot.

Zalaegerszeg történetének egyik legfontosabb dátuma 1247. A veszprémi káptalan oklevelében 773 évvel ezelőtt először említik a város nevét „Egurscug” formában. Az idei jubileumi év méltó arra, hogy ezt az oklevelet Zalaegerszeg dísztermében, egy külön vitrinben helyezzék el. Az oklevelet dr. Gyimesi Endre volt polgármester, a Zala Megyei Levéltár nyugalmazott címzetes igazgatója adta át Balaicz Zoltánnak, aki a végleges helyére tette a város első írásos említését tartalmazó dokumentumot. Ezt követően dr. Hóbor Erzsébet, a város díszpolgára másik három javaslattevő díszpolgár nevében (dr. Németh József, dr. Gyimesi Endre, Németh János) átnyújtotta a polgármesteri láncot Balaicz Zoltánnak. Európa legtöbb városában és számos magyarországi településen is több éves hagyomány, hogy a mindenkori városbíró vagy polgármester a fontosabb események idején városvezetői szimbólumot visel a nyakában. A polgármesteri lánc nem egyszerű dísz, hanem jelképe a város közösségének. A láncot Böjte Katalin ékszerész készítette, fő motívuma a zalai megyeszékhely címere és neve, oldalt pedig Magyarország és Zala megye címerei, jelképnek számító épületeinek képei, valamint a kiemelkedő dátumok, 1247 és 1885 láthatók.
– Nekünk, zalaegerszegieknek örökre emlékezetes marad, amikor 135 évvel ezelőtt, 1885-ben rendezett tanácsú várossá vált településünk és hivatalba lépett első polgármesterünk, Kovács Károly, akinek előrelátását és kitartó szorgalmát nagyra tartom. Meglátta a lehetőséget és hozzáértéssel, türelemmel, lépésről lépésre megvalósította az új elképzeléseket – fogalmazott ünnepi beszédében Balaicz Zoltán. Mint mondta, Zalaegerszeg olyan település, melynek nagy és dicső múltja van, büszke történelmére, és amely a vármegyeháza 1732-es megépítése óta hivatalosan is Zala megye székhelye. A tradíció és a jövő építése, a hagyományok megőrzése és az értékteremtés a kezdetektől jelen voltak elődeink tetteiben. Az idő igazolta őket. A polgármester szerint Zalaegerszeg polgárainak négy dolog kiemelten fontos: a család, az egészség, a munka és a biztonság.
– Ezekért az értékekért valamennyien közösen dolgozunk, és köszönet illeti a város minden polgárát, hiszen valamennyien őrizzük és erősítjük ezeket az értékeket – fogalmazott. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára köszöntőjében arról is beszélt, hogy a klasszikus emberi értékekre, közösségekre továbbra is szükség van, ez az alapja annak, hogy továbbra is alkotni lehessen.Zalaegerszegen komoly fejlesztések történnek, de a sikerért dolgozni kell. Hozzátette: a közösségben való gondolkodás, mely idáig eljuttatott bennünket, ebben is segíthet.
A köszöntők után került sor az elismerések átadására. Zalaegerszeg Város Díszpolgára kitüntető címet kapott Mányoki Attila hosszútávúszó. A világon csak 18 olyan ember van, köztük egyetlen magyar (Mányoki Attila), aki eddig teljesítette a nyílt vízi úszók legkeményebb sorozatát, a hét kultikus tengerszoros átúszását. Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntető címet adományoztak Horváth Attilának, a Zrínyi-gimnázium volt igazgatójának, aki 1981 óta az intézmény tanára, 1993-tól az idei esztendőig, 27 éven át az igazgatója volt. Ezen idő alatt a nagy múltú iskola kiemelkedő helyet foglalt el a magyar köznevelési struktúrában, elért eredményeivel és sikereivel pedig rendre az ország legjobb iskolái között szerepelt. Ugyancsak Pro Urbe díjban részesült a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. Zalaegerszeg önkormányzata mindig szoros és korrekt kapcsolatot ápolt a rendőrséggel. A város az egyik legbiztonságosabb település az országban, és ez nagymértékben köszönhető a rendvédelmi szervek, a megyében és a városban dolgozó rendőröknek. A polgármester megköszönte a hamarosan nyugdíjba vonuló dr. Sipos Gyula megyei rendőrfőkapitány munkáját, a leendő, új főkapitánynak, dr. Vereckei Csabának pedig sok sikert kívánt. A Sport mecénása díjat a zalaegerszegi Szerszámsziget Kft. kapta, az elismerést Papp Gábor ügyvezető vette át. A társaság mindig fontosnak tartotta a helyi kulturális és sportélet támogatását. Több sportegyesületet és sportversenyt is szponzorálnak, ezek közül kiemelkedik a Szív Kupa, melyet az elhunyt zalai sportolók emlékére rendeznek meg minden esztendőben. Az ünnepi közgyűlésen a közigazgatásban végzett kiemelkedő szakmai munkát végzők is elismerésben részesültek: Farkasné Baki Márta (közgazdasági osztály) szakmai tanácsadó címet, Hutnik Eszter (humánigazgatási osztály) szakmai tanácsadói címet, Simonné Tomori Bernadett (műszaki osztály) szakmai tanácsadói címet, Nagyné Borda Katalin (adóosztály) címzetes főtanácsos címet, Vizsi Kornélia (szociális és igazgatási osztály) címzetes főtanácsos címet, Varga Miklós (önkormányzati osztály) címzetes főmunkatárs címet kaptak.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Virtuális harc a török ellen

Bemutatták a várostörténeti szimulációs játékot

Amit néhány évtizeddel ezelőtt még csak sci-fi filmekben láthattunk, az mára befurakodott a városmarketing (sőt, az idegenforgalom és a helytörténeti kutatások) szférájába. Elég csak felvennünk egy speciális szemüveget, és néhány száz évet máris visszarepülünk az időben, hogy a korabeli városban tegyünk egy sétát. Ha meg már éppen ott vagyunk, a törököktől is megvédhetjük a várat.

– pP –

Zalaegerszeg idén ünnepli rendezett tanácsú várossá válásának 135. évfordulóját. A jubileum apropóján született az az ötlet, hogy a 21. századi technika jóvoltából életre keljen a középkori vár és annak közvetlen környezete. A 17. századi Zalaegerszeget szimuláló virtuális valóság programot szerdán mutatták be a sportcsarnokban a sajtó képviselőinek. Balaicz Zoltán polgármester az eseményen elmondta: sajnos a város kevés középkori építménnyel rendelkezik, és hiába volt a középkorban várunk – más településekkel ellentétben – nem tudjuk megmutatni az idelátogatóknak. Pedig a végvárnak fontos szerepe volt, hiszen amikor a törökök 1600-ban elfoglalták Kanizsa várát, Egerszeg lett a megye és a környező védelmi vonalak központja. A várról készült már animációs kisfilm, városmakett és egy kiadvány is. A mostani évfordulóra pedig a virtuális játék, melyhez az érdeklődőknek elég csak felvenni egy VR-szemüveget. A szimulációnak egyelőre a sportcsarnok ad otthont, mert ennek küzdőtere alkalmas a valós idejű és méretű projekt lebonyolítására, ám a játék végleges helyszíne a tesztpályán felépülő digitális élményközpont lesz – hangzott el.
Persze, míg a játékos kedvűeknek, vagy a város története iránt érdeklődőknek elég csak felcsatolniuk a szemüveget, a virtuális valóság program összeállítása és fejlesztése komoly munkát igényelt. A csapatot Háry Ádám fogta össze, aki többek között arról számolt be, hogy a képi világ megalkotásában az volt a legnehezebb, hogy csak kevés információ állt rendelkezésükre.
A meglévő régészeti emlékekre tudtak támaszkodni, ezeket kellett aztán kiegészíteni olyan elemekkel (kellékekkel), melyek passzolnak az 1600-as évekhez. A játék körülbelül egyórás, és interaktív. Csoportosan vagy egyedül is jelentkezhetünk, sőt akár csapatépítő tréningnek is jó lehet. Az egyik szinten ugyanis bekapcsolódhatunk a török elleni küzdelembe. Persze a fejlesztésnél szükség volt egy olyan személyre is, aki a történeti hitelességre figyel. Dr. Vándor László régész, nyugalmazott múzeumigazgató vállalta a szakértői feladatokat, annál is inkább, mert az elmúlt évtizedekben aktív szereplője volt a végvárhoz kötődő régészeti feltárásoknak. Mint mondta: érdekes és új kihívás volt a virtuális program összeállítása. Mindent nem sikerült belesűríteni, és kompromisszumokra is szükség volt, hiszen mégiscsak egy (hadi) játékról van szó. A cél a hitelességen túl az, hogy egyszerre sokan tudják játszani. A képi világ megalkotásánál azt a történelmi tényt vették alapul, hogy Johannes Ledentu bécsi udvari hadmérnök 1640-ben megalkotta a vár első ábrázolását. A szimulációban (az Úr 1641. évében járunk) megjelenik a Mária Magdolnának szentelt egytornyú gótikus templom (a mai nagytemplom elődje), szemben az Arany Bárányhoz címzett fogadó, aztán a belső vár és a püspöki udvarház is. Utóbbiról volt a legkevesebb információ, hiszen – mivel a törvényszék épülete alatt vannak a maradványai – még nem került a felszínre. A játék során betérhetünk a templomba, a várba, az udvarházba és találkozhatunk a várkapitánnyal is. Az ő eligazítása után vehetjük fel a küzdelmet a török ellen. A cél, hogy sikeresen megvédjük Egerszeg várát. Mindehhez ágyúkat, puskákat, kardokat, nyilakat is használhatunk. Aki a VR-szemüveg segítségével belép a szimulált világba, valóban úgy érezheti magát, mint aki a középkorban sétál (közben csak a sportcsarnok küzdőterén fel és alá). A játékosok a valóságban nem, ám a virtuális térben látják egymást (kis páncélos figurák segítségével), így nem kell attól félni, hogy összeütköznek. Ugyanakkor a játék alatt tudják segíteni egymást.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Trianon-konferencia

Magyarország és zala megye útja trianonig

A trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából rendeztek tudományos konferenciát a város dísztermében. A rendezvény – melyre az ország különböző pontjairól érkeztek előadók – egy TOP-pályázatnak köszönhetően valósult meg.

– pP –

Az ülésen Balaicz Zoltán polgármester mondott köszöntőt, kiemelve: eredetileg egy nagyszabású programsorozattal készültek a száz évvel ezelőtti esemény évfordulójára, ám a járvány miatt a rendezvények többsége elmaradt. A mostani – Magyarország útja a trianoni békeszerződéshez című – konferencia megrendezésével viszont mégiscsak szerették volna körbejárni a témát, illetve beszélni azokról a folyamatokról, melyek a békediktátum aláírásáig elvezettek. A Trianon név a magyarság számára a balsors, a gyász, a megalázás jelképe. Az igazságtalan döntés 1920. június 4-én váratlanul és felkészületlenül érte a magyar társadalmat. A sokk a mai napig érezteti hatását, hiszen szétszórt nemzet lettünk. De a környező országok népeinek életére, gondolkodására, identitására is kihatott a sajnálatos esemény. Mindezek ellenére sikerült megmaradunk egy nemzetnek az elmúlt száz évben – fogalmazott a polgármester. A tudományos ülésen – melyen Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elnökölt – hét előadás hangzott el a témában (volt, aki a vírushelyzet miatt az online térben volt jelen). Szarka László történész a cseh és szlovák államalapításról (1914–18) beszélt, dr. Hornyák Árpád történész (Pécsi Tudományegyetem) a jugoszláv egység kialakulásáról, dr. Murber Ibolya történész (ELTE) a békeszerződést megelőző osztrák–magyar határvitákról és Burgenland elcsatolásáról szólt. L. Balogh Béni történész (Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára) Erdély vonatkozásában vizsgálta meg az Osztrák–Magyar Monarchia szétesése, és a trianoni békeszerződés aláírása közti időszakot. Gál Vilmos történész (Magyar Nemzeti Múzeum) az antantmisszió budapesti működéséről értekezett, dr. Újváry Gábor történész (Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár) pedig „Az ország feldarabolása a magyar történetírásban, 1918–20” címmel tartott előadást.  A korszak Zala megyei eseményeit dr. Paksy Zoltán főlevéltáros (MNL Zala Megyei Levéltára) ismertette, „Zala megye útja Trianonhoz” címmel. Többek között elmondta: a tizenhárom járásból álló Zala a legnagyobb területű vármegye volt. A békekötést követően három járás és két történeti tájegység (Muraköz és Muravidék) került a határ túlsó oldalára. A vármegye területe 5995 négyzetkilométerről 4866-ra csökkent. A Muraköz, a Perlaki és a Csáktornyai járással teljesen, míg a muravidéki Alsólendvai járásnak a nagyobbik része került a túloldalra. A vármegye népességének nagyjából a 28 százaléka vált határontúlivá. A történész felhívta a figyelmet a döntés egyik legnagyobb igazságtalanságára is, míg ugyanis a Muraköz túlnyomó részét horvátok lakták, addig az alsólendvai társég 60 százaléka magyar volt, 40 százalékát pedig vendek (magyarországi szlovénok) alkották. Lendva pedig majdhogynem színtiszta magyar település volt. Az 1920-as döntéssel ők is a határon túlra kerültek. Elhangzott: ebben a térségben 1918 előtt semmilyen szeparatista törekvés, nemzetiségi elszakadási kísérlet nem volt. A délszláv propaganda, majd a drámai események (például a szerb hadsereg egységeiből álló reguláris csapatok csáktornyai bevonulása) ezt követően történtek. A trianoni békekötésig vezető események ismertetésén túl az előadók szóltak arról is, hogy az új államhatárok véglegesítése nem ment egyik napról a másikra. Így sokáig élt a remény, hogy a döntést majd valamilyen módon lehet korrigálni. Ám – ahogy Murber Ibolya fogalmazott – ez csak a vesztes országok illúziója maradt.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére