Az elviteltől a terasznyitásig |
![]() |
Simon Tamás |
![]() |
Németh Endre |
Az elviteltől a terasznyitásig
Szabadulás a karanténból, telt házas hétvége
A járványhelyzet egyértelmű nyertesei a sütemények. Persze csak ha nagyon lesarkítva szeretnénk megfogalmazni az elmúlt fél év történéseit a vendéglátás terén. Az utóbbi néhány hónap „elviteles” üzemmódjáról és a múlt heti terasznyitás tapasztalatairól érdeklődtünk két helyszínen.
– pet –
Simon Tamás egy belvárosi bárnak és egy, a városközponthoz közel
eső cukrászdának is tulajdonosa feleségével, Bognár Melindával
együtt. Mint érdeklődésünkre elmondta, a novemberi zárás után ők is „elviteles”
módra váltottak mindkét helyszínen. A cukrászdájukban ez szinte semmilyen
problémát nem okozott, hiszen alapvetően is elsősorban elvitelre készítenek
süteményeket és tortákat. Fennakadás ezért itt nem volt, sőt!
– Azt tapasztaltuk, hogy ebben a nehéz időszakban mindenki vágyott egy kis
édességre, hogy feltöltse a boldogsághormonjait. Bármennyire is furcsa, de a
járványhelyzet a cukrászda forgalmára inkább pozitív hatással volt. Ez
esetünkben óriási szerencse, hiszen a belvárosi bárunk viszont – ami
rendezvényhelyszín is – kapacitásának csak töredékét tudta kihasználni. A
cukrászda ezt kompenzálta valamennyire. A tulajdonos hozzátette: novemberben a
bár kirakati kiszolgálásra állt át. Amit lehetett, kipakoltak az ablakba és az
utcafrontra. A kulturális és zenei rendezvényeik viszont másokhoz hasonlóan
elmaradtak. Ezt nehezen élték, élik meg. Az adventi szezon és a
forraltbor-időszak viszonylag jó volt, visszaesést inkább februártól
tapasztaltak a belvárosi vendéglátóegység forgalmában. Szerencsére egyik
alkalmazottjuktól sem kellett megválni, a béreket sikerült kigazdálkodni. Azt
vallják, hogy nemcsak akkor kell jó fejnek lenni és egymást támogatni, amikor
fut a szekér, hanem a nehéz helyzetekben is.
– A múlt heti nyitást már nagyon vártuk! Úgy érzem, hogy az emberek szó szerint
kiszabadultak a karanténból! Brutális forgalom volt az első hétvégén szinte
mindenhol, nálunk is telt ház volt nyitástól zárásig. Örültünk a jó hangulatnak,
nagyon kellett már ez! Pozitív, hogy a vendégeink odafigyeltek egymásra és a
járványügyi védekezésre. Sajnos az időjárás aztán elromlott, így az első szabad
hétvége utáni napokban már kevesebben merészkedtek ki a teraszra, de legalább
elindult valami. Várjuk a jó időt és a folytatást – fogalmazott Simon
Tamás.
Hasonlókról számolt be a piac közelében lévő speciality kávéház tulajdonosa,
Németh Endre is. Az őszi/téli szezonban ők is „elvitelre” álltak át.
– A körülményekhez képest jó volt a helyzet, hiszen nyitva tarthattunk, így nem
kellett elbocsátanunk egyetlen kollégát sem. Persze az üzletet nem járattuk
csúcsra, de legalább megvagyunk. A terasznyitás sikeres volt, sokan jöttek
kávézni és reggelizni is. A tapasztalatok alapján – és más szakmabeliekkel is
beszélve – azt gondolom, hogy a nyitás első hetében a kedvezőtlen időjárás miatt
talán egy picivel jobban jártak a kávézók, cukrászdák és a bisztrószerű
vendéglátóhelyek, ahol gyorsabb a kiszolgálás és a fogyasztás. A hűvösebb időben
ugyanis egy-egy kávéra vagy sütire azért még kiülnek az emberek a teraszra, ám
egy hosszadalmasabb, több fogásos ebédre vagy vacsorára már lehet, hogy nem.
Azért reméljük, hogy most már jön a melegebb idő és egyre többen látogatják majd
a vendéglátóhelyeket. Hozzátette: az aktuális járványügyi előírásokra a
vendégeknek is és a vendéglátóhelyek dolgozóinak is oda kell figyelni. Különösen,
ha védettségi igazolás is kell majd a zárt, belső terek használatához. Ez
eleinte biztos, hogy okoz majd kellemetlenségeket, amit ésszerű megoldásokkal és
humánusan kell kezelnie a tulajdonosoknak, üzemeltetőknek, de maguknak a
vendégeknek is. Nem lenne jó ugyanis, ha ez ellentéteket szítana. Simon
Tamás is és Németh Endre is megemlítette az
áremelkedéseket. Sok helyen 10, sőt akár 20 százalékos emelkedéssel is kell
számolni, hiszen minden élelmiszer és alapanyag ára jócskán „elszállt” a járvány
hatására. De akár az is indokolhatja az áremelést, hogy sok helyen zajlott
felújítás az elmúlt időszakban, vagy esetleg olyan korszerűsítés, ami épp a
vendégek biztonságát szolgálja. A vendéglátósok mindenesetre bizakodóak, hiszen
úgy látják, hogy az emberek igénylik a közösségi élet ezen színtereit, és
visszavágynak kedvenc kávézóikba, éttermeikbe, bárjaikba.