Búcsú az ősztől Hogyan és mivel etessünk? Megújul a Keresztury tér  

 

 

Bár néhány színes őszi levelet még látni az Alsóerdőn, december elejére beköszöntött a tél. Szürke, nyirkos idő van, havas esőt, enyhe havazást jósolnak a meteorológusok a következő hetekre. Ezen a héten az előrejelzések szerint hajnalban erős lehűlésre lehet számítani, majd a nappali felmelegedés a hét végére elérheti a plusz 6–7 fokot. Ez az időjárás lesz jellemző az adventi időszakban és a karácsonyi napokban is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Széncinege az etetőn.

Hogyan és mivel etessünk?

Segítsünk, hogy a madarak könnyebben átvészeljék a telet

Megjöttek az első fagyok, vele együtt eltűntek a természetes táplálékok: a széncinege, a csuszka, a házi és a mezei veréb számára a rovarok. Emberi segítség nélkül nehezen vészelik át a telet, az etetés viszont nagy könnyebbséget és biztonságot jelent énekes madarainknak, nekünk pedig rengeteg megfigyelési élményt.

agvakkal táplálkozó madaraknak. A parlagon hagyott területek hiánya miatt is egyre szűkül életterük, melyben a klímaváltozás is okozó tényező.
– Közel sem látni annyi cinegét, verebet, mint régen.
– Ez sajnos így van. Húsz-harminc évvel ezelőtt még rácsodálkoztunk arra, hogy Angliában eltűntek a verebek. Ma az európai madárállomány drasztikus csökkenéséről beszélhetünk, és ebben Magyarország sem kivétel. A felmelegedés hatására egyébként olyan rovarfajok érkeznek a világ más tájairól, amelyek terjedését a globális közlekedés és kereskedelem is segíti. Könnyen elszaporodhatnak, mert a rovarevő madarak megfogyatkozása miatt előbb vagy utóbb nem lesz itt természetes ellenségük. A cinege, a csuszka, a veréb, mindegyik védett madár, amelyek akkor maradhatnak meg köztünk tartósan, ha megfelelő táplálkozó- és fészkelőhelyek állnak rendelkezésre számukra.
– Télen ebben még inkább hiányt szenvednek.
– A téli etetés biztonságot ad számukra, melyben legfontosabb szabály, ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba. A madarak ugyanis gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára. Ha nem találnak eleséget, nem tudják átvészelni a fagyos éjszakákat, és könnyen elpusztulhatnak. Egyébként, amíg nincs hó, vagy nagy hideg, szükségtelen etetni őket, mert a természetben még találnak táplálékokat. Viszont, ha leesik az ónos eső, azonnal cselekedni kell.
– Mivel etessük a madarakat?
– Egyrészt sótlan, ízesítetlen olajos magvakkal, amelyek elég energiát adnak számukra a túléléshez. Lényeges, hogy olyan etetőkbe tegyük ki a magokat, amelyek nem áznak be. A rigóféléknek akasszunk a fára gyümölcsöket. Fontos téli etetőanyag az állati zsiradék, a sótlanított étkezési szalonna, vagy a vajtégla. Gondoskodjunk friss vízről is! Mikor, mivel és mivel ne etessük a madarakat télen, arról részletes információ található a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján. A folyamatosság mellett az is fontos, hogy március végén, április elején hagyjuk abba etetésüket, ha csak valami rendkívüli időjárás nem jön közbe.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Megújul a Keresztury tér

Új lépcső és burkolat

A közelmúltban megkezdődött a Keresztury Dezső tér, vagyis a „Centrum tér” részleges felújítása. A volt Centrum és Domus áruházak és a körülöttük lévő tér a belváros újabb kori átépítésének elemeként épült fel az 1970-es évek elején.

– pet –

A mostani fejlesztéssel kapcsolatban Bali Zoltán alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: a Keresztury Dezső tér és a térszín alatt található árufeltöltő alagút épületszerkezeteinek műszaki állapota halaszthatatlanná tette a teljes körű felújítás megkezdését. Az áruházak közötti közterület az eltelt évtizedekben több alkalommal már átesett kisebb, lokális felújításon. A szigetelési és vízelvezetési csomópontok elöregedései, meghibásodásai miatt azonban nem sikerült teljesen orvosolni a problémákat. Mint ismert, az üzletek árufeltöltését a közterületek alatti, úgynevezett árufeltöltő alagút biztosította egykoron. Az alagút szerkezeti rendszere pedig az áruházakhoz kapcsolódik. 2019-ben közel 20 millió forint ráfordítással az önkormányzat saját forrásból megvalósította az alagút tartószerkezeti megerősítését. A felszínen elvégzendő felújítási munkákra pedig most pályázaton nyert mintegy 76 millió forintot a város. A rekonstrukció 2021 májusáig tart. A munkák során megújul a csapadékvíz-elvezető rendszer, továbbá szigetelésre és burkolatfelújításra is sor kerül. Utóbbi magában foglalja az északi, déli és keleti irányba levezető, körülbelül 140 négyzetméternyi lépcsőfelület korrekcióját és burkolását is. Az alpolgármester elárulta, hogy a tér járófelülete egy kisebb felületen lángolt gránit díszítést kap. A lépcsőpihenők és lépcsők burkolata szintén lángolt gránittal újul meg, a csúszásmentesség biztosítása és a tartósság érdekében.  A teret a Kossuth és Berzsenyi utcák felől elkerítették, az üzletek a Kovács Károly tér felől közelíthetők meg.

 

 

 

 

 

vissza az elejére