Színes, könnyed képek Magasban, biztonságban dolgozni Kis lépés az adózónak  

Színes, könnyed képek

Gyermekrajzok a pengefalon

Új dekorációt kap a vizslaparki kosárpályánál lévő pengefal. A közelmúltban az önkormányzat és a Zalaegerszegi Televízió hirdetett közös rajzpályázatot „Az én Vizslaparkom címmel”, melyre március végéig várták az alkotásokat.

– pet –

A projektre közel hetven pályamű érkezett. A zsűri Csalló Nárcisz (Ady-iskola), illetve Mészáros Réka (Mindszenty-iskola) rajzát találta a legjobbnak, így az ő alkotásaik díszíthetik a pengefalat. A diákok munkáit az önkormányzat finanszírozásában a budapesti Neopaint Works festette fel az elmúlt héten a falra, a kész mű immár mindenki előtt látható. Ottjártunkkor még javában dolgozott a dekorálócsapat, azaz Váczy Enikő, Fuchs Erik és Mészáros Patrik. Utóbbi érdeklődésünkre elmondta: a fal alapozása után először felrajzolták a diákok munkáit, majd ezt követte a festés, színezés. Az eredeti gyerekrajzok vízfestékhatásúak, így ők is ezt a hangulatot ültették át a pengefalra. Könnyed, lazúros látványban részesül a néző. Gyerekrajzot „utánozni” nem is könnyű feladat – fogalmazott. Képzőművészeti alkotásokat már festették fel korábban is tűzfalakra, ami szintén kihívás volt, ám ez egészen más. Nagyon változatosak ugyanis a minták, a kontúrok, sőt még a színek és a színátmenetek is. Ők pedig arra törekedtek, hogy a lehető legjobban hasonlítson a kép az eredetihez. A gyerekrajzok ráadásul mindig nagyon ösztönösek, a vonalvezetést néha elég nehéz eltalálni. De a csapat bízott a sikerben. A pengefalfestéshez színes kültéri homlokzatfestékeket használtak, melyeket jól lehet vizezni, így érve el az akvarelles hatást. Mivel falfestékről van szó, attól nem kell félni, hogy a csapadék lemossa a mintákat, hiszen az anyag időjárásálló. A megújult pengefalat gyermeknapon adják át hivatalosan. A pályázatban részt vevő diákok pedig ajándékcsomagot kapnak a szervezőktől, akik ezzel köszönik meg munkájukat és kreativitásukat.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Magasban, biztonságban dolgozni

Ipari alpinistasegéd-képzés indul

Ipari alpinistasegéd-képzést indít a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum és a Zalai Különleges Mentők Egyesülete a zalai megyeszékhelyen.

Lent Vigh László, Szabó Károly, Horváth Péter valamint
Tóth-Tanner Balázs, és a magasban Cseh András.

– AL –

Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, a hiánypótló képzést a Zalai Különleges Mentők Egyesülete kérésére indítják. Olyan munkavállalókat képeznek ki, akik az ipari alpinistákkal együtt tudnak dolgozni a magas, nehezen megközelíthető épületeken, illetve a nem állványozható építményeken. Alpintechnikai eszközöket igénybe véve szakipari, karbantartási és javítási feladatokba kapcsolódhatnak be a 28 órás képzést elvégzők. A jelentkezés feltételei a 18 évet betöltött életkor, az alapfokú iskolai végzettség és az egészségügyi alkalmasság. A képzés költsége vizsgadíjjal együtt 135 ezer forint. Sikeres vizsgát az tehet, aki a modulrészek legalább 80 százalékán részt vesz, illetve az elméleti és gyakorlati vizsgán legalább 70 százalékot ér el. A szakképzési centrum a későbbiekben iparialpinista-képzést is szeretne indítani. A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen pedig mesterképzés indítását tervezi az egyesület ipari alpinistái számára. Horváth Péter, a Zalai Különleges Mentők Egyesületének elnöke azt tette hozzá, hogy az oktatás tematikáját több éves szakmai tapasztalattal rendelkező, hazai és nemzetközi gyakorlatokon és bevetéseken részt vett vezetők irányítása mellett dolgozták ki. A képzést azért tartják fontosnak, mert az elmúlt időszakban több dolgozó sérült meg munkahelyi balesetben, sőt halállal végződő is történt. Ha megfelelő szakfelszereléssel és tudással rendelkeztek volna, ez nem fordulhatott volna elő. A minőségi alpintechnikai eszközök biztosítása mellett éppen ezért tartják nagyon fontosnak azok hat havonkénti műszaki felülvizsgálatát is, ami a biztonság érdekében egyébiránt kötelező lenne a munkaadók számára. Ennélfogva cégek jelentkezését is várják az ipari alpinistasegéd-képzésre, amit tízfős létszámmal folyamatosan terveznek indítani. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, a zalai különleges mentők egyedüli szakemberek, akik a tesztpálya fogadóépületének tetején is végeztek már karbantartási munkákat. Innen jött a képzések gondolata, amit a két szervezet nemcsak a városra, a megyére és a Nyugat-Dunántúlra, hanem a szomszédos országok határ menti régióira is kiterjesztene. Tóth-Tanner Balázs, a képzés gyakorlati oktatója érdeklődésünkre elmondta, az ipari alpintechnika mindenekelőtt a biztonságos munkavégzésről és a társmentésről szól. Nem elég fenn a magasban dolgozni, a bajbajutott kollégát le is kell tudni hozni. A társmentés technikájának elsajátítása éppen ezért az egyik legfontosabb része a képzésnek.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Kis lépés az adózónak

Gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják a legtöbben adójuk 1+1 százalékát. A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közzétette azon civil szervezetek adószámát, valamint a vallási közösségek és a Nemzeti Tehetség Program technikai számát, amelyekre érvényes felajánlás tehető.

Idén is mindenki szabadon rendelkezhet befizetett adója 1+1 százalékáról. Az egyik 1 százalék felajánlható egy civil szervezetnek, további 1 százalék pedig valamely vallási közösségnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak. A rendelkezőnyilatkozat akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a benyújtható a NAV-hoz a „20EGYSZA” lapon május 20-áig. Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben KAÜ-azonosítóval, a NAV webes kitöltőprogramjában lehet. Az adózók az 1+1 százalékról rendelkező nyilatkozaton jelezhetik, hogy a nevüket és elérhetőségüket a megjelölt civil kedvezményezettel közölheti a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek.
NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatósága

 

 

 

 

 

vissza az elejére