Negyedik helyről várják a tavaszt Egerszeg nyílt sakkbajnoksága Junior tőrözők versenye Egerszegen Országos bajnoki futamot szervez a ZKSE
                                  Helyezések a rövidpályás ob-n Betlehem ment, Nett lépett a helyére A hétvége sporteredményei

 

Negyedik helyről várják a tavaszt

A zte záév-nek nagyon hiányzott a hazai pálya

Befejeződött az őszi idény a tekézők Szuper Ligájában. A ZTE ZÁÉV női csapata a 4. helyen zárt. A hölgyeknek az őszi idény során el kellett viselni, hogy pályafelújítás miatt mindössze egyszer játszottak hazai környezetben. A járvány miatt csökkent a liga létszáma is, tízről nyolcra. Amatőr csapatok lévén kevesebb együttes vállalta az indulást a bizonytalan helyzetben.

– Minden bizonnyal befolyásolta teljesítményünket, hogy mindössze csak a BKV Előre elleni mérkőzésen játszottunk hazai környezetben – kezdete értékelését Baján János edző. – A három riválistól kaptunk ki. Győr, Ferencváros, Rákoshegy első csapata. A másik tényező, hogy a játékoskeretünk nem bő. Sérülés, betegség nagy zavart okozhat. Nem mindig a legjobb hatos lépett pályára. Az említett tényeket figyelembe véve még elégedett is lehetnék, de nem vagyok. A három vesztett találkozóból egy komoly bakinak számított.
  – A férficsapattal ellentétben a hölgyeknél nagyon hiányzott a hazai pálya?
  – Amikor egy csapatnak nincsen bombaerős kerete, akkor nem mindegy, hol játszik. Erős játékoskeret esetén mindegy, hol játszik. Nálunk nincsen egy bárhol mérkőzést nyerő keretünk. A másik szempont lelkileg is romboló, hogy állandóan utazni kell, mentálisan is nehéz feldolgozni, a kialakult helyzetet. Az idegenbeli találkozókban mindig bentvan a vereség lehetősége, ami frusztrálja a csapatot, különösen női együttes esetében. Az őszi idény során nehéz volt feltöltődnie a csapatnak.
– A tavaszi idényre viszont fordul a kocka. Megismerhetik a felújított létesítményt, mondhatnánk úgyis, hogy belakhatják, és akár előre léphetnek a negyedik helyről?
– Ebben reménykedünk. A Magyar Kupában és a BKV Előre elleni hazai találkozó során 3300 feletti fás teljesítményt produkáltunk, ami mindenképpen biztató a jövőre nézve. Nem lehet biztosan kijelenteni, de a tavaszi hazai mérkőzéseket nyerhetjük, és akkor biztosan ott lehetünk a dobogón. A csapat felé az elvárás minden bajnoki év során a dobogó, amit egy sikeres tavaszi szerepléssel elérhetünk. Titkon remélem, hogy akár a bajnoki címért is harcban lehetünk egy remek hazai szerepléssel.
– Már említette, hogy elég szűk keret áll a rendelkezésére. Változhat a tavaszi idényre?
– Pozitív irányba nem változik. Minden bizonnyal a jelenlegi játékosoknak kell teljesíteni a csapat elé kitűzött célt. Halvány remény van rá, hogy anyai örömök után Mátyás Szilvia esetleg visszatérhet, a dolog még elég képlékeny. Szilvi, ha a folytatás mellett dönt, akkor is még formába kell lendülnie.
– A létszámhiányra megoldást jelent, hogy a saját nevelésű fiatalokra támaszkodjanak.
– Vannak biztató jelek, hogy idővel már a felnőttcsapat rendelkezésére álljanak. Fábián Evelin már bemutatkozott a felnőttcsapatban, de a többi fiatal fejlődése ígéretes. Igazolni nehéz, szűk a játékospiac. Bizakodom, hogy a fiatalok fejlődése felgyorsul, és minél hamarabb számíthatok rájuk a felnőttcsapatnál.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Egerszeg nyílt sakkbajnoksága

Horváth gyula emléke előtt is tisztelegtek

Az NB I-es Z. Csuti Hydrocomp sakk-klubjában rendezték meg Zalaegerszeg nyílt városi sakkbajnokságát. A verseny egyben Horváth Gyula-emlékverseny is volt. A Csuti játékosa és nevelő edzője lassan egy éve hunyt el.

A szervezők a versenyre meghívták Horváth Klárát, Horváth Gyula nővérét, akinek tanítványai saját készítésű emlékplakettet adtak át. A kiváló játékosra, sakk-edzőre Kiss Ambrus, a Csuti egykori elnöke emlékezett. Horváth Gyula 40 éven át szerepelt a klub színeiben, és sok fiatallal kedveltette meg a sportágat. A versenyen több kategóriában hirdettek eredményt. Az Élő-ponttal nem rendelkezők versenyét a férfiaknál Németh Tamás, a nőknél Berényi Anna nyerte. Az ifjúságiaknál Böröcz Lőrinc, a szenioroknál Németh József lett aranyérmes. Az Élő-pontszámmal rendelkező sakkozóknál Rózsa Péteré lett a bajnoki cím, a második helyen Boronyák Árpád, a harmadikon Haselbach Dávid zárt. A legjobb női versenyzőnek, az ötödik helyen végzett Demeter Dorina bizonyult.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Junior tőrözők versenye Egerszegen

A Magyar Vívó Szövetség Zalaegerszegen rendezte meg a junior tőrözők országos egyéni és csapatbajnokságát. A verseny során az esélyesek szerezték meg a bajnoki címeket.

A fiúknál a kadet Eb aranyérmese, Szemes Gergő (Ferencvárosi TC) bizonyult a legjobbnak. A lányoknál a 17 éves Kalocsai Luca (Törekvés) végzett az élen. A versenyen nagyon fiatal vívókkal pástra lépett a Zalaegerszegi Vívó Egylet is. A fiúknál Szabó Bálint érte el a legjobb helyezést, a 29. helyen zárt. A lányoknál Simon Borbála a 42. helyen végzett. A csapatversenyben a fiúknál a Ludovika nyert, a lányoknál a Törekvés sportolóinak nyakába került az aranyérem. A fiúknál, a ZVE I. a 9. helyen fejezte be a versenyt, a második csapat a 11. helyen zárt. A lányoknál a ZVE a 10. helyet szerezte meg.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Országos bajnoki futamot szervez a ZKSE

A Zalagerszegi Kerékpáros Sportegyesület (ZKSE) mountain-bike kategóriában a legsikeresebb utánpótlásműhelynek számít az országban. Ez pedig számokban is mérhető: éppen kétszer annyi pontjuk van a hegyikerékpáros versenysorozatok összesített ponttáblázatán, mint a második helyezettnek.

– 38 taggal edzünk, 20–22 versenyzőt viszünk szerte az országban versenyekre – mondta Bruchner Tamás edző. – Válogatott kerettagjaink is vannak, a hegyikerékpáros szakágban Bruchner Regina, Szabó Léna és Szücs Júlia, valamint Kámán Dániel. Az országúti szakágban Ádám Szabolcs tagja a válogatottnak. A sportág népszerűsége egyre nő, többek között Valter Attila és Vas Kata Blanka sikereinek is köszönhetően a kerékpár egyre gyakrabban szerepel a sajtóban is. Mindez a ZKSE tagsági létszámában is megmutatkozik.
Aktív szülői támogatás nélkül persze nem lehetne sikeres az egyesület. A főtámogató mellett a gyerekek szülei állnak rengeteg költséget.
– December 12-én most először rendezünk cyclocross-versenyt Zalaegerszegen, az Apáczai ÁMK területén és környékén – osztotta meg velünk Horváth Szabolcs. – Nagyon látványos és színvonalas versenyre számítunk, a Magyar Kupa-sorozat részenként 200–250 versenyző részvételével. Hobbifutam is lesz, ahol bárki kipróbálhatja magát, a profi kategóriában azonban olyanok indulnak, akik munka mellett rendszeresen versenyeznek is. A nyomvonal már megvan, a pályamunkák elkezdődtek, ebben is nagy segítségünkre vannak a szülők. Szeretettel várjuk 12-én, vasárnap a nézőket és szurkolókat is, hiszen időjárástól függetlenül nagyon látványos verseny várható, ahol mindenki jól szórakozhat.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Helyezések a rövidpályás ob-n

Kaposváron, a Csik Ferenc uszodában került megrendezésre a felnőtt rövidpályás országos bajnokság.

Horváth Csaba vezetőedző két serdülőkorú leányt nevezett az ob-re. A többnapos versenyen Nett Vivien és Scheffer Eszter képviselte a Zalaco-ZÚK csapatát. A lányok jól versenyeztek, amit az is mutat, hogy egyéni csúcsokat is sikerült elérniük a versenyszámokban. Nett Vivien 200 m pillangón, 1500 m, 800 m és 400 m gyorson, valamint 400 m vegyesen indult, több versenyszámban sikerült a döntőbe kerülnie. A legjobb nyolc között 400 m vegyesen és 1500 m gyorson a 8., értékes pontokat jelentő helyezést szerezte meg, 200 méter pillangón a B-döntőben 4. helyén végzett. Scheffer Eszter 100 m háton, 400 m gyorson, 200 m háton és 50 m háton állt rajthoz a teljes magyar mezőnyben. Versenyszámai közül a 200 méteres hátúszásban sikerült B-döntős helyezést elérnie, ahol a 8. helyen végzett.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Betlehem ment, Nett lépett a helyére

A nehézségek ellenére sikeres évet zárt a zalaco zúk

Az év elején veszteség érte a Zalaco ZÚK úszóklubot, legjobbjuk Betlehem Dávid eligazolt. Az egerszegi egyesület sportolói, így is jól teljesítettek az év során, több korosztályos versenyen szerepeltek jól.

– A lehetőségeinkhez mérten nagyon jó évet zártunk – hangoztatta Horváth Csaba vezetőedző. – Lejobb versenyzőnk, Betlehen Dávid eligazolt, át kellett „rajzolni” az idei terveinket. Örvendetes volt, hogy helyére léptek a klubnál nevelődő fiatalok. Elsősorban Nett Vivien vette át a vezér szerepét. Bekerült az ifjúsági válogatottba, és értékes helyezéseket ért el az Európa-bajnokságon. A hazai versenyek során többször állt fel a dobogó valamelyik fokára. Eben az évben is sikerült versenyzőt adnunk a korosztályos magyar válogatottba. Mellette három tehetséges versenyzőnk is jól teljesített korosztályában, érmeket szerzett. Január elején kicsit el voltunk keseredve, aztán fokozatosan mosolygósra váltottunk, mivel a klubnál nevelődő tehetségek hozták az eredményeket. Sportolóink kihozták magukból a maximumot az év során.
– Az uszoda épül, ami örvendetes, de nem volt állandó otthonuk. A járványhelyzet mennyire zavarta a felkészülésüket?
– Nyáron az iskolaév végén csapott be a járvány, megpróbáltuk, úgy áthidalni, hogy elmentünk egy kéthetes edzőtáborba. Utána, aki nem volt válogatott a klubnál, „leköltözött” Zalaszentgrótra. Napi két edzéssel készültünk, reggel mentünk, este jöttünk, félig-meddig nevezhetnénk edzőtábornak. Szeptember óta nincs edzéslehetőségünk Egerszegen. Elkezdődött az iskola, így napi egy edzésre ruccanunk át Zalaszentgrótra. Azért gond, mivel az úszósport napi két edzésre és tornára van beállítva. Ennyi edzés arra elég, hogy szinten tartsuk a versenyzőket. A Covid, hogy berobbant a negyedik hullám, kezd gondot okozni. Sportolóink egy része beteg, másik része a kontaktok miatt karanténban van, nem egyszerű a helyzet.
– Rövidesen elkészül az uszoda, ami nagy változást hozhat a klub életében.
– Nagyon várjuk már az ünnepélyes avatót és a birtokba vételt. Az építkezés miatt különböző helyeken edzettünk. A klub létszáma is alaposan lecsökkent, százról 20–25 sportolóra. Ennyi úszót tudtunk mozgatni Zalaegerszeg–Zalaszentgrót között. A létszámcsökkenés több okból is káros volt. A bevételünkben a tagdíj is egy jelentős forrást tett ki, másik a szakmai ok, a lemorzsolódó fiatalokat minden bizonnyal elvesztettük az úszósport számára. Újra kell építenünk az úszóklubot. Bizakodom, márciusban már bemehetünk az új egerszegi uszodába, és újra kezdhetjük a toborzást, az építkezést. A nyári versenyekre már hazai környezetben készülhetünk, akkor a bajnokság kezdetére utolérhetjük magunkat.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A hétvége sporteredményei

 

ZTE FC–DVSC 2-1 (1-0) NB I-es bajnoki labdarúgó-mérkőzés. Zalaegerszeg.

ZTE II–FC Nagykanizsa 2-4 (2-4) NB III-as bajnoki labdarúgó-mérkőzés. Zalaegerszeg.

Gyirmót FC Győr– Tarr Andráshidai SC 3-0 (2-0) NB III-as bajnoki labdarúgó-mérkőzés. Győr.

ZTE NKK–MAFC 66-53 (17-13, 18-11, 14-17, 17-12) NB I Piros csoportos női kosárlabda-mérkőzés. Zalaegerszeg.

 

 

 

 

 

vissza az elejére