2022 tavaszán nyithat az uszoda Segítség és összefogás Könyvbemutató és kitüntetések  

 

2022 tavaszán nyithat az uszoda

Elkészültek a legfontosabb szerkezeti elemek, medencék

Elérte az 50 százalékos készültségi fázist a zalaegerszegi uszodaépítés. A beruházás aktuális állapotát helyszíni szemlén tekintették meg az érintettek. Az előrehaladását jól jelzi, hogy néhány hete már láthatóak azok a kék színű homlokzati panelek, melyek az épület és az utcakép hangulatát is meghatározzák majd a jövőben.

– pet –

A sajtóbejáráson Balaicz Zoltán polgármester felidézte az új fedett uszoda és városi strand tervezésének előkészületeit. Mint fogalmazott: a korábbi üzemeltető 2011-ben zárta be a strandot, de az uszoda még hosszú évekig zavartalanul működött. Azonban már ekkor megfogalmazódott az igény, hogy a belvárosi stand leendő újranyitása mellett jó volna felújítani a város fedett uszodáját is. 2014-ben a polgármester még ez utóbbi – a jelenlegi beruházásnál jóval szerényebb – célokat fogalmazta meg. 2015-ben azonban a Modern Városok Program lehetőséget adott arra, hogy egy nagyobb épületkomplexum létesüljön a Göcseji– Mártírok–Botfy és Ady utcák által határolt területen. A városi uszodafejlesztés legfontosabb elemei között egy 10 pályás, 25x50 méteres medence és egy 10x16 méteres tanmedence szerepel, valamint kialakításra kerül egy 250–300 férőhelyes lelátó. Mindezekkel regionális versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz az új létesítmény. Nyaranta pedig egy 16x25 méteres medence és kültéri vizes játszótér jelent felfrissülést a strandolók számára. A 9 és fél milliárd forintból megvalósuló új intézmény 2022 tavaszán nyithatja meg kapuit a látogatók előtt.
Az új városi strand és fedett uszoda nemcsak a zalaegerszegiek igényeit szolgálja, hiszen a szűken vett régió egyik legnagyobb uszodája lesz – fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő. Hozzátette: az a cél, hogy a zalaegerszegi járásban élő gyerekek 8. osztályos korukig megtanuljanak úszni. Szeretnék, ha a rendszeres úszásoktatás már az óvodás korosztálynál megkezdődne. Az építkezéssel kapcsolatban megjegyezte: az új épületkomplexum már ez év végére elkészül, de mivel több hónapos próbaüzemre lesz szükség a nyitás előtt, a nagyközönség csak jövő év tavaszától használhatja majd az uszodát. Remélhetőleg addig a járványnak is vége lesz. A térség önkormányzati képviselője, Bali Zoltán elmondta, hogy az uszodafejlesztéssel tulajdonképpen a környező utcák és terek is megszépülnek. A Mártírok úti főbejárat előtt 51 férőhelyes parkoló létesül, a Göcseji út felől két új buszmegállót alakítanak ki, az Ady utcai szakaszon további 21 új parkoló várja az autósokat. A Botfy utcában továbbra is megmarad a párhuzamos parkolás lehetősége. A tervek között szerepel továbbá a közeli Rózsák terének megújítása is. Az uszodafejlesztés első és második ütemtervével kapcsolatban Gecse Péter alpolgármester, projektfelelős elmondta: a beruházás jelenleg 50 százalékos készültségi fokon van, ami mérföldkőnek számít. Az építkezésnek már eddig is voltak emblematikus elemei, például a régi uszodaépület bontása, az alapkőletétel vagy a bokrétaünnepség. Az első ütemben elkészült a külső, 25 méteres strandmedence, melyet ideiglenesen sátorral fedtek be. 2020 nyara óta ez tölti be a – szintén ideiglenes – uszodai funkciót. A második ütem részeként történt meg az egykori épület bontása és az új komplexum szerkezeti elemeinek kialakítása. De elkezdődött a parkolók és a buszvárók kiépítése, valamint a strand fogadóépületének felújítása is.
Jelenleg zajlanak a tanmedencét is magában foglaló uszodaépület gépészeti, hőszigetelési és villamossági munkái, valamint a homlokzati panelek és függönyfalak építése, illetve a tető üvegezésének előkészítése. A sajtóbejáráson az is kiderült, hogy Németh János keramikusművész „A víz mitológiája” című reliefje (mely évtizedekig a régi uszoda falának ékessége volt) a főbejáratnál kap helyet. A dombormű – új struktúrában felhelyezve – a fogadótér dísze lesz.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Segítség és összefogás

Évet értékelt balaicz zoltán polgármester

A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben tartotta meg évértékelő prezentációját Balaicz Zoltán. A hagyományos év eleji sajtótájékoztatóra a járvány miatt került sor az eddigieknél tágasabb térben.

– pet –

Mint azt a polgármester bevezetésképpen elmondta: valószínűleg még hosszú évtizedek múlva is a koronavírus jut eszébe az embereknek a 2020-as évről. Zalaegerszeg szerencsére gyorsan intézkedett, és a lakosságot is folyamatosan tájékoztatták a legfrissebb hírekről, így mind a tavaszi, mind az őszi hullámot viszonylag jól vészelte át a város. Az elmúlt hónapokban az is egyértelművé vált, hogy Zalaegerszeg a segítség, az összefogás és a jótékonyság városa, hiszen a járványvédelmi munkába – akár szponzorként, akár önkéntes segítőként – nagyon sokan bekapcsolódtak. Nekik ezúton is köszönet jár az áldozatos munkáért. A polgármester jelezte: az év elején a városba is megérkezett a vakcina, így elkezdődtek az oltások. A terveknek megfelelően az egészségügyi dolgozók után a szociális intézmények munkatársai, majd a 60 éven felüliek kaphatják meg a vírus elleni védőoltást. Amíg a lakosság kellő átoltottsága nem történik meg, és nem csökken jelentősen az esetszám, nem lehetnek közösségi események. A városvezetés abban bízik, hogy augusztus végétől azért néhány nagyobb rendezvényt (vadpörköltfesztivál és vadászati konferencia) már meg lehet tartani.
– A járványhelyzet ellenére igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a gazdaság erős maradjon és a munkahelyek is megmaradhassanak. Szerencsére a nagyberuházások kivitelezési munkái folytatódtak, és számos új projektre is sor került a 2020-as évben – fogalmazott Balaicz Zoltán. A tesztpályán folytatódtak a fejlesztések, ami nemcsak a munkahelyteremtésre, hanem a kutatás-fejlesztésre is pozitív hatással lesz. Az épülő tesztpálya ráadásul számos más fejlesztést is vonz a városba. Ilyen például a Rheinmetall-beruházás, amely 500 embernek ad majd munkát. Folynak az építkezések az úgynevezett Science Parkban, megvalósult az Inkubátorház fejlesztésének harmadik üteme, és zajlik az M76-os gyorsforgalmi út kivitelezése is – sorolta a gazdaságfejlesztés szempontjából fontos beruházásokat a polgármester. Mindezek mellett a Kovács Károly Városépítő Program 15 milliárd forintos keretéből számos parkoló, járda és út is megújult. Megszépült ezenkívül a kvártélyház, az andráshidai templom, a botfai Hüvös-kastély, a VMK előtti tér, de az Art mozi és az egykori zsinagóga belső terei is megújultak. Épül az új városi uszoda, a Mindszentyneum, és zajlik a Göcseji Múzeum fejlesztése, valamint az Alsóerdei Sport- és Szabadidőközpont kivitelezése is. Jól halad a Gébárti-tó környezetének szépítése, megújítása, hamarosan megépülnek az új hidak. A helyi tömegközlekedéssel kapcsolatban elhangzott: hat új busz érkezett a városba, ezzel „fiatalodott” a forgalomban lévő járműpark. A járvány mellett azért a kultúra, a szórakozás és a sport/szabadidő terén is vannak sikereink. Több helytörténeti kiadvány és album is napvilágot látott. Számos oktatási intézményben zajlik felújítás. Megszülettek az első tervek a színházépület átalakításáról, fejlesztéséről. Továbbá sportpályákat, street workout pályákat is avattak tavaly. Elkészült az Ostoros Károly-munkacsarnok is. A környezet és klímavédelem jegyében pedig városi faültetési program indult.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Könyvbemutató és kitüntetések

Kultúra napi ünnepség – szűk körben

A járvány miatt a hagyományoktól eltérően, szűk körben és szinte csak a kitüntetésekre koncentrálva zajlott le idén a városi kultúra napi megemlékezés. A Díszteremben rendezett eseményen a díjátadáson túl azért könyvbemutatóra is sor került.

– pet –

Hosszú évek óta a magyar kultúra napja (január 22.) alkalmából adják át a „Kultúra mecénása díjat”, valamint a közművelődési szakembereknek járó elismeréseket. Mint azt Balaicz Zoltán polgármester a rendezvényen elmondta: a pandémia ellenére nem szerettek volna lemondani erről a szép hagyományról. Sajnos az ilyenkor szokásos nagyszabású koncertek és gálaest viszont elmaradt. A koronavírus nemcsak az egészség és a gazdaság terén okoz károkat, hanem a közösségi életben is. Remélhetőleg a járvány visszaszorításával sikerül ismét felélénkíteni az emberek, közösségek közötti baráti kapcsolatokat – fogalmazott. Egy TOP-pályázatnak köszönhetően, mintegy 2 millió forintos ráfordítással, jelenhetett meg a mostani alkalomra a Németh János keramikusművész kisplasztikáit bemutató kötet. Az impozáns kiadványt dr. Kostyál László művészettörténész szerkesztette, és ajánlotta az érdeklődők figyelmébe (erről bővebben lapunk következő számában olvashatnak). Az albumban szereplő fotók Zóka Gyula munkái, melyek a keramikus alkotásait mutatják be különféle nézőpontokból. Az ünnepségen került átadásra a „Kultúra mecénása díj”, melyet idén a Patent Security Zalaegerszeg kapta. A cég aktív támogatója a színháznak, de sportegyesületeknek is nyújtanak anyagi támogatást, továbbá segítették a járványügyi védekezést is. A díjjal járó kisplasztikát (mely Szabolcs Péter Színház című munkája) Kemes Zsuzsa ügyvezető vette át. Immár hatodik éve ismeri el a város azoknak a közművelődésben dolgozó szakembereknek a munkáját, akik kiemelkedő színvonalon látják el tevékenységüket. A kultúra napja alkalmából mindig három kategóriában – közművelődési, könyvtári és múzeumi ágazat – osztanak ki oklevelet. A közművelődési ágazat idei díjazottja Léder Anita, aki 1986-tól az Apáczai Csere János Művelődési Központ munkatársa. Több évtizedes programszervező munkájáért, közösségépítő tevékenységéért vehette át az elismerést. A könyvtári ágazat kitüntetettje Nitsch Erzsébet, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese, a József Attila Városi Tagkönyvtár vezetője lett. Számos fejlesztés, kiadvány, kulturális kezdeményezés köthető a nevéhez. Részt vett továbbá a könyvtár kétezres években megvalósuló modernizálási munkálataiban is. A múzeumi ágazatból Büki Ágnest, a Göcseji Múzeum gyűjteménykezelőjét, régésztechnikusát jutalmazták. Már pályájának kezdetén olyan jelentős intézményi projektek sikeréhez járult hozzá, mint a Bajcsa várról szóló vándorkiállítás előkészítése, a Rezi, Tátika és Zalaegerszeg várak ásatási leletanyagának feldolgozó munkálatai, de az ő feladata volt a Kisgyörgy Erzsébettől származó több tízezres képeslaphagyaték feldolgozása is. A díjazottak Balaicz Zoltán polgármestertől és Vigh László országgyűlési képviselőtől vehették át az elismeréseket.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


vissza az elejére