Duális képzésre váltottak Alkalmazkodni az új kihívásokhoz Több mint 7 ezer fát ültettek tavaly Szerencsehozó kéményseprők

Duális képzésre váltottak

Új együttműködés a gazdálkodási kar és az edelmann között

A Pannon Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg (PE GKZ) és az Edelmann Hungary Packaging Zrt. több éves előkészítő munka eredményeként duális együttműködési megállapodást írt alá az elmúlt év decemberében.

– AL –

Az egyetem és a vállalat között eddig is hatékony volt az együttműködés, amelynek keretében több szakdolgozat született, és amelyek megírását a cég szakemberei konzulensként segítették. A végzett hallgatóik közül nem egy itt helyezkedett el. A duális képzésről szóló megállapodással a korábbi kapcsolat új szintre lép –vezette fel a rendezvény témáját Lambertné Katona Mónika, a PE GKZ mesteroktatója. Sebrekné Horváth Beáta, az Edelmann Hungary Packaging Zrt. európai pénzügyi számviteli és bérszámfejtési vezetője történelmi pillanatnak nevezte a megállapodást. Mint mondta, a duális képzéssel már kezdetektől fogva be tudják vonni a leendő munkavállalókat a magyar és a nemzetközi pénzügyi és gazdasági életbe. A duális hallgatók számára ennek jelentőségét az is adja, hogy az Edelmann cégcsoport pénzügyi és gazdasági folyamatait irányító európai központja egy éve a zalaegerszegi gyárban működik. Dr. Németh István, a Pannon Egyetem stratégiai rektorhelyettese, a zalaegerszegi kar dékánja köszönetét fejezte ki kollégáinak a vállalattal való kapcsolat kialakításáért, ami a duális képzésről szóló megállapodással még szorosabbá válik. Kiemelte: a zalaegerszegi kar egyedülálló az országban azáltal, hogy hallgatóinak több mint húsz százaléka duális képzésben tanul, illetve dolgozik már az egyetemi képzése alatt. Jelezte, hogy hazánk logisztikai stratégiaprogramja keretében öt vidéki helyszínen egyetemi tudásháttérre alapozva digitális logisztikai szolgáltatócentrumokat hoznak létre a régiók kiszolgálására. A Zala, Veszprém és Somogy megyei központ Zalaegerszegen lesz, mégpedig a Pannon Egyetem szenátusa által létesített Zalaegerszegi Egyetemi Központban, január elsejétől. A dékán hangsúlyozta: a cél az, hogy a város és a térség gazdaságát, a meglévő és a betelepülni szándékozó cégeket minél jobban kiszolgálják az új kor igényeinek megfelelő humán erőforrással. A Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg jelenleg 38 vállalati partnerrel és 55 hallgató részvételével valósítja meg a duális képzést. Az Edelmann vállalattal való megállapodás a meglévő szakmai együttműködést emeli magasabb szintre, melyhez a dékán „sok szép fiatal és okos hallgatót” kívánt, akik a duális képzés elvégzése után hasznos munkavállalói lehetnek a cégnek.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Alkalmazkodni az új kihívásokhoz

Elmaradtak a közösségi programok

Márciusban hirtelen a nyakunkba szakadt a pandémiás helyzet, amely mindent felülírt. Érthető módon a súlypont a koronavírusos helyzet megoldására fókuszált, így ez a helyzet új kihívásokat és megterhelést is jelentett a gazdaság és az önkormányzat számára is – fogalmazott érdeklődésünkre Domján István, az
1-es számú választókerület önkormányzati képviselője.

Domján István

NBár a tervezett rendezvények és közösségi programok elmaradtak, fejlesztések, kisebb beruházások megvalósultak a városrészben.
– Elkészült a Perlaki utca északi felének útfelülete, annak szegélyezése és az ivóvízvezeték rekonstrukciója. Befejeződött a Gébárti úton a Hősök kertjének kialakítása, megújult az andráshidai Zala-híd, az andráshidai templom kerítése. Kialakításra került a vorhotai temető szeméttárolója. A választókerület több helyén történt útjavítás, aszfaltozás, közvilágítás-fejlesztés, vízelvezető árkok karbantartása. Az andráshidai veszélyes vasúti átjárót a környék rendbetételével beláthatóbbá tettük. Elindult pályázati forrásból, az MLSZ támogatásával, az andráshidai sportcentrum fejlesztése – sorolja Domján István és hozzáteszi: Olyan sokfunkciós komplexumot szeretnének megvalósítani, ahol a sporttevékenységen kívül a jövőben más közösségi programok is megvalósulhatnak. Komoly eredménynek tartja a képviselő, hogy Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester segítségével körzetének útjai megújulnak a jövőben a Kovács Károly Városépítő Program keretében. A kapcsolattartást is nehezítette a járvány okozta időszak – folytatja a képviselő. – Az utcán találkoztam és beszélgettem a lakosokkal, a felmerült gondokról, a civil szervezetek vezetőivel napi kapcsolatban vagyok folyamatosan, minden információ eljut hozzám. Sürgős esetben a műszaki osztály képviselőjével a helyszínen is meg tudjuk beszélni a problémát.
– A helyi lakosok a legváltozatosabb problémákkal kapcsolatban kerestek meg, ahol tudtunk, segítettünk, de az anyagi lehetőségek beszűkülése miatt több felújítást el kellett halasztani. A gondokat illetően örömmel tapasztaltam az emberek pozitív, megértő hozzáállását. Ugyancsak örömteli volt a közösségi rendezvények elmaradásának a hiányolása is. Mindez azt mutatja, hogy a zalaegerszegi embereknek szüksége van a közösségi, kikapcsolódást jelentő programokra, ezeket pótolni fogjuk a pandémiás időszakot követően.
 

Tudtuk tartani a kapcsolatot


 

Böjte Sándor

Az év nagyon biztatóan indult, komoly terveim voltak a választókerületemben. Parkolók építését terveztük Olában és a Berzsenyi út 13. számú társasház környékén. Szerettünk volna kamerarendszert kiépíteni a buszmegálló környékére, és járdák megújításán is dolgoztunk – fogalmaz Böjte Sándor, a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője.
– A múlt év elején sikerült az olai templom előtti tér megszépítésének második ütemeként a buszmegálló környékét rendbe hozni, de utána jött a járványidőszak és sok mindent keresztülhúzott. Szerencsés képviselőnek mondhatom magam, hiszen a kisebb beruházások mellett szépen halad a munkacsarnok megújítása, épül a Dózsa-iskola tornaterme, zajlik a Göcseji Múzeum megújítása, zajlik a Centrum előtti tér teljes megújítása, befejeződött az Art mozi korszerűsítése. Készül a kézműves piac és a Galamb utcában a közel száz férőhelyes parkoló is.
Böjte Sándor elmondta: mivel a kereskedelemben dolgozik, ezért a járványhelyzet ellenére is sok emberrel találkozott személyesen, így a kapcsolattartásban nem volt fennakadás.
– Manapság a választók megtalálnak bennünket a közösségi hálón is, ezen keresztül is tudunk beszélgetni. Eddig minden év novemberének végén indult számomra az alapítványi báli szezon. Ezek sajnos a tavalyi év végén és várhatóan idén is elmaradnak – teszi hozzá. A képviselő elmondja: a belváros egy speciális városrész, hiszen naponta érkeznek emberek ügyeiket intézni a peremkerületekből és a városkörnyékről. A kérések és észrevételek is inkább átfogóbbak, melyeket igyekszik az önkormányzat és a városi cégek kiemelten megoldani, rendezni.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Több mint 7 ezer fát ültettek tavaly

2021-ben folytatódik a zöldítési akció

A páterdombi övezetben ért véget 2020-ban a városi faültetési program. A Kinizsi és a Holub utcák környékére huszonhét új facsemete (gömbjuhar és kőris) került.

Balaicz Zoltán polgármester 2019 nyarán jelentette be, hogy Zalaegerszegen nagyszabású faültetési program indul, melynek célja, hogy a környezet- és a klímavédelem jegyében 2024-ig ötezer új fát ültessenek el. Az akció hivatalosan 2019. szeptember 26-án indult el a Kertvárosban tizenegy fa elültetésével, majd a város számos pontján folytatódott. A programhoz csatlakozási szándékát jelentette be a tankerület, a szakképzési centrum, az egyetemek, a kórház, a rendőrség és sok helyi vállalat is – olvasható a polgármester Facebook-oldalán megjelent összesítésben. Az eredeti cél, vagyis az 5 ezer fa 5 év alatti elültetése nagyon gyorsan teljesült, hiszen már most közel 7200 fánál tartanak, így nem túlzás megcélozni, hogy akár 10 ezer új fát is ültethet a közösség 2024-ig. A szakemberek mindig ügyelnek arra, hogy olyan egyedeket válasszanak, amelyek nem allergének, jól tűrik a városi környezetet, és hogy a megnőtt fák koronája ne érje el a légvezetékeket. A kertvárosi indításkor tizenegy fát ültettek el, majd a következőképpen alakultak a számok: Vizslapark: 176 fa, Arany János utca: 77 fa, Dózsa György utca: 55 fa, sportcsarnok melletti új zöldsáv: 12 fa, Gébárti-tó környéke: 50 fa, Parkerdő: 6700 fa, Gálafej, Széna tér: 64 fa, Landorhegyi út 16–18.: 10 fa, Köztársaság út: 26 fa, Kossuth Lajos utca: 26 fa, Lőrinc barát utca: 20 fa, Hock János út: 73 fa. Összesen: 7342 fa. December végén a Hock János úti telephelyén a Windoor Design Kft. 73 fát ültetett el, ami szép példája annak, hogy a városi faültetési programhoz nem csak a városrészek, nem csak intézmények és civil szervezetek csatlakoztak, hanem magánvállalkozások is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Szerencsehozó kéményseprők

Újévi köszöntés a városházán

Az idősebb korosztály még hisz abban, hogy szerencsét hoznak, és sokan máig megfogják a ruhájukon a gombot, ha kéményseprőt látnak. A fiatalok közül már kevesebben ismerik ezt a hagyományt, vagy inkább babonát. Ennek ellenére a város és a megye lakossága szinte mindig pozitívan fogadja a házakba becsengető kéményseprőket.

– pet –

A járvány ellenére az idei év is azzal kezdődött, hogy kéményseprők jártak a városházán. Régi szokás, hogy a polgármesteren keresztül kívánnak szerencsés esztendőt az itt élőknek. Az újévi koccintáson Balaicz Zoltán elöljáróban elmondta: a tavalyi év a járvány miatt sajnos nem úgy alakult, ahogy szerették volna, talán az idei esztendő pozitívabb, örömtelibb lesz. Bár 2021 első fél évét is a járványkezelés és a gazdasági károk enyhítése jellemzi majd. Azért bíznak abban, hogy az év második fele könnyebb lesz. A kéményseprők köszöntése és a közös a koccintás ezért most azt is jelképezi, hogy néhány hónap múlva talán boldogabb és szerencsésebb időszak következik mindannyiunk számára – fogalmazott a polgármester. Kerkai László kéményseprő, a katasztrófavédelmi igazgatóság megyei csoportvezető-helyettese elmondta: munkájukat annyira nem befolyásolta a koronavírus. A tavalyi esztendőben a társasházak ellenőrzése volt a cél, amit sikerrel teljesítettek. A tervezett helyszíneket mind végigjárták. Jó ütemben halad a termofor kémények kiváltása is. A lakosság nagyon együttműködő, pozitívan állnak hozzá a cseréhez. A csoportvezető-helyettes arról is tájékoztatott, hogy tavaly Zalaegerszegen és környékén nem történt halálos kimenetelű szén-monoxid-mérgezés. A kéményseprők továbbra is a katasztrófavédelmi igazgatóság keretein belül látják el feladataikat. A megyeszékhelyen kilenc fő dolgozik, a megyében pedig összesen huszonkét kéményseprő munkálkodik. A szakemberek utánpótlása folyamatos; aki kéményseprő szeretne lenni, annak a fővárosban kell egy szakmunkásképzést elvégeznie. A lakosság körében ez a szakma pozitívnak számít. Mindenki tudja, hogy veszélyelhárító, életmentő tevékenységet végeznek, emiatt megbecsülés övezi a munkájukat – tette hozzá Fodor Sándor kéményseprő. A szakemberek a polgármesterrel koccintva kívántak boldog új évet, sok szerencsét és – ami most különösen fontos – jó egészséget a város polgárainak.

 

 

 

 

 

vissza az elejére