A kóstolás és népi játszóház Az indiánoktól a Star Wars-hősökig Fasort ültetett az E.ON Együttműködési megállapodás Közgyűlés után

A kóstolás és népi játszóház

Kétnapos karácsonyi vásár a piac téren

Helyi termékek karácsonyi vásárára invitálja az érdeklődőket a Zala Megyei Önkormányzat és a Göcseji Kézműves Egyesület. December 10-én és 11-én (pénteken és szombaton) mintegy 50 termelő és kézműves árulja majd portékáit a Göcsej Tudásközpont – Helyi Termék Piac épülete előtti téren.

– liv –

Pácsonyi Imre, a megyei önkormányzat alelnöke elmondta, hogy a karácsonyi vásár a Zalai Innovatív Foglalkoztatási Paktum keretében valósul meg, amelynek elsődleges célja a munkahelyteremtés, a képzés és a vállalkozások támogatása volt. A projektben ezenfelül a helyi termékek értékesítésének segítését is vállaltak. Vásárlásuk és fogyasztásuk ösztönzése érdekében Zalai Helyi Termék Katasztert hoztak létre, készítettek egy honlapot, továbbá húsz rendezvényt tartottak. A karácsonyi helyitermék-vásárral zárják ezt a programsorozatot. Mint mondta, a helyi termékek népszerűsítésének az a célja, hogy a termelés és a feldolgozás minél közelebb kerüljön a fogyasztóhoz. A rövid ellátási láncok szerepe a környezettudatos gondolkodás elterjesztésében is megnyilvánul. A 2022-ben induló TOP-Plusz megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési programban újabb lehetőségeik nyílnak a helyi termelők támogatásával és termékeik népszerűsítésével kapcsolatban. Nikitscher Bernadette, a Göcseji Kézműves Egyesület elnöke elmondta, hogy december 10-én és 11-én harminc zalai termelő és tizenöt-húsz zalai kézműves bemutatkozására nyílik lehetőség. Az érdeklődők a zöldség- és gyümölcskészítmények, a tejtermékek és húsáruk mellett természetes anyagokból készült karácsonyi dekorációkat és ajándékként kézművesremekeket is vásárolhatnak. Mint fogalmazott, igazi, hagyományos vásári hangulat kialakítására törekednek. A látogatókat kóstoló is várja, a gyerekeket pedig népi játszóház szórakoztatja majd. A Tourinform-iroda munkatársai a pénteki 10 órai megnyitó után piacsétát tartanak, ami kvízjátékkal zárul. A résztvevők ajándékcsomagot nyerhetnek. A Ganz Ábrahám Technikum diákjainak köszönhetően az egykori céhek életébe csöppenhetnek bele. Az egyesület elnöke végül köszönetét fejezte ki a megyei önkormányzatnak a vásár támogatásáért. Hosszú távon gondolják az együttműködést, hogy a hasonló vásárokat szervezhessenek a jövőben is.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Az indiánoktól a Star Wars-hősökig

Magángyűjtő retró játékai a könyvtárban

Egy kis infantilizmus sosem árt, hiszen ha sikerül valamit megmentenünk a gyermeki énünkből, akkor lelkileg, szellemileg frissebbek, szabadabbak lehetünk. Ráadásul a fantáziánk is élénk marad, ami sok jó ötletet adhat még a munkavégzéshez is.

– pP –

Van, aki egész magas színvonalon műveli ezt a bizonyos „infantilizmust”: mondjuk felnőtt létére játék katonákat és más figurákat gyűjt. Persze nagyon is tudatosan, tematikus egységekbe rendezve a kollekciót, felkutatva a régi játékok gyártásának történetét is. Hogy aztán mindezeket az információkat továbbadja a következő korosztályok, vagy az érdeklődő felnőttek számára. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban nyílt meg az a kiállítás, mely egy keszthelyi magángyűjtő, Horváth Csaba több száz darabos kollekciójából válogat. Az asztalokon és a vitrinekben többek között középkori lovagokat, Mátyás fekete seregét, török csapatot, honvédő huszárokat, western falut és indiánokat is láthatunk. De nemcsak egyszerűen kiállítva, hanem történetbe rendezve, vagy egyéb miniatűr kellékekkel kiegészítve az enteriőröket. Mert a középkori várakban is jelen voltak a szürke hétköznapok: mondjuk a fal mellett hevert az ellátmányhoz szükséges zöldségeskosár, egerek szaladgáltak az udvaron, a kutya meg épp csontot rágott az eresz alatt. Horváth Csaba (aki a civil életben autóbusz-vezetőként dolgozik) érdeklődésünkre elmondta: fontos számára, hogy életszerűvé, látványossá tegye a bemutatott (játék)tereket, melyeket érdemes alaposabban szemrevételezni, hogy minden titokra fény derüljön. Na, és hogy a gyerekek a saját életükkel kapcsolatban is találjanak párhuzamokat. Mint meséli, a pályát ő is úgy kezdte, hogy kiskorában kapott néhány játék katonát, amik végül a homokozóban kötöttek ki. Fiatal felnőttként aztán barátai révén került kapcsolatba egy „katona sereggel”, és egyből megtetszett neki. Először csak egy-két darabot vásárolt, majd némi szünet után beindult a gyűjtőszenvedély. Mára 450–500 darabos a kollekció, amiből most 250 figurát hozott el a könyvtárba. Megtudtuk: Magyarországon közel harminc gyűjtő tevékenykedik, akik egy online csoporton keresztül tartják egymással a kapcsolatot, már csak azért is, mert gyakran csereberélnek katonákat. Figurákat persze vásárolni is lehet, leginkább internetes oldalakon, de a bolhapiacok is rejtenek még kincseket.
– Nagyon sok egykori Playmobil játékfigurám van. Ezek tulajdonképpen a gyűjteményem alapjai. Az angol név ne tévesszen meg senkit, az 1970-es években egy német, pontosabban NDK gyár készítette a közkedvelt figurákat, melyek között katonák, indiánok, vadnyugati alakok is vannak, mindenféle kiegészítőkkel. 1975-től egy magyar fröccsöntő, Schenk Károly elkezdte másolni ezeket a játékokat, így itthon is többféle készült. Mátyás fekete serege, vagy az 1848-as huszárok jellegzetes Schenk-katonák. A magyar készítő figurái és várai nem voltak olyan fényesek és magas minőségűek, mint a német társaik, sőt a végtagjaikat sem lehetett mozgatni, de sok mai játékkal ellentétben így is időtállónak bizonyulnak – fogalmazott.
A gyűjtő szerint a mostani játékok közül kevés olyan van, amiből évtizedek múlva „retró” lehet. Megváltoztak ugyanis a játékkészítés és -használat körülményei: manapság a virtuális térben zajlik a legtöbb játék. A gyűjteménnyel éppen ezért szeretne valami kézzelfogható és szépen kivitelezett dolgot mutatni a gyerekeknek, mert hiszi, hogy ezek az értékek nem tűnnek el. A legnagyobb öröm nem is a gyűjtés, hanem amikor látja a gyerekek arcán a mosolyt. Hiába a sok okoseszköz és virtuális játék, még mindig el lehet varázsolni őket ezekkel a régi figurákkal – tette hozzá. Utódja pedig máris van, hiszen fia, ifjú Horváth Csaba is gyűjt. Ő viszont már legókat, mégpedig a Star Wars-sorozat részeit. Ezek egy-egy becses, sőt ritkaságnak számító példányát is megtekinthetik az érdeklődők a január elejéig látható kiállításon. Nemcsak gyerekeket, felnőtteket is várnak.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Fasort ültetett az E.ON

Zalaegerszeg önkormányzatával együttműködésben az E.ON Hungária Csoport negyven kőriscsemetét ültetett el a Belső Elkerülő utca mentén.

A fafajta különösen szép, szabályos koronát nevel, ennek nyomán az érintett területen megújul és egészséges lesz az utcakép. A kőrisfa kifejezetten ideális választás olyan területeken is, ahol a közművezeték-hálózat a növényzethez viszonylag közel fut: biztonsággal ültethető a villamos vezetékek közelébe, mivel kifejlett állapotában sem nő nagyra. A fiatal fák telepítésekor a városi környezetben az esztétikai szempontok mellett kiemelt kérdés a biztonság. Veszélyes helyzetet teremthet, ha a fák ágai a villamos vezetékek közelében nőnek. Zalaegerszeg önkormányzata tudatos és elkötelezett faültetési programot valósít meg, ehhez járult hozzá az E.ON is egy utcányi fasor telepítésével - hangzott el az eseményen tartott sajtótájékoztatón. Balaicz Zoltán polgármester elmondta: az önkormányzat kiemelten fontos feladatának tekinti a város környezeti állapotának megőrzését, a klímaváltozás elleni küzdelmet. 2019-ben 5 ezer új fa elültetését határozták el 2024-ig. Gyorsan átlépték a határt, így elképzelhető, hogy 10 ezernél több fát is elültetnek addig. Örömmel csatlakoztunk Zalaegerszeg faültetési programjához, hiszen a fenntartható jövő megteremtése közös célunk. Az E.ON elkötelezett a jövőbe mutató megoldások mellett, különösen ha az élhető zöld környezet megteremtéséről van szó – fogalmazott Somodi Gábor, az E.ON Közép-Dunántúli Gázhálózati Zrt. vezérigazgatója.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Együttműködési megállapodás

November 25-én írták alá a Széchenyi István Egyetem, a Tankerületi Központ és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum között létrejött együttműködési megállapodását.

Az együttműködés célja a továbbtanuló diákok műszaki pálya iránti orientációjának segítése, a középiskolákkal történő együttműködések erősítése, az ezekkel kapcsolatos programok szakmai támogatása. Ezenkívül fontos még a műszaki életpályamodell bemutatása, különös tekintettel a ZalaZONE térségben történő ipari fejlesztések tükrében. Az eseményen részt vett az egyetem részéről dr. Kovács Zsolt kancellár, a szakképzési centrumtól Szabó Károly kancellár és Vizlendvai László főigazgató, valamint Kajári Attila, aki a tankerületet képviselte. A megállapodást valamennyien aláírták.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Közgyűlés után

Az ellenzéki frakció sajtótájékoztatója

A városi közgyűlés Tiéd a Város frakciójának képviseletében Benke Richárd és Góra Balázs szólt a legfontosabb döntésekről. A sajtótájékoztatón többek között elhangzott: az ellenzéki képviselők örülnek annak, hogy jövőre nem lesznek díjemelések.

Nem emelkednek a parkolási díjak, a nem lakás céljára szolgáló önkormányzati tulajdonú helyiségek bérleti díjai, valamint a vásárokon és piacokon alkalmazott területhasználati díjak. Elhangzott: a frakció mindig azt képviselte, hogy ezek a díjak ne emelkedjenek. Egyetértettek azzal is, hogy az Alsóerdei Élménypark Kft. üzemeltesse a tavasszal megnyíló sport- és élményparkot. Álláspontjuk ebben a kérdésben, hogy ne külső magánvállalkozás üzemeltesse, hanem a város saját cége. A képviselőcsoport kérte, hogy a folyamatban lévő beruházásokról kapjanak pontos szakmai információkat, lehetőleg a helyszíneken. Erre ígéretet kaptak. Szó esett a Lakásalap felhasználásról is. Több mint hétszázan várnak lakásra Zalaegerszegen, ugyanakkor csökken a szociális bérlakások száma. A képviselők felvetették, hogy a szakemberek letelepedésének a segítését másképpen kellene megoldani és nem a szociális bérlakások terhére. A sajtótájékoztatón szó volt arról, hogy a Göcseji Múzeum tagintézményeként fog működni a Mindszentyneum. A Tiéd a Város frakció a működésről, az üzemeltetésről érdeklődött. Milyen bevételi forrásra számíthat az új intézmény? A polgármesteri válaszból értesültek, hogy a következő 10 évben évi 100 milliót kap az államtól az önkormányzat, amely a Mindszentyneum működését segíti, hangzott el.

 

 

 

 

 

vissza az elejére