Göcseji termékek és tudásközpont Csendes gáz, vagy perzselő láng Miniszteri látogatás Segítség a vendéglátóhelyeknek

 

Göcseji termékek és tudásközpont

Bokrétaünnepség a kézművespiacnál

Látványos szakaszba érkezett a Helyi Termelői és Kézművespiac – Göcseji Tudásközpont kivitelezése. A zalaegerszegi Piac téren 718 millió forintból megvalósuló beruházáshoz két TOP-pályázat biztosít forrást. Az építkezés a közelmúltban elérte a legmagasabb pontot, ez alkalomból a hagyományoknak megfelelően bokrétaünnepséget rendeztek.

– pet –

A sajtóbejárással egybekötött eseményen Balaicz Zoltán polgármester elmondta: jelenleg 35 százalékos készültségi fokon áll az építkezés, a falak állnak, és a födémet is elhelyezték. A kézművespiac létrejötte azért fontos a város számára, mert napjainkban felértékelődik az egészség, az egészségtudatos életmód, és ehhez kapcsolódóan a friss, helyi alapanyagokból készült élelmiszerek szerepe a táplálkozásban. Az épület tervezésekor arra figyeltek, hogy egy helyen lehessen helyi terményeket és termékeket vásárolni, kóstolni, sőt az ezek megtermeléséhez vagy előállításához szükséges tudást is meg lehessen itt szerezni.
Vigh László országgyűlési képviselő hozzátette: a friss alapanyagokon és egészséges ételeken túl az is lényeges, hogy az előállító az arcát adja a termékekhez. Vagyis a vásárló találkozhat a termelővel. Tudja, hogy kitől és mit vesz, ami a nagyobb üzletekben nem valósulhat meg. A belvárosi választókörzet önkormányzati képviselője, Böjte Sándor Zsolt úgy látja, hogy az új kézművespiac nemcsak a kereslet-kínálat találkozási helye lesz, hanem egy új közösségi tér is kialakul itt. Az emberek vásárolhatnak, foglalkozásokon vehetnek részt, vagy a nézelődés, kóstolás mellett egyszerűen csak beszélgethetnek egymással. Hogy pontosan mi kerül a Helyi Termelői és Kézművespiac – Göcseji Tudásközpont épületébe, arról Tolvaj Márta projektfelelős, polgármesteri tanácsadó tájékoztatta a sajtót. Elhangzott: a földszinten helyi termékeket árusító boltok, valamint 50 új termelői placc kerül kialakításra. Létesül továbbá egy szövetkezeti bolt, mely mindennap nyitva lesz a vásárlók előtt; nemcsak a piac nyitvatartási ideje alatt, hanem azon túl is. Mindezeken kívül egy göcseji étkeket kínáló étterem és egy tudásközpont is kerül az épületbe. Utóbbi már az emeleten kap helyet. Itt kialakításra kerül egy 60 férőhelyes előadóterem, ahol továbbképzéseket tartanak majd, de népi játszóház és több kézművesműhely is lesz a házban. A tetőtérbe pedig a zalai gyógynövények tudástárát rendezik be.Ha minden a terveknek megfelelően halad, akkor az idei adventi szezonban már birtokba vehetik a vásárlók a piactér új egységét. Az ünnepségen a szalagokkal feldíszített jelképes bokrétát a kivitelező cég egyik munkatársa helyezte el a tetőn.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Kósi Zsolt

Csendes gáz, vagy perzselő láng

A szén-monoxid-mérgezés és a kéménytűz elkerülhető

2020-ban mintegy negyven százalékkal emelkedett azon szén-monoxiddal összefüggő beavatkozások száma Zala megyében, ahol az adott helyszínre kiérkező tűzoltók ki tudták mutatni a mérgező gáz jelenlétét. Az új év első húsz napjában nyolc kéménytűz is adott munkát a lánglovagoknak, amelyek, hasonlóan a szén-monoxid-mérgezésekhez, komoly veszélyt jelentenek a lakók számára.

– Antal Lívia –

– Általánosságban elmondható, hogy a kiváltó okok az érintett készülékek (fürdőszobai, nyílt égésterű gázüzemű vízmelegítők, fali fűtők, szagelszívó és tüzelő-fűtő berendezések) többségénél rossz műszaki állapotukra, karbantartásuk és energiaellátásuk hiányára vezethetők vissza – mondta érdeklődésünkre Kósi Zsolt, tűzoltó hadnagy, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – Épp ezért jutott nem egyszer nagy mennyiségű szén-monoxid az ingatlanok légterébe, ami miatt legalább tíz embert kórházba kellett szállítani az elmúlt évben. Az emelkedő esetszámok mögött azt is véljük, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóság és a kéményseprők által végzett prevenciós munka hatására egyre több lakásban alkalmaznak szén-monoxid-érzékelőt, amely szerencsére több helyszínen is figyelmeztetett a veszélyre. A készülék idén januárban is életet mentett Zalaegerszegen, bár a család egyik tagját kórházba kellett szállítani, de a veszély időbeni észlelésének köszönhetően nem történt tragédia!
– S még nincs vége a fűtési szezonnak…
– Valóban. Mindazonáltal tévhit, hogy csak a téli fűtési időszakban van szükség a szén-monoxid-érzékelőre. A zalai tűzoltók tavaly a tavaszi-nyári időszakban közel húsz helyszínen mutatták ki a mérgező gáz jelenlétét, jellemzően zalaegerszegi és nagykanizsai lakásokban. Emiatt továbbra is azt kérjük a lakosságtól, hogy ingatlanjaikat – nyílt égésterű gázkészülék alkalmazása esetén – lássák el szén-monoxid-érzékelővel! Az eszköz hangos akusztikus jellel és fényjelzéssel már nagyon hamar figyelmeztet a halálos veszélyre. A katasztrófavédelem honlapján elérhető a bevizsgált, jó minőségű érzékelők listája, egyúttal azok is, amelyek megbuktak az ellenőrzéseken. A figyelemfelhíváson túl igazgatóságunk tavaly összesen 32 füst- és szén-monoxid-érzékelőt juttatott el rászoruló családokhoz az Országos Tűzmegelőzési Bizottság jóvoltából.
– Nem kevésbé veszélyes jelenség a kéménytűz.
– Ahogy a szén-monoxid-mérgezés, úgy a kéménytűz is gyakori oka a tűzoltói vonulásoknak. 2021-ből alig telt el húsz nap, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság műveletirányító ügyeletére már nyolc riasztás érkezett. Gyors beavatkozásuknak köszönhetően egyik helyszínen sem történt komolyabb probléma. Hét alkalommal azt is javasolták az ingatlan tulajdonosának, hogy ne használja az égéstermék-elvezetőt addig, amíg egy szakember át nem vizsgálta.
– Hogyan keletkezik a kéménytűz?
– Kéménytűzzel leginkább a szilárd tüzelést használó háztartásokban kell számolni. Kétféle módon alakulhat ki: vagy a kémény belső felületén lerakódott korom izzik, vagy a kátrány gyullad meg. Mindkét eset komoly károkkal járhat. Sőt egy későn észlelt kéménytűz akár a teljes épület leégéséhez is vezethet.
– Hogyan előzhetők meg ezek a problémák?
– A korom a tökéletlen égés mellékterméke, ami leginkább az égéshez szükséges levegő elégtelen utánpótlására vezethető vissza. Lényeges tehát, hogy a tüzelőanyag égetésének időtartama alatt mindvégig biztosított legyen a megfelelő oxigéntartalmú – azaz „friss” – levegő folyamatos utánpótlása. A koromlerakódás kátrányosodásához – azaz még komolyabb tűzveszélyhez – vezet, ha nem kellően száraz, illetve, ha nem megfelelő tüzelőanyaggal fűtünk. A kályhát, a kandallót, a tüzelő-fűtő berendezéseket ezért soha ne tekintsük szemetesnek!
– Az okok között mennyire játszik szerepet a kéményseprői felülvizsgálat elmulasztása?
– A számok árulkodóak, hiszen tavaly a magánháztartások mindössze 10–15 százaléka igényelte a kéményseprői szolgáltatást a megyében. Ehhez nyilván hozzájárult a pandémiás helyzet. A kéménytüzek elkerülése érdekében viszont elengedhetetlen a kémények rendszeres – indokolt esetben a jogszabályban előírtaknál is gyakoribb – felülvizsgáltatása és tisztíttatása. Ahogy szén-monoxid-érzékelőt beszerezni, úgy sohasem késő a kéményseprői szolgáltatást igénybe venni. Elérhető a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben. Társasházak esetében a munkavégzés előtt, kiértesítéssel közölt időpontban érkeznek a kéményseprők. Amennyiben bajt észlelnek, azonnal hívják a 112-es számot, és kérjék a tűzoltók segítségét!

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Miniszteri látogatás

Változtak a piaci körülmények

A francia családi tulajdonban lévő Savencia Fromage & Dairy Magyarország Zrt. átszervezés előtt álló zalaegerszegi sajtgyárában tett látogatást a közelmúltban prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester.

Sajnos az elmúlt években jelentősen megváltoztak a piaci körülmények, az ementáli típusú sajtok iránti kereslet drasztikusan lecsökkent, ezzel együtt az eladások és a gyártási volumenek is számottevően visszaestek, így a zalaegerszegi gyártás tartósan veszteségessé vált. A gyár jelenleg túlméretezett energetikai rendszerrel üzemel, ráadásul az elavult gyártási technológia és a géppark fejlesztéséhez, modernizálásához irreális nagyságú befektetésre lenne szükség, amely nem térülne meg. Ezt a folyamatosan veszteséges üzemelést a francia magántulajdonos már nem kívánta tovább finanszírozni, ezért jelentették be az átszervezés szándékát. Ugyanakkor Magyarország Kormányának kiemelten fontos a hazai élelmiszeripar folyamatos működése és fejlesztése, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata pedig érzelmileg is szorosan kötődik az egykori Zalatej üzeméhez, a vállalattal egyetértésben fontosnak tartja a jelenlegi 83 alkalmazott, valamint a beszállítói termelői kör sorsát. Ez volt a mai látogatás és tárgyalás legfőbb indoka. A kormányzat, a város és a vállalat is pozitívan áll az együttműködéshez, így a következő hetekben több egyeztetés is várható az üzem sorsát, esetleges átvételét illetően. A miniszter jelezte, hogy ha sikeres lesz ez a folyamat, úgy a kormány kész energetikai fejlesztés, illetve innovatív eszközfejlesztés terén segítséget nyújtani a további működéshez és a szakmailag magas színvonalú dolgozói állomány egyben tartásához. Bízunk benne, hogy sikeres lesz a folyamat! Zalaegerszegen jelenleg 3 százalék a regisztrált álláskeresők aránya. A következő években ezres nagyságrendben jönnek létre újabb munkahelyek (pl. Rheinmetall gyár, tesztpálya körüli cégek, beszállítók, északi és déli ipari park, logisztikai vállalatok stb.).
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Segítség a vendéglátóhelyeknek

Azzal a javaslattal élek és ez rendelettervezet formájában is készül már, hogy a vendéglátóipar nehéz helyzetére való tekintettel önkormányzatunk egyelőre 2021. május 31-ig (visszamenőleges hatállyal, 2021. január 1-től számítva) teljes mértékben engedje el a városi tulajdonú helyiségekben működő vendéglátóhelyek bérleti díját, továbbá szintén erre az időszakra ugyancsak teljes mértékben engedje el a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterület használati díjakat is – olvasható Balaicz Zoltán Facebook-bejegyzésében.

Ezt a védelmi intézkedések alakulásától függően május elején értékeljük és szükség esetén a mentesség további időpontig is kitolható. Emellett továbbra is folytatjuk azt a kampányt, hogy a helyi polgárok a zalaegerszegi vendéglátósoktól, eladóktól, vállalkozóktól vásároljanak, rendeljenek. Erre már korábban létrejött egy külön Facebook-oldal is (Zalaegerszeg: Segítsd a helyit!)

 

 

 

 

 

vissza az elejére