Frisset, megbízhatót helyben Remek külső visszajelzés Szolidaritás Herszon lakóival  

 

 

Frisset, megbízhatót helyben

Húsvéti vásárral nyit a göcseji tudásközpont

Helyi termelők és kézművesek sorakoztatták fel portékáikat a Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termékpiac műszaki átadásán, érzékeltetve azt, milyen céllal is épült a korszerű létesítmény. Vagyis tőlük vásároljunk élelmiszert, mert friss és egészséges, továbbá használati illetve ajándéktárgyat, mert abban is bent van kezük munkája. A ház április 9-én nyílik meg hivatalosan.

– AL –

A Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termékpiac a húsvéti vásárral kezdi meg működését, melyen kulturális programok is várják majd az érdeklődőket. Megnyílik maga a ház is, amelynek földszintjén illetve az előtte lévő placcon helyi termelők árusíthatják portékáikat. Az emeleten jött létre a Göcseji Tudásközpont, amely azt a célt szolgálja, hogy visszatanítsák a mai kor emberének azt a tudást, ami a Göcsejben élők birtokában volt, és ami még él a göcseji falvakban. Ezt segíti elő az emeleten kialakított három nyitott műhely, ahol a látogatók mindennap megcsodálhatják a helyi kézművesek remekeit, és megismerhetik készítésük hagyományos technikáit. Hatvan előadó várja azokat, akik ismereteket akarnak átadni, illetve szerezni. Ugyanígy a tankonyhában, ahol hagyományos főzési technikák és receptúrák megismertetésére kerül sor. Tolvaj Márta polgármesteri főtanácsadó tájékoztatójában továbbá elhangzott: április 9-én kiállítás is nyílik a zalai gyógynövényeket bemutatva. A közel 200 fajtából álló tudástárnak az épület tetőterében lesz majd állandó helye. A földszinten népi játszóházban tölthetik el az időt a gyerekek, amíg a szülők vásárolnak. Balaicz Zoltán polgármester úgy fogalmazott: a 718 millió forintból létesített Göcseji Tudásközpont – Zalaegerszegi Helyi Termékpiac impozáns épülete messze földön hirdeti lokálpatrióta kötődésünket Zalához és Göcsejhez. A régi piac a múlt értékeit, hagyományait hordozza magában, míg az új épület a jövőt. Azt a jövőt, amelyben az egészséges életmód egyre nagyobb teret hódít. Ehhez pedig az szükséges, hogy jó minőségű helyi termékeket vásároljunk, természetesen azoktól, akiket személyesen ismerünk. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos arról beszélt, hogy a kormány szorgalmazza a helyi termelői piacok létesítését, amelyből több mint húsz nyílt ez idáig Zalában. Dr. Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a kormány vidékpolitikájában fontos célkitűzés a rövid élelmiszer-ellátási lánc fejlesztése, támogatása a kistermelők boldogulását segítve.


 

 

 

 

 

vissza az elejére


József Attila

Remek külső visszajelzés

József attila az év digitális oktatója

„Az év digitális oktatója” pályázati program középiskolai pedagógus kategóriájának győztese József Attila, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium pedagógusa, aki német és angol nyelvet tanít a diákoknak. A Hankook Oktatási Pályázati Programon 110 nevező vett részt az országból, közülük három kategóriában – alsó, felső tagozat, valamint középiskola – választott legjobbat a szakmai zsűri. Ezenkívül a közönség is szavazhatott egy pályamunkára.

– Bánfi Kati –

– Mi motiválta a Hankook-pályázat benyújtására?
– Tavaly ősszel megkaptuk az iskolával az Európai Innovatív Tanári Díjat egy korábbi Erasmus+ pályázatomnak köszönhetően. Ezt 2014-ben írtam, és a korábbi pályázat keretében egyhetes kurzuson vehettem részt Németországban. A továbbképzésen tanultakat kipróbáltam a napi tanítási gyakorlatban, valamint a kollégáknak iskolai és megyei szinten tartottam a témában továbbképzést szaktanácsadóként. 2021-ben alapította az Európai Bizottság az Európai Innovatív Tanári Díjat, hogy elismerje azokat a programokat, amik az online oktatás időszakában is hasznosultak. Ezek alapján jött a javaslat, hogy induljak a Hankook cég pályázatán. Nagyszerű, hogy egy cég, ami független az oktatástól, mégis felkarolta az ügyet és elismeri a digitális oktatásban nyújtott erőfeszítéseket, ráadásul a nyertesek iskoláiban is támogatja a digitális oktatás megvalósulását egy komoly összeggel.
– Akkor ön már gyakorlott az online oktatásban.
– Nem volt új számomra, ugyanis 2014 óta folyamatosan jelen van a munkámban. A diákoknak pluszfeladatokat tudok így adni, hatékonyabb a szókincs és a nyelvtan gyakorlása, a tanítást színesíti, differenciálja. Úgy látom, hogy a diákok szívesen veszik ezeket a lehetőségeket. Azonnali visszajelzést jelent a digitális gyakorlás például a Quizlettel és a Kahoottal, amit leggyakrabban alkalmazok, a munka lehet egyéni vagy csoportos. A játékosság is megjelenik a felkészülésben, ez szintén pozitívum.
– Csak a nyelvtanítás területén használható ez a módszer?
– Én a nyelvtanításban használom, de valójában alkalmazásokról, online felületekről van szó, amik tantárgytól függetlenül működnek.
– Mennyi pluszmunkával jár mindez a pedagógusnak?
– Az előkészületek időigényesek, hiszen a feladatokat mindenki maga állítja össze, bár lehet a kollégák által feltöltött feladatokból is válogatni, de az nem mindig egyezik azzal, amit éppen tanítani szeretnék.
– Számított erre a díjra?
– Nem számítottam ekkora sikerre, de ez egy remek külső viszszajelzés, amiben kevés része van manapság egy tanárnak. Az is jó érzés volt, hogy a kollégák velem örültek. Hallottam, hogy a gyerekek és a szülők is szavaztak a közönségdíjra, de végül a zsűri szakmai díját kaptam meg.
– Tervek ezek után?
– Nincsenek egyéb terveim, jól érzem magam nyelvtanárként és szaktanácsadóként, az eddigieket szeretném folytatni. Azt pedig nem lehet mondani, hogy a munka lezárult, mert folyamatosan újítani kell, adaptálni az adott tankönyvekhez. A digitális oktatás alapjaiban jó, hasznos gyakorlási lehetőségeket kínál. Az arányokon múlik minden. Az már látszik, hogy amikor visszatértünk a jelenléti oktatásba, már nem folytathattuk ugyanúgy, mint az online időszak előtt. A diákok igénylik a pörgősebb munkaformát, amit a digitális világ adhat. A hagyományos tankönyv és munkafüzet is megmarad, de mellette már a digitális lehetőségek is jelen vannak. Az online időszak nekem is nehéz volt, hiszen nem egyedül tanítottam otthon, hanem a feleségem is és két iskolás fiam is otthon tanult, sőt, az óvodás lányom felügyeletét is meg kellett oldanunk. Ki kellett próbálnunk, hogy mi a leghatékonyabb az online térben. Azt is hozzá kell tennem, hogy a zrínyis diákok motiváltak a tanulásra, ez megkönnyítette a munkánkat.

 

vissza az elejére


Szolidaritás Herszon lakóival

Balaicz zoltán facebook-bejegyzése

Zalaegerszegnek két ukrajnai testvérvárosa van, a kárpátaljai Beregszász (számukra folyamatosan gyűjtjük és küldjük az adományokat), valamint a Krímtől északnyugatra, a Dnyeper torkolatánál fekvő kikötőváros, Herszon.

A település 1986 óta testvérvárosunk, tavaly emlékeztünk a hivatalos kapcsolat 35 éves évfordulójára. A szerződés aláírásakor a landorhegyi városrész lakótelepe Herszon nevét vette fel, a Városi Művelődési Központ előtt pedig felavatták Tarasz Sevcsenko ukrán költő szobrát, Zalaegerszeg cserébe Petőfi Sándor-szobrot adományozott Herszonnak. A háborús hírekből szomorúan értesültünk arról, hogy az orosz csapatok elfoglalták Herszont. Ihor Kolihajev polgármester a hírügynökségek számára elmondta, az orosz katonák már a belvárosban vannak, és megszállták a városházát. Arra kérte az orosz katonákat, hogy civilekre ne lőjenek, és hagyják nekik összegyűjteni a halottakat. Ezúton szolidaritásunkat fejezzük ki testvérvárosunk, Herszon lakóinak és bízunk benne, hogy nem növekszik tovább a civil áldozatok száma. Részvétünket fejezzük ki az elhunytak családjainak és (bár most nincs semmilyen logisztikai lehetőség adományok eljuttatására) ha a későbbiekben tudunk segítséget nyújtani, Zalaegerszeg készen áll erre – fogalmazott a város polgármestere.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


 

 

 

 

 

vissza az elejére