Mire lehetnek képesek a kutyák? A közösségépítő sportegyesület Hiánypótló eszköz az intenzív osztálynak Megnyílt a Talentum Masszázsszalon

Mire lehetnek képesek a kutyák?

Hobbiból hivatás

Eltűnt személyek felkutatásában segédkezik, kutyapanziót üzemeltet, mentett kutyák rehabilitációjában működik közre. A zalaegerszegi születésű kutyakiképzőnél és oktatónál, Major Márknál valamint négylábúinál vendégeskedtünk.

– Mindössze huszonnégy évesen már szakember vagy kutyás téren. Hogy és mikor talált rád ez a pálya?
– Tizenhat éves voltam, amikor megkaptam az első kutyámat Ebot, egy rodéziai ridgebacket, akivel a kezdetektől kutyaiskolába jártunk. Eleinte nem merültek fel különösebb viselkedésbeli gondok, de az ivarérés korai szakaszában elkezdett más kutyák felé agresszívabban viszonyulni. Nem hagyhattam, hogy ez a fajta viselkedése így maradjon, esetlegesen túl is nőjön rajtam, így „beutalót kaptunk” Korom Gáborhoz, a tükör módszer megalkotójához, azzal a reménnyel, hogy tud segíteni, Ebo kamaszodó jellemét a helyes irányba terelni. Nem kellett sok idő, hogy nyilvánvalóvá váljon, hogy nem Ebót, hanem az én kutyázáshoz való hozzáállásomat kell megváltoztatni. A tréningnek köszönhetően kezdtünk kijönni Ebóval a „gödörből”, engem pedig magával ragadott ez a világ.
– Milyen mélységben?
– Egyre komolyabban kezdett érdekelni, mi miért történik, hogyan működnek a kutyák, és miként lehet kihozni belőlük azt a társat, amelyre minden gazdi vágyik. Próbáltam minden lehetőséget megragadni, hogy szakmailag képezzem magam és ezt tanulmányaim is elősegítették, hiszen budapesti egyetemi hallgató lettem. A kutyás nyári táborok alkalmával megismert fővárosi kiképzők, oktatók mellé kerülve elmélyültem a kutyázás pszichológiájában. Talán itt kezdett a hobbi hivatássá válni, ami miatt az egyetemi tanulmányaim felfüggesztését választottam, és minden időmet a kutyák megismerésének szenteltem. Lecseréltem a belvárosi lakásom egy külterületi kertes házra, közel a kutyaiskolához, ahol akkorra már oktatóként tevékenykedtem, és itt megnyitottam a saját kutyanapközimet és kutyapanziómat is.
– Mentett kutyákat is rehabilitálsz. Mesélnél erről?
– Budapesten megismerkedtem számos állatvédő szervezettel, köztük vannak olyanok, akiknek a mai napig rehabilitálom a mentett kutyáit, önkéntes jelleggel. Több oka lehet annak, hogy egy kutya hozzám kerül a menhelyről. Például, ha már örökbe fogadták, de még nem utazott az új gazdájához és szüksége van egy kis mentális vagy fizikai fejlesztésre. Ilyenkor nálam tölt pár hetet a kutyáim között, majd ebből a közegből kerül tovább új családjához. De gyakran érkeznek hozzám olyan ebek, akiknek extrém viselkedésproblémája van, például erős félelmi jeleket mutatnak, vagy épp ellenkezőleg, magas agressziószinttel rendelkeznek. Ezeken a problémákon sajátságos kutyaszociológiás módszerrel dolgozom. Ebben fontos szerepük van a jó kommunikációs készségekkel rendelkező kutyáimnak, akik segítségével e hibákat hatékonyabban tudom kezelni, így terelve vissza problémásabb ebeket az optimális viselkedési mederbe. Ezáltal egyszerűbben találhatják meg a megfelelő családot, vagy alkalmazkodhatnak a családjuk életformájához megfelelően kordában tartott ösztöneikkel és védelmező, intelligens magatartásukkal.
– Nemcsak kutyákat, de azok segítségével embereket is mentesz.
– Egy alapítvány tagja vagyok, amelynek együttműködési megállapodása van az Országos Rendőr-főkapitánysággal, illetve a katasztrófavédelemmel, és ennek keretein belül segédkezünk eltűnt személyek felkutatásában. A mantrailing nevű kiképzési módszerrel építettük fel a kutyáim munkáját, amellyel egyedi, preparált szagminta alapján lehet felkutatni és lekövetni az eltűnt személy nyomát és meghatározni a hollétét.
– Milyen terveid vannak a jövőre nézve?
– A félbeszakított egyetemi tanulmányaimat idén ősztől újrakezdtem, ezt mindenképpen be szeretném fejezni, valamint a kutyázás terén is rengeteg ötletem van, amit a jövőben meg szeretnék valósítani.
– Nagyon népszerű manapság a kutyatartás. Mennyire felelős gazdik a kutyatartók?
– Számos pozitív oldala van a kutyatartásnak, azonban gyakran nem gondolnak bele a leendő gazdik az azzal járó lemondásokba és felelősségteljes gondoskodásba. Sok esetben tapasztalom, hogy a kutyák egész egyszerűen nincsenek kutyaként kezelve, hanem gyerek- vagy unokapótlékként vannak jelen a családban. Mindent elnéznek nekik a gazdák, vagy mondhatnám azt is, hogy a „szülők”, nem törődve azzal, hogy a kutya természetét mindez negatív irányba befolyásolja. A kutya nem „gyerekjáték”.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Kocsis Sándor

A közösségépítő sportegyesület

Elismerés a botfai lsc elnökének

Az utóbbi tíz évben jelentős fejlődést, sok jó irányba mutató változtatást könyvelhet el a Botfai LSC. Az ennek érdekében tett erőfeszítéseket ismerte el a szövetség az év végén szokásos Megye Labdarúgásáért díjjal. Az idén három sportbarát részesült ezen kitüntetésben, köztük Kocsis Sándor, az immár hetvenéves múlttal rendelkező Botfai LSC elnöke.

– Bánfi Kati –

– 2010-ben vette át az új vezetőség a sportklubot. A vezetőségi tagokkal, Mátay Attilával, Bíró Andrással, Gecse Péterrel, Pődör Róberttel és a később csatlakozott Milics Tamással hároméves ciklusokra osztott terveket, célokat fogalmaztunk meg. Köztük a legfontosabbat, hogy saját nevelésű utánpótlásunk legyen. A fociban két lehetőségünk volt, vagy vásárolunk játékosokat, vagy hosszú időt, sok munkát befektetve kineveljük azokat. Ez utóbbi a mi utunk. Ezen a módon elkötelezett, klubhoz kötődő játékosokat tudhatunk magunkénak. Az alapcélunk, hogy aki focizni szeretne, annak lehetőséget biztosítsunk, az jöhessen, és a lehetőség mellett megkapja a jó körülményeket és egy baráti közösség tagja lehessen. Mára mindezeket elértük. Jól felszerelt az egyesület, a közösségi élet pedig méltón illeszkedik Botfa többi lelkes civil csoportjának a sorába.
– Te is fociztál, hogy kerültél erre a posztra?
– Sokáig játszottam én is. Aztán amikor láttuk, hogy változtatnunk kell az egyesületnél, néhányan felemeltük a szavunk, és én voltam a leghangosabb. Így rám osztották az elnöki feladatot – meséli Kocsis Sándor –, de hangsúlyozni szeretném, hogy egyedül sikereket nem lehet elérni. Hiába agilis valaki, hiába vannak ötletei, ha nem követik a többiek, akkor mindez semmit nem ér. Ma közel 170 fős az egyesület és támogató hozzáállású.
– Mik voltak a fő elképzelések?
– Először növelni akartuk a nálunk futballozó gyerekek számát, már 5 éves kortól. Aztán stabil anyagi alapot, megfelelő felszereltséget, infrastruktúrát akartunk kiépíteni. Végül, de nem utolsósorban U–19-es csapattal rendelkezni, hogy a felnőttcsapat lépni tudjon a ranglétrán, mert ennek feltétele a játék mellett, hogy rendelkezzünk utánpótláscsoporttal. Természetesen a játékszínvonal növelése is cél volt, ehhez megfelelő edzőket találtunk Kovács Tamás és később Bócz Lajos személyében.
– További lépések?
– Ezerfős faluban élünk, ahol a gyerekek száma nem elegendő az utánpótlás-neveléshez. Ezért toborozni kezdtünk a környező falvakban és a városban. Azt láttuk, hogy azok az egyesületek sikeresek, akik körzetekben gondolkodnak. Az általános iskolások mellett a Szent László Utcai Óvodából érkeztek hozzánk a gyerekek, akik a Bozsik-program rendszerébe kerültek korosztályos beosztásba. Leány sportolóink is vannak, de külön lánycsapattal nem rendelkezünk, ők 13 éves korukig vegyes csapatainkban edződhetnek. Az elmúlt 10 év alatt elértük, hogy minden korcsoportban vannak játékosaink és rendelkezünk utánpótlással. Az is feladat volt, hogy a felnőttcsapat ki tudjon tartani, amíg mindez megvalósul. Ez is sikerült, és általában mondhatom, hogy minimális a lemorzsolódás, mert jó a közösség. Ez utóbbi volt vonzerő az edzőinknek. hogy nálunk nem a pénzről szól a foci, hanem a sportról, szórakozásról, barátságokról, közösségi életről. Ennek a hozzáállásnak köszönhető az a sok társadalmi munka, amivel egyre jobbak lettek a körülményeink is. Ebbe a munkába a szülők is bekapcsolódnak, ami szintén kivételes. Számos támogatónk lett, és ebben ki szeretném emelni Lakatos Gyula segítségét, aki a kezdetektől a támogatói körünk kiépítésében segédkezett. Ma már jó karban lévő nagy pálya mellett a sportcentrumban rendelkezésre áll műfüves pálya, füves edzőpálya, aszfaltos pálya, klubszoba, mindenkinek saját felszerelés. Sokat változtak az idők azóta, amikor az én korosztályom kezdett focizni. Mi a játéklehetőséget kerestük. Ma már a jelentkezők azt is nézik, hogy milyenek a körülmények.
– Örültél a díjnak?
– Jólesett. Jó dolgozni egy olyan csapatért, egyesületért, amihez jó érzés a nevedet adni. Ahol mindenki leteszi az asztalra, amit kell.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Hiánypótló eszköz az intenzív osztálynak

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester, Vigh László, Balaicz Zoltán,
dr. Gasztonyi Beáta és dr. Kovács Tamás

Névtelen adományozó jóvoltából

Egy névtelen adományozó altatáshoz és lélegeztetéshez szükséges bronchofiberoszkóp eszközt vásárolt beüzemeléssel és oktatással együtt nettó egymillió forint értékben a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház intenzív osztálya számára, amit a városházán tartott sajtótájékoztatón adtak át a közelmúltban.

– AL –

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, bár az önkormányzat sohasem volt fenntartója a kórháznak, de egy magára adó megyei jogú városnak fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljon az intézménnyel, és odafigyeljen infrastrukturális felszereltségére. Ezt szolgálták az elmúlt években szervezett jótékonysági akciók, amikor is a kórház, annak alapítványai, illetve egyes osztályai számára gyűjtöttek. Mint fogalmazott, a névtelen adományozónak köszönhetően most az intenzív osztály részesül egy hiánypótló eszközben, amely nagy segítséget jelent a betegellátásban. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy az elmúlt 5–6 évben közel 9 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a megyei kórházban. A szívcentrum létesítésére 4,5 milliárd forintot, a zöld épület felújítására 2,3 milliárdot, műszerekre egy milliárd forintot, az MRI készülék kicserélésére pedig 800 millió forintot fordítottak. Mint mondta, a város és a megye vezetése továbbra is támogatja a kórházat, és segíti az új főigazgatót is elképzelései megvalósításában. Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD, a kórház közelmúltban kinevezett új főigazgatója azt mondta, az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály tevékenysége korábban kissé háttérbe szorult, de a koronavírus-járvány rávilágított nélkülözhetetlenségére. Az itt dolgozók nagyon felelősségteljes munkát végeznek, ami nagy odafigyelést, áldozatot és türelmet igényel. Igazi csapatmunkát követel meg az, hogy az altatás, a lélegeztetés és az újraélesztés a legprecízebben menjen végbe. Ehhez elengedhetetlen a korszerű eszközpark, hogy minden kéznél legyen egy hirtelen állapotromlás esetén. Dr. Kovács Tamás, az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály vezető főorvosa az eszköz használatának jelentőségéről beszélt. Mint mondta, az altatás és a lélegeztetés első legfontosabb lépése a légút biztosítása a levegő áramoltatásához. Ez a hajlékony optikai eszköz és a hozzákapcsolódó monitor abban segít, hogy a lélegeztető csövet könnyebben be lehessen vezetni a megfelelő helyre, a gégebemenetbe.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Megnyílt a Talentum Masszázsszalon

A frissítő masszázstól a talpreflexológiáig

2020. október elseje óta várja a vendégeket a Mártírok út 1. szám alatt a Talentum Masszázsszalon. Németh Ádám masszőr a GINOP-5.1.10-18-2018-00001 „Álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása” elnevezésű projekt keretében nyitotta meg az üzletet.

Mint mesélte, hosszú évekig irodákban dolgozott, és az ülőmunka hátrányait saját magán is érezni kezdte. Többek között emiatt fordult a figyelme a masszázs és a stresszoldás különféle technikái felé. Először csak egy fél éves frissítő maszszázsképzést végzett el, ahol a svéd- és a nyirokmasszázs rejtelmeivel ismerkedett meg. Dolgozott Hévízen is és külföldön is masszőrként, majd 2019-ben jött a pályázati lehetőség, melynek segítségével saját szalont nyithatott. Németh Ádám azt vallja: ahhoz, hogy megbízható szakember tudjon lenni, folyamatosan képezni kell magát. Most éppen gyógymasszőri képzésre jár. Ez anatómiai ismeretet és betegségekkel kapcsolatos tudást is ad, ami nagyon fontos a hitelesség szempontjából. A Talentum-szalonban számos masszázsfajta közül választhatnak a betérők.
– A különféle kezeléseknek milyen jótékony hatása van, és kiknek ajánlja őket?
– A legtöbb masszázs alapja a svédmasszázs, ami tulajdonképpen bárkinek és bármilyen életkorban ajánlható. Lényege nagyon egyszerűen megfogalmazva; az emberi izomzat frissítő masszírozása. Ennél a típusnál a kezelések nem annyira intenzívek és mélyrehatolók, mint például a gyógymasszázsnál. Az utóbbi már több fogást használ, célirányosabb, jobban vizsgálja azt, hogy melyik izom honnan ered, hová tapad és mi a funkciója, így gyógyászati, rehabilitációs célra is sokkal inkább megfelel. A frissítő masszázsoknál – mint azt a nevük is jelzi – inkább a stresszoldás, a lazítás, a kisebb csomók, letapadások feloldása a cél. Kizáró okok persze minden maszszázsnál vannak, például gyulladásos megbetegedéseknél, fertőző bőrbetegségeknél, műtétek után, várandósság idején nem ajánlott a kezelés. Egyéb betegségekről pedig mindig célszerű tájékoztatni a masszőrt, vagy magát az orvost megkérdezni, hogy ajánlja-e a masszázst kiegészítő terápiaként.
– A kevésbé ismert lágy csontkovácsolás és nyirokmasszázs is szerepel a kínálatban. Ezekről mit érdemes tudni?
– Az előbbinél nem a klasszikus – és sokak által „ropogtatásnak” vélt – csontkovácsolást kell elképzelni. Inkább egy svédmasszázst követő erőteljesebb nyújtásról, kimozgatásról van szó. A nyirokmasszázs pedig egy finomabb, lassabb technika, amit például vizesedett végtagok esetén lehet alkalmazni. Németh Ádám talpmasszázst, talpreflexológiát is tanult. Szerinte tényleg fontos szerepet játszanak a talpunkban található idegvégződések és reflexpontok, s ezek masszírozásával sok betegség tünetét lehet enyhíteni.
A Talentum Masszázsszalon előzetes bejelentkezést követően fogadja a vendégeket, de igény szerint házhoz is megy a masszőr. Elérhetőségek és információ: +36-20/2277-457; nemeth.adam0916 @gmail.com; és a szalon Facebook-oldala.

 

 

 

 

 

vissza az elejére