Az atlétika a második legfontosabb az életében Légiós és fiatal is érkezett Kiválóan szerepeltek az ob-n Az AC Milan a ZTE-fiesztán
Amerikai játékost igazoltak Csuti Antalra emlékeztek Több érmet szereztek Tájfutóérmek az ob-ről

 

Az atlétika a második legfontosabb az életében

A legtöbbet hozná ki pályafutásából

A Zalaszám ZAC atlétikai klubnál egyértelműen az utánpótlás-nevelés került előtérbe. A klubnál az egyik legtehetségesebb sportoló Röszler Dóra, aki már bekerült a korosztályos magyar válogatottba.

– Édesapám hatéves koromban beíratott egy atlétikai csoportba, így kerültem kapcsolatba a sportággal – mondta sportágválasztásáról Röszler Dóra. – A versenyzést már harmadikos koromban elkezdtem.
– Hamar eldőlt, hogy a sportág futószámaiban várnak rád sikerek?
– Már az elején eldőlt, hogy a dobószámok nem nekem valók. Sokat többpróbáztam, a kezdetekkor még távolugró voltam. Onnan csábultam el a futók közé, azon belül a gátasok táborába.
– Milyen képességek elengedhetetlenek egy jó gátfutónál?
– Úgy vélem, a gátfutáshoz a mentális képességek nagyon fontosak, nem annyira dominál a fizikum. A gátfutásban ott van az ember előtt tíz gát a rajton kívül még elég sokszor el lehet rontani a futást. A gátfutás egy veszélyes szám, itt bárki nyerhet. Nagy koncentrációt igényel, nem elég csak futni. Több kell.
  – A gátfutásban a rövid táv a kedvenc?
  – Igen, a 100 gáton vagyok a legtöbbre képes.
  – Eredményeid közül melyek a legjobbak?
  – A hétszeres korosztályos bajnoki címek kívánkoznak az élre. Diákolimpiai bajnok is vagyok. Nemrég jó hír érkezett számomra, korosztályomban mehetek az Európa-bajnokságra, ami a csúcsot jelenti eddigi pályafutásom során. Ott is szeretnék jó eredményt elérni.
– Hol rendezik az Eb-t?
– Jeruzsálemben, itt indulok a magyar U–18-as csapat tagjaként.
– Az atlétikával mik a terveid?
– Első a tanulás számomra, de az atlétika, azon belül a gátfutás, a második legfontosabb az életemben. Nem tudom meddig tart atlétikai pályafutásom, de szeretném a legtöbbet kihozni belöle.
– Mit takar a legtöbb, felnőtt-vb, netán olimpia?
– Álmodozni lehet, maradjunk egyelőre annál, jó lenne felnőtt magyar bajnoknak lenni.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Légiós és fiatal is érkezett

Tovább bővült az új szezonra készülő ZTE labdarúgócsapatának játékoskerete.

„A ZTE a jövő csapata” szlogen jegyében újabb fiatal labdarúgót szerződtettek a zalaiak. Az U–17-es válogatott Borsos Zsombor középpályás, a Vasas Kubala Akadémián nevelkedett. A fiatal játékos valóban a jövő embere lehet a kék-fehér klubnál. Az északír bajnok Linfield csapatától igazolta le a ZTE FC együttese Christy Monzingát. A kongói–francia állampolgárságú, 27 éves csatár francia, belga és skót csapatoknál kezdte játékos-pályafutását. Ezután szerződött az északír csapathoz, ahol bajnok lett együttesével, és tizenhét góllal a Linfield házi gólkirálya lett.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


 

Kiválóan szerepeltek az ob-n

Háromnapos országos bajnoksággal hangolódtak az atléták a közelgő világversenyekre. A Zalaszám-ZAC női 4x100 m váltója (Gyenese Zsófia, Bognár Emma, Nagy Pálma, Röszler Dóra) az 5. helyet szerezte meg. A női 100 m döntőjében Nagy Pálma az ellenszéllel is megküzdve szerezte meg a 6. helyet,

200 m-en sajnos Pálmának nem sikerült a döntőbe jutás. Ennek ellenére futott zalaszámos atléta a fináléban, nem is rosszul. Furulyás Lili új egyéni csúccsal szerezte meg a negyedik helyet. A 800 méteres mezőnyben pedig Muszil Ágnes teljesített kiválóan, új egyéni csúccsal az ötödik helyen zárt. A hölgyek záró számában, a 4x400 méteres váltóban Gyenese Zsófia, Furulyás Lili, Nagy Pálma, Muszil Ágnes összetételű négyesfogat a negyedik helyen ért célba.
Eredmények. 100 m: 6. Nagy Pálma 12,37 mp. 200 m: 4. Furulyás Lili 24,22 mp. 800 m: 5. Muszil Ágnes 2:09,33 p. 4x100 m: 5. Zalaszám-ZAC (Gyenese Zsófia, Bognár Emma, Nagy Pálma, Röszler Dóra) 50,34 mp. 4x400 m: 4. Zalaszám-ZAC (Gyenese Zsófia, Furulyás Lili, Nagy Pálma, Muszil Ágnes) 3:50,72 p.
Edzők: Kámán Ferenc, Góczán István, Raffai Péter.
* * *
Örömteli hír, hogy Röszler Dóra már biztosan utazhat az U–18 korosztály Európa-bajnokságára Jeruzsálembe.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Az AC Milan a ZTE-fiesztán

Évek óta megrendezi a bajnoki szezon előtt a ZTE-fiesztát az egerszegi klub. Idén sem lesz másképp. Az elmúlt évekhez hasonlóan több programot láthatnak a ZTE labdarúgócsapatának szurkolói.

Az idei fiesztán viszont sztáregyüttes is pályára lép a ZTE Arénában. Július 23-án, 18 órától a zalaiak ellenfele, a hétszeres BL-győztes, többszörös olasz bajnok AC Milan csapata lesz. A vendégek a legutóbbi szezon végén, 11 év után lettek ismét bajnokok. Az olaszok az ígéretek szerint igyekeznek legjobb csapatukkal kiállni. A 2022–2023-as szezonra bérletet váltó szurkolók ingyen tekinthetik meg a mérkőzést. Július 5-től kezdődik, a jegyárusítás, a bérlettel nem rendelkező drukkerek részére. Egy belépő már 5990 forinttól megvásárolható. A jegyeket online a Jegymester felületen, vagy a ZTE Shopban válthatják meg az érdeklődők.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Amerikai játékost igazoltak

A Zalakerámia ZTE férfi kosárlabdacsapatának vezetése gőzerővel dolgozik a csapat játékoskeretének a kialakításán. A kék-fehérek újabb légióst igazoltak.

Liam O’Reilly amerikai játékos legutóbb Svédországban játszott a Koping Stars együttesében. A bajnokság 28 mérkőzésén 32,1 percet játszott, 17,3 pontot, 6,8 asszisztot és 4,8 lepattanót átlagolt. Az 1–2-es poszton bevethető kosárlabdázó a svéd bajnokság mellett szerepelt a szlovák, ciprusi és a litván másodosztályban, utóbbi együttesét a feljutáshoz segítette a litván bajnokságban.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Csuti Antalra emlékeztek

Ötven éve hunyt el a sakkpedagógus

Csuti Antal halálának ötvenedik évfordulója kapcsán tartottak megemlékezést az elmúlt héten a zalaegerszegi városházán.

Az összejövetelen részt vettek a legendás sakkpedagógus lányai Erzsébet és Márta, valamint a Z. Csuti-Hydrocomp SK tagjai. Az összejövetel elején Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő, a Z. Csuti-Hydrocomp SK elnöke köszöntötte az emlékezőket. Elmondta, hogy életkorából fakadóan ugyan személyesen nem találkozhatott Csuti Antallal, ám három éve, mióta a klub elnöke, rengeteget hallott róla. Kiemelte, hogy a mai napig számtalan tanítványa van „Csuti bának”, akik jelenleg is a megyeszékhelyi sakkélet meghatározó alakjai. Csuti Antal életének fontosabb állomásairól dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg díszpolgára és korábbi polgármestere beszélt.
Csuti Antal évtizedeken át tanította a gyerekeket a sakkozásra, egészen 1972-ben bekövetkezett haláláig. Kőművesnek tanult, de egy súlyos munkahelyi baleset során megsérült a gerince, így élete hátralévő részében mankóval tudott csak közlekedni. A sakkozást a budapesti gyógykezelése idején szerette meg. Munkásságát és elhivatottságát olyan tanítványok jelzik, mint Portisch Lajos, Porubszky Mária vagy Horváth Tamás. Zárásként Horváth Tamás, a sakk-klub korábbi vezetője a sakkozók nevében szólt és köszönte meg a megemlékezést. Elmondta, hogy egykori mesterük mindent megtett a gyerekek fejlődése érdekében. Munkájával Zalaegerszeg a sakk fellegvára lett.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Több érmet szereztek

Szombathely adott otthont az úszók immár hagyományos regionális versenyének, a Savaria Kupának. A szomszédvárban jól szerepeltek a Zalaco ZÚK sportolói.

Aranyérmet két versenyző szerzett: Koltai Vanda 200 m pillangón hagyta maga mögött a teljes mezőnyt, Németh Hanna Róza a 400 méteres gyors távján bizonyult a leggyorsabbnak. A 200 méteres gyorsúszás 3 ezüstérmet szerzett Nagy Napsugár, Hamusics Cecília és Balogh Áron, különböző korosztályokban állhattak fel a dobogó 2. fokára. Sándor Saroltának ez 100 m gyorson sikerült, Péterffy Róza két rövid számban mutatkozott be sikerrel: 50 m gyorson és háton is ezüstérmet nyert. A fentiek mellett 6 bronzérmet is az egerszegiek nyakába akasztotta: Aouich Meryem 200 m pillangón csapott harmadikként célba, Koltai Vanda 200 m gyorson lett 3., Balogh Áron a 400 méteres gyors távján, Szabó Edvinnek pedig 100 méteres mellúszásban sikerült megszereznie az érmet. Sándor Sarolta 50 m pillangón, Péterffy Róza 50 m mellen állhatott ismét dobogóra. Horváth Tamás utánpótlásedző elmondása szerint egyre jobbak az eredmények, az idők esetenként robbanásszerűen javulnak. Tetten érhető, hogy nagy medencében (50 méteren) tudnak edzeni. Nagyon sok technikai elemet megvalósítottak a gyerekek, és az is látható, hogy állóképességben és gyorsaságban is szépen léptek előre. A regionális verseny jó alkalmat adott arra, hogy a MÚSZ Jövő Bajnokai című programja keretében külön foglalkozást tartson azoknak, akik eredményeikkel már bizonyítottak. Ők előadásokat is hallgattak a MÚSZ szervezésében Petrov Árpád és Sebestyén Dalma közreműködésével.

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Bányai Attila

Tájfutóérmek az ob-ről

A nyár eleji kánikulában az Alföld közepén, Izsák térségében rendezték meg az tájékozódási futók idei középtávú és váltó országos bajnokságát, amelyen a Göcsej KTFE és a TRIÓ Egerszeg ZTC sportolói is rajthoz álltak.

A domborzatilag szabdalt, helyenként meredek, homokbuckás terep másik jellemzője a nagyobb, összefüggő borókás növényzet, mely sok helyen kívánt kemény küzdelmet a tájfutóktól.
Technikailag már a középtávú bajnokság délelőtti selejtezője is komoly kihívást jelentett, ahonnan a Göcsej KTFE 9, a TRIÓ Egerszeg ZTC 17 sportolója jutott a délutáni „A” döntőkbe. A fináléban több mint 100 sportoló állt rajthoz, ahol a technikás pályákon három zalai bajnoki cím mellett több jó eredmény született. A N35-ben Császár Éva (Göcsej KTFE), a női 40-ben Sárecz Éva (TRIÓ Egerszeg ZTC) magabiztos győzelmet, míg a F80-ban Bányai Attila (TRIÓ Egerszeg ZTC) szoros versenyben országos bajnoki címet szerzett. Az utánpótlásban Molnár Csenge (N16-ban, TRIÓ Egerszeg ZTC) bajnoki pontokat érő 4. helyezése kiemelkedő. További jobb zalai eredmények. F14: 11. Radó Sebestyén (TRIÓ Egerszeg ZTC). F16: 12. Czigány Mátyás (Göcsej KTFE). F18: 4. Tihon Salpoek (Göcsej KTFE). F45: 5. Sárecz Lajos (TRIÓ Egerszeg ZTC). F50: 8. Mitró Zoltán (TRIÓ Egerszeg ZTC). F75: 4. Vajda László (TRIÓ Egerszeg ZTC), 6. Horváth Béla (TRIÓ Egerszeg ZTC). N14: 8. Porgányi Emma (TRIÓ Egerszeg ZTC). N18: 8. Kolcsár Panna (TRIÓ Egerszeg ZTC), 9. Radó Gyöngyvér (TRIÓ Egerszeg ZTC).
*
Másnap azonos helyszínen, nyíltabb, gyorsabb terepen a váltóbajnokság került lebonyolításra, amelyen több zalai érem született. A Göcsej KTFE fiatal csapata az ifjúsági fiúk mezőnyében az utolsó futóknál az ötödik helyről futott fel a bronzérmes helyre, a női szenior 105-ös csapat magabiztos győzelmet aratott. A TRIÓ Egerszeg ZTC női 125-ös csapata szoros versenyben szorult le az első helyről, míg a 145-ös férfiak triója nagy küzdelemben szerezte meg a bajnoki ezüstérmet.
Zalai eredmények. F14: 6. TRIÓ Egerszeg ZTC (Bokány Bátor, Csók Barnabás, Radó Sebestyén). F18: 3. Göcsej KTFE (Mézes Botond Csegő, Czigány Mátyás, Tihon Salopek), 5, TRIÓ Egerszeg ZTC (Tompos Gábor, Nagy Levente, Kovács Zsolt). F145: TRIÓ Egerszeg ZTC (Fehér Ferenc, Mitró Zoltán, Sárecz Lajos), 5. Göcsej KTFE (Varga József, Tihomir Salopek, Varga Zsolt). N16: 6. Göcsej KTFE (Dorja Salopek, Schmal Kitti, Czigány Emma), 7. TRIÓ Egerszeg ZTC (Porgányi Emma, Dóra Csepke, Molnár Csenge). N18: 4. TRIÓ Egerszeg ZTC (Kolcsár Panna, Antal Sára, Radó Gyöngyvér). N21: 8. Göcsej KTFE (Takács Szilvia, Takács Orsolya, Pózna Anna Ibolya). N105: 1. Göcsej KTFE (Császár Éva, Szivák Ildikó, Bertóti Diána). N125: 2. TRIÓ Egerszeg ZTC (Porgányiné Henrich Piroska, Pap Viktória, Sárecz Éva).

 

 

 

 

 

vissza az elejére