Közműépítés és útfelújítás Zebrán biztonságban Mentősök köszöntése Faültetés Az Európa-napot ünnepelték Támogatás a város működtetéséhez

Vigh László, Balaicz Zoltán, Szilasi Gábor és Pethő István kivitelező.

Közműépítés és útfelújítás

A kiscsarit és a szívhegyi utcákban

A Kiscsarit utcában tavaly tavasszal az E.ON Gázhálózati Zrt. 225 méter új gázvezetéket épített ki, melyet követően az úttest teljes pályás aszfaltozását is elvégezte. Lakossági kérésre idén az önkormányzat beruházásában újabb 200 méteres szakasz kaphatott új aszfaltréteget a Kiscsarit utcában az Ebergényi bekötőút és a Vass Lajos utca között.

– AL –

Balaicz Zoltán polgármester az átadáson elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben korábban önálló falvak váltak Zalaegerszeg részévé, amelynek különleges településszerkezetét köszönheti a zalai megyeszékhely. Az arányos városfejlesztés ezekre a városrészekre is kiterjed, melynek keretében az Ebergényben található Kiscsarit utcában 7,5 millió forintot fordítottak a kért útszakasz rekonstrukciójára. Ezt megelőzően több mint 10 millió forintos beruházásban a szolgáltató kiépítette egy szakaszon az eddig hiányzó közművet, majd helyreállította az úttestet.
Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy fogalmazott, Zalaegerszeg egyik legszebb és legmagasabb pontján (272 méter tengerszint feletti magasság) megvalósult beruházás azt jelzi, hogy a városvezetésnek minden lakó számít. Az út rekonstrukciója a balesetmentes közlekedést is szolgálja. Szilasi Gábor, a városrész önkormányzati képviselője azt mondta: a szolgáltató és a kivitelező, a helyi Hadnagy és Társa Kft. minőségi munkát végzett. A Kiscsarit utca Ebergény harmadik leghoszszabb utcája, ahol a közműkiépítés és a mintegy 500 méteren megtörtént útfelújítás közel 110 lakos életét teszi komfortosabbá. Az itt élők kérésének eleget téve, jövőre is folytatják az ebergényi városrész fejlesztését. A Kiscsarit utcában építkező Göndics László köszönetét fejezte ki a városrész képviselőjének a kért, nagyon rossz állapotú útszakasz rekonstrukciójáért, ami így már csatlakozhat a szolgáltató által korábban felújított útszakaszhoz. Nyári itt-tartózkodásukat egész évire kívánják felváltani, ezért építteti át lakóházzá a birtokán lévő gazdasági épületet, ami miatt a gáz bevezetése is fontos volt családja és az itt élők számára. Az E.ON Gázhálózati Zrt. 40 millió forintos beruházásában befejezéséhez közeledik a gázhálózat rekonstrukciója és az úttest félpályás helyreállítása a Szívhegyi út elején. Ezzel kapcsolatban Szilasi Gábor elmondta, bár fennakadást okoztak a munkálatok, amit a szolgáltató úgy végzett, hogy ne kerüljön sor útlezárásra. Választókerületében történő további fejlesztésekről elmondta, hogy a Landorhegyi út 18. számú társasháznál hat parkolóhelyet alakítanak ki a nyáron, a Landorhegyi út 34. szám előtt pedig hamarosan befejezik a négy parkolóhely kiépítését. A környéken később egy új nagyparkolót is létesítenek a Kovács Károly városépítő program keretében, amelyben idén befejeződik a Hársas utca felújítása, valamint megkezdődik a Budai-völgy és a Majori utca rekonstrukciója. A Cédrus utca újraaszfaltozása a lakók anyagi hozzájárulásával valósulhat meg idén. Megemlítette továbbá, hogy lakossági kérésre két forgalomcsillapító küszöböt telepítettek a közelmúltban a Gálafej és Csáfordi utcákban.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A gyalogosok és kerékpárosok többsége szabálykövető volt.

Zebrán biztonságban

Zebra terv elnevezésű baleset-megelőzési ellenőrzést hajtott végre a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság, csatlakozva az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága által meghirdetett kampányhoz. A gyalogos-átkelőhelyeken azokat figyelmeztették, akiket pirosban értek, illetve kerékpárral hajtottak át a zebrán.

– AL –

Soós Szabolcs rendőr alezredes, közlekedésrendészeti osztályvezető elmondta, a kétnapos ellenőrzés helyszíneként azokat a gyalogos-átkelőket jelölték ki, ahol forgalomirányító fényjelző készülék működik, illetve jelentős személy- és gépkocsiforgalom halad át rajta. Ezek egyike volt a Kazinczy téri gyalogátkelő, ahol a civil ruházatú rendőrök szabálykövető magatartásra intették azokat a gyalogosokat és kerékpárosokat, akik nem vették figyelembe a piros jelzést, illetve leszállás nélkül hajtották át a zebrán. Az ellenőrzés a járművezetők felelősségére is kiterjedt, miszerint kellő óvatossággal, figyelemmel és mérsékelt sebességgel közelítsék meg a zebrákat, készülve arra, hogy gyalogos lép hirtelen az úttestre. Az akció elsődleges célja a gyalogosokra, mint a közlekedés védtelen szereplőire, illetve a gyalogosbalesetek megelőzésére irányult. Ez azért kiemelten fontos, mert országos szinten a közlekedési balesetek 2,5 százaléka gyalogátkelőkön történt. A gyalogosok biztonságát Zalaegerszegen a Vágóhíd utcában, a Platán soron, a Landorhegyi úton és az Arany János utcában okoszebra-rendszerek is szolgálják. Mint megtudtuk, kiépítésük óta ezeken a helyszíneken gyalogost érintő baleset nem történt. A kerékpárosokat korábban kihelyezett Hajtva tilos! Tolva szabályos! feliratú táblák is figyelmeztetik, például a Kovács Károly téri gyalogosátkelőnél. Érdemes szem előtt tartani, mert intézkedés lesz a vége, hiszen a KRESZ a gyalogosokra és a kerékpárosokra is vonatkozik.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Bodnár Barbara megyei gazdasági vezető,
Szukics János állomásvezető, Vincze Luca és Vigh László

Mentősök köszöntése

Az Országgyűlés nevében mondott köszönetet a mentősöknek Vigh László, aki május 10-én, a mentők napja alkalmából kereste fel a zalaegerszegi mentőállomást.

– AL –

Az országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta: a társadalom elismeri a mentősök munkáját, aminek, lehet karácsony, húsvét, vasárnap, sosincs vége, hiszen folyamatosan szolgálatban vannak. A koronavírus-járvány pedig még nagyobb terhet ró rájuk. Mint mondta, a járvány leküzdése négy évig is eltarthat a világban. Magyarország jól áll a beoltottságban, hiszen 4,3 millióan már megkapták az oltást. Cél, hogy júniusra elérjék az ötmillió beoltottat, de itt sem állnak meg. Erre azért is van szükség, mert a többi országban nem ilyen mértékű az átoltottság.
Vincze Luca megyei vezető mentőtiszt azt tette hozzá, hogy az esetszámok nem nőttek a járvány miatt, ami feladataikat viszont átalakította. A pózvai fertőtlenítőzónában a ki- és beöltözés, a mentőautók fertőtlenítése sok időt vesz igénybe, ami fizikailag és mentálisan is megviseli munkatársaikat. De állják a sarat a tavaly márciustól fennálló helyzetben. Szerencsére, a dolgozók fertőzöttsége alacsony maradt, egyiküknek sem lett komoly megbetegedése a Covid miatt. Ezért is tudják folyamatosan biztosítani a szolgálatot: a 29 gépjármű napi szinten járja a megyét. A tíz megyei mentőállomáson az irodai dolgozókkal együtt 253-an dolgoznak; többségük már megkapta a védőoltást.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Faültetés

Az akció hivatalosan 2019. szeptember 26-án indult el a Kertvárosban 11 fa elültetésével, majd folytatódott a város számos pontján. A programhoz számos intézmény, vállalkozás, civil szervezet, lakóközösség és magánszemély csatlakozott.

Így tett a Tungsram is, amely 10 fát ajánlott fel és ültetett el a Városgazdálkodási Kft. közreműködésével az Alsóerdei úton, a gyárral szemben lévő területen. A cég táblájának elhelyezésekor jelen volt Balaicz Zoltán polgármester, Bognár Ákos, a térség önkormányzati képviselője és Balogh Zsolt, a Tungsram zalaegerszegi gyárigazgatója. Eddig 11 cég csatlakozott a városi programhoz.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Az Európa-napot ünnepelték

Az eu nem hibátlan, de nem is ellenség

A május 9-i Európa-nap alkalmából tartott sajtótájékoztatót az MSZP zalaegerszegi szervezete az Európa téren. Major Gábor városi elnök mindenekelőtt felidézte az unió létrejöttének előzményeit.

Mint mondta: a 2. világháborút követően, 1950. május 9-én tette közzé nyilatkozatát Robert Schuman francia külügyminiszter, melyben egy olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel, ami a kontinensen belül lehetetlenné tenne egy újabb háborút. Ez a folyamat indította el az Európai Unió létrejöttét. Május 9-e pedig azóta is az európai egység és a béke ünnepe, bár Magyarországon kevéssé hangsúlyos e jeles dátum – tette hozzá. Az elnök szerint az Európai Unió ma is a szabadság, a demokrácia, a határok nélküliség és a nemzetek közötti együttműködés szimbóluma. Persze az unió nem hibátlan; néha túl bürokratikus, néha pedig lassú, de semmiképpen sem szabad ellenségként tekinteni rá. Major Gábor úgy látja, hogy az uniós források nélkül nem lehetett volna milliárdos fejlesztéseket megvalósítani szerte az országban, így Magyarország és Zalaegerszeg is egyértelműen nyert a 2004-es csatlakozással. Ugyanakkor a források felhasználása az utóbbi években nem mindig a köz érdekét szolgálta. A sajtótájékoztatón elhangzott: az EU-n kívül nincs más közösség, ami ilyen erős gazdasági és biztonsági védőhálót nyújtana hazánknak. Annak idején az MSZP vezette be az országot az unióba, és a szocialisták lesznek azok, akik a végsőkig bent is szeretnék tartani.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Támogatás a város működtetéséhez

Eddig 2 milliárd 208 millió forint a kormányzati kompenzáció

Újabb állami kompenzációt, vagyis 630 millió forintot kapott Zalaegerszeg önkormányzata, mely összeggel 2 milliárd 208 millió forintra emelkedett a koronavírus világjárvány negatív gazdasági hatásait ellensúlyozó, eddig juttatott kormányzati támogatás.

– AL –

Balaicz Zoltán polgármester a kvártélyház udvarán tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a járvánnyal gazdasági válság is érkezett, ami érintette Zalaegerszeg önkormányzatának gazdálkodását is. Mindazonáltal a város is kivette részét a járvány elleni védekezésből, melyre 2020 márciusától mostanáig valamivel több mint 175 millió forintot költött. Ezenfelül ingyenessé tették a közterület-foglalási engedélyeket, felére csökkentették a helyi iparűzési adót az egyéni, valamint a kis- és középvállalkozások számára, amelynek következtében közel egymilliárd forint maradt a vállalkozásoknál. A vendéglátósokat is igyekeztek különféle kedvezményekkel támogatni. Mindez – egyetértve a kormány törekvéseivel – a munkahelyek megőrzését, újak teremtését, a családok védelmét szolgálta. S legfőképpen azt, hogy a járvány enyhülésével újra lehessen indítani a gazdaságot. A polgármester szólt arról is, hogy mindez megterhelte a város költségvetését, de a pénzügyi egyensúly egy pillanatra sem került veszélybe a kormány által juttatott állami kompenzációnak köszönhetően. Tavaly 54 millió forintban részesültek a kulturális intézményekben foglalkoztatottak bérfejlesztésére, idén ugyanerre a célra 84 millió forintot kapnak. A kiesett kulturális rendezvények bevételeinek pótlására 60 millió forintot adott az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A 2020-as esztendő gazdasági nehézségeinek ellensúlyozására az elmúlt év végén 1 milliárd 380 millió forint kormányzati kompenzációt kaptak, a 2021-es esztendőre most 630 millió forintot. Az öt tétel összesen 2 milliárd 208 millió forint állami támogatást jelent, amellyel az idei év is bátran tervezhető a város számára. Az állami kompenzáció mértéke azt mutatja, hogy a kormány nem hagyja magára az önkormányzatokat, hangsúlyozta végül a polgármester. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos Zalaegerszegre utalva azt emelte ki, hogy az a település tud eredményes lenni és fejlődést felmutatni, amely az adott lehetőségekből a legtöbbet tudja kihozni magából. A több tíz milliárdra rúgó beruházások mellett fontos az is, hogy legyen pénz a város rentábilis működtetésére is. Ezt szolgálja a kormányzati kompenzáció, amely újabb 630 millió forint felhasználását jelenti a megyeszékhely számára. Mint mondta, készül az ország 2021-es költségvetése, amelyben 5–6 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak. Ez köszönhető annak is, hogy Magyarország eredményesen védekezett a járvány ellen. A környező országokkal szemben előbb tudott nyitni. Pünkösdre egymillió szálláshelyet kötöttek le, ami 40-féle ágazatot mozdít meg. Ezért is bíznak abban, hogy itthon marad az a munkaerő, amely a vendéglátásban, a szállodaiparban dolgozhat. „De csak akkor tudunk teljesen szabadok lenni, ha meglesz az 5 millió beoltott”, hangoztatta a védőoltás fontosságáról az országgyűlési képviselő.

 

 

 

 

 

vissza az elejére