Köszöntötték a legtöbbet adózó cégeket is Bejárás a tesztpálya napján    

 

Köszöntötték a legtöbbet adózó cégeket is

Átadták az innovációs és a sport mecénása díjakat

Néhány hónap csúszással, de végül ünnepélyes keretek között adták át a Díszteremben a tavalyi Innovációs és Sport Mecénása díjakat, valamint a város legnagyobb adózóinak járó elismerést.

– pet –

A rendezvényen Balaicz Zoltán polgármester mondott beszédet, értékelve a 2020-as évet. Kiemelte, a díjátadót és az évértékelést januárban kellett volna megrendezni, ám a járvány miatt erre csak most kerülhetett sor. Örömteli viszont, hogy újra együtt ünnepelhetünk, még ha be is kell tartani néhány járványügyi szabályt. A tavalyi évről többek között elmondta: mindenki számára rendhagyó és nehéz időszak volt, ám a város példát mutatott az öszszefogásban és a segítségnyújtásban. Szerencsére a járvány ellenére nem álltak le a nagyberuházások, és bár át kellett strukturálni a város költségvetését, Zalaegerszeg gazdálkodása biztonságban van. Az önkormányzat 2015 óta köszönti és ismeri el Zalaegerszeg legnagyobb adózóit. Ez az a kör (huszonöt cég), akikre mindig számíthatunk. A vállalkozások emellett a teljes iparűzési adó 49 százalékát biztosítják a város számára – fogalmazott a polgármester. A résztvevők egyperces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt Dóra Jánosról, a Forest Hungary Kft. alapítójáról, majd a cégek képviselői átvették a legnagyobb adózóknak járó oklevelet. Az elismerést a település dinamikus fejlődésében betöltött szerepükért, illetve a sport- és kulturális élet, valamint az oktatás támogatásáért kapták. Az eseményen adták át az „Innovációs” díjakat és a „Sport Mecénása” díjat is. Az Innovációs díjat ezúttal a Schneider Electric Zrt, valamint a Klimatrend Hungary Kft. kapta. Előbbi a város gazdasági életében betöltött meghatározó szerepéért, valamint a korszerű és környezetkímélő gyártástechnológia alkalmazásáért. Utóbbi vállalkozás pedig a legfejlettebb technológiák és innovatív megoldások használata miatt vehette át az elismerést. A Sport Mecénása díjat ezúttal a Hydrocomp Mélyépítő Kft. kapta, többek között a városi sakkcsapat és Mányoki Attila hosszútávúszó támogatásáért.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Bejárás a tesztpálya napján

Jól halad az építkezés, év végi átadás várható

Május 19-e a zalaegerszegi járműipari tesztpálya napja, miután Orbán Viktor miniszterelnök 2016. május 19-én jelentette be a beruházás megvalósítását, melynek alapkövét 2017. május 19-én tették le. A járványhelyzet miatt idén szűk körben tartottak bejárást az építkezés állásáról.

– AL –

A 45 milliárd forintos állami beruházásból 250 hektáron épülő pálya elemei közül elkészült már a Z-fogadó- és a technikai épület, a kezelhetőségi pálya, a 300 méter átmérőjű dinamikai felület és a nyolc különböző együtthatóval kialakított fékfelület. Megépült már az okosváros teljes úthálózata. A városi forgalmi környezetet imitáló területen nyár végére készül el az épületelemek kivitelezése. Az utak mentén 610 folyóméter hosszúságú homlokzatot alakítanak ki. Befejeződött a másfél kilométeres, kétszer kétsávos autópálya-szakasz aszfaltozása, s készen van a felette átívelő 40 méter hosszú felüljáró híd. Továbbá az ehhez csatlakozó három kilométeres autóút is lassan elkészül. Az idén épül meg az 5, 12, 18, 25 és 30 fokos emelkedőt tartalmazó modul, a kezelhetőségi pálya pedig kiegészül egy-egy kilométer hosszú, hat méter széles kisebb kezelhetőségi pályával, amely teljes hosszában vizezhető lesz. Az építkezés az ütemterv szerint halad, és a tervek szerint az év végére átadható lesz. Az utóbbi évek autóipari fejlesztései intenzíven az autonóm vezetési funkciók irányába mutatnak.Ennek egyik előszobája a szériajárművekben már előforduló vezetéstámogató rendszerek – (ADAS = Advanced Driver Assistant Systems) –, mint például a sávtartó rendszerek, az automata vészfékrendszer, vagy az adaptív tempomat. Ezen rendszerekre vonatkozóan szabványos tesztelési eljárások kerültek kidolgozásra, ilyen az Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) járműbiztonsági tesztek, amelyre és hasonló jellegűekre széles körű igény mutatkozik az autóiparban. A megfelelő teszteszközparkon túl szigorúan specifikált tesztkörnyezet is részét képezi ennek; a ZalaZONE Járműipari Tesztpályán az ADAS-felület szolgál ezen tesztelések dedikált helyszínéül.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


vissza az elejére