Csomópont lesz az Adriára Balaicz Zoltán lett az év polgármestere    

 

 

Csomópont lesz az Adriára

A zalaegerszegen felépülő metrans konténerterminál

A kormány célja, hogy az új világgazdasági kapacitásokból minél több kerüljön Magyarországra, hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a német HHLA (Hamburger Hafen und Logistik AG) konszern METRANS csoportjának Zalaegerszegen felépítendő vasúti logisztikai terminálja alapkőletételi ünnepségén.

– Antal Lívia –

Szijjártó Péter hozzátette, hogy a kormány járványra adott gazdaságpolitikai válasza lehetővé teszi, hogy az év végére a gazdasági növekedés elérje az 5,5 százalékot. Mint mondta, a világban uralkodó baloldali közgazdasági gondolkodásmódot mellőzve olyan gazdaságpolitikai intézkedéseket hoztak, melyeknek az volt a célja, hogy az emberek ne veszítsék el munkahelyeiket, és a vállalatok ne kényszerüljenek elbocsátásokra és kapacitásiak leépítésére. Ehelyett reális esélyt teremtettek arra, hogy Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozzon. Kifejtette: ehhez azonban kemény, beruházásokért folyó versenyeket kell nyerniük a nemzetközi gazdasági térben. A sikeres beruházási ösztönzésnek egyik alapfeltétele, hogy az ország jó logisztikai adottságokkal rendelkezzen, ami a vállalatok versenyképes termelésében rendkívül fontos szerepet játszik. A tengerentúli forgalmat lebonyolító vállalatok beruházási helyszíneinek kiválasztásnál is lényeges szempont, hogy a menetrend szerinti kikötőkhöz legyen egy vasúti konténerterminál, szögezte le. Magyarországon jelenleg két ilyen létesítmény működik, de csak Budapesten. A zalaegerszegi beruházás jelentősége az, hogy nagymértékben javítja majd Nyugat-Magyarország logisztikai feltételrendszerét, amellyel beruházásvonzó képessége is magasabb szintre kerül. Szijjártó Péter elmondta, hogy a zalaegerszegi METRANS konténerterminál mintegy 16 milliárd forintból épül fel, amelyben 4 milliárd forint a magyar kormány által nyújtott beruházásösztönzési támogatás. Jelenleg 14 Metrans-vonat közlekedik naponta a zalai megyeszékhelyen át, melynek száma jelentősen megnő a 2023-ban induló működés után. Kiemelte: Zalaegerszeg nagy jelentőségű csomóponttá válik, az adriai kikötők felé és az onnan érkező vonatok szállítmányainak összeállítását és szétrakását fogják végezni a konténerterminálban.
Angela Titzrath, a HHLA elnöke arról beszélt, hogy METRANS leányvállalatuk idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját. 1981-ben még csak heti két vonattal, jelenleg heti 550 vonattal szolgálja ki az áruszállítási igényeket számos európai országban. Jelezte, hogy első magyarországi konténertermináljukat 2017-ben nyitották meg Budapesten. Az elmúlt évek dinamikus növekedése alapján döntöttek úgy, hogy egy újabb logisztikai terminált létesítenek, ezúttal Zalaegerszegen. Ez a beruházás különösen fontos számukra, nemcsak a trieszti tengeri kikötővel való kapcsolat, hanem a délkelet-európai áruforgalom bővülése miatt is. Kiss Péter, a METRANS-csoport elnök-vezérigazgatója azt mondta, arra számítanak, hogy az adriai korridor kiemelt kereskedelmi útvonallá válik a következő években, és ebben Zalaegerszegnek kulcsszerepe lesz. A beruházással 120 új munkahely jön létre a zalai megyeszékhelyen. A konténerterminál első, jelképes sínszakaszát Angela Titzrath (fotón jobbról), a HHLA elnöke, Kiss Péter, a METRANS-csoport elnök-vezérigazgatója; Nagy László, a METRANS Konténer Kft. ügyvezetője; Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter; Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere helyezték el közösen a helyszínen, szeptember 9-én.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Balaicz Zoltán és Dukai Miklós

Balaicz Zoltán lett az év polgármestere

Zalaegerszeg nem csak város, otthon is

Átadták Az év polgármestere, alpolgármestere és jegyzője díjakat pénteken, Szarvason a 26. városi polgármesterek találkozóján. Az idei évben Balaicz Zoltán vehette át Az év polgármestere elismerést Dukai Miklóstól, a Belügyminisztérium helyettes államtitkárától.

– V. Zs. –

A településvezetők egyik legfontosabb ismérve a szakmai felkészültség, tudás és tapasztalat mellett a választókhoz való viszony. A díj azért különösen fontos, mert azt maguk a polgárok szavazzák meg, ami hiteles viszszajelzés – fogalmazott Dukai Miklós, majd így folytatta: – a jó polgármester kapcsolatot tart a lakossággal, figyeli és alakítja a helyi gazdasági és társadalmi folyamatokat, és ami a legfontosabb, soha sem szakadhat el a választóktól. Balaicz Zoltán 2014 óta vezeti a várost. Korábban 2001–2010 között a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány igazgatója volt. Ezekben az években indult el Zalaegerszegen a műszaki-mérnöki oktatás, bővült a többi képzés és önálló karrá vált a számviteli főiskola. 2006-ban lett önkormányzati képviselő, 2010-ben pedig alpolgármesterré választották. Felsőfokú tanulmányai során három diplomát szerzett: Szombathelyen magyar–történelem szakos tanári diplomát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán történelem szakos bölcsész diplomát, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán pedig közoktatási vezető diplomát. Az év polgármestere elismerés kapcsán Balaicz Zoltán a következőket mondta:
– Az élet egyik legnagyszerűbb és legmegtisztelőbb feladatának tartom, hogy szülővárosom, Zalaegerszeg polgármestere lehetek. A zalai megyeszékhely vezetőjének lenni nagy büszkeség, de a dicső múlt miatt komoly felelősség is. Pártolni a modernizációt, de megtartani az értékeket és a hagyományokat nem könnyű feladat. De megtiszteltetés, hogy ezt végezhetem. Zalaegerszeg nem csak város, hanem otthon is. Akárhol is vagyok a világban, csak Zalaegerszegen vagyok otthon. A szülővárosomért végzett szolgálatot igazi hivatásnak tekintem – fogalmazott Balaicz Zoltán.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


 

 

 

 

 

vissza az elejére