Megújult a Petőfi-iskola Zöld témák és helyi értékek    

 

Megújult a Petőfi-iskola

Energetikai korszerűsítés és új öltözők

A Széchenyi-program keretében, több mint 335 millió forintból valósult meg a Petőfi Sándor Székhelyiskola energetikai korszerűsítése. Az TOP-forrásból finanszírozott felújítás lehetőséget adott arra, hogy kicseréljék az intézmény nyílászáróit, szigeteljék a külső homlokzatot, de napelemes rendszert is telepítettek.

– pet –

A fejlesztés eredményeképpen átépítették az intézmény fűtési rendszerét, az épület pedig akadálymentesen közelíthető meg. Az ünnepélyes átadáson – melyen részt vett többek között Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester – elhangzott: a felújítás célja az intézmény teljes építészeti és energetikai megújítása volt. A kivitelezési munkák a járványhelyzet ellenére is jól haladtak. Kajári Attila tankerületi igazgató hozzátette: örülnek, hogy sikeresen befejeződött a közel 150 éves Petőfi-iskola korszerűsítése. A pandémia ugyan befolyásolta az oktatást, ám szerencsére a fejlesztést nem, így a diákok most már birtokba vehetik a megszépült épületet. Nemcsak a homlokzaton vehető észre változás, hanem a padok, öltözők, lámpatestek is megújultak, sőt a napokban elkezdődött az iskola új játszóterének kialakítása is. Bár az iskoláknak nem az önkormányzat, hanem a tankerület a fenntartója, a város mégis szívén viseli az oktatási intézmények sorsát – fogalmazott Balaicz Zoltán. Kiemelte: Zalaegerszegen egy nagyszabású projekt részeként sorra újulnak meg az iskolák. Néhány év leforgása alatt 2,7 milliárd forintot költhetett el a város intézményfelújításra. Vigh László országgyűlési képviselő szerint a felújítás azért is fontos, mert az oktatás nemzetstratégiai kérdés. Nem mindegy, hogy milyen alapokat kapnak a gyerekek. Az oktatási intézmények korszerűsítése az egyik legjobb befektetés a jövőbe – hangzott el. A körzet önkormányzati képviselője, dr. Káldi Dávid hozzátette: a Petőfi-iskola új épülete a városképet is javítja. Örömteli, hogy egy energetikai és műszaki szempontból is modern intézményben indulhatott újra az oktatás. Az intézményt Maruzsa Zoltán államtitkár avatta fel, aki beszédében többek között elmondta: országszerte zajlanak hasonló felújítások. A fejlesztések pedig a veszélyhelyzet idején sem álltak le. A TOP-program sok lehetőséget kínál az önkormányzatok számára, ám az már a helyi politikán múlik, hogy mit aknáznak ki belőle. Úgy látja, Zalaegerszeg jól gazdálkodik az erőforrásokkal. Bizonyítja ezt a megszépült iskolaépület is.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Zöld témák és helyi értékek

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár is csatlakozott az idei közösségek hete programsorozathoz. Az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő országos rendezvénysorozat a közösségi kezdeményezésekre, a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet.

A rendezvényekre – melyek egy része a járvány miatt online, egy része pedig szabadtéren zajlott – május 10–16. között került sor. Az eseményeket ezúttal az „Egy szívvel egy lélekkel” mottó szellemében szervezték meg szerte az országban. Tóth Renáta, a könyvtár igazgatóhelyettese lapunknak elmondta: a könyvtár összes intézményegységében készültek különféle programokkal, melyek az intézmény online felületén voltak elérhetők. Dr. Illyés Zoltán természetvédelmi szakértő a madárbarát kertek kialakításáról tartott előadást, de folytatódott a ZEGerésző helyismereti vetélkedő és a könyvajánló sorozat is – ezúttal a nemzetközi klímaváltozási akciónap keretében. A Zöld kanapé környezettudatos beszélgetések legutóbbi vendége pedig Főző Laura volt. A könyvtár az iskolásokra is gondolt, hiszen az Apáczai-tagkönyvtárban kertvárosi kvízjáték várta a kisebbeket, de az iskolai közösségszolgálatos diákok egy podcastet is összehozhattak a programsorozat alkalmából. Annál is inkább, mert az idei közösségek hete a sport-, életmód- és zöldtémák mellett kiemelt szerepet szánt a helyi értékek bemutatására, de fókuszba kerültek az önkéntes programok is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


 

 

 

 

 

vissza az elejére