Tudományos kutatásban jeleskedtek Járható úton a tesztpályához Megbeszélés Dr. Gasztonyi Beáta az új intézményvezető

Tudományos kutatásban jeleskedtek

Jutalmazták a legjobb pályamunkák készítőit

Kihirdették a Pannon Egyetem zalaegerszegi gazdálkodási karán november 25-én lezajlott Tudományos diákköri konferencia eredményeit. A hallgatók a közgazdaságtudományi szekción belül 4 tagozaton 12 pályamunkát készítettek, melyből 11 továbbjutott a jövő áprilisi soproni Országos tudományos diákköri konferenciára. A rendezvényt online tartották meg az egyetem Infocentrumában.

Dr. Németh István dékán úgy értékelt, hogy a hallgatók a tudományos gyakorlatnak megfelelő kutatást végeztek magas szinten. Mint mondta, a tudományos kutatás egy ősi gondolatból származik, amit David Attenborough úgy fogalmazott meg: „Food for thought”, vagyis étel a gondolatért. „Önök kutatókként, tudósokként, tanárokként azért tudnak majd dolgozni, mert valakik megtermelik azokat a gazdasági javakat, amelyek munkájukhoz szükségesek. Éppen ezért nagy a felelősségük, hogy tudásuk legjavát adják a közjó, a társadalom érdekében. Bízzanak önmagukban, még akkor is, ha az emberek egy része valamely okból a közösségi médiák hangadóinak áltudományosságára hallgat. A dolgozatok a hallgatók egyéni lelkesedését tükrözik, hiszen tanulmányaik mellett vállalták a kihívást, ahogy a felkészítő kollégák is kötelességük felett teljesítettek. A dékán kiemelte, hogy 12 pályamunkából 11 továbbjutott a jövő évi Országos tudományos diákköri konferenciára. Akik azon nyernek, méltán magukénak érezhetik majd a Kiváló Ifjú Kutató címet” – hangsúlyozta végül. A köszöntőt követően dr. Németh András dékán dr. Jármai Erzsébet Mária kari TDT-elnökkel együtt adta át az okleveleket és ajándékcsomagokat, amelyeket a hallgatók a járványhelyzeti intézkedéseknek megfelelően egyesével vettek át az Infocentrum előadótermében. Macher Dávid, Kovács Fanni, Kránitz Vivien, Tóth Máté és Balázs Bence első helyezést értek el. A díjazott pályamunkák további szerzői Pete Vanda, Végh Viviána, Szabó Kinga, László Dorina, Weinhoffer Petra, Hauck Adrian, Kalmár Laura, Vizi Tímea és Horváth Katalin voltak. A hallgatókat a kar oktatói közül Balázsné dr. Lendvai Marietta, dr. Jármai Erzsébet, dr. Csanádi Ágnes, dr. Palányi Ildikó, Jámbor Balázs, dr. Antal Anita, Nagyné Halász Zsuzsanna, Márkus Mónika és Pethőné Schalbert Mária segítette témavezetőként. Az egyetem honlapján olvashatók a tudományos igényű dolgozatok, melyek többek között a családi vállalkozások fenntarthatóságáról, a családvédelmi alap működéséről, a banki ügyfélélmény megteremtéséről, a felelős befektetésekről szólnak.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Járható úton a tesztpályához

Felújították a kispáli utat

Átadták a Kispáli út felújított szakaszát, amelyre merőlegesen csatlakozik a járműipari tesztpálya fogadóépületéhez vezető, tavaly elkészült Barényi Béla út. A beruházást 227 millió forintból valósította meg Zalaegerszeg önkormányzata, hangzott el a
2020-as esztendő utolsó sajtóeseményén.

– AL –

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, a Barényi Béla út megépítése után fontosnak érezték, hogy a Kispáli út kátyús szakaszát is rendbe tegyék. A város számára erre lehetőséget adott a Településfejlesztési Operatív Program két és fél milliárd forintos iparfejlesztési csomagja, amely a közlekedési fejlesztésekre fordítandó összegeket is biztosítja. A Kispáli út 1869 méteres szakaszának rekonstrukciójára ebből 227 millió forintot költöttek. A beruházás erősíti a város kapcsolatát a szomszédos Kispálival és a környező településekkel, másrészről a térségi iparfejlesztést szolgálja, mert immár minőségi úton biztosít összeköttetést az északi ipari park és a járműipari tesztpálya között. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy az érintett útszakasz hónapokon át nagy terhelésnek volt kitéve, ugyanis 170 ezer tonna követ szállítottak rajta a tesztpálya építéséhez. Az úttest teljesen tönkrement, amit a kivitelező a teljes pályaszerkezet cseréjével, 55 centiméteres tömör kavicsággyal és aszfaltréteggel tett rendbe. Horváth Zsuzsanna, Kispáli polgármestere örömét fejezte ki, hogy teljessé vált a falu megközelíthetősége a Zalaegerszeg felőli szakasz helyreállításával. Ezt megelőzően a település előtti szakasz újult meg. Munkahelyekre, óvodákba és iskolákba közlekednek ezen az úton, amit napi szinten nemcsak a helyiek, hanem Nagypáli és Nagykutas lakói is használnak. A beruházással a biztonságos közlekedés feltételei teremtődtek meg.
Németh Gábor, az északi városrész önkormányzati képviselője a beruházás jelentőségét emelte ki. Mint mondta, a Kovács Károly Városépítő Programnak köszönhetően további útfelújításokra kerülhet sor a jövőben, ami az itt élők számára a belváros könnyebb elérését szolgálja majd.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Megbeszélés

Dr. Navracsics Tiborral, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztossal egyeztetett Balaicz Zoltán polgármester.

A téma a közgyűlés által egyhangúan elfogadott Zalaegerszeg 2030 gazdaságfejlesztési stratégia tartalma volt és a hozzá kapcsolódó tervezett lépések. A stratégia támogatásáról kormány-előterjesztés készül.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Dr. Gasztonyi Beáta az új intézményvezető

Az emberi erőforrások minisztere dr. med. habil Gasztonyi Beáta Ph.D.-t bízta meg a Zala Megyei Szent Rafael Kórház intézményvezetői feladatainak ellátásával.

A megbízás kapcsán dr. Gasztonyi Beáta a következőket fogalmazta meg: „Tisztában vagyok azzal, hogy nem könnyű helyzetben veszem át a feladatot, de bízom benne, hogy pozitív hozzáállással, segítő szándékkal, klinikusi szemlélettel, empátiával, korrekt kollegiális kapcsolatokkal és folyamatos, megfelelő kommunikációval sok nehézségen közösen átjutunk és együttes erővel szakmai sikerekben gazdag időszakot élhetünk meg. Számítok mindenki segítségére.” Dr. Gasztonyi Beáta 1995-ben szerzett diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. 2006-ban felkérésre visszatért szülővárosába, a kórház belgyógyászati osztályának főorvosa lett, majd osztályvezető főorvos. 2016-ban a kórház tudományos és oktatási orvos-igazgató-helyettesnek nevezte ki.

 

 

 

 

 

vissza az elejére