Két év kihagyás után újra farsang Elkezdődött a Kosztolányi úton a munka Fejlesztésekről Alapítványok támogatása

 

 

 

Horváth Gábor, Ruisz Cecília, Balaicz Zoltán és Salamon-Farkas Szabina

Két év kihagyás után újra farsang

Fánkvásár, felvonulás, jelmezverseny

Lapunk megjelenésével egyidőben rendezik meg két év kihagyás után a Városi Farsangot. A koronavírus-járvány miatt kétszer is elmaradt a hagyományos télbúcsúztató/tavaszköszöntő jelmezes felvonulás, és a hozzá kapcsolódó jótékonysági fánkvásár.

– pet –

A program részleteiről a városházán tartott sajtótájékoztatót Balaicz Zoltán polgármester és Ruisz Cecília, a szervező Nagycsaládosok Zalaegerszegi Egyesületének elnöke. A polgármester felidézte: 2020-ban, még éppen a járványügyi korlátozások előtt sikerült megrendezni a farsangi felvonulást, akkor közel 600-an vettek részt a rendezvényen. Most február 21-én, vagyis húshagyókedden várják a karneválozókat az Art mozi elé, aki szeretne jelmezt ölteni és felvonulni, nyugodtan megteheti. Aznap természetesen sor kerül a jótékonysági fánkvásárra is, melynek bevételét a nagycsaládos egyesületnek ajánlják fel. Ruisz Cecília elmondta: örül, hogy két év kihagyás után ismét megrendezhetik a farsangot, immár 23. alkalommal. Ha nem lett volna Covid, akkor most a negyedszázados évfordulót ünnepelhetnék, de erre két évet még várni kell. A jelmezes felvonulásra több mint 700 fő jelentkezett. A jelmezversenyt három kategóriában hirdették meg (egyéni, óvodás, valamint iskolás/felnőtt). A fánkvásáron – melynek az Art mozi oldalsó kijáratának folyosója ad helyet – hat csapat vesz részt. A sütést vállaló csoportok támogatásként lisztet kapnak az egyesülettől. A finomságok árát nem szabják meg, mindenki akkora összeget fizet a fánkokért, amennyit tud. A bevételt a nagycsaládosok kirándulásra fordítják.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Elkezdődött a Kosztolányi úton a munka

Elköltözött az „önki” előtti buszmegálló

A közelmúltban megkezdődtek a Kosztolányi utca kétirányusítását megelőző munkálatok. Jelenleg a régi közművek cseréje zajlik, új csapadékvíz-csatorna készül, tavasztól pedig a szennyvízkiváltást végzik el a szakemberek.

A munkálatok a miatt a Három Kívánság Étterem előtti buszmegállót körülbelül két hónapra áthelyezik a Zala Vármegyei Kormányhivatal épülete elé. Az érintett felújítási szakaszokon a közlekedés egy sávban történik. Az utca teljes pályaszerkezetének felújítására és aszfaltozására várhatóan a nyár végén kerül sor. A TOP-6.4.1-15-ZL1-2016-00001 azonosító számú „Gyalogos- és kerékpárosbarát belváros közlekedési feltételeinek megteremtése Zalaegerszegen hivatásforgalmi kerékpárutak fejlesztésével és a Kosztolányi Dezső út kétirányúsításával” című projekt február 8-án indult. A kellemetlenségek miatt az autósok és gyalogosok türelmét kérik.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Fejlesztésekről

Tárgyalások budapesten

Balaicz Zoltán polgármester az elmúlt héten Budapesten tárgyalt Lázár János építési és közlekedési miniszterrel.

Többek között egyeztetett a logisztikai és vasúti infrastrukturális fejlesztések állami támogatásáról, a konténerterminál kialakításáról. Remélhetőleg az építkezés tavasszal elkezdődhet. Szó volt az egykori tiszti klub felújításáról, valamint az északi és déli ipari park további bővítésének kormányzati segítségéről. Mint a polgármester Facebook-bejegyzésében írja, a nemzetközi gazdasági válsághelyzet miatt egyelőre halasztó kormánydöntés született, az M76-os gyorsforgalmi út továbbépítésének előmozdítását maximálisan támogatja a miniszter. Nagy Bálint közlekedési államtitkárral is egyeztetett Balaicz Zoltán. Mint fogalmazott, szó volt az állami tulajdonban lévő Szenterzsébethegyi út felújításának február végi befejezéséről, a 11 új elektromos autóbusz májusi érkezéséről, valamint a zalaegerszegi logisztikai és vasúti infrastrukturális fejlesztésekről. Az államtitkár zalai országgyűlési képviselő, aki szerint is fontos az M76-os gyorsforgalmi út továbbépítése.

 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


Alapítványok támogatása

Rendezvényekre és egyéb kiadásokra

A városi közgyűlés legutóbbi ülésén több alapítvány részére biztosított önkormányzati támogatást.

 Így a Petőfi Sándor Általános Iskola „Kincskereső” Alapítvány, az Együtt Gyermekeinkért Zalában Közhasznú Alapítvány, a Zalai Szívgyógyászatért Alapítvány, a Zrínyi Miklós Gimnáziumért Alapítvány, a „Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív” Alapítvány, a Gyermekjólét Zalaegerszegi Bölcsődei Alapítvány és a B-DAY Gyermeksegélyező Alapítvány. Valamennyi szervezet 100 ezer forint támogatást kapott különböző programok, rendezvények szervezésére, valamint eszközfejlesztésre, működési kiadásokra.
 

 

 

 

 

 

vissza az elejére


 

 

 

 

 

vissza az elejére