Átadták a Flex Posta úti fasorát Megújul az alsóerdei kerékpárút egy szakasza Közösségi szolgálatok a könyvtárakban Csendes szépség a keleti végeke

Átadták a Flex Posta úti fasorát

A Flex – Zalaegerszeg környezet- és klímavédelmi programjához csatlakozva – 50 ezüsthársfát telepített korábban a Posta úton, a kerékpárút mellett, amit a nemzetközi vállalat új beruházásának bejelentése napján adtak át ünnepélyesen.

– AL –

Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy 2019 nyarán hirdették meg a város nagyszabású faültetési programját, melyben 5 ezer új fa elültetését határozták el 2024-ig. Mint mondta, nagyon hamar átlépték ezt a határt, így a 10 ezer fa elültetése is valóra válhat addigra. A programhoz számos intézmény, civil szervezet, lakóközösség és magánszemély csatlakozott, illetve rajtuk kívül 11 vállalat. A koronavírus-világjárvány miatt eddig csak 3 vállalat akciója valósult meg. A Flex lépett elsőként, 50 fával hangulatosabbá téve a Posta úti kerékpárutat, amivel 8522-re növekedett az új fák száma a városban. A többi vállalat ez év őszén és jövő év tavaszán ülteti el a felajánlott fákat. A polgármester végül köszönetét fejezte ki a Flex „mintaértékű társadalmi felelősségvállalásáért”. Péter Ágota, a Flex magyarországi alelnöke azt tette hozzá, hogy a globális vállalat tavaly ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, amelyről 50 fa elültetésével emlékeztek meg. Mint fogalmazott, a város környezet- és klímavédelmi programja „közel áll szívükhöz”, ezért minden évben hasonló akciókat fognak végrehajtani. Számukra a fa nemcsak az új élet jelképe, hanem a múlté is, abból a szempontból, hogy itt működnek a városban, több ezer embernek munkát adva. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt a javaslatot tette, hogy a Flex ültessen gyümölcsfákat Posta úti telephelyén. Számos falut jutalmazott már emiatt Tündéri település címmel, amit kiterjesztene cégekre is: Tündéri munkahely címet adományozna elismerésül. Gecse Péter alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője azt emelte ki, hogy komoly értéket képvisel a Flex által elültetett fasor a kerékpárút mellett, ami összhangban áll az önkormányzat zöldfelületeket bővítő, megújító törekvéseivel. A Posta úton már egy cégtábla is hirdeti az akciót, melynek elhelyezésekor a megszólalókon kívül jelen volt Bajor László, László Levente, Sulyok Tamás és Moser Ibolya a Flex képviseletében, a Városgazdálkodási Kft. részéről pedig Horváth István igazgató és Kovács Mihály városi főkertész.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Gecse Péter

Megújul az alsóerdei kerékpárút egy szakasza

Burkolat- és közvilágítás-fejlesztés a kertvárostól a táborig

Akik az elmúlt napokban az alsóerdei kerékpárúton szerettek volna eljutni az Aranyoslapi forráshoz, az Azáleás-völgybe, vagy az erdő egy másik pontjára, már szembesülhettek azzal, hogy az út egy szakasza lezárásra került.

– pet –

Az Alsóerdei Sport- és Élménypark fejlesztése keretében megújul ugyanis a kerékpárút Kertvárostól (nagyjából a hídtól) egészen a volt napközis tábor területéig tartó szakasza. A részletekről Gecse Péter alpolgármestert kérdeztük.
– Az alsóerdei projektnek az is egy fontos eleme, hogy megújuljon a kerékpárútnak az a része mely a komplexumhoz vezet. Május 3-án el is kezdődött a Kertvárostól a volt napközis táborig tartó szakasz burkolatfelújítása. 1219 méter hosszú és 3 méter széles nyomvonalon – vagyis az út eredeti szélességében – kerül sor a rekonstrukcióra. Az érintett szakaszon ezzel párhuzamosan a közvilágítást is fejlesztik. Sőt, a következő hetekben kezdetét veszi a közúti kapcsolatok kivitelezése is. A tábor bejárata közelében egy olyan közlekedési csomópont épül, ami nagymértékben javítja a helyszín megközelíthetőségét; akár a közút, akár pedig a kerékpárút felől érkezünk majd a szabadidőközpontba – fogalmazott. Az alpolgármester érdeklődésünkre elmondta: a kerékpárút-fejlesztés előreláthatólag másfél hónapig tart, és az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták a forgalom elől.
– Sajnos, arra nincs lehetőség, hogy a munkálatok idejére valamilyen alternatív nyomvonalat jelöljünk ki a bicikliút mellett. Sőt, a kerékpárosok ezen a szakaszon az úttestet sem használhatják, mivel az utat fenntartó állami közútkezelő – közlekedésbiztonsági okokból – ehhez nem járult hozzá. Tudjuk, hogy a tavaszi-nyári időszakban nagy a kerékpáros- és a gyalogosforgalom az erdő felé, ám a lakosság megértését és türelmét kérjük, hiszen a kivitelezőknek is most van lehetőségük az útburkolati munkák elvégzésére.
A sportolni, túrázni vágyóknak azt javasolják, hogy a Jánkahegy, vagy a Zrínyi út felől közelítsék meg a kedvelt alsóerdei kirándulóhelyeket, de a Kertvárosból az erdei utakon keresztül is el lehet jutni például az Aranyoslapi forráshoz.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Közösségi szolgálatok a könyvtárakban

Országos szinten a kezdeményezők között zalaegerszeg

Könyvek, filmek, sorozatok ajánlására késztetik a középiskolás diákokat a zalaegerszegi könyvtárak munkatársai. A bibliotékákban is bevállalható iskolai közösségi szolgálatnak ezen új módjához gyorsan kedvet kaptak a fiatalok, a pedagógusok pedig örömmel pártolják az ügyet.

Jasztrab Istvánné

– Bánfi Kati –

– Szöveges beszámolóval, videóval vagy akár kreatív tárgy készítésével is felhívhatják a diákok figyelmét egy-egy alkotásra. Nem feltétlenül kell szépirodalmi művet választaniuk, de a többség azért hajlik erre. Tendencia az is, hogy a lányok többségében szöveges ajánlással élnek, a fiúk pedig videóval – mondta Jasztrab Istvánné, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Apáczai Csere János Tagkönyvtárának vezetője. – A könyvtárban alakult egy munkacsoport külön ezen munkák elbírálására. Akár könyvajánlót, akár esszét, akár videót, kreatív alkotást készítenek a diákok, maximum 15 óra közösségi szolgálatot tudunk elszámolni érte, a befektetett munka és az igényes megvalósítás arányában. A korábbi személyes közösségi szolgálat helyett a jelen helyzetben online formában tudunk közösségi szolgálat teljesítését biztosítani a diákok számára. Országos szinten a kezdeményezők között van a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ebben a programban. Jó gyakorlatként vezettük be ezt a lehetőséget, melyhez már más városi könyvtár is csatlakozott a megyében.
– Mikor indult ez a kezdeményezés?
– Az DFMVK Apáczai Csere János Tagkönyvtára együtt a Deák Ferenc Megyei Könyvtárral és a József Attila Városi Tagkönyvtárral április elején egy új szolgáltatást kínált az iskolai közösségszolgálatot igénybe vevő diákok számára, és rövid időn belül összesen már közel 20 munka érkezett be a felhívásra. Technikai megjegyzés, hogy a három könyvtár (Deák Ferenc Megyei Könyvtár, József Attila Városi Tagkönyvtár és az Apáczai Csere János Tagkönyvtár) szervezetileg egy intézmény, nem lehet több helyre beadott munkákkal sokszorozni a maximum 15 elszámolható óraszámot, csak egy helyszínen lehet érvényesíteni, a másik két könyvtárban nem.
– Az első reakciókkal meg vannak elégedve?
– Igen, úgy gondolom, hogy elégedettek lehettünk az eddig beérkezett munkákkal, azt a pozitívumot vonhatjuk le, hogy a diákok olvasnak, és sikeresen meg lehet őket szólítani. Örülünk, hogy megjelenési lehetőséget tudunk adni azoknak a gyerekeknek, akik szívesen írják le gondolataikat, személyes véleményüket egy-egy mű kapcsán. A munkájuk pedig tehetséggondozásra is alkalmat ad. Érdekességként jelzem, hogy küldtek be igényesen kidolgozott digitális rajzot is a felhívásra, ami egészen új technikai megoldásnak számít ma még. Az elkészült munkákat közzétesszük majd az intézmény hamarosan megújuló honlapján az adatvédelmi előírások betartásával. Személyesebb ismerkedésként pedig három résztvevő diák lesz a vendége a májusi apáczais podcastnak, azaz beszélgetős estnek a közösségek hete rendezvény részeként.
– A közösségek hete május 10-én indul. Milyen programokat terveznek még ezenkívül az Apáczai Tagkönyvtárban?
– Elkészül arra a Közösségi Kalendáriumunk, mellyel a könyvtárban működő csoportokat szeretnénk bemutatni, népszerűsíteni. Tervezünk a gyerekek számára online kvízjátékot, és megismerkedhetünk a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület munkájával is. A programok előreláthatóan az online felületeinken lesznek elérhetőek.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Csendes szépség a keleti végeken

A csácsbozsoki arborétum

Ötven évvel ezelőtt vették tervbe a létrehozását, 20 éve helyi védettségű a Csácsbozsoki Arborétum, a Zalaegerszegi Erdészet fenntartásában. Ennek kapcsán kérdeztük Pintér Csaba erdészetigazgatót.

– Bánfi Kati –

– Az arborétum ritka és egzotikus növényekkel, fákkal, cserjékkel benőtt kert, olvasom az okosneten. A csácsi pontosan milyen botanikus kert?
– A fák dominálnak ebben az arborétumban. Eredetileg is erdőség volt a helyén, kiváló minőségű lucfenyőállományok, melynek nagy részét a II. világháború végéig kitermelték. Majd részben lucfenyővel, részben őshonos lombos fafajokkal ültették újra, emellett csemetekertet is létesítettek a mai központi tisztáson. Az arborétumi jelleg az 1950-es évektől formálódott, 1971-ben fejlesztési terv készült, és ez alapján alakították ki a 42 hektáros turistalátványosságot.
– Helyiek látogatják inkább, vagy távolabbról is jönnek?
– Az egész ország területéről. A csúcsidő az Azáleás-völgy virágba borulásakor van, akkor benéznek hozzánk is a távolabbról érkezettek. A terület mellett folyó erdészeti munkák miatt elsősorban biztonsági okokból csak hétvégenként és ünnepnapokon vagyunk nyitva. Ugyanakkor előzetes bejelentkezéssel fogadunk csoportokat hétközben, amelyek számára kísérőt biztosítunk. A tavaszi időszakban főleg óvodások és alsó tagozatos gyerekek érdeklődnek. Az öregbükk tanösvényen sok érdekességet találhatnak.
– 2001-ben a zalaegerszegi önkormányzat helyi jelentőségű természeti értéknek nyilvánította az arborétumot. Azóta milyen változások történtek errefelé?
– A látogatottság nőtt, a beruházások főleg az utóbbi 10 évre tehetők. Főleg a növények pótlását, állományuk bővítését, színesítését kell ezalatt érteni. A fák ültetése és a gyűjtemény létrehozása az 1970-es évektől folyik. Kiemelkedik ebből a 16 féle jegenyefenyőt tartalmazó gyűjtemény. Ez a terület sajnos a Zalára jellemző bükk számára határtermőhelynek számít, kevésbé érzi jól magát. Az éghajlatváltozás, az egyre hoszszabb, aszályosabb nyarak tovább szűkítik életterét – tette hozzá Pintér Csaba. – A fejlesztések az arborétumban lévő két tavat is érintették. Ezek forrása apadóban van, ezért a vízpótlást kellett segíteni árokrendezéssel. Szintén az utóbbi évek hozadéka a parkoló rendezése, ahogy a 76-os számú főút bővítése miatt a bejárat is áthelyezésre került. Bővültek az ösvények, az előbb említett tanösvény is kialakításra került, pihenőhelyek, asztal-pad garnitúrák, hidak létesültek. A kiszolgálóépület 1987-ben került az arborétumba a Bánokszentgyörgyi Erdészettől. Az épület bővítésére is sor került, így előadások, konferenciák tartására is alkalmassá vált. De nyári táboroknak, sportrendezvényeknek is otthont ad a kert.
– Tervek?
– Az önkormányzattal közös tervünk, hogy a majdani kerékpárút hozzánk is elérjen. Ezzel biztosan tovább nő a látogatottságunk. Nálunk Zala megye szinte összes fa- és cserjefajtája megtalálható, számos védett növénnyel együtt. Ezek óvása is a cél.

 

 

 

 

 

vissza az elejére