Megkezdődött az új tanév Természetesen Egerszeg Borfolyam a belvárosban  

 

Zalaegerszegen 503 elsős kezdte el az iskolát

Zala megyében a Zalaegerszegi Tankerületi Központ illetékességi területén 2021. szeptember elsején 59 intézményben 11 ezer 823 gyermek számára indult el a 2021/2022-es tanév az általános iskolákban. Ebből 10 ezer 52 az első osztályos tanuló.

Zalaegerszegen 12 intézményben összesen 6 ezer 954 diák kezdi meg a tanévet, ebből 503-an első osztályosok – tájékoztatta lapunkat Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója. Az országban több helyszínen is tartott szakmai tanévnyitó konferenciákat az Oktatási Hivatal az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Klebelsberg Központ közreműködésével. Zalaegerszegen is tanácskozásra hívták a megyei oktatási intézmények vezetőit és a köznevelési intézmények fenntartóit. A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben lezajlott összejövetelen többek között a 2021/2022-es tanév főbb változásairól, új szabályairól hallhattak tájékoztatást a résztvevők. A zalaegerszegi konferencián Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról szólt, hogy az elmúlt másfél évben, a járvány időszakában sikeresen vették a pedagógusok az előre nem látott akadályokat. Hangsúlyozta azt is, hogy kiemelten fontos a kisgyermekekkel való foglalkozás, akik 3–7 éves koruk között kapják meg egy életre azokat az ismereteket, alapokat, amivel később boldogulni tudnak. Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett, hogy Zalaegerszeg önkormányzata mindig szívén viselte az oktatási intézmények sorsát. Így várhatóan ősszel elkezdik a Zrínyi Miklós Gimnázium és az Eötvös József Általános Iskola felújítási munkálatait. 2024-ig pedig elmondható lesz, hogy a megyeszékhelyen minden oktatási, nevelési intézmény megszépül.
A 2021/2022-es tanév rendjéről szóló kormányrendelet szerint szeptember 1-jén, szerdán csöngettek be először az iskolákban, a tanév 2022. június 22-ig tart. A középiskolai felvétellel kapcsolatosan a középfokú oktatási intézményeknek október 20-ig kell nyilvánosságra hozniuk a tájékoztatójukat, az általános iskolák pedig október 31-ig tájékoztatják a nyolcadikosokat a felvételi eljárásról. A tavaszi írásbeli érettségik 2022. május 2-án, hétfőn kezdődnek, a vizsgák május 23-ig tartanak.Az emelt szintű szóbelik 2022. június 1–9. között, míg a középszintűek 13–24. között lesznek – olvasható többek között az eduline.hu oldalon. Az ünnepélyes megnyitót követően dr. Lebanov József, a minisztérium főosztályvezetője, Sipos Imre, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese, dr. Pánczél János, a Klebelsberg Központ főosztályvezetője és Tóth Ferenc, az Oktatási Hivatal Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központjának főosztályvezetője tartott előadást.
. . .
A zalaegerszegi intézményrendszer megújítására évtizedeket kellett várni, most azonban látványosan zajlik a program:
– Elkészült a landorhegyi csecsemő- és gyermekotthon felújítása 100 millió forintból, a Napsugár Utcai Bölcsőde felújítása 101 millió forintból, a Cseperedő Bölcsőde felújítása 105 millió forintból. Az andráshidai új óvoda 360 millió forintos ráfordítással épült, megújult a Landorhegyi Óvoda 100 millió forintból, elkészült a Mikes Utcai Óvoda felújítása 84 millió forintból, a Petőfi Utcai Óvoda felújítása 145 millió forintból, a Kodály Utcai Óvoda felújítása pedig140 millió forintból.
– Ovisportpályák épültek: megújultak az Ady-iskola oktatási épületei 150 millió forintos ráfordítással, elkészült az Ady-iskola tornatermének felújítása 147 millió forintból, 500 millió forintos ráfordítással megújult a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épülete, 3,3 milliárd forintos beruházás keretében pedig új, modern tornacsarnok és vívóterem épült
– Új multifunkciós pálya épült az Eötvös-iskola udvarán, új műfüves pálya a Liszt-iskola udvarán. B33-as kosárlabdapályák épültek a Zrínyi Miklós Gimnázium és a Landorhegyi Általános Iskola udvarán. Elkészült a Kaffka Margit Kollégium 140 millió forintos felújítása, a Landorhegyi Általános Iskola felújítása 324 millió forintból. Elkészült az Izsák Imre Általános Iskola bővítése 130 millió forintból, a Kölcsey Ferenc Gimnázium pedig 150 millió forintos ráfordítással újult meg.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Természetesen Egerszeg

Környezetvédelemről fiataloknak

A közelmúltban lezárult a Természetesen Zala/Természetesen Egerszeg című TOP-program. A projekt utolsó állomásaként az Art moziban rendeztek szemléletformáló konferenciát.

– pet –

„A Zöld Zalaegerszeg – A város erdők ölelésében” című előadássorozaton többek között a környezetvédelemről, a környezettudatosság fejlesztéséről, a város védett természeti értékeiről, a természetfotózásról és a kutyatartás pozitív hatásairól is szó esett. A rendezvényen főleg diákok vettek részt, így a szervezők igyekeztek izgalmas, interaktív formában megvilágítani a főbb kérdéseket. Az előadók között volt többek között Pezzetta Umberto fotós, dr. Illyés Zoltán biológus és Domján Anita, az Öveges-iskola biológia– környezetvédelem szakos tanára.A rendezvény moderátora, Domján István (az Öveges-iskola igazgatója) bevezetésképpen kiemelte: a projekt hozzájárul a város kulturális közösségének, identitásának fejlesztéséhez, egy élhetőbb város kialakításához. Nem titkolt szándék volt az is, hogy azokat a korosztályokat szólítsák meg, akik egyre inkább a digitális térben élik az életüket. Náluk különösen fontos megvizsgálni a virtuális tér és a természetes környezet viszonyát. A projekt részeként, nyáron két előadás-sorozatot a Csácsbozsoki Arborétumba szerveztek, hogy a résztvevők minél közelebb legyenek a természetes környezethez. A zárókonferenciára pedig az Art moziban, vagyis egy belvárosi helyszínen került sor. Hiszen a városi és a természetes környezet viszonyáról is fontos szót ejteni. A záróeseményen köszöntőt mondott Bali Zoltán alpolgármester, aki ezt megelőzően a sajtónak elmondta: 2019-ben elkészült a város klímastratégiája, mely meghatározza az alapvető fejlesztési célokat: többek között az energiatakarékosságot, a közműrendszer megújítását és egy energiatudatosabb városi intézményrendszer kiépítését.
Emellett minél több fórumon szeretnék megszólítani a lakosságot, ezen belül a fiatalabb korosztályokat is. Elárulta: az önkormányzat az idei tanév kezdetekor pályázatot hirdet 1–4., valamint 5–8. osztályos diákok számára, melynek témája Zalaegerszeg és a természetvédelem lesz. Bíznak benne, hogy sokan jelentkeznek a felhívásra, annál is inkább mert, értékes ajándékokat nyerhetnek a fiatalok.
 

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Borfolyam a belvárosban

Kóstolás, koncertek, séta

A gasztronómia és a kultúra népszerűsítése a célja annak az új kezdeményezésnek, mely a szeptember 9–11-i hétvégére kínál változatos programokat Zalaegerszeg belvárosában. Bor- és ételkóstolás, koncertek, beszélgetések, mindezt némi sétálással, vagy az alkalomra beüzemelt „bor-bike” használatával egybekötve.

– pet –

A Mustra Borfolyam című rendezvény hat vendéglátóhely összefogásából született meg. A részletekről a szervezők a városházán számoltak be a sajtó képviselőinek. Bevezetésképpen Balaicz Zoltán polgármester elmondta: a városnak fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljon a helyi vállalkozásokkal, ezért minden innovatív ötletre nyitottak, így örömmel fogadták a fiatal vendéglátósok legújabb kezdeményezését.Remélhetőleg a programsorozat révén bővül a vendégkörük, hiszen a járvány hatására nehéz helyzetbe kerültek a vállalkozások. A polgármester utalt arra is, hogy a Covid miatt sajnos idén sem rendezik meg a Vadpörköltfesztivált. A Mustra programjai talán kárpótlásul szolgálnak mind a vállalkozóknak, mind pedig a közönségnek. Annál is inkább, mert ez a minifesztivál megfelel a 21. századi trendeknek. Ezt erősítette meg Becze Barnabás vállalkozó, a rendezvény egyik szervezője is, aki elmondta: az alapkoncepció a Balaton-felvidéki gasztrokultúrából építkezik. Vagyis a minőségi borok és ételek mellé minőségi zenéket is kínálnak a vendéglátóhelyek. Ezenkívül egy-egy borvidék borászaival is találkozhat a közönség. Mindezzel a minőségi borfogyasztást szeretnék népszerűsíteni, megismertetve a vendégeket néhány jellegzetes magyarországi borvidékkel, vagy szőlőfajtával. A zenei programokat jórészt Tőke Erik és Fabula Balázs állították össze, a borászokat pedig Pampetrics György hívta el a rendezvényre. Csütörtöktől szombatig többek között Balaton-felvidéki, szekszárdi, móri, mádi, egri és zalai borászokkal lehet majd találkozni. Változatos lesz a zenei kínálat is: jazz, cigányzene, akusztikus rockzene, salsa színesíti a programot. A borfolyamban a Díszpinty, a Spájz, a Pedro, a Contrast, a Pampetrics borkereskedés és a 4 Seasons koktélbár vesz részt. A borászokkal délután 5 órától lehet találkozni, a koncertek pedig 7 órától indulnak minden helyszínen. A kóstoláshoz illeszkedő borkorcsolyákat 1500 forintos egységáron lehet megvásárolni. Ezek minden helyen más-más ételek lesznek, igazodva az adott vendéglátóhely borkínálatához. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott fesztivál szlogenje csupán annyi: Menj egy kört, kérj egy kört! Vagyis az egyes helyszínek között bátran kalandozhatnak a résztvevők; ha kedvük tartja sétálhatnak, de a 12 fős bor-bike is a látogatók rendelkezésére áll. A borfolyamhoz tartozik egy térkép, mely pecsételőfüzetként funkcionál, az egyes helyszínek ugyanis pecsételőállomások is. A füzetet a rendezvény végén lehet leadni, a beküldők pedig sorsoláson vesznek részt.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


 

 

 

 

 

vissza az elejére