Kerékpározás másképpen Másfél évszázad, 531 bíró Közmű-rekonstrukció Földön, vízen, levegőben

Szilasi Gábor, Balaicz Zoltán, Vigh László és Szabó Zoltán

Kerékpározás másképpen

Pump track pálya épül az alsóerdőnél

Pump track- avagy pumpapálya épül Zalaegerszegen, az Alsóerdő város felőli oldalán. Érdekessége, hogy a hullámokkal tűzdelt felületen egyfajta pumpáló mozgással kell hajtani a kerékpárt, lehetőleg tekerés nélkül. A pumpapálya Zalaegerszegi Bringapark elnevezéssel létesül. Kialakítására 10 millió forintot nyert a Zöld Irány Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

– A. L. –

Balaicz Zoltán a helyszíni bejárás során elmondta, hogy ez a fejlesztés nem része a TOP- illetve a Modern Városok Programból megvalósuló Alsóerdei Sport- és Rekreációs Központnak, mégis szervesen kapcsolódik ahhoz. Mint fogalmazott, a Zöld Irány Egyesület és a Zalaegerszegi Kerékpáros Sportegyesület szakmai sikerei is jogosultságot adnak a bringapark létrehozásának, amelyhez 4340 négyzetméter önkormányzati tulajdonú területet biztosít a város az Alsóerdő tövében. Nem csupán a sportág kedvelőinek épül, hanem helyi, országos és nemzetközi versenyek megtartásának szándékával is. Egyúttal újabb turisztikai vonzerőt is jelent a város számára. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos utalva a kerékpározás növekvő népszerűségére azt mondta, hiába működik a városban 81 sportegyesület, a sport- és szabadidős tevékenység más formáit is biztosítani kell. Ezt egy megyei jogú városnak úgy kell megtennie, hogy ezzel a környező településeken élők igényeit is kiszolgálja. Szilasi Gábor önkormányzati képviselő felidézte, hogy sokan keresték fel azzal, mi lesz ezzel a területtel. A kérdésre a pump track-pálya létesítésével született meg a válasz, a kerékpárosok nagy örömére. A városban a kerékpárral való közlekedés is egyre népszerűbb, amit az önkormányzat a meglévő bicikliutak bővítésével és újak létesítésével kíván elősegíteni. Szabó Zoltán, a Zöld Irány Egyesület vezetője azt mondta, azon túl, hogy a bringapark rendelkezésre áll majd az érdeklődők számára, helyt ad a két egyesület felnőtt- és utánpótláskorú versenyzői edzéseinek is. Mint fogalmazott, rangos versenyeket akarnak idehozni, ezzel is népszerűsítve a sportágat. A zalaegerszegi pump track-pálya közel fél kilométeres lesz, és akadályként mintegy hatvan hullám tarkítja majd.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Másfél évszázad, 531 bíró

Kiadvány zala megye bíráiról

A ma bírósága: elődeink öröksége. Akár ez is lehetne a mottója annak a kiadványnak, mely a Zala megyében ítélkező bírák nevét és hivatali működésük idejét foglalja össze a kezdetektől egészen napjainkig. A „Zalai bírói archontológia 1872–2020” című kötetet a közelmúltban mutatták be a Zalaegerszegi Törvényszék Dísztermében.

– pet –

Dr. Sorok Norbert, a törvényszék elnöke bevezetésképpen elmondta: mindig fontosnak tartották a bíróságtörténeti kutatómunkát, a szervezeti hagyományok ápolását. Az elmúlt időszakban több bíróságtörténeti kiadványuk is megjelent, konferenciákat tartottak, kiállításokat rendeztek. A megye több bírósági épülete is megújult, melyeket egy-egy alkalom kapcsán (például a múzeumok éjszakáján) a nagyközönség előtt is megnyitottak, de történelmük egy-egy érdekes időszakát még színpadra is állították. Ezekhez a kezdeményezésekhez kapcsolódik a most megjelent kötet is, mely a 19. századtól napjainkig méltó emléket állít a megye valamennyi és jelenkori bírájának. A fotókkal illusztrált, rövid életrajzi adatokat tartalmazó könyv az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás Pályázat keretében valósult meg. Az önálló, független magyar bírósági szervezet működése 1872. január elsején vette kezdetét. Az azóta eltelt több mint száz esztendőben a zalai bírósági szervezet sok változáson ment keresztül – fogalmazott a kiadványt bemutatva dr. Magyar Károly, a Zalaegerszegi Törvényszék Bíróságtörténeti Koordinációs Testület elnöke. A kötet célja az, hogy bemutassák a megyében szolgálatot teljesító bírói kar névsorát. A bíróságok történetének feltárásakor mindig is előnyt élveztek ezek az úgynevezett archontológiai kutatások, melyek a vezető tisztségviselők névsorát tartalmazzák, életrajzi adatokkal, rövid leírásokkal együtt. A mostani könyv egy hosszú időre visszanyúló levéltári, bírósági irattári, könyvtári kutatómunka eredménye. Hiszen a személyzeti anyagok a különféle gyűjteményekből kerültek elő. Az adattár ábécé-, és nem kronológiai sorrendben tárja az olvasók elé a bírák névsorát. Hogy azonban mégse legyen annyira „adattári” a kötet, fényképek és életrajzok is színesítik a kiadványt. Magyar Károly arra is rávilágított, hogy a tárgyalt időszakban 531 bíró munkálkodott a megyében, ebből 85 nő. Így az elmúlt másfél évszázadról elmondható, hogy inkább a férfiak űzték ezt a foglalkozást. E téren az 1950-es évektől érezhető változás (1954-ben nevezték ki az első bírónőt, Dehes Istvánné személyében), majd a '60-as évektől egyre nőtt az arányuk. A rendezvényen elhangzott: ezt a kutatómunkát sosem lehet befejezni, csak átmenetileg abbahagyni. Bármikor előbukkanhatnak újabb levéltári, irattári anyagok, amik kiegészíthetik, pontosíthatják az eddigi adatokat. De azt is érdemes nyomon követni, hogy egy-egy bíró hová került el Zala megyéből, milyen karriert futott be más településen, vagy a fővárosban. Sokukból lett ugyanis kúriaelnök, jogtudós, politikus, vagy a Legfelsőbb Bíróság tagja. Egy biztos, a kötetben szereplő elődök kötelességüket sosem feledve, becsülettel szolgálták az igazságszolgáltatás ügyét.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Közmű-rekonstrukció

A püspöki grácián utcában:

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata fontosnak tartja, hogy a lakosság biztonságos ivóvízellátása mellett a szennyvizek kezelése is zavartalan legyen a város területén. Évente több száz millió forintot fordítunk a város közműveinek megújítására, a Zalavíz Zrt. szakemberei pedig 24 órás felügyelet mellett végzik a teljes rendszer karbantartását.

A Püspöki Grácián utcában az alábbi munkálatok zajlanak:
Ivóvíz:

– 130 folyóméter hosszan új ívóvíz-gerincvezetéket építünk a jelenlegi 40 éves acélvezeték helyett.
– 16 lakóingatlan bekötését cseréljük.
– Új tűzcsapot kap az utca.
Szennyvíz:
– 5 db új betonaknát építünk az utcában.
– 15 lakóingaltan szennyvízrákötését cseréljük.
– A teljes gerincvezetéket cseréljük az utcában, időálló KG/PVC csővezetékre.
Az idei évben elkészülnek az út- és járdaburkolati tervek, célunk, hogy ütemekben haladva a teljes utca megújuljon.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Földön, vízen, levegőben

Országos honvédelmi sporttábor zalaegerszegen

Első alkalommal rendeztek a Honvédelmi Sportszövetség és a Magyar Honvédség támogatásával honvédelmi sporttábort a Legendák a Levegőben Sportegyesület szervezésében. A bentlakásos tábort Zalaegerszegen – Hatházon – tartották július 5–11. között.

– Bánfi Kati –

Az egész ország területéről érkeztek a 11–16 éves fiatalok, akikre tömény élmények vártak. Egyben próba is volt ez az ilyen jellegű táboroztatás terén, mely olyan jól sikerült, hogy hagyományt kívánnak teremteni belőle, és jövőre már három turnust terveznek Zalaegerszegre, mondta Vécsei Mihály főszervező, táborvezető. A cél a katonai sportok, a katonás és a repülős élet megismertetése, mindehhez egy kis kedvcsinálás volt. A „pudingot” pedig olyan jól megették a gyerekek, hogy még a napközbenre elkobzott mobiltelefonok létezéséről is megfeledkeztek a nevezett hét alatt. Ennél meggyőzőbb tényt nehéz lenne találni a kamasz korosztály esetében. Felsorolni is sok az élmények bőségét, amiről a szervezők gondoskodtak.
– Már az első nap délutánján repültek a gyerekek, és a tábor ideje alatt ötféle gépen emelkedhettek fel – kezdte a program ismertetését Vécsei Mihály. – Kettő hagyományőrző napot rendeztünk, ahol II. világháborús és egyéb múlt századi katonai felszereléseket, ruhákat állítottunk ki, illetve előadók ismertették meg ezt a kort. Ki lehetett próbálni a lövészetet, mely a táborban folyamatosan rendelkezésre álló sporttevékenységek közül az egyik volt. Meglátogattuk a pápai repülőteret, strandoltunk Keszthelyen, búvárkodtunk Balatonszemesen. Volt kajak, kenu, sárkányhajókázás, naplementés vitorlázás, bungee jumping. De sikert aratott az éjszakai navigáció terepen, a modellépítés, modellezés, sőt a katonai alaki gyakorlatozás is. Az előadók többek között vadászpilóta, harcigéppilóta, Boeing 777, kapitánya, műrepülő-pilóta, hivatásos katonák voltak. A gyerekek sátorban aludtak, és a szokásos bográcsos főzés és tábortűz sem maradt el. A fiatalok élményekkel teltek, a táborvezetők szintén, de egy kis pihenés most mindenkire ráfér. Jövőre három turnust szeretnénk, a mostanihoz hasonló programokkal és időjárással, mely miatt minden tervezett programot meg tudtunk valósítani.
– Meddig tartott a tervezés-felkészülés?
– Fél évig. A mostani tapasztalatok alapján szervezzük a jövő évi turnusokat. De előtte még jövünk szeptember végén újabb családi repülős napra, erre a minden szempontból ideális zalaegerszegi helyszínre, ahol nagyon jó a kapcsolat a fenntartókkal, üzemeltetőkkel és helyi katonai szervekkel is – mondta Vécsei Mihály.

 

 

 

 

 

vissza az elejére