Marosvásárhely és zalaegerszeg 25 éve testvérvárosok Oltópontok Menüadományok Klímavédelem és környezetszépítés

Marosvásárhely és Zalaegerszeg 25 éve testvérvárosok

Marosvásárhely és Zalaegerszeg testvérvárosi kapcsolatának 25 éves jubileumát ünnepelte a zalai megyeszékhely önkormányzatának dísztermében, amelyen a két település között negyed évszázada létrejött hivatalos együttműködést szándéknyilatkozat aláírásával erősítették meg.

György Alexandru, Marosvásárhely alpolgármestere,
Major Gyuláné, Soós Zoltán, Balaicz Zoltán,
Tolvaj Márta polgármesteri főtanácsadó, Vigh László és Cseh Gábor
Soós Zoltán és Balaicz Zoltán polgármesterek
a szándéknyilatkozat aláírása után.

– Antal Lívia –

Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy Zalaegerszegen 1996. október 22-én köttetett meg a szerződés, amit dr. Gyimesi Endre akkori polgármester, Marosvásárhely részéről néhai Fodor Imre polgármester és Orbán Dezső alpolgármester írtak alá. 2000-ben létrejött Cseh Gábor vezetésével a Marosvásárhely–Zalaegerszeg Baráti Kör (MA-ZA), 2003-ban pedig a Zalaegerszeg–Marosvásárhely Baráti Kör (ZA-MA) dr. Hóbor Erzsébet vezetésével. Felidézte azt is, hogy a külhoni magyarokat érintő 2004-es sikertelen kettős állampolgárságról szóló népszavazás után Zalaegerszeg önkormányzata úgy döntött, jelképesen tiszteletbeli polgárává fogadja az erdélyi Marosvásárhely magyar lakosságát. Mint fogalmazott, Zalaegerszegnek 17 testvérvárosa van, amelyek közül az egyik legszorosabb kötelék Marosvásárhelyhez fűzi. Ennek legfőbb titka, hogy a szálak erőssége nem az önkormányzatoktól függ. Két közösség igazi jó kapcsolatáról van szó, amely kiterjed a civil szervezetekre, iskolákra, színházakra, egyházakra és a két település lakóira. Ezért most ismét hitet tesznek összetartozásuk mellett, utalt a szándéknyilatkozatra a polgármester. Soós Zoltánt 2020 szeptemberében választották meg Marosvásárhely polgármesterének. Mint mondta, a választással új fejezet nyílt, mert magyar és román oldalról olyan vezetés alakult ki, amely a városért akar dolgozni. A 25 éves jubileum kapcsán azt hangsúlyozta, hogy Zalaegerszeg Marosvásárhely legkiemeltebb testvérvárosa. Történészként arra utalt, hogy a székelyek Zala és Moson környékéről indultak el keletre 900 évvel ezelőtt. Ezért meggyőződése, hogy a két város kapcsolata mélyebb tartalommal bír, amely megerősítésre érdemes. A Zalaegerszegért díjas Cseh Gábor, a MA-ZA elnöke az elmúlt 25 év eseményeit vette sorba, megemlítette a kulturális és művészeti intézmények, sportegyesületek valamint az iskolák közötti rendezvényeket. Szólt arról, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum és a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium kapcsolatot létesít egymással. Mint mondta, a két város barátságát több tárgyi emlék is hirdeti, itt Zalaegerszegen az Európa téri kopjafa, a vizslaparki kis székely kapu, Wass Albert szobra a Dózsa ligetben és a Kárpát-medencei magyarság összetartozását jelképező, idén júniusban felállított székely kapu a Rózsák terén. Ugyanúgy büszkék a gyönyörű zalai haranglábra, amely Marosvásárhely középkori várában kapott helyet. A folytatásban Major Gyuláné, a ZA-MA elnöke osztotta meg dr. Hóbor Erzsébet, Zalaegerszeg díszpolgára, a szervezet alapító elnökének a két város igazi, mély barátságáról szóló gondolatait, aki betegsége miatt nem lehetett jelen az ünnepségen. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta, minden ilyen alkalom egy kézfogás, hogy nem felejtünk el benneteket, határon túlra szakadt magyarokat. A 101 évvel ezelőtti trianoni békediktátumra utalva leszögezte, eljöhet még az a történelmi pillanat, amikor újra egyesülhet a magyarság.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Oltópontok

Oltásra várják a lakosságot

A Zala Megyei Kormányhivatal az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe. 

Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében a kormány 2021. november 22–28. között oltási akcióhetet indít a kórházi oltópontokon. A meghirdetett időszakban országszerte megemelt oltási kapacitás mellett lesz lehetőség az első, de akár az elmaradt második vagy a megerősítő harmadik oltások felvételére is. Zala megyében is több helyszínen, összesen 4 kórházban és egy szakorvosi rendelőintézetben fogadják reggel 7 és este 19 óra között az oltakozni akarókat, akik előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is részesülhetnek védőoltásban. Az ő esetükben az oltás helyszínén történik a regisztráció, és érkezési sorrendben kapják majd a Magyarországon rendelkezésre álló, szabadon választható vakcinák (Pfizer, Moderna, Janssen, AstraZeneca vagy Sinopharm) valamelyikét. Szputnyik típusú oltóanyag már nem áll rendelkezésre. Az oltási akcióhéten azok is érkezhetnek időpontfoglalás nélkül a kórházi oltópontokra, akik a harmadik oltásukat szeretnék felvenni, mely mindenkinek ajánlott, aki elmúlt 18 éves és már több mint 4 hónap eltelt a legutóbbi oltása óta.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Menüadományok

A Zalaegerszegi Adományközpont újabb segítségnyújtási formát tud kínálni a leginkább rászorulóknak. November elejétől kezdődően a megyeszékhelyi éttermek felajánlották a napi menü maradékot számukra. A házhoz szállítást a fenntartó egyesület, a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete nevében Dudás Gyula elnök végzi. 

– b. k. –

– Közel 35 adag ételfelajánlást tudtunk az első napokban öszszegyűjteni, mely mennyiség azóta nőtt. Jelenleg hétfő a „lukas” napunk, amikor nincs, illetve a legkevesebb a felajánlónk, egyébként napi beosztás szerint járjuk a rendszeres és alkalmanként az eseti adományozó éttermeket. A munkában segítségemre van, Bálizs Ilona, aki vendéglátós ismeretségi körrel rendelkezik, és Vincze Edina, aki ugyan nem egyesületi tag, de rászoruló családok és főleg gyerekek felkutatásában tud közreműködni. A saját egyesületünkön kívül a Nyitott Ház Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény néhány tanulóját, a Vakok és Gyengénlátók Szövetségét, otthonápolásban ellátottakat, hátrányos helyzetű kisgyerekes családokat is támogatunk a lehetőségek szerint – mondta Dudás Gyula.
– Akkor a napi két élelmiszerkör újabbal bővült.
– Igen, az eddigi reggeli és délutáni menet közé jött most az ebédkihordás is. Ezzel kapcsolatban a hónap során indulunk egy pályázaton is, amit mozgássérült szervezetek számára írt ki az Agrárminisztérium és az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézet Országos Szövetsége. A feladat filmforgatás a megadott témakörök egyikében. Mi a „Mit teszel az élelmiszerpazarlás ellen?” lehetőséget választottuk, hiszen ebben évek óta érintettek vagyunk. Tavaly több mint 30 millió forint értékben gyűjtöttünk és adtunk tovább élelmiszert. Minden lehetőséget meg kell ragadnunk, mert a rászorulók köre egyre nő.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Klímavédelem és környezetszépítés

Városszerte újabb facsemetéket ültettek

Négy helyszínen folytatódott a zalaegerszegi faültetési program. Mint ismert, a város ökoprogramjához több helyi vállalkozás is csatlakozott.

– pet –

Balaicz Zoltán polgármester 2019-ben hirdette meg a fásítási akciót, melynek célja kezdetben az volt, hogy néhány év alatt 5000 facsemetét helyezzenek ki a város különböző pontjaira. A sikereken felbuzdulva ma már azt szeretnék, ha a ciklus végéig 10 ezer új fa díszítené a várost. November 15-én négy helyszínen, négy helyi cég közreműködésével ültettek fákat. A Bóbita játszótérre a Gartner tizenegy, a Berzsenyi út végére a Ganzeg hét, a Vizslaparkba az ECT Hungary húsz, a Hock János útra a Schneider pedig tizenegy csemetét helyezett el. A vizslaparki eseményen Bali Zoltán alpolgármester elmondta: egy város és egy közösség ereje nemcsak a gazdasági mutatókban nyilvánul meg, hanem az összefogásban is. Zalaegerszeg ezen a területen kiválóan teljesít. Örömteli, hogy sokan támogatják az ökoprogramot. A város környezeti megújítása közös érdek: az a cél, hogy egy élhető és fenntartható Zalaegerszeg jöjjön létre. A parkba elhelyezett húsz új fával még dizájnosabb lett a Platán sor felé kivezető sétány. Az önkormányzat köszöni, hogy az ECT hozzájárult a 20 hektáros Vizslapark fejlesztéséhez – hangzott el. A cég részéről Kovács István ügyvezető hozzátette: megtisztelve érzik magukat, hogy részt vehettek a fásítási programban, mivel számukra is fontos a klímavédelem és a környezet felvirágoztatása. A faültetési program csütörtökön a belső tehermentesítő úton folytatódott, ahol az E.ON negyven csemetét helyezett el az út mentén.

 

 

 

 

 

vissza az elejére