A ZÁÉV a magasépítés mestere A Szabadics Építőipari Zrt. Bővülő megrendelésállomány, növekvő export   Az alkatrészektől a drónok gyártásáig

Dormán József vezérigazgató

A ZÁÉV a magasépítés mestere

A műemlék épületektől a legmodernebbekig

A ZÁÉV Építőipari Zrt. idén is eredményes évet zár. Az ország egyik meghatározó építőipari kivitelező nagyvállalata 2021-ben is növekedést tudott elérni az előző évhez képest az alapanyagárak drasztikus emelkedése és a pandémia okozta nehézségek ellenére. A zalaegerszegi székhelyű cég biztos hátterét több mint 70 éves tudás és tapasztalat adja. Legyen szó műemlék épület rekonstrukciójáról, vagy új tervezésű, modern épület létrehozásáról, megbízásait magas szakmai színvonalon teljesíti.

A Göcseji Múzeum és a Mindszentyneum épülete.
A zalaegerszegi uszoda kivitelezése is a befejezéséhez közeledik.

– Antal Lívia –

– Milyen esztendőt hagynak maguk mögött?
– A járvány idei évünkre is befolyással bírt. A beszerzési útvonalak ugyanis lelassultak, amely mögött főként bizonyos építőipari alapanyagok hiánya és jelentős árnövekedése áll – mondja Dormán József vezérigazgató. – A faanyagok esetében 400 százalékos, az acéltermékek tekintetében idén 200–250 százalékos árdrágulásról beszélhetünk. Igaz, a piac korrigált, de nem számolt az energiaárak meredek emelkedésével, amely az alapanyagárak újbóli növekedésében köszön majd vissza. Ez kiszámíthatatlanságot eredményez a gazdasági társaságok számára, ami az üzletmenet folyamatos átgondolását kívánja meg. Ennek ellenére sikerült a 2021-es esztendőre kitűzött tervszámokat teljesítenünk. Ebben nagy szerepe van humán erőforrásunk magas szintű és naprakész tudásának, amellyel immár több mint hetven éve tudunk eleget tenni megbízóink igényeinek országszerte.
– Milyen projekteken dolgoznak a megyeszékhelyen, illetve a megyében?
– Zalaegerszegen a Göcseji Múzeum műemlék épületének felújítását már befejeztük, amelynek műszaki átadása is megtörtént. A szomszédos szárny, a Mindszen-tyneum kivitelezésével is jól haladunk. Komoly szakmai feladatot adott alapozásánál a talajvízsülylyesztés, úgy, hogy a környező műemlék épületek, a múzeum, a bíróság és a templom alapjai ne süllyedjenek meg. A Mindszenty-neum Zalaegerszeg legmodernebb épülete lesz gépészeti és gyengeáramú rendszerei, továbbá egyedülálló kiállítástechnológiája tekintetében is. Az új városi fedett uszoda és tanuszoda építésével is a befejezéshez közeledünk. Ezen épület esetében is a legmodernebb építészeti, energetikai, vízgépészeti és uszodatechnológiai megoldások kerültek kialakításra. Érdekességként tudnám megemlíteni, hogy a FINA-szabvány szerint megépített versenymedencéhez már felszereltük az Omega gyártmányú startköveket. Zalaegerszegen még építjük a Rheinmetall harcjárműgyárát, amely méretében és műszaki megoldásaiban ugyancsak különleges feladat. A megyére kitekintve, nemrég adtuk át a Kanizsa Arénát. A multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokkal szintén egy modern és impozáns megjelenésű épület került megvalósításra.
– Nagyszabású projekteket valósítanak meg országszerte is. Melyek ezek?
– Szeptemberben adtuk át a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának 12 ezer négyzetméteres új oktatási és kutatási épületét. A lakiteleki népfőiskola számára hotelt, Szekszárdon az egykori laktanya helyén 3600 négyzetméter alapterületű tudásközpontot építünk. Budán a Testnevelési Egyetem Koltai Jenő sporttelepének fejlesztésén dolgozunk, ahol többek között multifunkcionális csarnokot építünk. Rákosmentén hamarosan átadhatjuk a sport- és rendezvényközpontot. Legnagyobb munkánk a Nemzeti Atlétikai Stadion kivitelezése, amely a 2023-as atlétikai világbajnokságra készül. Ugyanígy hajrában vagyunk a több mint 30 ezer négyzetméteres új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont építésével is. A műemlék épületeket érintő beruházások között szót érdemel a fertődi Esterházy-kastély, illetve a nagycenki Széchenyi-kastély felújítása.
– Milyen elvek jellemzik foglalkoztatáspolitikájukat?
– A cégvezetés meggyőződése, hogy a ZÁÉV Zrt. sikerének titka elsősorban a munkatársakban rejlik. Éppen ezért egyik legfontosabb célkitűzésünk szakmai tudásuk, nyelvismeretük folyamatos fejlesztése, amely a legjobb garancia piaci pozícióink megőrzésére. Fontosnak tartjuk dolgozóink pszichés-fizikai egészségi állapotát is, különösen most a járványhelyzetben. Ezt bizonyítandóan az idei évre a járóbeteg-szakellátást lefedő magán-egészségbiztosítást kötöttünk valamennyi munkatársunkra, amit a jövő évre vonatkozóan is meghosszabbítunk.
Sikeres kampányt folytattunk a zalaegerszegi Széchenyi István Technikummal, illetve a nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Technikummal együttműködve, amelynek eredményeként az előző tanévhez képest több mint a duplájára nőtt az építőipari szakmákra beiratkozók száma. A szakképzési rendszer átalakulását éljük, ennek megfelelően, már az új rendszer szerint – szakképzési munka-szerződéssel is – foglalkoztatjuk tanulóinkat, minden olyan juttatást megkapnak a diákok, amiket a törvények szabályoznak. Célunk, hogy végzés után minél több tanuló csatlakozzon a ZÁÉV fizikai termelőállományához. Bízunk benne, hogy a szakképzés új rendszere, valamint saját ösztönzőrendszerünk is segíti ezen törekvésünket.
A magyar gazdaság egyik húzó ágazatának számító építőipar számára kiemelten fontos, hogy a külföldön dolgozó szakemberek reális képet, illetve tájékoztatást kapjanak az itthoni munkalehetőségekről, a foglalkoztatás feltételeinek folyamatos javulásáról. Ezt segíti elő az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége és a Pénzügyminisztérium által koordinált Építőipari Hazahívó Program, amelyhez vállalatunk, a ZÁÉV Zrt. is csatlakozott.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A zalaegerszegi termelői piac épülete.

A sportnap nyertes csapata.

 

 

 

 

 

 

 

                                   A Szabadics Építőipari Zrt.

Környezetóvás a technológiákban és a projektekben

A Szabadics Építőipari Zrt. tevékenységét idén az Év Vállalkozása címmel ismerte el Nagykanizsa Város Közgyűlése. A nagyvállalat idén is számos jelentős projektben vett részt a közműépítéstől a magasépítésig. Mindemellett technológiai fejlesztésre is fordított figyelmet a Modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása GINOP-pályázattal.

– Antal Lívia –

– Mi valósult meg ezen pályázat keretében?
– Úgy tartja a mondás, hogy jó munkához jó szerszám kell. Mi pedig küldetésünknek érezzük, hogy megrendelőink számára jó munkát végezzünk – válaszolt első kérdésünkre Kovács Tamás, a vállalat elnöke. – Ennek érdekében folyamatosan fejlesztjük az eszközparkunkat, ami magában foglalja a munkavégzéshez szükséges gépeket, kotrókat, teherautókat és a munkásszállításhoz használt buszokat is. Figyelmet fordítunk arra is, hogy hasznosítani tudjunk olyan fejlesztéseket, amelyek a gyorsabb, hatékonyabb munkavégzést segítik elő rombolás nélkül. Ennek a talajradar egy nagyon jó példája, hiszen a tervezett nyomvonal előzetes feltárás nélküli vizsgálatával pontos információt kapunk a földben lévő keresztező közművekről. Nem mennek el órák, napok a kézi kereséssel, és nem okozunk ellátási problémákat egy esetleges kábelszakítással. Idén egy másik jelentős fejlesztésként vásároltunk egy technológiát az azbesztcsövek állapotának robottal és hozzá kapcsolódó szoftverrel való felméréséhez. Működtetéshez kollégákat is kiképeztünk. Bízunk benne, hogy ez a technológia országosan is szerepet kaphat, mellyel elindulhat az ivóvízellátás egyik legnagyobb kockázatának megoldási folyamata.
– A Pannon Egyetemmel karöltve a balatoni iszap építőipari felhasználásának lehetőségeit kutatják.
– A Pannon Egyetemmel egy sikeres pályázat keretében azt vállaltuk, hogy Balatongyörök és Fenékpuszta között elterülő mintegy 5 millió köbméter iszap hasznosítására építőipari terméket fejlesztünk ki, megteremtve ezzel a tó kotrásának további lehetőségét. A Balaton 2004 óta nem volt kotorva, ennek az egyik fő oka, hogy a kikerülő iszapot fogadó zagykazetták megteltek. Emiatt gondoskodni kellene kiürítésükről, illetve felhasználásukról, ami háromirányú lehet. Különösebb változtatás nélkül ez az anyag alkalmas a felhagyott bányák feltöltésére, de nincs ilyen a közelben. Meghatározott mixtura összeállításával hasznosítható lenne a mezőgazdaságban talajerő-javításra, illetve égetéssel építőipari felhasználásra. Mi ezt a vonalat tűztük ki célul, társul híva az egyetem égetési kompetenciáit. Olyan falazóanyag kifejlesztése a célunk, ami piacképes termék is lesz.
– Milyen jelentős projektben vettek részt?
– Szerencsére ez az év is bővelkedett kihívást jelentő szép munkákban. Az év legnagyobb eseménye kétségkívül az volt, hogy befejeztük a több ezer gyermeknek élményt adó zánkai Erzsébet-tábor felújítását. Ez a projekt lett társaságunk legnagyobb lezárt projektje. A magasépítés területén büszkék lehetünk a fonyódligeti táborban végzett munkánkra, ahogy a zalaegerszegi termelői piac megépítésére is. Befejeztük Fenékpusztán a Kis-Balaton Látogatóközpontot, míg Fonyódon a Berek Világa Látogatóközpont építését. A lenti fürdő gyógyászati tevékenységet elősegítő fejlesztése pedig folyamatban van. A mélyépítésben a legnagyobb figyelmet érintő munkáink Zalaegerszeghez kapcsolódtak. A tesztpálya kivitelezési munkáit idén befejezzük, a harckocsigyár off-road pályájának fejlesztését pedig a terv szerinti ütemben végezzük. Szintén jól halad az alsóerdei szabadidőpark kivitelezése. Az alaptevékenységnek tekinthető közműépítési munkáink szerencsére lefedik a teljes dél-dunántúli területet, jelen vagyunk Tolnától Baranyán és Somogyon keresztül egészen Zaláig, a nyugati országrészig, fel egészen Vasig. A debreceni BMW-gyár alap-infrastruktúra-fejlesztése a terveknek megfelelően halad. Közműépítőinknek köszönhetően ki tudtunk lépni az országhatáron túlra is; Horvátországban, Csáktornya környékén szennyvízvezetéket, míg Romániában Kolozsvár közelében ivóvízhálózatot építünk ki. Szerkezetépítésben legjelentősebb munkánk Miskolcon volt a várost elkerülő autópálya Y-hídjának az építése, de dolgoztunk Vas megyében a 86-os autóúton is. Ha Zalaegerszegről Körmend felé megy valaki az elkerülő úton, akkor a ZalaZone területén láthatja kollégáinkat a Rheinmetall földből kinövő épületének a tetején is. Legnagyobb várakozással a föld alatti lőfolyosó munkáira tekintünk, ami szakmailag is jelentős kihívás lesz. Ilyent előttünk Magyarországon még nem épített más!
– Ezekhez a nagy ívű projektekhez munkatársak is kellenek. Mi az elvük ezen a téren?
Stratégiánk jelmondata szerint „A SZABADICS a megbízhatóság szinonimája a megrendelők és a kollégáink szemében!” Munkáink jelentős részét közbeszerzésen nyerjük el, amelyek szinte teljes mértékben közösségi igényeket elégítenek ki. Ehhez a felelősségteljes küldetéshez elkötelezett, szakmailag képzett kollégákra van szükségünk. Azoknak, akik nálunk dolgoznak, illetve bennünket választanak, szakmai és anyagi fejlődést segítő partnerséget ajánlunk a munkakörönként 3–5 évre szóló lojalitás programunkban. A vállalatunk értékrendjét tekintve abban hiszünk, hogy hosszú távon csak a természetes és mesterséges környezetünkkel összhangban lehet létezni, ezért a tulajdonosok értékrendjének megfelelően nagy figyelmet fordítunk arra, hogy abból a jóból, amit kapunk a közösségtől, vissza is adjunk. Idén is meg tudtuk rendezni a Szabadics a Gyermekekért Alapítvány keretében a kis-balatoni gyermek építőtábort a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal és a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatósággal együttműködve. Idén a megújult zalakarosi városközpont adott helyet a Szabadics Ride kerékpáros versenynek, amellyel az a célunk, hogy az ország legnagyobb ilyen rendezvénye legyen.
– Milyen évet zárnak? Milyen feladatok várják Önöket a következő évben?
– Az évünk szerencsére a várakozásainknak megfelelően alakult. A járvány mintegy kétheti kivitelezési időt vett el brigádjainktól, azonban ez nem okozott visszafordíthatatlan károkat számunkra. Az sokkal fájóbb, hogy egy kollégánkat elveszítettük ennek a kórnak a következtében! Szerencsére az év során megnyert projekteknek köszönhetően látjuk az előttünk álló feladatokat, minden kollégának a munkaköréhez és a képzettségének megfelelő munkát fogunk tudni biztosítani. Büszkék vagyunk rá, hogy a Nagykanizsa környéki szennyvíz-fejlesztéseknek köszönhetően a társaság történetének legnagyobb összegű szerződését írhatjuk alá! – mondta végül Kovács Tamás.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Bővülő megrendelésállomány, növekvő export

A 3B Hungária Kft. jövőre ünnEPLI 30 ÉVES FENNÁLLÁSÁT

Gépek az építőanyag-ipar számára. A társaság zalaegerszegi telephelye.

Anyagmozgató és -szállító rendszereit világszerte exportáló 3B Hungária Kft. jövőre, 2022-ben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Olyan nagyságrendű lekötött rendelésállománnyal lép a következő, jubileumi esztendőbe, ami még soha nem fordult elő. A zalaegerszegi gazdasági társaság életében az export ebben az évben is meghatározó volt.

Víz alatti kavicskitermelő üzem Belgiumban.

– A. L. –

– Ausztria, Németország, Ukrajna a legnagyobb exportpiacunk. A közelmúltban zárhattunk le egy exportprojektet, amely során egy teljesen új környezetkímélő technológiához gyártottunk, illetve szállítottunk berendezéseket egy norvég cégnek, amely akkumulátorok újrahasznosításával foglalkozik – avatott a részletekbe Nagy Zoltán, a 3B Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. – Régóta partnerünk egy német vállalat, amelynek a járvány előtt egymilliárd forint értékben szállítottunk berendezéseket. Tavaly felére csökkentette megrendelését a pandémia miatt, amit idén megnövelt, de még nem állt vissza az eredeti helyzet. Mindezek ellenére teljesíteni tudtuk 2021-es exporttervünket: termékeink mintegy 80 százalékát külföldön értékesítettük.
– Az idei év is bővelkedett izgalmas feladatokban?
A világ élvonalába tartozó ukrajnai acélműbe olyan berendezést exportáltunk 2 millió euró értékben, ami a nagyon meleg anyagok szállítására is képes. Ezáltal nemcsak egy megbízást teljesítettünk, de termékkínálatunkat is bővítettük. Üzemeket építettünk az építőanyag-ipar, hulladék-újrahasznosítás és az energetikai ipar számára.
– Milyen munkák ígérkeznek jövőre?
– Igen érdekes műszaki feladatokat kaptunk. Egy dunaújvárosi hulladékpapír-feldolgozó üzem megduplázza jelenlegi kapacitását, a meglévő mellé új erőművet épít, ahová 1,5 milliárd forint értékben szállíthatunk technológiai berendezéseket a következő évben. Mosonmagyaróvárra egy új építőanyag-kifejlesztésben érdekelt cég számára gyártunk komplett belső anyagmozgató rendszert, többek között szállítószalagokat, csigákat és rezgőadagolókat. Iszkaszentgyörgyön 2022 végére épül fel egy kőfeldolgozó üzem. Ide tervezünk és szállítunk majd egy olyan technológiát és szállítórendszert magas automatizáltsággal, amely 5 perc alatt képes lesz megrakni egy 24 tonnás kamiont.
– A termékfejlesztés még milyen területeket ölel fel?
– Kifejlesztettünk egy hulladék-feldolgozó technológiát, illetve egy berendezést a hulladék energetikai hasznosítására, amelynek tesztelését még végezzük. A világ a körkörös gazdaság és lokális energiatermelés megvalósítása felé mozdult el. A cégünk által kifejlesztett környezetkímélő technológia ezt fogja szolgálni, amellyel a kommunális hulladék 45 százalékát nem kell a lerakóba vinni. A hatékonyság növelése érdekében alkalmazzuk az alkatrészek azonosítását szolgáló rádiófrekvenciás rendszert (idegen nevén RFID), amivel nyomon követhetőek a felcímkézett alkatrészek helyük szerint. Üzemünkben majdnem 12 ezer négyzetméter területen történik a gyártás és a szerelés. A jelenleg még tesztelés alatt álló technológia arra szolgál majd, hogy valamennyi szükséges alkatrész egyszerre legyen ott az adott termék szerelésénél. A minőség-ellenőrzés terén 3D szkennelési technika alkalmazásával olyan megoldásokat fejlesztünk, amelyekkel ki lehet szűrni a hibás alkatrészeket, termékeket. Belső anyagmozgató rendszerünk továbbfejlesztésén is dolgozunk, amelyhez szintén szükséges, hogy az azonosítás is magasabb szintű legyen. A termelékenység növelését szolgálja az adatvezérelt vállalatirányítás bevezetése is, amivel az ösztönös vezetést váltottuk fel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy valamennyi munkatársunk képernyőjén megjelenik, hogy műszakjában aznap milyen feladatokat kell elvégeznie. Ez nagy kihívás, mert a feladatokat a fölé- és alárendeltségek szerint a termelés minden egyes munkahelyére lebontva kell meghatározni.
– Jelentős évforduló felé közelednek.
– Jövőre ünnepeljük a cég alapításának 30 éves évfordulóját. Nagy utat tettünk meg. A részegységek gyártásától mostanra eljutottunk a komplett üzemek szállításáig. Professzionális anyagmozgató gépeket és technológiákat tudunk tervezni és gyártani elsősorban az építőanyag-ipar, a hulladékfeldolgozás és az energetika számára. Szenvedélyünk az innováció. Mindeközben folyamatosan nőtt az éves forgalmunk, ami idén megközelíti az ötmilliárd forintot. Jubileumi évünk sok jót ígér, mert még soha ekkora rendelésállománnyal nem indultunk neki egy következő évnek, mint most, a 2022-es esztendőnek. Kapacitásunk az első három negyedévre le van kötve – mondta végül Nagy Zoltán.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


A MouldTech új üzemcsarnoka

Az alkatrészektől a drónok gyártásáig

MouldTech Systems: kutatás-fejlesztés, tervezés és előállítás

Egészségipar, mezőgazdaság, meteorológia, vezető nélküli légi járművek. Ezek azok a területek, amelyek a kutatás-fejlesztés, tervezés és gyártás tekintetében egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a MouldTech System Kft. portfoliójában. A zalaegerszegi székhelyű cég a modellváltás mellett döntött, amelyhez szakmai tudástőkét rendelt, illetve telephelybővítést is végrehajtott. Molnár Gábor ügyvezető tulajdonossal beszélgettünk.

– Antal Lívia –

– A vállalat több, a pan-démiára közvetlenül reagáló fejlesztést is végrehajtott az elmúlt években.
– Az egészségipar egyre nagyobb helyet foglal el portfoliónkban, amit részben kényszerhelyzet szült a COVID miatt. A beszerzéseket koordináló Állami Egészségügyi Ellátó Központ megrendelésére komoly volumenben gyártunk állványokat, nővérkocsikat, arcvédő pajzsokat és fertőtlenítő rendszereket. Hamarosan bevezetjük az új ISO minőségirányítási rendszert, amelynek birtokában jövő márciustól lehetőségünk nyílik az orvostechnikai eszközök szélesebb körű beszállítására. A vállalaton belül egészségügyi szekciót hoztunk létre, vagyis az egészségügyből jött szakemberekkel a humán erőforrás oldaláról is támogatjuk ezt az irányt. Célunk az, hogy elektronikai, informatikai, illetve okoseszközök fejlesztésével és gyártásával is jelen legyünk az iparágban. Biztató, hogy az előbb említett termékeink iránt külföldön is nagy az érdeklődés. Bővíthetjük exportunkat, ami hozzátartozik cégünk jövőképéhez.
– A kutatás-fejlesztés irányai még milyen szegmenseket, illetve milyen új tevékenységeket fednek fel?
– Jelentős szerepet szánunk a drónok, repülő eszközök fejlesztésének, amelynek érdekében bevezettük az AS 9100 repülőgép-ipari minőségirányítási rendszert. Prototípusokat fejlesztünk és gyártunk, amelyeket megrendelőinkkel együtt tesztelünk. 2022 második negyedévben ezek sorozatgyártását is megkezdjük. A drón-fejlesztés legfőbb iránya a mezőgazdaság, ezen belül is a precíziós gazdálkodás. Képzett pilótánk segítségével elindítottuk drónos növényvédelmi szolgáltatásunkat, emellett kísérleti drónos növényvédelmet is végzünk, szoros együttműködésben a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel. A permetező drónok, kopterek mellett merev szárnyú drónokat is fejlesztünk és gyártunk. Ezek kiváló siklóképességüknek köszönhetően hosszabb ideig tudnak fennmaradni a levegőben, ezért képalkotó berendezéseik és adatgyűjtő szoftvereik segítségével alkalmasak a növénykultúrák fejlődésének, állapotának figyelemmel kísérésére, betegségeik detektálására, észlelésére. Mindemellett kifejlesztettünk egy nagyon összetett meteorológiai megfigyelőrendszert is. A drónok szenzorai megfigyelést végeznek különböző, alacsony magasságokban és adatokat gyűjtenek többek között a levegő páratartalmáról, a szél irányáról és a szélerősség mértékéről. Az ország három különböző pontján mérünk jelenleg, ezzel bekapcsolódtunk a meteorológiai előrejelzésbe. Másrészt már itt van a jövő a drónok logisztikában történő alkalmazásával. Ahhoz, hogy például pizzát szállítsunk házhoz, pontosan ismerni kell a várható időjárást. A drón szempontjából is fontos tudnunk, ideálisak-e a körülmények a repüléshez?
– A drónok fejlesztésével nagyobb célokat is megfogalmaztak.
– Drón kompetenciaközpontot létesítünk Zalaegerszeg városával együttműködve, ami 2023-ban nyílhat meg az andráshidai repülőtéren, miközben annak eredeti funkciója is megmarad. A drónok fejlesztése, tesztelése mellett az oktatás is fontos hangsúlyt kap. Az oktatóközpontban kisrepülőgépes és drónpilótákat képeznek majd.
– Hozott új feladatokat az autóipar?
– Ezen a téren is új minőségben lehetünk jelen. Hétfős fejlesztőcsoportunkkal három cég számára tervezünk klasszikus autóreplikákat, amiket szinte teljesen készre gyártunk. Ezek kis szériás, manufakturális termékek. Ettől függetlenül sem túlzás azt állítani, hogy Zalaegerszegen már autógyártás is van.
– Idén telephelybővítést is végrehajtottak.
– A meglévő épületet két új csarnokkal bővítettük, amelyek 4200 négyzetmétert tesznek ki együtt. Portfoliónkban továbbra is fontos helyet foglal el a szerszám- és gépgyártás, igaz, ez a megnövelt helynek csupán 20 százalékát viszi el. A lehető legmodernebb eszközökkel nagyon nagy méreteket is meg tudunk munkálni. Az alkatrészüzem és a szerszámgyár létesítése mellett új épületrésszel bővítettük Piramis kutatási központunkat is. Mindhárom építési beruházással technológiai szintet is léptünk, ami Európában is kiemelkedőnek számít. Az additív gyártástechnológiában meghatározóvá váltunk Magyarországon. Húsznál több 3D nyomtatónkkal kvázi nyomtatófarmként működünk fém és műanyag alkatrészek előállításával.
– Idén húszéves a cég. Hogyan értékeli az eltelt időszakot?
– A modellváltást szolgáló beruházásokkal komoly döntést hoztunk meg. A pandémia okozta nehézségek ellenére nem a visszalépést, hanem az előrelépést választottuk. Nagyon kockázatos volt egy év alatt felépíteni és beüzemeltetni az új csarnokunkat. Kutatás-fejlesztési tevékenységünkben erős hátteret képeznek az egyetemekkel való együttműködések. A gödöllői, a szegedi, a budapesti kampuszon történő kutatás-fejlesztések nem csupán világszínvonalúak, hanem végtelenül előremutatóak. A Piramis kutatóközpontunknak helyet adó science park az egyetemi fejlesztéseknek köszönhetően szépen bővül; erőteljes szellemi, innovatív környezet formálódik. Mindebben nagy szerepe van a járműipari tesztpályának, amely nagyívű beruházások számára nyújtott közeget. Tehetséges fiatalokat és sok neves szakembert vonzott cégcsoportunkhoz és ezen belül a MouldTech-hez is, akikkel véghez tudjuk vinni elképzeléseinket. Egy vállalat húsz év alatt statikussá válhat, ők azonban lendületet vittek a cég életébe, amellyel az rugalmasabbá, emberközpontúbbá és tudásintenzívebbé vált. Ezt tartom az elmúlt két év legnagyobb eredményének, amellyel a jövőképünket is megalapoztuk – hangsúlyozta Molnár Gábor.

 

 

 

 

vissza az elejére