Elkészült a harcjárműtesztpálya első üteme Elhagyni a komfortzónát Ellenzéki előválasztás  

Elkészült a harcjárműtesztpálya első üteme

A rheinmetall hungary zrt. beruházásában

Elkészült a 60 milliárd forintból épülő Rheinmetall német–magyar harcjárműgyár tesztpályájának első üteme a zalaegerszegi járműipari tesztpálya szomszédságában, ahol Lynx gyalogsági harcjárműveket és off-road járműveket is tesztelnek majd. A három pályaelem a járművek sárban való tesztelését, mászóképességét és kezelhetőségét, valamint tartósságának vizsgálatát teszi lehetővé.

– A. L. –

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azzal kezdte, hogy a gyárban 2023 januárjában kezdődik meg a gyalogsági harcjárművek gyártása, amit 2022 közepétől a technológia beszerelése előz meg. Mint mondta, Magyarország a járműipari csúcstechnológiák bevezetése mellett a hadiiparban is képes high-tech fejlesztésekre. Ennek fontos eleme a Rheinmetall ipari csoporttal kötött megállapodás. De nemcsak harcjárműveket gyártanak majd, hanem lőszereket is. Fejlesztik továbbá a légvédelmet is, melynek érdekében az Airbusszal is létrehoztak egy vegyesvállalatot. A miniszter kiemelte, a hadiipari gyártásba beszállítóként bevonják a magyar kkv-szektort, amelyhez 50 milliárd forintos új befektetési alap áll rendelkezésre. Az innováció területén számítanak az egyetemekre, a szakemberek biztosítása érdekében is. Ugyanígy a szakképzésre is, melynek kapcsán megemlítette a zalaegerszegi Ganz és Munkácsy technikumok fejlesztését. Az iparág kutatási hátterét a most épülő állami Védelmi Innovációs Kutatóintézet adja majd. Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt emelte ki, hogy a nemzet, az állampolgárok érdeke megköveteli, hogy a vezetők tegyenek az országért. A Magyar Honvédségnek pedig tudatosan kell felkészülni a világ biztonságpolitikai helyzetének gyors változásaira. A korszerű, modern 21. századi eszközök önmagukban nem elegendőek, kiválóan felkészített, hazájuk iránt elkötelezett, lojális katonákra is szükség van. Ezt szolgálja a 2017-ben elindított honvédelmi és haderőfejlesztési program, amelyben már 2030-ig fogalmaztak meg terveket. Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese arról beszélt, hogy a honvédelmi és haderőfejlesztési program nem csupán a technikai eszközök fejlesztéséből, hanem innovációból, technológiából, kutatás-fejlesztésből és a gondolkodásmód megváltoztatásából áll. Így lehet teljes a magyar haderő megújítása. A Rheinmetall tesztpálya első ütemének átadása pedig ékes bizonyítéka annak, hogy jó irányban halad a Magyar Honvédség fejlesztése. Balaicz Zoltán polgármester azt emelte ki, hogy a Rheinmetall Hungary Zrt. hadiipari beruházása hatalmas lehetőséget jelent Zalaegerszegnek és a térségnek kutatás-fejlesztési, innovációs és gazdaságfejlesztési szempontból. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy fogalmazott: a járműipar Szilícium-völgye tovább bővül. Jelezte, hogy az elektromos és autonóm járművek tesztelésére alkalmas autóipari tesztpálya immár közel 90 százalékban elkészült. A Rheinmetall-csarnok építkezése is jól halad, már valamennyi tartóoszlopát beemelték. Marco Van Lieshout, a Rheinmetall Hungary Zrt. vezérigazgatója is mondott köszöntőt a rendezvényen, ami harcijármű-bemutatóval ért véget az elkészült pályaelemeken.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Elhagyni a komfortzónát

Triatlon zalaegerszegen

Úszni, kerékpározni, futni, gyorsan, megállás nélkül. Ez a kihívás, amire még rátesz a nyári meleg, villanyozza fel a triatlon kedvelőit. Július első vasárnapján a Gébárti-tó környékén rendezte meg a zalaegerszegi Zalatriatlon Klub a Decathlon Zalatriatlon Sprint 2021 E.ON utánpótlás ranglistaverseny és Sprint Amatőr Kupát. Így Zalaegerszeg lett az idei első triatlonverseny helyszíne.

– b. k. –

A jó sprintre vágyó, többségében fiatal résztvevők (418 induló) jöttek Zalaegerszegre az ország különböző helyszíneiről, a házigazda klubból pedig 11 versenyző állt különböző korcsoportokban a rajtvonalhoz. Ideális volt az időjárás, a délelőtti eső nem zavarta a versenyzőket, jól szervezett volt az esemény és a hazai siker sem maradt el. Az Újonc 1. korosztályú lányok között Kovács-Leszkay Zoé aranyéremmel gazdagította a zalaegerszegi klubot. A szenior kategóriában, pedig Varga Ferenc (Szenior 3.) és a klub elnöke, Jakabfy Zoltán (Szenior 1.) állhatott a dobogó harmadik fokára. Amíg ő rótta a köröket, Németh János beszélt a szervezők képviseletében.
– 750 méter úszás, 20 kilométer kerékpározás és 5 kilométer futás volt a leghosszabb táv, a mai, országos szintű versenyen. Az itteni pálya az emelkedők miatt nehéz, de jó pályának mondható. A biztonságról a partnerségben közreműködő rendőrség és polgárőrség gondoskodott, sok szponzor támogatta a ranglistás eseményt, az önkormányzat pedig rendelkezésre bocsátotta a helyszínt. A részvétel szintén jónak mondható figyelembevéve az elmúlt év körülményeit.
– A helyiek felkészülését zavarta az úszodafelújítás?
– Egy rövid időszak volt, amíg nem tudtunk úszni, de aztán rendelkezésre állt a medence. A kerékpáros felkészülés adott egész évben, ha nagyon mostoha az időjárás, akkor teremben. Futni pedig szintén egész évben lehet. A versenyek szezonja pedig tavasztól őszig tart. A mostani volt az idei első megmérettetés a nagy triatlonos családnak.
– Miért választja valaki ezt a sportágat?
– Kihívás. Nagyon nagy kihívás. El kell hagyni a komfortzónát. Bizonyítani akarunk magunknak, és persze ott a versenyszellem is.
– A nézőszámmal elégedettek?
– Közel 3000 néző volt, főleg a gyerekeknél voltak sokan, ahol mindkét szülő szurkol a kicsiknek. Az ő versenykövetésük pedig egy speciális tömegsportjelenség – mondta a 30 éves, jelenleg 60 főt számláló klub képviselője, a versenyt szervező bizottság elnöke.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Ellenzéki előválasztás

Az mszp–momentum–párbeszéd jelöltje

Az ellenzéki pártok felismerték, hogy csak összefogással lehetnek eredményesek a jövő évi parlamenti választásokon. Augusztus 18-tól kezdődnek az aláírásgyűjtések (jelöltenként 400 aláírásra van szükség).

Az előválasztás első fordulója szeptember 18–26. között lesz megtartva, ekkor eldől, kit támogatnak a legtöbben. Ő lesz a kihívója a kormánypárti képviselőnek. Az ellenzéki pártok a győztest fogják támogatni. A második fordulóban a miniszterelnök-jelöltekről döntenek – fogalmazott sajtótájékoztatóján Góra Balázs, az MSZP városi elnöke. Hozzátette: a Zala megye 1-es választókerületében 23 helyen lehet majd szavazni, és természetesen online szavazásra is lesz lehetőség. Az MSZP–Momentum–Párbeszéd Plesz Dórát indítja az előválasztáson. A 31 éves nyelvtanár (angol, német, francia, török nyelven beszél) Zalaegerszegen született, gyermekkorát is a városban valamint Lentiben töltötte. Mint fogalmazott, ezer szállal kötődik ehhez a vidékhez. Politikával két éve foglalkozik, azzal a céllal, hogy változások legyenek az ország és az emberek életében is. Igazságos, kiegyensúlyozott helyzetre van szükség az élet minden területén. Programjában a kistelepülések érdekeit képviseli. Mint mondja, az elnéptelenedett falvakban sok kiaknázatlan lehetőség rejlik. Az őstermelőket, a kisvállalkozókat például érdemben kell segíteni, hogy eljussanak a vásárlókhoz. 21. századi európai és emberközeli Zala megyére van szükség, és ezért érdemes dolgozni. A három legfontosabb területnek, ahol változásokra van szükség a jövő érdekében: a közlekedés, oktatás és az egészségügy. A sajtótájékoztatón elhangzott: az előválasztás az együttműködésről szól és az összefogásról.

 

 

 

 

 

vissza az elejére