Az elmúlt év sem volt eredménytelen Emléktáblával tisztelegtek a névadó előtt Kapcsolat a közösségi médián Orvosi eszközöket szereztek be

Dr. Káldi Dávid

 

Az elmúlt év sem volt eredménytelen

Önkormányzati képviselők 2020-ról

A koronavírus okozta gazdasági és egyéb sokkhatás ellenére, ha a kitűzött célokat teljes egészében nem is sikerült elérni, azt nem mondhatjuk, hogy a 2020-as év eredménytelen volt – fogalmazott érdeklődésünkre dr. Káldi Dávid, a belvárosi 3-as választókerület önkormányzati képviselője. Hozzátette: a korábban elindult nagyobb projektek, beruházások szerencsére folytatódnak, viszont több kisebb fejlesztésről le kellett mondaniuk.

– A TOP-program keretében a Petőfi-iskola energetikai korszerűsítése a végéhez közeledik, ez a beruházás közel 315 millió forintba kerül. A Városi Hangverseny- és Kiállítóterem 33 millió forintos támogatással újult meg: parkettacsere, vizesblokkok és öltözők teljes körű megújítása, fénytechnikai eszközök beszerzése megtörtént. Az akadálymentesítés pedig részleges, az örökségi értékek sérelme nélkül elérhető szintű megvalósítása történt meg. A Modern Városok Program keretében a Hevesi Sándor Színház-felújítás és korszerűsítés-előkészítése, a vázlatterv és az engedélyezési tervdokumentáció elkészítése megtörtént, a kiviteli tervdokumentáció 2021-ben készül el – fogalmaz dr. Káldi Dávid. Emellett megvalósult az Ady utca 13. számú épület előtt járda javítása és a szegélycsere, csapadékvíz-elvezetési probléma miatt aszfaltkorrigálási munkák voltak. A Kisfaludy utca 15–17. előtti járdának a javítása is megtörtént, úgyszintén a Berzsenyi utca és Tüttőssy utca kereszteződésénél lévő térburkolat szintén kijavításra került. Elkészült továbbá a Toldi utca 9–11. számú ingatlanok előtti járda, kapubejárók felújítási és a gyalogjárda csapadékvíz-elvezetési terve. Dr. Káldi Dávid szerint a pandémia jelentős károkat okoz a személyes kapcsolatokban. A kapcsolattartásban a hangsúly áttevődött a technikai eszközökre, a telefonokra és e-mailekre.
– Az, hogy a közösségi programok, rendezvények mikor lehetnek újra az életünk részei, még talány, de reméljük, hamarosan. Én bízom benne – fogalmaz a képviselő.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Emléktáblával tisztelegtek a névadó előtt

Átadták a felújított ostoros károly munkacsarnokot

Teljesen megújult az Ostoros Károly Munkacsarnok, amit 1976. január 28-i átadása után 45 évvel napra pontosan avattak fel. Zalaegerszeg sportéletének egyik ikonikus épülete 615 millió forintos kormányzati támogatásból kapott új és modern külsőt.

– liv –

Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, a város újabb szentélye újult meg, ahol, ahogy régen, úgy a jövőben is sok gyermek szeretheti meg a sportot, és válhat sikeres kosarassá, röplabdázóvá és focistává. Végh Gábor, a ZTE FC tulajdonosa azt mondta, a fontossági sorrendben utolérték magukat az elavult épület rekonstrukciójával, amellyel minden igényt kielégítő, felszereltségében is korszerű csarnok létesült a sportolók számára. Az udvarán kialakított közösségi térrel a környezete is megújult, ami így együtt jól illeszkedik a teljes sportkomplexumhoz. Balaicz Zoltán polgármester arról beszélt, hogy 2014 óta folyamatosan haladnak előre a városrész fejlesztésével. A ZTE-stadion két ütemben újult meg, amit a 2004-es félbemaradt munkálatok után 2017-ben adhattak át. Időközben Végh Gábornak köszönhetően a focicsapat újra bekerült NB I-be. 2019–2020-ban mintegy 400 millió forintos ráfordítással épültek meg a stadion mögötti edző-, valamint erőnléti és atlétikai pályák. Az Ostoros Károly Munkacsarnok felújítása 2020-ban kezdődött meg ugyancsak kormányzati támogatásból, melynek összege 615 millió forintot tett ki. A polgármester kiemelte, a munkacsarnok 1994 decemberében vette fel Ostoros Károly nevét. A rekonstrukció ünnepélyes átadásán hiányosságot pótolnak azzal, hogy az épületen emléktáblát helyeznek el a testnevelő tanár és a kosárlabdasport egyik zalaegerszegi meghonosítója tiszteletére. Vigh László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, egy olyan sportklub kapott megújult épületet, amely Magyarországon egyedüliként verte meg a Manchester United labdarúgócsapatát. Azt hangsúlyozta, ahogy a focicsapat játékának egyfajta stílusa van, úgy Zalaegerszeg városának is. Ez abban nyilvánul meg, hogy mindent igyekeznek felújítani, ami az itt élők életét jobbá teszi.Végül Ostoros Károly lánya, Dömötörné Ostoros Zsuzsanna lépett a mikrofonhoz. Mint mondta, édesapja azt vallotta, hogy a versenysport minősége iskolai alapokon nyugszik. Ezért is örül annak, hogy környékbeli óvodák és iskolák gyermekei, diákjai is igénybe vehetik a megújult a sportcsarnokot. A rendezvény az Ostoros Károly munkásságának emléket állító, Farkas Ferenc szobrászművész által készített bronztábla leleplezésével zárult.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Kapcsolat a közösségi médián

Herkliné Ebedli Gyöngyi

 

Városrészünkben akkor indult volna a Csácsi tavasz programsorozatunk, amikor bevezetésre kerültek a korlátozó intézkedések, így a március 15-i ünnepségek is elmaradtak – mondja Herkliné Ebedli Gyöngyi, a 12-es választókerület önkormányzati képviselője.

– A múlt évben több rendezvényünk is megújult volna, többek között a medvehagymanap és a borverseny is. Terveztük, hogy a fiatal családosoknak is kínálunk programokat és nagyon sajnáljuk, hogy mindez meghiúsult, mert Csácsbozsok mindig híres volt aktív közösségi életéről. Elmaradtak a civil klubok, egyesületek rendezvényei is. A kapcsolatot a közösségi médián keresztül tartottuk rendszeresen – fogalmaz Herkliné Ebedli Gyöngyi. Utal arra, hogy a városrész lakói közül, akik segítséget igényeltek a pandémia alatt, azoknak helyben is próbáltak segíteni, például megszervezték a bevásárlásokat az arra rászorulóknak. A nyár folyamán sikerült azért néhány szabadtéri programot szervezniük. Mint mondja, bár a 2000-ben állított Szent István-szobor 20 éves évfordulóján nem tudtak nagyszabású ünnepséget tartani, ezt szeretnék az idén bepótolni. A „Jószomszédok” közössége ismét vendégül látta az itt élőket.
– Az elkészült turistaúton a „Horhosok és páfrányok útján” kisebb csoportokban a túrázás szerelmesei azért részt vettek. Az érdeklődők túravezetők segítségével ismerkedtek a városrészünket körülölelő csodálatos természeti környezettel. A természetjárás nagyon népszerű, tervezzük a folytatást – említi. A tavalyi évre tervezett fejlesztéseket a járványhelyzet miatt nem úgy tudták megvalósítani, ahogy szerették volna. Mint mondja, ezek a beruházások továbbra is fontosak, ezért megvalósításuk átkerült erre az évre, és bízik a továbblépésben. Ennek ellenére sikerült tavaly az Ovi-foci program keretében megépíteni azt a műfüves focipályát, amit már nagyon vártak a városrész kisgyermekei. Ezenkívül a parkerdőben újabb szabadtéri sportpálya (street workout) került kialakításra. A Berzsenyi utcában lakók kérésére járdaszakasz újult meg, és kisebb fejlesztéseket, javításokat is végeztek a választókerületben.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Dr. Czipóth Magdolna, Gyulasiné Foltányi Erika védőnő,
Vigh László és Péntek Gabrilla

Orvosi eszközöket szereztek be

Csatár önkormányzata 1,8 millió forintot nyert orvosi eszközök beszerzésére a Magyar falu programból. A fejlesztés az ellátás infrastrukturális színvonalának növelését szolgálja.

– AL –

Dr. Czipóth Magdolna, Bocfölde és Csatár háziorvosa elmondta, hogy tavaly a bocföldei rendelőt tudták új eszközökkel felszerelni ötmillió forint értékben. Ezt az eszközparkot egészítették ki a Csatár önkormányzata által elnyert támogatásból. Alapfelszereléseket vásároltak: vérnyomásmérőt, fonendoszkópot, pulzoximétert, a védőnői szolgálat számára magasságmérőt, csecsemők és kisgyermek- vérnyomásméréséhez megfelelő méretű mandzsettát, valamint személymérleget. Beszereztek látásvizsgáló táblát, amellyel helyben tudnak egészségi alkalmassági véleményt kiadni a jogosítványigényléshez. Ugyanígy helyben tudják alkalmazni a 24 órás Holter EKG-készüléket a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők diagnosztikai vizsgálatához. Az átadáson jelenlévő Vigh László országgyűlési képviselő az egészségmegőrzés fontosságáról, az egészségügyi fejlesztéseknek a járványhelyzet miatt megnövekedett jelentőségéről beszélt. Péntek Gabriella polgármester a Magyar falu program kistelepülések fejlesztésében betöltött szerepét emelte ki. Csatár önkormányzata más pályázati kiírásokban is sikeres. A Belügyminisztériumtól elnyert közel 30 millió forintból az óvoda több mint 100 éves műemlék épületét újíthatják fel. A Kossuth utca egyik részén a csapadékvíz-elvezetés kiépítésére pedig 40 millió forintot fordíthatnak a TOP-programból.

 

 

 

 

 

vissza az elejére