Új eljárás, új szívritmus-szabályozóval Gimnáziumi rangsor – 2022 Jótékonysági futás a koraszülöttekért  

 

 

Új eljárás, új szívritmus-szabályozóval

Először ültettek be elektróda nélküli pacemakert zalaegerszegen

Első alkalommal végeztek elektróda nélküli pacemakerrel beültetést a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kardiológiai centrumában. Ezáltal Zalaegerszegen is elérhetővé vált ez az új, innovatív beavatkozás a hazai klinikák és a Honvéd Kórház után. A legmodernebb csúcstechnológiát képviselő szívritmus-szabályozóval olyan betegek kezelhetők, akiknél a hagyományos eljárás nem alkalmazható.

Csordás Emőke, dr. Duray Gábor és dr. Tahin Tamás a speciális kapszula bevezetése pillanatában.

– AL –

– Minden új beavatkozás a tervezettnél hosszabb időt vesz igénybe, de jó hírünk van, remekül sikerült – mondta a műtétet követő sajtótájékoztatón dr. Lupkovics Géza orvos igazgató, a kardiológia osztályvezető főorvosa. – De miben is különbözik a két eljárás? A komputerből és akkumulátorból álló hagyományos pacemakert a bőr alá ültetjük be a váll alá, és amelynek elektródáit innen a szívbe vezetjük. Ezt a technológiát már évtizedek óta alkalmazzuk. Nagyon sok páciens él évtizedekig ezzel a szív munkáját segítő elektromos eszközzel, amelyből évente négyszázat ültetünk be, és háromszáznak cseréljük ki a telepét. Vannak azonban olyan betegek, akiknél a hagyományos pacemaker nem válik be, mert például befertőződik a beültetés környéke. Számukra jelent megoldást ez az új eszköz, illetve eljárás, amit első alkalommal végeztünk el. Ennek lényege, hogy az elektróda nélküli, kapszula méretű eszközt röntgenátvilágítás mellett a beteg combvénáján keresztül bevezetett katéterrel egyenesen a szív jobb kamrájába juttatjuk, ahol három karommal rögzül a szövetekhez. Ez a pacemaker örökre ott marad a beteg szívében, ha lemerül, akkor újat tesznek be. Dr. med. habil Duray Gábor, a Honvéd Kórház pacemaker- és elektrofiziológiai részlegének vezetője segített a kollégáknak, magát a beavatkozást dr. Tahin Tamás részlegvezető főorvos végezte el Csordás Emőke asszisztens közreműködésével. A közel 70 éves férfi betegnél fertőzés lépett fel a hagyományos pacemaker körül, ezért volt szükség az új eszköz beültetésére. Dr. med. habil Gasztonyi Beáta PhD azt tette hozzá, hogy az 1994 óta működő kardiológiai osztály már az induláskor is hírnevet szerzett magának, mert az országban elsőként itt indult el a 24 órás katéteres ügyeleti rendszer a szívinfarktus ellátásában. Később megalakult a pacemaker- és elektrofiziológiai labor, amely új eljárások bevezetését is magával hozta. Kiemelte, hogy a kardiológia és a szívsebészet valamennyi munkatársa nyitott az újra. Mint mondta, a szív- és érrendszeri megbetegedések száma nő, muszáj lépést tartani a változásokkal. A kórház menedzsmentje a többi részleget is fejleszteni kívánja, a közeljövőben újabb bejelentések várhatóak a traumatológiai és neurológiai osztályt illetően. Az új, miniatűr pacemaker a világ egyik legnagyobb orvostechnikai eszközgyártó vállalatának, az amerikai Medtronic-nak a fejlesztése, mondta el Heim Csaba, a cég hazai képviseletének stratégiai menedzsere.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Gimnáziumi rangsor – 2022

32. helyen a zrínyi-gimnázium

A 2022-es gimnáziumi rangsor első 10 helyén csak egy vidéki intézmény, a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium található, a 8. helyet szerezték meg. A többi budapesti gimnázium. Holtversenyben az első helyen az Eötvös József Gimnázium és a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium.

Az Eduline oktatási szakportál azt írja, hogy a 100-as listán öszszességében több a vidéki iskola, mint a fővárosi. A száz gimnáziumból húsz egyházi fenntartású (15 katolikus, 3 református, 2 evangélikus). A legjobb 100 középiskola közül 32-ik a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium, és 97-ik a rangsorban a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium. Érdekesség: a keszthelyi Vajda János Gimnázium a 42-ik helyet szerezte meg, míg a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium a 74-ik, a kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium a 69-ik, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium a 14-ik a rangsorban.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Jótékonysági futás a koraszülöttekért

Rajt május 15-én, a járműipari tesztpályán

A Zalaegerszegi Aszfaltszaggatók Sportegyesülete (ZASZ SE) a közelmúltban pályabejárást végzett a zalai megyeszékhely és Keszthely között azon a szakaszon, amely a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány „Másodszor is célba érünk” elnevezésű jótékonysági váltófutásának útvonala. Hatodszorra tették meg, ahogy hatodik alkalommal lendül a magasba a rajtzászló május 15-én a zalaegerszegi járműipari tesztpályán.

– Antal Lívia –

– A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány anno egy olyan sportrendezvényben gondolkodott, amely megismertetné és népszerűsítené az alapítvány tevékenységét, amellett, hogy támogatókat is vonz – idézte fel a kezdeteket Lőrincz Endre túravezető, kajakos, futó, a ZASZ SE tagja. – Bérces Edit ultramaratoni futó, világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok kérésére jöttem a képbe annak okán, hogy gyakorta hazafutottam Zalaegerszegről Vonyarcvashegyre. Így került szóba az, hogy az általam már kitapasztalt útvonalat osszam meg a jótékonysági futás szervezőcsapatával, illetve legyek ennek tagja, mint a pálya felelőse. Szívesen tettem eleget a kérésnek.
– Mennyit változott az útvonal az elmúlt évek alatt?
– Mindig egy kicsit hosszabb lett, hiszen első alkalommal a futók a Dísz térről indultak a koraszülöttmentő-autó felvezetésével. A következő két alkalommal már a Göcseji Falumúzeumnál volt a rajt, utána években pedig a járműipari tesztpályán, ami Zalaegerszeg legjelentősebb beruházása. Az útvonal nagyjából Kallósdig állandó is maradt, később a zalacsányi golfpálya is bekerült. Első alkalommal Nemesbükről Hévízre másik útvonalon értünk be, innen a keszthelyi kastélyparkon keresztül jutottunk a város főterére, ami állandó célvonal. Második alkalomtól kezdve már Egregy felé vettük az irányt, ami sokkal szebb, ráadásul érintjük az ottani Árpád-kori templomot. A táv így lett hosszabb, kerekítve 66 kilométer Zalaegerszeg és Keszthely között.
– A pandémia hogyan befolyásolta a futás megrendezését?
– 2020-ban KOraKIhívás-ra kereszteltük át a futamot, amit 2021 tavaszán is megrendeztünk, mert még nem tudtuk, hogyan alakul az év a járvány miatt. Ennek lényege az volt, hogy mindenki, ahol él, ott futja le a távot a kijelölt időintervallumban. Részben virtuális futás volt, hiszen a résztvevők feltölthették a teljesítést az esemény Facebook-oldalára. Korábban is voltak külföldi résztvevők, de ezáltal még inkább nemzetközi méretűvé nőtte ki magát a jótékonysági futás, miután a Föld több kontinenséről érkeztek „kilométer-felajánlások”. A járványhelyzet kedvező alakulása következtében újra a valós térbe kerülhettünk, így 2021 októberében a szokott módon rendezhettük meg a futást.
– Milyen célokat szolgál a pályabejárás?
– Ebben főként a Zalaegerszegi Aszfaltszaggatók Sportegyesületének tagjai vesznek részt. Most is végigmentünk a pálya erdős-dombos részein: hol vannak fabedőlések, hol hiányoznak a macis (az alapítvány logója) jelzések. Az elmúlt szombaton a hiányzókat újrafestettük. Május 14-én, a verseny előtti napon pedig két csapattal kiszalagozzuk az útvonalat a zalaegerszegi parkerdőtől egészen Keszthely főteréig, amit a jótékonysági futást követő napokban össze is szedünk. Köszönetemet szeretném kifejezni azoknak az önkénteseknek is, akik a verseny ideje alatt a futókat segítik, és frissítőkkel kínálják az állomásokon. A pálya egyéniben és két-háromfős váltóban valóban kihívás még a profik számára is, hiszen a 66 kilométeren nagy szintkülönbségeket kell legyőzni a zalai dombokon. Tízfős váltóval azonban már könnyebbnek nevezhető. Mindenesetre kapkodni kell a levegőt rendesen, ahogy a koraszülöttek is igyekeznek lélegezni. Ez egy figyelemfelkeltő akció, amely a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány nélkülözhetetlen tevékenységére és a koraszülött gyermekeket nevelő családokra irányul. A jótékonysági váltófutásra április 30-ig lehet nevezni az alapítvány – www.koraszulottfutas.hu – honlapján.
 

 

vissza az elejére


 

 

 

 

 

vissza az elejére