A lakók örülnek az új útnak Népszavazás Sajtóközlemény Szabadabb országért! Egyeztettek ZegaSztár-nyertesek

Vigh László, Balaicz Zoltán és Herkliné Ebedli Gyöngyi

A lakók örülnek az új útnak

Folytatódik a rekonstrukció a csácsi utcában

A Csácsi utcában ismét felújítás zajlik egy korábban elvégzett beruházás folytatásaként. Most közel fél kilométeres szakaszon újulhat meg az útburkolat, ami alatt új csapadékcsatorna is létesül.

Balaicz Zoltán polgármester elmondta, a Csácsi utca első üteme az Infrastrukturális fejlesztések Zalaegerszegen című projekt keretében valósult meg. A második ütemre a Modern Városok Programon belül a Kovács Károly Városépítő Program ad lehetőséget. A Csácsi utca újabb, 470 méteres szakasza 127 millió forintból újulhat meg 2022 áprilisára. Mint fogalmazott, ebből az összegből is látszik, mekkora tehertétel az önkormányzat számára az utak, járdák, parkolók rekonstrukciója, amiből 869 van a városban. Ha ehhez még hozzáveszik a közművek cseréjét és új utak, járdák létesítését, az 85 milliárd forintot igényelne, miközben az önkormányzat évente csak 300 millió forint saját erőt tud költeni erre. A Kovács Károly Városépítő Program keretében felhasználható 15 milliárd forint állami támogatás ezért jelentős, mert 91 helyszínen valósulhatnak utakat, járdákat, köztereket érintő rekonstrukciók 2024-ig. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt tette hozzá, hogy az elmúlt száz évben nem állt rendelkezésre ekkora öszszeg Zalaegerszeg útjaira. A keresztény konzervatív kormány, ha bizalmat kap a jövő évi országgyűlési választásokon, további elemekkel kívánja bővíteni a Modern Városok Programot, és újabb jelentős forrásokat kíván biztosítani utak, járdák felújításához. Herkliné Ebedli Gyöngyi, a városrész önkormányzati képviselője úgy vélekedett, hogy egy új út lelkileg is sokat ad az embereknek. A három évvel ezelőtt elkészült szakasz mellett élők elkezdték jobban csinosítani utcafronti területeiket, ami a városkép szempontjából is kedvező. Most is ez várható. Az érintett lakók nagyon örülnek a rekonstrukciónak, amely során a nyugati oldali járdát is felújítják 210 méter hosszban. A Kovács Károly Városépítő Programban az előzetes tervek szerint a Nyerges utca újulhat meg, valamint parkoló létesülhet a Berzsenyi utcában a csácsi városrészben.


 

 

 

 

 

vissza az elejére


Népszavazás

A gyermekvédelmi tárgyú népszavazást egy időben tarthatják az országgyűlési választásokkal 2022-ben, erről Vigh László (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselő, miniszteri biztos számolt be sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, Európában elsőként a magyar emberek mondhatják el országos népszavazáson, hogy mit gondolnak a gyermekek védelmét érintő kérdésekről. Mint fogalmazott: Európából és a világból nagyon sok érdekes ideológia érkezik felénk, de mi kereszténykonzervatív értékrendet képviselünk, és ebben a szellemiségben is szeretnénk megtartani az országot. Ennek kapcsán felidézte, hogy 2011-ben alkotmányban foglalták, hogy házasság egy férfi és egy nő kapcsolatából jöhet létre, továbbá, hogy minden megfogant gyermeknek joga van az élethez. Hangsúlyozta: a népszavazás abban segít, hogy nemzeti hatáskörben a gyermekvédelmi szabályokat úgy alkossák meg, ahogy azt Magyarországon az emberek helyesnek tartják. Egy gyermek szexuális nevelése kizárólag a szülő, a család dolga, ezért a szexuális propagandáktól, illetve az idegen ideológiáktól meg kell védeni a gyerekeket, szögezte le. A képviselő beszélt arról, hogy a gyermekvédelemről szóló négykérdéses népszavazás időpontját a köztársasági elnök várhatóan januárban írja ki áprilisra vagy májusra. Országgyűlési választással azért kívánják egyszerre tartani, hogy kevesebbe kerüljön. Mint mondta, a járványhelyzet miatt nem tolódik odébb az országgyűlési választás. Az oltás fontosságáról elmondta, továbbra is üzemeltetni szeretnék az országot, és a családoknak is úgy könnyebb, ha tudnak dolgozni. Ezért azt kérte, mindenki éljen a koronavírus elleni oltás lehetőségével.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Sajtóközlemény

a Zala Megyei Közgyűlés 2021. december 9-i üléséről

A Zala Megyei Közgyűlés 2021. december 9-én, csütörtökön közmeghallgatást és ülést tartott. 

A közmeghallgatás keretében Baracskai József, Zalaszentgrót város polgármestere kért szót, és kérte a Zala Megyei Közgyűlés elnökétől a város és térsége fejlesztési lehetőségeinek áttekintését. Ezt követően a Zala Megyei Német Önkormányzat tevékenységéről szóló tájékoztató elfogadására került sor. A beszámoló kitért a megvalósított kulturális programokra és arra, hogy 2022-ben ünnepli magyarországi létének 300. évfordulóját a zalai német közösség. A közgyűlés a pénzügyi kihatású döntések között módosította 2021. évi költségvetését, amelynek bevétel-kiadási főösszege 984.360 E Ft-ról az elmúlt időszakban bekövetkezett változások, bevételi többlet miatt 1.007.018 E Ft-ra módosult. A soron következő szavazással a Zala Megyei Közgyűlés is kinyilvánította csatlakozási szándékát a Nemzeti Klímavédelmi Szövetséghez. A megyei önkormányzat előző uniós ciklusban megvalósított kerékpárút-fejlesztési tevékenységére alapozva a 2021–2027-es időszakban is folytatni kívánja a megyei kerékpáros útszakaszok menynyiségi és minőségi fejlesztését, hálózatba szervezését. Ennek keretében első körben négy támogatási kérelem benyújtását tervezi: a Keszthely–Gyenesdiás szakasz Gyenesdiás közigazgatási területére eső részét; a Garabonc–Nagyrada–Zalaszabar szakaszt, amely a meglévő zalakarosi kerékpárút folytatása; a Zalavár–Sármellék szakaszt a Kis-Balaton mentén, továbbá a Tornyiszentmiklós (országhatártól) – Becsehelyig terjedő nyomvonalat, részben új építéssel, részben kerékpárút-kijelöléssel. Szokásos év végi napirendként tárgyalta és elfogadta a testület a jövő évi ellenőrzési tervet, valamint a munkatervet is.
 

Dr. Pál Attila s. k.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Szabadabb országért!

Márki-zay péter utcafóruma zalaegerszegen

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltje, az Európa téren megtartott fórumán bemutatta dr. Csidei Irént, az előválasztás győztesét, az 1-es számú választókerület országgyűlési képviselőjelöltjét, akit hat ellenzéki párt támogat. Gratulált az elért eredményért.

A miniszterelnök-jelölt bírálta a kormányt, mert szerinte rosszul kezelik a koronavírus-járvány védekezését. Ahelyett, hogy az önkormányzatoknak pénzt adtak volna, pénzt vontak el tőlük, ilyen más országban nem fordult elő. Szólt az egészségügy helyzetéről, a szakemberhiányról és megjegyezte: az egészségügyi dolgozóknak, a tanároknak és a rendőröknek azonnali béremelés jár. Azért van szükség kormányváltásra, hogy Magyarország egy szabadabb és jobb ország legyen, ahol nincs korrupció, nem lopnak és nem csalnak el választásokat. Arra kérte a választókat, hogy a szemüknek higgyenek, ne a propagandának. A fórumot követő sajtótájékoztatóján az uniós joggal kapcsolatban megjegyezte: a Magyarországon tartózkodó bűnözőket, terroristákat ki fogják adni az illetékeseknek. Dr. Csidei Irén, aki 18 évig volt a megyei kórház főigazgatója, a korrupció elleni fellépést sürgette. Megjegyezte: minden ágazatban csak a szakértelem számít, ezért kell dolgozni.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Egyeztettek

Zalaegerszeg landorhegyi városrészében, a volt Pais-iskola épületében működik 2015 óta a Római Katolikus Egyház (azon belül a Szombathelyi Egyházmegye) fenntartásában a Gondviselés Háza névre hallgató, 54 férőhelyes idősotthon.

Az ellátásra nagy az igény, a várólista 200 fős. Az egyház szeretné az épület további részeit is felújítani és bővíteni az ellátotti létszámot. A témáról és az állami támogatás lehetőségéről Budapesten tárgyalt dr. Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárral dr. Székely János megyés püspök, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és ifj. dr. Marx Gyuláné, a Gondviselés Háza vezetője.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


ZegaSztár-nyertesek

A Hevesi Sándor Színházban nagy sikerrel megtartott ZegaSztár-döntő nyertesei kategóriánként:
Vers- és prózamondás: Dolacsek László (Csány László Technikum)
Moderntánc: Hári Anna (Albatrosz TSE)
Néptánc: Zalai Táncegyüttes Gimi Kamara
Komolyzene: Takács Lőrinc harsona
Népzene: PHÁ Alapfokú Művészeti Iskola Népi Zenekara
Könnyűzene: Horváth Szidónia és Sárközi Roland megosztott első hely
A közönség szavazatai alapján a ZegaSztár 2021 nyertese: Westside TSE gyermekcsoportja a Don't look back című előadással
 

Gratulálunk!

 

 

 

 

 

vissza az elejére