Elhunyt Lukácsffy Dénes Utak újulnak meg, kerékpárutak épülnek Vitaminokkal, nyomelemekkel Döntések egészségünk védelmében  

 

Elhunyt Lukácsffy Dénes

 

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy türelemmel viselt, súlyos betegség következtében november 10-én délután a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban 79. életévében elhunyt Lukácsffy Dénes újságíró, szerkesztő, a Zala-Lap Kiadói Kft. ügyvezetője, társtulajdonosa, a ZalaEgerszeG városi hetilap és a Zalai Napló felelős kiadója.

Az 1942-ben Munkácson született, a műszaki egyetem gépészmérnöki szakán végzett szakember Zalaegerszegre kerülve dolgozott az Alugép vállalatnál, majd a ZÁÉV-nál. Újságírói pályáját 1986-ban a Zalai Hírlap gazdasági rovatánál kezdte, majd 1991-ben csatlakozott a városi lapot kiadó társasághoz. Több évtizeden keresztül vett részt a város közéletében, a ZalaEgerszeG hetilap szerkesztőségi munkájában, majd a megyében elsők között létrejött online újság, a ZalaMédia fejlesztésében, szerkesztésében, lapunk internetes archívumának kialakításában. Kiemelkedő sportszeretetére jellemző, hogy létrehozta és tulajdonosa lett a ZalaSport internetes portálnak, mely híreivel, sportközvetítéseivel országos ismertségre tett szert.Lukácsffy Dénes temetése 2020. november 24-én 12.30 perckor lesz a kertvárosi templomban.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


 

Utak újulnak meg, kerékpárutak épülnek

Beszélgetés bali zoltán alpolgármesterrel a közlekedési infrastruktúráról

Felvételünk tavaly szeptemberben készült az Andráshidáig vezető kerékpárút átadásán. Bali Zoltán

2024-ig Zalaegerszeg 869 útjából 71 újulhat meg a Kovács Károly városépítő programban. A jelentős számú rekonstrukció a 15 évre szóló útfejlesztési program első ütemeként valósulhat meg, mégpedig a közművekkel együtt. Az utak, járdák minőségében ugyanis tartós és hosszú távú eredményt csakis a föld alatti és a földfelszíni munkák összehangolásával lehet elérni, bocsátja előre Bali Zoltán alpolgármester.

– Antal Lívia –

– 2014-ben három nagy irány mentén kezdtük meg a városi közmű-, út- és mélyépítési munkák előkészítését és megvalósítását. Elsőként az arányos városfejlesztést említeném meg. Ne csak a belváros szépüljön, háruljon figyelem a peremkerületekre is, hogy az ott élők is érezhessék a város jobbító szándékát. Második nagyon fontos törekvésnek fogalmaztuk meg azt, ha felújítunk egy utat, utcát vagy teret, akkor ne csak a felszínét tegyük rendbe. Kezdjük a föld alatti közművek rekonstrukciójával, amit az útburkolat helyreállítása, aszfaltozása követhet. Nincs annál ugyanis roszszabb, ha egy frissen aszfaltozott utat felvág a szolgáltató közműcsere miatt. Harmadik irányként határoztuk meg, hogy útjaink, járdáink alkalmasak legyenek alternatív közlekedésre, vagyis kerékpárutak létesüljenek. Az elmúlt öt évben már erre törekedtünk, és ezen célkitűzések megvalósítása szabja meg az előttünk álló éveket.
– Milyen lépéseket tettek ennek érdekében?
– Zalaegerszegen összesen 869 út és járda található, ami jól érzékelteti az elvégezendő feladat nagyságát. Annak érdekében, hogy tisztán lássunk, a műszaki osztály munkatársaival és külső műszaki szakértőkkel ötös skálán pontoztuk az útpálya minőségét, és külön osztályoztuk a szegély minőségét, a növényzet állapotát, a forgalomtechnikát és a vízelvezetést. Ezáltal egy fontossági sorrendet is felállítottunk, hol kell előbb és hol utóbb beavatkoznunk. A vízi közművek felújítása tekintetében a törvény 15 éves gördülő fejlesztési tervet ír elő, amit összhangba kívánunk hozni a 15 évre szóló út- és járdafejlesztési tervvel. Az utóbbit novemberben fogadja el az ismét kihirdetett rendkívüli jogrend értelmében Balaicz Zoltán polgármester.
– Az elmúlt évekbeli fejlesztések már a „közmű, út együtt” szemléletet tükrözik. Említene néhányat?
– A tavaly átadott Arany János utca jól példázza törekvéseinket, ahol az összes föld alatti közmű (gáz, ivóvíz, csapadékcsatorna, szennyvízcsatorna, optikai kábel) rekonstrukciója után tettük rendbe az úttestet. Meg is látszik a minőségén. A Perlaki utca északi szakaszának felújítását szintén önerős beruházásban végeztük el a gáz- és ivóvízhálózat, valamint a csapadékcsatorna rendbetételével. A 2020-as költségvetésünkben a hibaelhárításokkal együtt mintegy 250 millió forintot terveztünk be a szennyvízhálózat felújítására, az ivóvízhálózatra pedig közel 140 milliót. Az uniós projektek ezen felül vannak, mint például a keleti vízbázis rekonstrukciója.
– Milyen források állnak rendelkezésre az út- és járdafejlesztési terv megvalósítására?
– A Kovács Károly városépítő program biztosít erre lehetőséget, melyre összesen 12,7 milliárd forintot kapunk a kormánytól. Ebből év végéig 1,25 milliárd forintot utalnak az előkészítésre. A kormányzati támogatással a két, a vízi közmű és az útfejlesztési program keretében a 869 útból 2024-ig 71 út, utca felújítása valósulhat meg a közművekkel együtt. Nagyon jelentős ez az állami támogatás, hiszen önerőből csak 300 millió forintot tudnánk fordítani egy évben az utak rekonstrukciójára. Összehasonlításképp az Arany János utcára 240 millió forintot költöttünk. Az állami forrás fontosságát azzal is hangsúlyoznám, hogy az Európai Unió nem támogat út- és járdafejlesztéseket, csak kerékpárutak építését.– Mely utakat érinti az első ütem?
– Az arányos városfejlesztést és a beavatkozási osztályozást szem előtt tartva határoztuk meg első körben a felújítandó utcákat. Példaként említem a Köztársaság útját, a Bartók Béla, a Kisfaludy és az Ady utcát. A külső városrészekben is megújul több gyűjtőút. Az állami támogatás lehetővé teszi Besenyő és a Sugár út közötti déli átkötőút fejlesztését, valamint a belső tehermentesítő út folytatását is a Jákum utca végétől a Stadion út és a Balatoni út kereszteződéséig. Itt dupla körforgalmat építünk ki, és egysávos körforgalmat a felújítás alatt álló munkacsarnok környezetében. A Tescónál lévő körforgalom is kétsávos lesz, amelyen napi 32 ezer autó megy át. A Kovács Károly városépítő programban 240 új parkolót is megépítünk 2024 végére.
– Hogyan bővül a kerékpárút-hálózat az elkövetkezőkben?
– Jómagam a kerékpáros közlekedés híve vagyok, amelyre azt gondolom, a zalaegerszegiek is nyitottak. Alapvető célunk az, hogy a Mindszenty tértől illetve a belvárosból minden irányba vezessen kerékpárút a külső városrészekbe és azon túlra is. Ennek érdekében európai uniós pályázatokkal élünk. Andráshida már elérhetővé vált; a tavaly átadott 6,5 kilométeres szakasz kapcsolatot teremt a falumúzeummal és a Gébárti-tó környékével is. A Rákóczi utcai kerékpárút ebbe csatlakozna, de eredménytelensége miatt meg kell ismételni a közbeszerzési eljárást. Ellenben eredményesen zárult egy másik közbeszerzési eljárás. Így a jövő évben jelentős fejlesztésként valósulhat meg egy teljesen új kerékpárút építése a Zrínyi úttól az ADA vállalatig. Az itt található cégek, illetve a déli városrész kerékpáros megközelítése érdekében fontos ez a beruházás. Ugyancsak eredményes volt a Zalaszentivánig tartó kerékpárút létesítésének közbeszerzési eljárása. Az uniótól azonban még pluszforrást várunk a beruházásra. Ez szintén jelentős fejlesztés, mert a kerékpárút Kaszaházától a megépítendő új Zala-hídon át, Nekeresden és Pózván keresztül egészen Zalaszentivánig halad majd. A 2021–2027-es uniós ciklusban a csácsi, a teskándi és a botfai kerékpáros összeköttetéseket építenénk ki. Az Alsóerdőre kivezető kerékpárút felújítását a Kovács Károly városépítő programban valósítjuk meg. Ha mindennel végzünk, Zalaegerszeg, mint a fenntartható közlekedés városa, valóban átjárható lesz kerékpárral – zárta a beszélgetést Bali Zoltán alpolgármester.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Vitaminokkal, nyomelemekkel

A hideg, ködös idő kedvez a megfázásnak, a vele járó légúti megbetegedéseknek, ezért nem elég, ha jól felöltözünk, belülről is támogatni kell szervezetünket. A téli időszakban is sokféle táplálékból juthatunk vitaminokhoz, pótlásukról ugyanakkor gondoskodnunk kell, hogy növeljük a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket.

– A. L. –

– A téli időszakban a szervezet kevesebb természetes vitaminforráshoz jut, de ezek a hónapok sem szűkölködnek zöldségekben és gyümölcsökben. A káposztafélék, a gyökérzöldségek: a retek, a cékla, a sárgarépa rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Gyümölcsök közül pedig az alma, a citrom, a narancs, a grapefruit, illetve mértékkel a különböző olajos magvak is – mondja érdeklődésünkre Monori Krisztina dietetikus. – Noha sokféle vitamint és ásványi anyagot vihetünk be ezekből a terményekből télen, a hideg évszakban szükséges lehet a pótlásuk, mert nem bizonyulnak elegendőnek.
– Ez különösen a D-vitaminra igaz.
– Az egészséges csontozat fenntartását, a hormonrendszert (külön kiemelve a pajzsmirigy épségét) szabályozó vitaminunkat, a D-vitamint elsősorban a napfényből nyerjük. Októbertől márciusig a napfény azonban nem éri olyan szögben a bőrünket, hogy az elegendő lenne a D-vitamin termelődéséhez. Ezért szükséges külön pótlása. A téli hónapokban azért is érdemes szedni, mert nemcsak vitamin, hanem egy hormonhatású anyag, ami az immunrendszer épségében nagyon fontos szerepet tölt be. A D-vitamint úgy érdemes pótolni, ha megtámogatjuk magnéziummal és K-vitaminnal, elősegítve a lehető legjobb hasznosulását. A magnézium nagyon fontos ásványi anyag, rendkívül sok élettani folyamatban vesz részt, ezért egész évben javaslom szedését.
– A C-vitamin valóban a téli vitaminpótlás slágere?
– A C-vitamin a legszélesebb körben fogyasztott vitamin. Köztudomású, hogy többek között segíti a szervezetet felkészülni a különböző vírusos vagy bakteriális megbetegedés elleni küzdelemre, ami különösen fontos most az influenza és az egyéb megfázásos megbetegedések előtörése idején. De ne csak C-vitamint szedjünk, ne feledkezzünk meg a cink és a szelén egészségvédő hatásairól sem.
– Melyek ezek?
– A cink segíti a szervezetet a szabad gyökök és azok káros hatásainak leküzdésében. Olyan antioxidáns, amely hozzájárul a hormonális egyensúly fenntartásához, támogatja az immunrendszert. A cinkhiány a téli szezonban gyakrabban okozhat betegségeket és fáradtságot. A szelén nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely több enzim fontos alkotóeleme. Részt vesz a test védelmében a károsodásokkal szemben, hiszen antioxidánsként is funkcionál. Különösen fontos az immunrendszer erősítésében. A szelén számos komoly betegség megelőzésében és kezelésében segíthet.
– Nyáron fizikailag is érezzük, ha testünk szomjazik.
– A hideg időben valóban kevésbé érezzük az intő jeleket, de ugyanúgy szükségünk van szervezetünk hidratálására. Nemcsak testünk, de bőrünk is könnyebben kiszárad, így télen is gondoskodnunk kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ez semmiképp sem édes, rostos vagy szénsavas üdítőitalok, energiaitalok formájában történjen! A vitaminok és nyomelemek fogyasztásánál is kulcsszó a menynyiség.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Döntések egészségünk védelmében

Rendkívüli ülést tartott a járványvédelmi bizottság

Az eddig bejelentett országos döntéseket, azok zalaegerszegi vonatkozásait, és egyéb lépések lehetőségeit tekintette át rendkívüli ülésén a Városházán a helyi járványvédelmi bizottság – számolt be Facebook-oldalán Balaicz Zoltán polgármester.

Az ülésen az alábbi, Zalaegerszegre vonatkozó döntések születtek:
– Közterületi maszkhasználat: a buszmegállókban, a buszvárókban és az autóbusz-állomáson, a vasútállomáson, a piacokon és vásárokon, a bevásárlóközpontok parkolóiban, a nevelési, oktatási intézmények közterületre nyíló bejáratától számított 20 méteren belül történő várakozás esetén a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.
– Kutyatartókkal kapcsolatos döntés: A lakóhelyük 500 méteres körzetében az esti kijárási tilalom életbe lépése után is kivihetik sétálni állataikat a kutyatartók. A kutyafuttatókat nem zárják le, de kérik az ebtartókat, hogy a kutyafuttatók területén viseljék a maszkot!
– Sportlétesítményekkel kapcsolatos döntés: a sportlétesítmények csak és kizárólag a versenyszerűen sportolók részére látogathatók – egyéni, illetve amatőr használatra nem vehetők igénybe.
– Az Egerszegi Advent című rendezvénnyel kapcsolatos döntés: az adventi vásár a központi rendeletnek megfelelően elmarad. Természetesen a hangulat érdekében karácsonyi dekorációval és fényekkel feldíszítik a várost, városi és városrészi karácsonyfák is lesznek, talán az élő betlehem is kitelepülhet néhány napra az ünnepek előtt, de pavilonok és programok nem lesznek.
– Tömegközlekedés ingyenessége az egészségügyi dolgozóknak: november 11-től az egészségügyi dolgozók, valamint az orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók díjmentesen vehetik igénybe a helyi és a helyközi személyszállítást. Igazolás módja: Az egészségügyi dolgozó az egészségügyi intézmény által kiállított igazolást és a személyazonosság igazolására alkalmas okmányt, az orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató pedig az intézmény által kiállított igazolást és a hallgatói jogviszonyát igazoló igazolványt köteles felmutatni.A kedvezményezettektől a felsorolt dokumentumokon túl más igazolás nem kérhető. Az utazási kedvezmény a vasúti személyszállításban a 2. kocsiosztályra érvényes. Az utazási kedvezmény a helyjegyre, valamint a pótjegyre is vonatkozik. A kedvezményezettek ezáltal teljes díjmentességet élveznek: nem csupán a menetjegyváltási, hanem a helyjegy-, valamint a pótjegy- (ide értve a helyközi autóbusz-közlekedésben alkalmazott kiegészítő jegy-, valamint a vasúti közlekedésben rendszeresített gyorsvonati pótjegy-) váltási kötelezettség alól is mentesülnek.
– A városban újra ingyenessé vált a parkolás.
– Újraindul a 70 év feletti zalaegerszegi polgárokat támogató „Segít a város” program, ennek részletei hamarosan megismerhetők lesznek, működése ugyanaz a metódus lesz, mint az első hullám időszakában.
– A különleges jogrend 3 hónapos időszakában polgármesteri hatáskörben születnek döntések, a közgyűlés és annak bizottságai nem üléseznek. Ugyanakkor az első hullámban is alkalmazott, jól bevált, korrekt eljárásmódnak megfelelően most is minden döntést egyeztetni fog előzetesen Balaicz Zoltán polgármester a kormánypárti és ellenzéki képviselőkkel, és csak a konzultáció után születnek polgármesteri határozatok. Zalaegerszegen a következő két képviselő-testületi ülés november 19-én és december 17-én lett volna, az ezekre tervezett napirendek határozatai már az ismertetett módon, egyeztetés után, polgármesteri hatáskörben lesznek kihirdetve.
– December 18-án tartották volna a közgyűlés hagyományos évzáró ünnepségét, ahol átadták volna a Zalaegerszegért díjakat, ez elmarad.
– Arról már korábban döntöttek, hogy elmarad az idei Egerszegi Kapocs rendezvény, a Senior Akadémia programjai, a ZTE 100 éves történetét bemutató emlékkonferencia, a városi szilveszter, az újévi köszöntő és tűzijáték (ez utóbbi végleg elmarad, helyére 2022-től a klímavédelmi szempontokra, valamint a kisbabás családokra és a kutyatartókra tekintettel fényjáték és lézershow lép), valamint az újévi fogadás is.
– Az önkormányzati vendégház bérbeadásának lehetőségét felfüggesztették.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére